Plajă la Cascais - Portugalia. Fotografie de Simon Heather, câștigătoare la Drone Photo Awards.
Unele dintre cele mai descărcate aplicații AI în 2023
Pe primul loc, foto editorul EditApp (valabil doar pentru dispozitivele Apple, din păcate), mulțumită căruia putem modifica cu ușurință fotografii direct pe telefon, de pildă să schimbăm backgroundul sau să adăugăm obiecte/personaje. Mai are bug-uri, dar e spectaculos.
Alte aplicații AI populare, aici.
OpenAI a deschis GPTStore
Ideea e că vom găsi în acest magazin online milioane de versiuni ChatGPT, create de diverși dezvoltatori, specializate în diferite sarcini, de exemplu DALL·E, producția de text, SEO, cercetare, programare, educație, lifestyle. Poți căuta aici.
Și ca să înțelegem mai bine cum funcționează GPTStore, putem spune că este asemănător cu magazinele de aplicații Google Play sau Apple Store.
Pentru a folosi aplicațiile din GPTStore trebuie să ai abonamentul acela premium de 20 de dolari la ChatGPT.
Cele mai vizionate canale Youtube în lume
În acest Top 50 mondial, valabil săptămâna trecută, India are mai multe canale Youtube față de Statele Unite (15 versus 13). La finalul acestui articol, găsești clasamentul cu link-uri active către fiecare canal, dacă vrei să-ți faci o idee despre elementele care asigură succesul în video online.
Investiția de Bitcoin a devenit mai comodă
După o așteptare de cel puțin șase ani, Securities and Exchange Commission (SEC -supraveghetorul pieței de capital din SUA) a aprobat miercuri emiterea de către societăți de EFT Bitcoin (exchange-traded fund), fonduri tranzacționate la bursă precum orice alte acțiuni.
Practic, SEC a validat Bitcoin.
Ce înseamnă aceasta: persoanele fizice și investitorii instituționali pot investi mult mai ușor în Bitcoin fără a-l deține direct pe o bursă de cripto-monede.
Bitcoin a crescut doar cu aproximativ 3% în cursul zilei de miercuri, pentru că piața se aștepta la o asemenea decizie.
Prețul unui Bitcoin a atins 46.000 de dolari.
Moneda virtuală a crescut cu peste 70% din octombrie. (theinformation.com)
În rest, fiecare e liber să își riște banii (reali, cât de cât) în investiții crypto după cum crede de cuviință; unul dintre primii miliardari creați de această piață afirma în urmă cu o săptămână, e drept - înainte de decizia SEC, că, după o perioadă de creștere, nu este exclus ca Bitcoin să scadă semnificativ, influențat și de condițiile economice.
CES 2024. Dell prezintă monitoare 5K hi-end, ultrawide, proiectate pentru profesioniști, primele din lume certificate five-star eye comfort
Sunt categorii profesionale care stau cu ochii în monitor uneori câte zece ore pe zi și au nevoie de cea mai bună imagine afișată și de cele mai desăvârșite culori. Vorbim de creatori de conținut multimedia, de cercetători, ingineri, arhitecți, artiști.
Însă chiar dacă nu te încadrezi neapărat în aceste categorii profesionale, noile monitoare Dell prezentate la CES 2024 te vor încânta prin performanțe și prin noile tehnologii integrate, atunci când te vei așeza la computer. Vor deveni noul must have în planurile personale de achiziție.
Dell s-a remarcat așadar la Las Vegas și cu monitorul Dell UltraSharp Curved 40 Thunderbolt Hub (U4025QW). Îl vom găsi pe piață la final de februarie.
Vine cu performanțe deosebite și cel mai potrivit este să-l descriem ordonat pe puncte:
Este curb, ultrawide, are diagonala de 40” și rezoluția remarcabilă de 5120×2160 (5K).
Certificat VESA DisplayHDR 600, beneficiază de tehnologia IPS Black Panel pentru un contrast mai mare al culorilor și detalii complexe.
