Compoziție generată AI din portofoliul lui Linus Ekenstam.
Cum să-ți dai seama dacă ai înțeles pe deplin un concept. Metoda Feynman
Fizicianul Richard Feynman a lucrat la Proiectul Manhattan (prima bombă atomică) încă de când avea 20 de ani. În 1965, a câștigat Premiul Nobel pentru cercetări în domeniul electrodinamicii cuantice. El a promovat o metodă de a verifica dacă știi să înveți. Când o faci corect și înțelegi pe deplin noțiunile, cunoștințele rămân bine fixate în memorie. Dacă doar „tocești” mecanic pentru un examen, vei uita curând mare parte din informație. Metoda Feynman, așadar:
Alege un subiect pe care crezi că l-ai învățat și explică-l unui copil. Nu contează domeniul, poate să fie fizică sau istorie universală.
Când încerci să descompui informația în idei accesibile oricui, folosind un vocabular mai simplu, îți vei da seama dacă informațiile pe care le-ai asimilat despre subiect sunt suficiente sau nu. Astfel, este mai ușor să identifici eventualele lacune în cunoștințele tale. Dacă te-ai blocat la acest pas, întoarce-te și reia studiul. Doar atunci când poți explica subiectul complet, în termeni simpli, poți spune că l-ai înțeles cu adevărat. (businessinsider.com)
Ce mai are Moșul în sac pentru noaptea magică: KIVI KIDS SMART TV
Este un televizor special creat pentru copii, care integrează cele mai noi tehnologii.
De cum îl scoți din cutie, cei mici îl pot personaliza (și să-și dezvolte creativitatea) atașând montaje de piese LEGO pe laturile și pe standul televizorului.
Câteva dintre caracteristicile KIVI KIDS SMART TV:
Dimensiune potrivită. Acest televizor are un ecran cu diagonala de 32” (80 cm), full HD. Desenele animate se vor vedea excelent, datorită culorilor vii. Sistemul de operare este AndroidTV.
Protejează. Tehnologia de reducere a luminii albastre dăunătoare, integrată în acest televizor, protejează ochii celor mici. E important.
Rezistent. Ecranul este protejat de o sticlă specială, de patru ori mai rezistentă decât cea „obișnuită", inclusiv la zgârieturi.
Va adormi mai ușor. Lumina de noapte AlumiGlow încorporată, blândă și liniștitoare, creează o atmosferă calmă și reconfortantă în camera copiilor, ajutând la îmbunătățirea rutinei de culcare.
Voice control. Telecomanda are și funcția de control vocal. Va fi distractiv pentru copii să navigheze în căutarea conținutul preferat.
Supraveghere discretă. Funcțiile avansate de control parental integrate în sistemul de operare permit părinților să stabilească limite privind timpul petrecut în fața ecranului și să monitorizeze obiceiurile de vizionare ale copiilor lor.
Garanție este extinsă, de trei ani.
KIVI KIDS SMART TV mi se pare un televizor plin de calități, așa că poate nu e o idee rea să vorbești cu Moșul să aducă unul și în casa voastră. Pe Moș îl găsești aici, dar și în magazinele Flanco.
Govar, aplicație pentru exersarea englezei vorbite
Deschizi aplicația, alegi întâlnirea și nivelul de limba engleză.
Intri într-un apel video cu trei-patru utilizatori de același nivel din lumea întreagă și vorbești cât de mult timp dorești.
Posibila ta viața nu peste mulți ani
Dimineața, pelicula fină, cu senzori integrați, gen tatuaj, pe care o ai lipită pe antebraț, îți va transmite pe telefon cum ai dormit. (Asta se întâmplă de pe acum, la nivel minimal, atunci când porți un smartwatch, dar în viitorul apropiat analiza somnului va fi mai precisă și mai detaliată.)
De pildă, senzorii vor stabili că numărul minutelor în care ai sforăit sau ai avut apnee este în curbă ascendentă. A trimis deja Sistemului datele tale spre prelucrare și primești curând o alertă cum că miercuri, la 12.35, vei intra în legătură online cu doctorul specializat în somnologie.
De altfel, Sistemul a stabilit deja cu precizie care este tratamentul de care ai nevoie. Dar, pentru că ai un abonament de sănătate premium, te bucuri de luxul acesta de a sta de vorbă câteva minute cu un medic în carne și oase. Acesta oricum nu se prea abate în terapie de la ce-i indică Sistemul, din rațiuni de evitare strictă a malpraxisului.
Pelicula îți monitorizează permanent și tensiunea arterială plus nivelul de oxigen din sânge, dar pentru siguranța pe care ți-o dau două surse, în fiecare dimineață vei sta nemișcat 15 secunde în fața oglinzii din baie care înregistrează de asemenea acești parametri pe baza capilarelor feței. (Tehnologia există deja, fiind pe drumul lansării comerciale.)
Mai departe, vasul WC are propriii senzori medicali integrați (și această soluție este pusă la punct experimental în prezent) capabili să analizeze rapid ce depui. Respectivele rezultate sunt trimise, instantaneu, și pe telefonul tău, dar și în Sistemul AI al clinicii de care aparții. Orice abatere suspectă de la parametrii fiziologici normali înseamnă o alertă și un tratament personalizat.
