Arcul de Triumf din București, noaptea, pe ninsoare.
Fotografie de Dragoș Asaftei.
Supersonicul NASA - Lockheed Martin va zbura anul acesta cu 1.400 de kilometri la oră
Începe o nouă eră în transporturile aeriene de călători. Durata călătoriilor pe distanțe lungi s-ar putea scurta interesant în următorii 20 de ani. Sau mai curând.
NASA și Lockheed Martin au prezentat vineri aeronava supersonică silențioasă X-59. Cu ajutorul acestui avion experimental, NASA își propune să adune date care ar putea revoluționa transportul aerian, deschizând calea pentru o nouă generație de avioane comerciale capabile de viteze mai mari decât viteza sunetului.
X-59 este proiectat să zboare cu o viteză de 1,4 ori mai mare decât viteza sunetului, adică 925 mph (1.448 kilometri la oră). Designul, configurația și tehnologiile sale vor permite aeronavei să atingă aceste viteze cu un boom sonic mai redus.
Zborurilor comerciale supersonice au fost interzise de unele state sau criticate din cauza boom-ului sonic puternic care alarmau comunitățile de la sol..
Aeronava urmează să decoleze pentru prima dată la sfârșitul acestui an.
Momentul prezentării oficiale (video) și detalii despre proiect.
Perna AI anti-căpcăun
Vorba cuiva: producătorii de gadgeturi/electronice au înlocuit, în materialele de marketing, cuvântul smart cu AI, pentru că AI vinde bine. În fine, smart sau cu inteligență artificială - nu mai contează, perna aceasta coreeană ar putea fi o binecuvântare pentru multe familii chinuite de către un căpcăun nocturn.
Motion Pillow detectează când sforăi și umflă airbag-ul din interior pentru a-ți schimba poziția capului fără să te trezească. Aplicația mobilă analizează de asemenea calitatea somnului și înregistrează sforăitul, ca probe pentru vizita la medic.
Perna a fost premiată doi ani la rând pentru inovație la CES Las Vegas. Costă 420 dolari.
Ironia social media: conținutul video, superficial și scurt, promovează eficient lectura de carte
TikTok are, probabil, mai mult impact asupra vânzării de carte decât orice altă rețea de socializare. Constatarea este valabilă mai ales în segmentul cititorilor tineri, amatori de romane de ficțiune young adult, de romane fantastice sau de dragoste.
Videoclipul contează, dar nu sub forma unor trailere de carte generate de autor, ci a unor recenzii relaxate în care cititori reali se bucură de carte, inspirându-i astfel pe alții să o cumpere. Au succes așadar recenziile scurte de la egal la egal, mai degrabă decât lungi prezentări savante ale autorului sau ale unui critic profesionist.
Totodată, rețelele specializate, cum este Goodreads, au început să-și diminueze influența, iar acest declin se va accelera probabil. Creatorii și influencerii migrează întotdeauna acolo unde se află publicul, iar atenția publicului s-a schimbat în mod semnificativ. (The Future of Book Publishing)
Teste cu deepfake online înainte de alegeri
Mai mult de 100 de reclame video deepfake care îl imitau pe premierul britanic Rishi Sunak au fost plătite pentru a fi promovate pe Facebook în ultima lună.
Este posibil ca reclamele să fi fost văzute de aproximativ 400.000 de persoane - în ciuda faptului că încalcă mai multe dintre politicile Facebook.
Un exemplu de „știre” falsificată: o prezentatoare BBC părea că citește știri care susțineau, fals, că a izbucnit un scandal în jurul lui Sunak, pentru că acesta a câștigat în secret „sume colosale dintr-un proiect destinat inițial cetățenilor obișnuiți".
Clipurile trimiteau la o pagină falsă a BBC News de promovare a unei investiții înșelătoare.
Reclamele false, bine realizate tehnic, arată că alegerile din acest an riscă să fie manipulate de o cantitate mare de deepfake de înaltă calitate generate de inteligența artificială.
Odată cu apariția clonării AI a unor personalități, ieftină și ușor de utilizat, este nevoie de foarte puține cunoștințe și expertiză pentru a folosi chipul și vocea unei persoane în scopuri rău intenționate. (theguardian.com)
Mai sunt câteva zile până când Picasso pleacă acasă
Expoziția a adus pentru prima dată în România zeci de lucrări semnificative ale lui Picasso pe care le pune în dialog cu lucrări ale artiștilor români inspirați de acesta.
Efectul Picasso marchează 50 de ani de la dispariția artistului. România este singura țară dintre statele central și est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța. Mai puteți vizita expoziția săptămâna aceasta, apoi lucrările se vor întoarce la muzeul din Paris.
Efectul Picasso este prezentată de MARe (aveți aici un link către achiziția de bilete online) și de UniCredit Bank.