Monitoarele Dell UltraSharp sunt primele care au primit certificarea TUV Rheinland five-star eye comfort, un nou standard industrial pentru confortul ochilor care ajută la reducerea semnelor de oboseală oculară. Dell este primul producător din lume care a îndeplinit acest nou standard industrial prin aceste trei performanțe:
a) Rata de reîmprospătare a fost dublată, de la 60Hz la 120Hz, pentru a oferi imagini de mișcare mai fluide și mai clare;
b) Monitorul are integrat un senzor de lumină ambientală pentru a ajusta automat luminozitatea ecranului și temperatura culorii în funcție de condițiile de lumină ambientală. Studii recente arată că acest lucru poate reduce semnele de oboseală a ochilor cu 7% până la 17%, comparativ cu un ecran care menține o luminozitate constantă;
c) A fost îmbunătățită tehnologia Dell ComfortView Plus prin reducerea expunerii la lumina albastră dăunătoare cu ajutorul unei LED backlight mai avansate, trecând de la o expunere de 50% la o expunere de mai puțin de 35%. Cercetările arată că acest lucru poate reduce semnele de oboseală oculară cu opt procente după 50 de minute de lucru la computer.
Acest monitor se mândrește cu un spațiu de culoare DCI-P3 / Display P3 de 99%, perfect pentru acele sarcini pretențioase din punct de vedere al cromaticii. De asemenea, utilizatorii pot calibra cu ușurință culorile de pe ecran cu programul Dell Color Management.
Dell UltraSharp este dotat cu conexiune Thunderbolt, cu Ethernet de mare viteză la 2,5 Gbps prin RJ45, HDMI 2.1 FRL (Fixed Rate Link) și DisplayPort 1.4 pentru o transmisie excelentă a imaginilor, minimizând orice pierdere de calitate vizuală.
Mai trebuie spus că dacă preferați o diagonală mai mică și cu o rezoluție diferită, puteți opta pentru varianta Dell UltraSharp Curved Thunderbolt Hub (U3425WE) de 34”, la rezoluție WQHD (3440×1440), care oferă multe dintre aceleași caracteristici excelente ca și U4025QW, inclusiv certificarea TUV Rheinland de cinci stele pentru confortul ochilor, tehnologia IPS Black și conectivitatea Thunderbolt 4.
Acest clip sumarizează calitățile Dell UltraSharp Curved 40 Thunderbolt Hub:
Prețuri informative:
Dell UltraSharp 40 Curved Thunderbolt Hub Monitor (U4025QW) pornește de la 2.400 euro.
Dell Ultrasharp 34 Curved Thunderbolt Hub Monitor (U3425WE, de la 1020 de euro.
Cele două monitoare hi-end vor fi distribuite în România și de ASBIS.
Berea își va lua energia de la soare. UniCredit Bank finanțează centrala fotovoltaică de la Șărmășag/Sălaj, confirmându-și sprijinul pentru tranziția la energie verde
UniCredit Bank România finanțează cu 39,3 milioane de euro dezvoltarea, construcția și exploatarea centralei fotovoltaice Șărmășag de 51,4 MW DC, situată în județul Sălaj.
Acest proiect va beneficia de un acord corporate de cumpărare a energiei pe termen lung cu Ursus Breweries (parte a Asahi Group), cel mai mare producator de bere din țară.
„Considerăm că este o finanțare de referință pentru sectorul energiei verzi din România și o tranzacție de finanțare durabilă semnificativă pentru obiectivele ESG ale UniCredit.” - spune Raluca Popescu, vicepreședinte executiv Divizia Corporate & Invesment Banking UniCredit Bank.
China se laudă că a devenit cel mai mare exportator auto din lume
China estimează că a depășit Japonia și a devenit cel mai mare exportator auto din lume în 2023, în condițiile în care BYD, Chery și alți producători au făcut pași importanți pe piețele străine.
Exporturile de mașini chinezești au crescut cu 62%, ajungând la un nivel record de 3,83 milioane de vehicule. Datele vamale japoneze arată că exporturile de autoturisme nipone au fost de 3,5 milioane în primele 11 luni ale anului. (Reuters)
Brandurile auto occidentale nu se simt deloc bine pe piața chineză. Anul trecut, livrările GM au scăzut cu aproximativ 9%, la 2,1 milioane. Compania vindea peste 4 milioane de mașini în China în 2017.
Volkswagen, în pofida unei investiții de 5 miliarde de dolari pentru a-și menține poziția de top, a pierdut anul trecut primul loc pe piața chineză în favoarea producătorului autohton BYD. Jumătate din profiturile anuale ale VW erau generate în trecut de vânzările din China - scrie thedailyupside.com.