Vor fi aceste proceduri obositoare și generatoare de anxietate personală permanentă?
Nu e exclus. Scenariile de mai sus nu sunt deloc SF și au o mare probabilitate de a se generaliza și de a deveni banale, (cu condiția să dispui de banii necesari) în viitorul nu foarte îndepărtat, din câteva rațiuni evidente:
- în toate țările dezvoltate sistemele clasice de sănătate devin greu de susținut bugetar în actualul model de funcționare
- activează și apar în continuare o puzderie de startup-uri ai căror antreprenori visează să devină miliardari prin crearea de noi tehnologii medicale revoluționare – și o parte vor reuși
- giganții tech speră și ei să-și taie o felie generoasă din veniturile aduse de medicina viitorului
- omul este prin definiție ipohondru și astfel de proceduri medicale digitale au gradul lor de fascinație care facilitează adoptarea.
Cei avantaje vei avea?
Detectarea unor disfuncții și maladii în stadiul incipient, înainte de a apărea simptomele, înseamnă o vindecare mai simplă, mai rapidă și mai confortabilă, la costuri mult mai mici decât dacă ar fi descoperite în stadiul avansat sau de boală cronică, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în prezent.
În plus, eroarea medicală și diagnosticul ambiguu vor deveni mult mai rare atunci când un Sistem AI antrenat cu sute de milioane de dosare medicale îți va prelucra informațiile din analize.
Vei avea posibilitatea să refuzi monitorizarea medicală permanentă? Mai mult ca sigur da, dar nu cred că îți vei permite să faci acest lucru decât silit de eventualele condiții de pauperitate.
Un studiu de caz relevant de medicină preventivă a viitorului
Cofondatorul și CEO Spotify, suedezul Daniel Ek, cu o avere estimată la 2,6 miliarde de euro, a lansat la începutul acestui an, la Stockholm, scanerul corporal Neko.
Este o cabină înțesată cu zeci de senzori care, în plus, face pacientului aproximativ 2000 de fotografii 2D, 3D, termo și full body, astfel că orice semn insesizabil de boală, inclusiv cancer, este detectat. Neko reprezintă visul imposibil dar devenit realitate al oricărei clinici.
Mai devreme decât te gândești
Viteza cu care noi dispozitive medicale apar pe piață e remarcabilă. Un exemplu: cu doar câțiva ani în urmă, copiii bolnavi de diabet auziseră de dispozitive implantabile simplu, discrete, care măsoară permanent glicemia și indică dozele corecte de insulină. La acea vreme, erau niște echipamente de vis, în condițiile în care un pacient cu diabet de tip 1 poate avea nevoie de un număr mare de înțepături în deget în fiecare zi pentru stabilirea nivelului de glucoză în sânge.
Astăzi, aceste echipamente pot fi comandate 24/7 pe internet, iar utilizatorul diabetic le poate implanta singur pe braț și conecta la telefon. Prețul? Suportabil dacă nu trăiești din salariul minim pe economie.
Tehnologia socială wellbeing
Multe persoane trecute de 50 de ani se plâng de monotonia vieții după ce copiii au crescut și au plecat la studii sau la casele lor. Muncești din greu cinci zile pe săptămână, seara adormi la film, iar în weekend faci curat și aprovizionezi frigiderul – se plâng aceste persoane.
Diverse aplicații ridică oamenii din acest segment de vârstă de pe canapea, le îmbunătățește sănătatea și starea psihică. O femeie în jur de 60 de ani povestea pe un forum că acum un an și jumătate a descărcat, la îndemnul fiului, manualul digital de alergare sub formă de serial podcast numit „Couch to 5k". Acum aleargă de cinci ori pe săptămână, se uită la videoclipuri despre jogging pe YouTube, își planifică traseele pe telefon, urmărește oameni pe Strava, iar prietenii și rudele îi dăruiesc de Crăciun cadouri legate de sport. Alt tonus, nu?
Aplicațiile coagulează totodată comunități de sportivi amatori – cum este Strava Art, ai cărei membri alergători sau bicicliști „desenează” animale și alte reprezentări virtuale prin GPS pe traseu.
Viitorul
Speranța de viață a crescut continuu în ultima sută de ani. E greu pentru tinerii de azi să înțeleagă că la începutul secolului trecut cei mai mulți trăiau, în medie, doar 30-40 de ani, în vreme ce în prezent speranța de viață în lume este de aproximativ 70 de ani.
Noile tehnologii medicale vor prelungi și mai mult durata de viață în țările dezvoltate, inclusiv în România, și, lucru important, o durată de viață cu un grad sănătate onorabil chiar și la vârste foarte înaintate.
Întrebarea care apare este dacă toți oamenii își vor dori o senectute foarte îndelungată, în condițiile în care, iată, în țări ca Japonia, Coreea și, mai nou, Italia, seniorii sunt înveseliți și monitorizați de roboți mai mult sau mai puțin umanoizi, capabili inclusiv de conversație.
E un aspect care va fi dezlegat mai târziu.