Promoții la econoamele convectoare electrice AENO. Pentru confortul tău
Îmi place nu numai pentru că este mai eficient decât alte soluții de încălzire electrică a casei, ci și datorită faptului că este și inteligent. Sau, în fine, te ascultă conștiincios de la distanță. Dacă instalezi pe telefon aplicația mobilă AENO, poți controla acest încălzitor de oriunde te-ai afla, via internet, ca pe orice echipament IoT, adică să-l deschizi/închizi, să setezi temperatura din cameră, să creezi un program de încălzire sau un program cu mai multe încălzitoare AENO, să controlezi consumul de energie.
Unul dintre scenarii: dacă ai o doua locuință la țară, de pildă, poți să-i dai drumul de pe telefon iarna, de la oraș, când și cât e nevoie pentru întreținerea casei.
Designul și execuția sunt de categoria premium. Convectoarele AENO, cu aspect minimalist, se armonizează cu orice interior și arată excelent. Sunt subțiri (11 milimetri) și fabricate din sticlă rezistentă. Stă pe podea sau pe perete, după cum crezi de cuviință. Poate fi montat pe tavan? Bineînțeles, și nu e greu deloc.
La capitolul eficiență, convectoarele AENO marchează decisiv pentru că vin cu tehnologie infraroșu – până la 700+ wați, ceea ce înseamnă economie de energie. Încălzește obiectele din jur, nu doar aerul, asigurând confortul și eficiența. Producătorul promite o economie de 50% la factura de electricitate față de alte soluții bazate pe priză.
Încălzește spații de 30mp, atât locuințe, cât și locuri publice, gen restaurante, hoteluri, terase închise etc.
Este potrivit și ca soluție de back-up la eventualele pene de termoficare.
Găsim o colecție de convectoare electrice AENO, la promoție, la prietenii de la Flanco.
Cum a ajuns America țara automobilului
S-au împlinit, zilele acestea, 108 ani de când Henry Ford a inventat linia de asamblare pentru automobile.
Era 1914, modelul Ford T se afla pe piață de șase ani. Avea succes, fiind cu 40% mai ieftin față de alte automobile din clasa medie, dar constructorul voia ca mașina sa să devină și mai accesibilă.
Ideea liniei de montaj i-a venit după o vizită la o fabrică de ambalare a cărnii din Chicago: cele 3.000 de piese ale Modelului T să fie asamblate în 84 de etape distincte, de-a lungul liniei.
Timpul necesar producției s-a redus fantastic: finalizarea unui Model T dura acum 90 de minute, față de 12 ore. Când totul a fost pus la punct, o mașină ieșea de pe linie la fiecare 24 de secunde.
În consecință, prețul unui Model T a scăzut de la 850 de dolari (cam 28.000 de dolari la valoarea de azi) la mai puțin de 300 de dolari. Iar cota de piață Ford a crescut de la aproximativ 9% în 1908 la 48% în 1914 și la peste 60% în 1921.
În același timp cu punerea la punct a liniei de asamblare, pentru ca muncitorii să se miște repede și să fie stabili, Henry Ford a făcut un pas radical, stabilind un salariu minim de 5 dolari pe zi (146 dolari la cotația de azi) pentru angajații săi, mai mult decât dublu față de salariul mediu din America.
Astfel, un muncitor de pe linia de asamblare Ford putea cumpăra un Model T cu salariile pe câteva luni. În 1926, Henry Ford a stabilit săptămâna de lucru de cinci zile a câte opt ore.
_________
Probabil că știți scena din Timpuri Noi în care Chaplin satirizează linia de asamblare Ford (pe care o vizitase cu 13 ani înainte).
Charlie Chaplin avea toate motivele de a-i construi o imagine proastă lui Ford, întrucât acesta făcea business și cu regimul nazist din Germania. Plus că lui Chaplin îi cam surâdea utopia comunistă și ținea neapărat să arate cât de criminal e capitalismul.
SCURTE
Gambling. Istoria jocului de poker, începând cu anii 1800. (05:42)
____________________________
Demografice. Numărul persoanelor care vor trăi 100 de ani va crește accelerat în următorii 30 de ani. Comentarii și explicații, aici.
________________________
Rețete. Cartofi grecești cu lămâie.
________________________
Foto. 100 de instantanee finaliste la Close-up Photographer of the Year.
___________________________
Statistici. Țările cu cei mai mulți milionari în dolari (active financiare și non-financiare).
____________
HR. În primele două săptămâni din 2024, 46 de mari companii tech au concediat 7.500 de angajați. Lista, aici.
____________
Carte. The Washington Post ne sugerează o listă de lecturi pentru acest an. Vezi și comentariile.
Mulțumesc pentru vizită.
Multumesc pentru stiri, mai ales pentru cele privind pericolul AI de a influenta alegerile, oriunde ele au loc. Stirea despre sumarul cartilor interesante realizat la nivel de "common people" este, de asemenea, de interes pentru mine. Editurile ar putea fi afectate in scurt timp.
Multumesc! istoria lui Ford, remarcabila; a fost un om extrem de vizionar si mult inaintea timpului sau; Cand a crescut salariile, a fost dat in judecata de asociatia constructorilor de masini (parca..), pentru ca dadea prea multi bani la oameni...