Video, newsletterele și podcasturile, la modă și în 2024
Aproape două treimi (63%) din managerii media spun că sunt îngrijorați de o scădere bruscă a traficului generat de site-urile de socializare.
Traficul către site-urile de știri de pe Facebook a scăzut cu 48% în 2023, iar traficul de pe X/Twitter a scăzut cu 27%. Ca răspuns la aceste evoluții, aproximativ trei sferturi (77%) dintre publisheri spun că se vor concentra mai mult pe propriile canale directe în următorul an: vor crea mai multe materiale video (+64 ) - Youtube și TikTok livrează în continuare bine, mai multe newslettere (+52) și mai multe podcasturi (+47). Reuters Institute/Orford University.
Mulțumită AI, pisica nu îți va mai aduce „cadouri” de pe afară
Flappie, un start-up elvețian prezintă la CES Las Vegas o ușă batantă dotată cu inteligență artificială care se blochează automat dacă pisica dumneavoastră încearcă să aducă înăuntru prada pe care a prins-o afară, de pildă un șoarece eviscerat parțial.
Flappie a alcătuit o bază de date cu imagini ale diferitelor tipuri mâțe și de pradă, cu care a alimentat sistemul AI de detecție - explică engadget.com. O cameră video și un senzor blochează ușa când „simt” că pisica vrea să introducă în casă un „cadou” pentru stăpâni. Rata de succes este de 90%, deci sistemul nu e chiar infailibil.
Ai aici descrierea și prețurile.
2024 Podcast Hall of Fame
De ascultat. Opt podcasteri și oameni din industrie care au influențat semnificativ această specie de media vor fi premiați la PodFest Expo. Aceștia sunt:
Aaron Mahnke, Host & Producer, Lore
Adam Carolla, Host, The Adam Carolla Show
Daniel J. Lewis, Podcasting educator, advocate, and innovator
Doug Kaye, Executive Director, The Conversations Network
Jesse Thorn, Founder, Maximum Fun
Laurie Sims, Former President & Chief Operating Officer, Libsyn
Maria Hinojosa, Pulitzer Prize-winning founder of Futuro Media and Host, Latino USA
Michael Butler, Host, The Rock and Roll Geek Show
SCURTE
Urban. Metroul newyorkez a devenit în decursul anilor o galerie de artă permanentă.
______________________
Subcultură urbană/Sport. ThrasherMagazine, canalul Youtube al comunității skateboarderilor pasionați, are 3,1 milioane de abonați. O mostră de 11 minute:
___________________________
Muzică. Cel mai bine vândut album în Marea Britanie în această săptămână aparține trupei britpop Shed Seven, ne spune officialcharts.com. Îl poți asculta pe Spotify. O mostră de pe Youtube:
_________
Fashion. Milan, un adolescent în vârstă de 13 ani, din Franța, a obținut un stagiu de practică la Louis Vuitton după ce mama sa a avut buna idee să distribuie online desenele puștiului, printre care un viitor/posibil pantof de sport LV.
________________________
Social Media. O listă cu 100 de agățușuri cu care poți crește interactivitatea online. Aplici pe propria răspundere.
______________
Grafică. Versuri din cântece transformate în imagini generate AI (superhuman.ai și u/tigidigidai pe Reddit).
______________________
Călătorii. 20 dintre cele mai bune supe și ciorbe din lume.
______________________
Studiu. Cele mai cerute cocktailuri în lume. Detalii.
___________________________
Arhitectură. Cele mai urâte clădiri din lume - găsești mai jos în această postare o listă de câteva zeci. Pe primul loc, Parlamentul Scoției din Edinburgh (foto). Lista a fost stabilită de un program AI care a colectat date de pe Twitter/X. România nu apare în listă (și ar avea cu ce, evident), pentru că românii nu prea au conturi pe această rețea socială.
_________________
Turism. Un londonez a postat pe Airbnb o ofertă de cazare în Soho: locuri de dormit în corturi montate în livingul său. Cost pe noapte/turist: 68 de lire. O fi vreo șmecherie de promovare Airbnb, mă gândesc, pentru că „știrea” a produs free media din greu și s-a viralizat.