Nota optimistă a acestor vremuri este că tehnologia medicală face un salt nemaivăzut, în avantajul bunăstării noastre.
Rubrică susținută de Rompetrol.
Cum să câștigi bani online cu pisica ta
Sunt urcate online miliarde de clipuri cu pisici, așa că e nevoie de creativitate pentru a ieși din rând pe o astfel de temă. Un producător de conținut de la Tom’s Guide i-a atașat motanului său, Marvin, o action camera și a obținut în doar trei ore de la publicare peste 640.000 de vizualizări cu acest clip + o promovare masivă a device-ului.
50 de reguli de viață de la filosofii stoici
Adu-ți aminte că ai dreptul să nu ai nicio opinie (legată de un subiect);
Timpul e mai valoros decât banii;
Stabilește ce înseamnă succesul pentru tine;
Nu te lua după turmă;
Spune des „nu”.
Sunt doar câteva dintre regulile de viață adunate de un pasionat al filosofiei antice, text care a strâns peste 18.000 de like-uri pe Medium ($).
Nici nu apucă să ajungă la manifestație
Dacă iei metroul din Moscova pentru a te duce la o manifestație anti-război și anti-Putin, e aproape sigur că vei fi reținut de miliție înainte de a ajunge la locul faptei. Guvernul rus folosește tehnologia de recunoașterea facială pentru a-și supraveghea cetățenii.
În 2017, municipalitatea moscovită a anunțat lansarea uneia dintre cele mai mari rețele de supraveghere video cu recunoaștere facială din lume: în oraș fuseseră montate 160.000 de camere dintre care peste 3.000 conectate la sistemul de identificare facială, care „vor ajuta la aplicarea legii”.
De la declanșarea războiului cu Ucraina, mii de protestari au fost arestați pe baza imaginilor furnizate de acest sistem uriaș de supraveghere. (reuters.com)
Cu ce ne jucăm azi
Intri aici, tastezi data ta de naștere în căsuța din dreapta numită Acces the archive, dai click pe View Chart și obții topul muzical britanic din ziua când ai apărut pe lume.
UniCredit desemnată Global Bank of The Year 2023 de către revista britanică The Banker
UniCredit a fost desemnată „Banca Anului" la nivel mondial pentru anul 2023 în cadrul ceremoniei anuale organizate de The Banker la Londra, în premieră pentru instituția financiară. De asemenea, a fost desemnată „Banca Anului în Europa de Vest", „Banca Anului în Italia" și „Banca Anului în Bulgaria".
Considerate printre cele mai importante standarde de excelență bancară din industrie, premiile „Banca Anului" acordate de The Banker evaluează cele mai importante instituții financiare din lume pe baza capacității lor de a obține randamente, de a obține avantaje strategice și de a-și servi piețele.
Istoria popcorn
În Statele Unite, o pungă medie de popcorn este produsă cu 60 de cenți, dar se vinde cu aproximativ 6 dolari la cinema. Vânzările de popcorn generează aproape 40% din profiturile cinematografelor și compensează prețurile mari la care sunt distribuite filmele de către studiouri:
SCURTE
Există influenceri și în muzica clasică, de pildă violonista franceză Ester Abrami. Pe TikTok a adunat deja 417.000 de urmăritori.
___________________
Producție de conținut. Contul TikTok desfundarea_scurgerilor (unclogging_drains) are 2,8 milioane de urmăritori, iau unele clipuri înregistrează sute de mii de vizualizări. Pasiunile oamenilor sunt dificil de ghicit adeseori.
_________________
Rafinament. Amazon vinde cărți fake, decorative, fără niciun rând tipărit, pentru interioare rafinate. Arată așa.
____________________
Natura. Dedicație muzicală pentru o doamnă elefant de 80 de ani:
_____________________
Turism. Harta unor restaurante bune din Roma. Pentru călătoriile de anul viitor.
_________________________
Literatură. Cititorii editurii Penguin aleg cele mai bune cărți din toate timpurile.
___________________
Spațiu. Grecia văzută din cer. (sursa: esa.int)
____________________
Relaxare. Cărți de colorat online.
____________________________
Medicină. Autoritățile americane au aprobat primele capsule care conțin bacterii benefice extrase din fecale umane. Administrarea intensă de antibiotice distruge microbionul intestinal, ceea ce provoacă zeci de mii de decese anual. Noile capsule pot rezolva problema.
______________________________
Cinema. Cele mai bune 25 de comedii din toate timpurile în viziune britanică.
______________
Bar. Rețetele celor mai de succes cocktailuri găzduite în timp de newsletterul specializat The Spirit. Plus playlistul asortat, cu muzică de acum 100 de ani.
_______________
Educație.
Cele mai potrivite piese de muzică clasică pentru copii.
Cele mai potrivite 50 de filme pentru copii.
Mașina timpului. Cum arăta Bucureștiul pe la 1844-1846
Arhitectul Ștefan Huțanu a recreat cu ajutorul inteligenței artificiale imagini ale Bucureștiului de acum 180 de ani.
Povestea. Pagina de Facebook a lui Ștefan, aici.
FILM
Kung Fu Panda IV. premiera în România pe 15 martie.