Rugăciune. Fotografie de Si Thu Ye Myint din Myanmar (Birmania), câștigătoare la Chromatic Awards 2023.
Cum să te izolezi de lumea din jur
Îți mai trebuie doar niște căști bune cu anularea zgomotului ambiental și te poți izola perfect de lumea zgomotoasă din jur, dacă trebuie să te concentrezi pe un proiect, să înveți, să adormi repede sau dacă suferi de ADHD.
Te ajută un site complex, creat de un inginer de sunet, myNoise. Poți recompune sunetul după cum dorești din butoanele colorate de sus. De pildă, dacă ai ales atmosfera sonoră a malului mării, reglezi intensitatea valurilor sau a vântului. Site-ul are și variante mobile pentru iOS și Android.
Elon Musk: NASA m-a testat repetat pentru droguri
Directorii și membrii consiliilor de administrație de la SpaceX, Tesla și ai altor companii sunt îngrijorați de alegațiile privind consumul de droguri al lui Elon Musk, scrie Wall Street Journal. Situația ar pune în pericol, de pildă, contractele profitabile ale SpaceX cu NASA și ar putea încălca politicile față de investitori ale companiei Tesla.
Acesta este un scandal în desfășurare, urmărit atent de investitori.
Musk a fumat marijuana în timpul unei sesiuni de înregistrare video a podcastului „Joe Rogan Experience" în 2018. NASA ar fi cerut ulterior asigurări că SpaceX este un loc de activitate fără droguri pentru a-și păstra statutul de contractor guvernamental aprobat să transporte astronauți către Stația Spațială Internațională.
Musk a fost de acord, spune, să se supună unor teste antidrog aleatorii timp de trei ani după apariția sa în podcast și a susținut că de atunci nu s-au găsit în corpul său urme de droguri sau alcool - conform Forbes.
Acțiunile Tesla au fluctuat nesemnificativ în ultimele zile.
Cum arăta primul chatbot AI, acum 57 de ani
Putem bănui că marile companii au sertarele pline cu tehnologii uimitoare și așteaptă doar maturizarea hardware/software plus condiții potrivite pe piață pentru a le lansa.
Inteligența artificială (AI), subiectul tech cel mai fierbinte în 2023, este un concept discutat încă din 1956 (pentru a înțelege acele vremuri, spunem că atunci apărea, de pildă, ideea revoluționară de tastatură pentru computer, sub forma unei mașini de scris electrice adaptate). În acel an, un grup de vizionari de la Dartmouth College (SUA) a discutat intens despre mașini care să imite inteligența umană.
Această întâlnire este considerată astăzi drept momentul de geneză al inteligenței artificiale.
Un deceniu mai târziu, în 1966, John McCarthy a botezat acest domeniu „inteligență artificială", pentru că sintagma „computere care imită creierul uman" era totuși cam mult.
Strămoșul ChatGPT a apărut tot cam prin 1966, când Massachusett Institute of Technology (MIT) a lansat ELIZA, primul chatbot din istorie. Era o realizare excepțională. Arăta așa și e fascinant cât de bine aduce cu ChatGPT-ul de azi:
În anii '70 și '80 aplicarea inteligenței artificiale a însemnat sistemul MYCIN creat de Stanford care imita medicii, diagnosticând infecții bacteriene, dar și platforma Carnegie Mellon ce-și propunea ca automobilele să se conducă singure. Elon Musk era copil pe atunci :)
(mindstream.news)
O concluzie: când citim despre viitorul SF - să luăm un exemplu la întâmplare, roboții microscopici specializați care, injectați în venă, repară zone din organism -, putem bănui că tehnologia este, teoretic, în mare, pusă la punct și mai este nevoie de un salt hardware/software plus o piață pregătită.
Dell la CES 2024. Pe ce laptopuri de nouă generație, cu AI, vei lucra în curând
Dell, principal furnizor de computere pentru segmentul business și industria creativă, prezintă la CES Las Vegas linia de laptopuri de ultimă generație Dell XPS, de 13”, 14” și 16”.
În primul rând, remarcăm integrarea în aceste modele a inteligenței artificiale (AI) și a inteligenței artificiale generative, care aduc noi posibilități pe utilizare eficientă, spectaculoasă am putea spune, a PC-ului.
Noul portofoliu XPS, alimentat de procesoarele Intel Core Ultra, dispune de un motor de accelerare a inteligenței artificiale încorporat prin adăugarea unei unități de procesare neuronală (NPU). Acest lucru înseamnă că PC-ul nu mai trebuie să se bazeze doar pe CPU sau GPU pentru procesare și performanță. Imaginați-vă, ca să luăm un singur exemplu, că sunteți un creator care este mereu în mișcare și editează fotografii în Adobe Lightroom. Integrarea NPU vă permite să editați imagini mai rapid decât înainte, conservând în același timp durata de viață a bateriei între încărcări.
Toate laptopurile Dell XPS vin cu Copilot în Windows 11, inclusiv cu o tastă dedicată de acces rapid, care valorifică capacitățile AI pentru a îndeplini sarcinile de lucru mai ușor, mai rapid și fără efort. Veți constata puterea AI în rapiditatea cu care veți realiza prezentări PPT sau fișiere Excel – de pildă.
În funcție de nevoile și preferințele dumneavoastră, portofoliul XPS vine cu panouri InfinityEdge OLED cu opțiuni tactile, rate de reîmprospătare variabile, opțiuni de înaltă rezoluție, culori naturale și Dolby Vision pentru detalii bogate.
