Nu știu dacă oamenii care „suferă” de sinestezie sunt fericiți sau deranjați de această bizară capacitate a lor. Atunci când aud muzică, sinestezicii „văd” sunetele în culori. E cam greu de explicat, dar reușim imediat.
Dacă te-ai întrebat vreodată cum de a apărut arta abstractă, un bun exemplu este pictorul rus Vassily Kandinsky (1866-1944). El s-a născut cu sinestezie: odată a ascultat Wagner și în creier i s-a declanșat o explozie de culori. Vedea muzica. Cam dificil să le spui și altora ce trăiești tu, poate te ironizează sau te cred mitoman.
Kandinsky a găsit o cale de a se exprima: a pus pe pânză în culori și forme ceea ce auzea la filarmonică. De pildă, tabloul de mai sus, semnat de el, poate fi o simfonie, iar spirala neagră, sunetul unui flaut.
Vremea e urâtă, așa că îți poți petrece timpul cu expoziția virtuală “Sounds like Kandinsky” lansată online de Centrul Pompidou și Google Arts & Culture.
Îți garantez că te va prinde, fie cu povestea vieții aventuroase (a trăit printre altele revoluția bolșevică, timp în care i s-a confiscat averea și a fost silit să plece din țară), fie cu operele emblematice - mai ales că acum am înțeles ce-i cu ele.
Găsești și o aplicație de realitate augmentată, iar cel mai mai mult mi-a plăcut experimentul “Play a Kandinsky”, realizat cu tehnologie Machine Learning, datorită căruia putem auzi sunetele culorilor și formelor, precum Kadinsky. Experiment potrivit și pentru copii.
Click aici.
Cel mai urmărit cont pe Twitter
Este cel al lui Barack Obama: 129 de milioane de followers. Și nu cred că proporția conturilor false (boți) este foarte mare.
Obama postează, cu calm și optimist, subiecte care preocupă pe toată lumea, de la vaccinul anti-COVID la protecția mediului, de la proiectele personale la evenimente culturale.
În România Twitter nu prea a prins, dar dacă te interesează conținut bun și concis, fă-ți cont și urmărește personalitățile internaționale din zona ta de interes.
Cinematografe din Coreea de Sud, închiriate de gameri
Plătești între 75 și 110 euro pentru două ore și ai un ecran uriaș plus sistem de sunet incredibil pentru jocuri. Este noua linie de business a unor cinematografe coreene, aflate în criză.
Iar gamerii sunt încântați. (BBC)
Te chinuie ceva anxietate?
Mergi pe jos!
După o plimbare obținem punctaje mai bune la testele de memorie și atenție, pentru că în creier se accelerează apariția unor noi conexiuni. Atenția, lăsată liberă în timpul de deplasării, permite apariția unor noi idei.
În fine, mersul pe jos îmbunătățește somnul, gândirea și învățarea, reducând în același timp simptomele anxietății.
Alte argumente aici, direct de la Harvard University.
Cât de frumos e sunetul
Această interesantă diagramă se găsește în cartea Entdeckungen über die Theorie des Klanges (în traducere Descoperiri în teoria sunetului), o lucrare din 1787 a fizicianului și muzicianului german Ernst Chladni (1756-1827), în care își detaliază experimentele.
Chladni așeza nisip sau făină pe o placă pe care o făcea să vibreze, de pildă cu un arcuș de vioară trecut peste margine. Nisipul vibra și se așeza în aceste modele armonioase.
Dincolo de joacă - poți să încerci și tu, e simplu, experimentele germanului au contribuit la înțelegerea fenomenelor acustice și a funcționării instrumentele muzicale.
Probabil de asta ne place muzica, pentru că ne face corpul să vibreze complex. La propriu. (Îți dai seama ce se întâmplă însă când urlăm unii la alții.)
Dacă vrei să răsfoiești cartea, în care găsești multe alte diagrame, click pe varianta digitalizată de Max Planck Institute.
Labster
Start-up danez, Labster a mai adunat 60 de milioane de dolari finanțare din Silicon Valley, fiind perceput drept o afacere cu mare potențial.
Labster produce experimente de laborator virtuale pentru elevi. De fapt, e mai mult decât atât, e vorba de o combinație de gamification, storytelling și grafică 3D.
Pentru elevi care știu engleza de bază, Labster e aur.
(Nu e gratis, ca orice lucru care contează, dar merită fiecare bănuț.)
Reînvierea starurilor
În Coreea de Sud, show-urile TV ridică din mormânt vedete dispărute. Li se reconstituie vocea prin inteligență artificială. Cam creepy, nu?
Cântărețului Kim Kwang-seok, mort la 34 de ani, în 1996, a „apărut” cu vocea într-un teasing online, interpretând o nouă melodie, după 25 de ani de la dispariție. Părerea generală a fost că vocea AI seamănă perfect cu cea naturală. Bineînțeles că sunt discuții aprinse despre cât de etică este o astfel de inițiativă, despre drepturile de autor, dar cine stă se se uite la mărunțișurile astea când e vorba de perspectiva unei audiențe uriașe?
Civilization se aude și pe
Câte dintre aceste trei reguli le respecți online?
Au fost închise în ultimele luni peste 2500 de site-uri clonă/false ale OLX, urcate online de infractori cibernetici dornici să ne golească cardurile. E un semn că trebuie să fim vigilenți în orice tranzacție online.
OLX România (12 milioane de vizitatori pe lună) și ING România ne propun câteva reguli esențiale pentru a nu pica în capcană. Bifează-le pe cele pe care le respecți în tranzacțiile online:
(Nu e deloc rău să le dai mai departe rudelor și cunoscuților.)
1. Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată (ex.: https://www.olx.ro/ și https://ing.ro/) și că URL-ul este cel corect.
2. Păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul în care te putem proteja în caz de fraudă.
3. Uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.
Alte reguli de apărare împotriva atacatorilor online afli cu un simplu click aici.
Trei ore de terapie antistress
Poți să începi de la minutul 09.30.