Noul portofoliu ne propune și o experiență audio excepțională, începând cu un design cu patru difuzoare, suport pentru audio imersiv Dolby Atmos și surround stereo 3D de la MaxxAudio Pro by Waves. În plus, noua cameră web FHD 1080p oferă apeluri video de o claritate cristalină.
Dell XPS 16 (foto) este liderul portofoliului, fiind cel mai puternic, cu performanțe supraalimentate pentru sarcini de lucru complexe. Este dotat cu cele mai recente procesoare Intel Core Ultra și GPU NVIDIA GeForce RTX (până la GPU GeForce RTX 4070). Fie că editați videoclipuri sau testați cele mai recente programe AI, este ideal pentru cei care rulează aplicații solicitante, oferind o experiență fluidă și rapidă.
La rândul său, Dell XPS 14 este o opțiune excelentă pentru cei care au nevoie de libertatea de a lucra de oriunde. Datorită GPU-urilor NVIDIA GeForce RTX opționale (până la GPU GeForce RTX 4050), puteți edita și reda videoclipuri de înaltă rezoluție fără efort. Este un laptop rafinat, făcut să se deplaseze cu tine.
Apropo de durata bateriei, toate cele trei noi laptopuri Dell își încarcă bateriile 80% în doar o oră.
Prețul informativ pornește de la aproximativ 1300 de euro. Data disponibilității în Europa urmează să fie anunțată.
Noul portofoliu XPS va fi disponibil în România și prin distribuitorul ASBIS.
Mai sunt câteva zile până când Picasso pleacă acasă
Expoziția a adus pentru prima dată în România zeci de lucrări semnificative ale lui Picasso pe care le pune în dialog cu lucrări ale artiștilor români inspirați de acesta.
Efectul Picasso marchează 50 de ani de la dispariția artistului. România este singura țară dintre statele central și est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța. Mai puteți vizita expoziția până pe 22 ianuarie, apoi lucrările se vor întoarce la muzeul din Paris.
Pentru tururi ghidate de fini cunoscători ai artei (locuri limitate), bilete aici.
Efectul Picasso este prezentată de MARe și UniCredit Bank.
Ce este Generația Alpha, importantă pentru că are deja o anumită putere de cumpărare
Generația Alpha, cea care urmează Generației Z, este formată de cei care s-au născut în secolul XXI, între 2010 și 2024.
Cei mai în vârstă au aproximativ 13 ani, iar cei mai tineri se vor naște anul acesta.
Alpha ar putea fi cea mai numeroasă generație din istorie, cu peste 2 miliarde de membri, adică un sfert din întreaga populație a lumii – potrivit sociologului Mark McCrindle, cel care a definit-o.
Părinții Generației Alpha sunt în cea mai mare parte milenialii, cei născuți între 1981-1996.
(Definirea intervalurilor în care se încadrează generațiile diferă deseori de la sursă la sursă.)
Impactul socio-economic viitor al Alpha nu poate fi stabilit în acest moment, dar unii indicatori existenți sunt deja prea evidenți pentru a fi ignorați.
Astfel, în prezent Alpha au TikTok ca platformă online preferată. Spre deosebire de Facebook-ul milenialilor, TikTok expune utilizatorii la oricine și la toată lumea, și nu neapărat doar la rețele de prieteni și familie.
Au un antrenament media diferit, deoarece interacționează cu online-ul/digitalul de la vârste incredibil de mici. De pildă, mulți sunt obișnuiți cu conversațiile cu roboți precum Siri sau Alexa.
Pandemia a cimentat interacțiunea online ca fiind o normă pentru copii. Mulți Alpha au frecventat virtual școala, iar o proporție semnificativă de părinți lucrează sau au lucrat de acasă. Efectul nedorit al școlii online: rezultatele testelor la toate materiile și în toată lumea sunt mai slabe, iar absenteismul elevilor a crescut.
Copiii mai mari din această grupă de vârstă mai au până la vârsta legală pentru angajare dar încep să aibă libertăți financiare (carduri de debit create special pentru ei), iar în magazinele online se simt ca acasă, îndemnați la achiziții de către influenceri.
(resurse: Marketing to Generation Alpha și A landmark generation: Alpha)
TikTok ar putea mușca din Netflix și Spotify
Avem tendința de a ne concentra pe concurența dintre produse similare, de exemplu, Netflix versus Disney sau Spotify versus Apple Music. Însă divertismentul este o singură piață (market for attention), iar o platformă online este înaintea tuturor celorlalte în a cuceri noi utilizatori: TikTok. Compania chineză a avut cea mai însemnată dinamică din istorie până la OpenAI și rămâne fereastra prin care tinerii occidentali percep lumea. 2024 este anul în care vom vedea cum TikTok va lua din cota unor streameri precum Netflix sau Spotify - prezice profgalloway.
SCURTE
Rețete. Ciorbă ardelenească de burtă marca Sonia Hădean.
________________________
Foto. Dacă îți place să faci fotografii cu iPhone-ul, comunitatea aceasta cu 3 milioane de urmăritori e pentru tine.
____________________________
Sugestii. Cum să te apuci în sfârșit să scrii cartea aceea (non ficțiune). Video 1:59.
_______________________
De citit. Scandalul național pornind de la Harvard.
_____________________
Discuții. Autorul celebrei cărți Rich Dad, Poor Dad are datorii de 1,2 miliarde de dolari.
FILM
Bob Marley: One Love. Teaser Trailer. Premiera la cinema, în România, pe 16 februarie.
Date la zi:
Bine ai revenit! Foarte faine informațiile despre AI și Gen Alpha - mersi! Un an bun îți doresc!