Cele mai bune invenții din 2023
Ne apropiem cu pași repezi de finalul anului și revista Time a publicat tradiționalul top The Best Inventions 2023 în mai multe domenii, de la AI la beauty și de la electronice de consum la design.
Lista celor 200 de invenții care ne pot schimba viața, aici.
Unul dintre exemple din acest top: cum poți vedea animale sălbatice altfel decât captive în grădini zoo?
În Australia, compania Axiom Holographics a creat o grădină zoologică virtuală populată de animale sub formă de holograme, de la urși polari și girafe la dinozauri (foto sus). Prețul mediu al unui bilet este de aproximativ 100 de lei, ceea ce nu pare să fie mult, deoarece parcul zoologic e un adevărat complex.
Un clip de promovare:
Sună cam distopic, nu?
Funcționari din guvernul și poliția Marii Britanii se bazează pe inteligența artificială (AI) pentru a lua decizii în materie de asistență socială, imigrație și justiție penală.
Algoritmii AI pot detecta, de exemplu, căsătoriile fictive în scop de rezidență și fraudele în obținerea de beneficii sociale.
Un expert în etica datelor spune că există o lipsă de transparență în modul în care AI este utilizată în sectorul public. Aceste instrumente vor afecta multe persoane în viața de zi cu zi, dar oamenii nu au posibilitatea de a le contesta. (independent.co.uk)
Revoluția revânzării. Partea din second hand care crește accelerat
O femeie din SUA deține în medie 103 piese de îmbrăcăminte.
La nivel mondial, consumatorii achiziționează 80 de miliarde de articole noi de îmbrăcăminte anual - o cifră care a crescut cu 400% față de acum 20 de ani.
Fiecare american cumpără aproximativ 68 de articole de îmbrăcăminte noi pe an, dar majoritatea poartă doar 20% din ce au prin dulapurile de haine.
În aceste condiții și din rațiuni de sustenabilitate (dar și din cauza inflației și a creșterii dobânzilor), se dezvoltă conceptul de revânzarea (resale) a hainelor. Există o distincție subtilă: revânzarea este partea de second-hand care se referă la recomercializarea personală a articolelor pentru un profit. Noțiunea de second-hand este mai largă, cuprinzând pasiunea de a descoperi îmbrăcăminte valoroasă prin vrafuri de vechituri sau donații.
Revânzarea devine un fenomen interesant pentru că această activitate ar putea crește de 11 ori mai repede decât sectorul mai larg al comerțului cu amănuntul de îmbrăcăminte nouă.
Ca exemple de companii de resale care se dezvoltă în domeniu avem Poshmark (capitalizare de piață 1,4 miliarde de dolari).
Cât valorează OpenAI, compania care a creat ChatGPT, în comparație cu alte 12 companii americane
Așa a început să ne vină mâncarea la ușă
E o banalitate acum să comanzi online ceva de mâncare, dar începuturile au fost dificile.
Lansat de PizzaHut în 1994, PizzaNet a fost primul site de livrare online de pizza și a fost disponibil doar pentru cei din zona Santa Cruz - California.
Una din primele achiziții online din istoria internetuui a fost o pizza mare cu pepperoni și ciuperci, cu extra brânză - adică prima comandă la PizzaNet.
PizzaNet s-a dezvoltat lent. Procedurile părea complicate. După ce clienții comandau mâncare și băuturi pe site, cel mai apropiat Pizza Hut trebuia să confirme fiecare comandă prin telefon.
Așa arăta formularul de comandă pizza acum aproape 30 de ani:
Găsim o interesantă istorie a IT și online-ului, aici.
O idee de achiziție pentru PC-ul tău: Lexar NS100 SSD
Găsim de acum SSD-uri, de la producători de renume, la prețuri bune, astfel că dacă te gândești la un upgrade al actualului tău PC sau vrei să asamblezi unul nou, componentă cu componentă, o alegere poate fi Lexar NS100 2.5" SATA III de 2,5".
Dacă ai utilizat un hard disk clasic, odată ce l-ai înlocuit cu un SSD, vei avea satisfacția unei porniri și funcționări mai rapide a computerului. Viteza de citire ajunge până la 550MB/s
SSD-ul Lexar NS100 este rezistent la șocuri și vibrații și, de asemenea, nu are părți în mișcare, ceea ce îl face mai silențios și mai fiabil decât o unitate tradițională hard disk.
Îl găsim pe piața noastră în capacități de la 256 GB, 512 GB și 1TB, după preferințe - spații suficiente pentru fișierele tale, inclusiv conținut video 4K, de pildă. Garanția este de 3 ani.
Lexar NS100 2.5" SATA III de 2,5” este testat riguros în laboratoarele producătorului, astfel încât să corespundă standardelor de performanță, calitate, compatibilitate și rezistență în timp.
Poți cumpăra SSD-urile Lexar (inclusiv în rate) de la PCGarage.
Un podcast pentru copii nou lansat
Podcastul Basme norvegiene culese de Asbjørnsen şi Moe, povestite de actriţa Iulia Popa (foto), realizat în cadrul proiectului RoWay-NorMania, a devenit disponibil gratuit pe Spotify.
Poveștile, care au ca decor întinsul și maiestuosul peisaj al Norvegiei, sunt caracterizate de umor, suspans și uneori întorsături surprinzător de crude ale sorții. Poveștile au fost publicate în anul 1841.
Azi începe RADAR, festivalul de new media art
RADAR, cel mai amplu festival de new media art din România, începe astăzi și ține până duminică seara, într-un spațiu inedit din centrul Bucureștiului, pe care îl deschide special pentru publicul larg, Magazinul București. Tema celei de-a IV-a ediții este LIVE și explorează tehnologii de ultimă generație ca mediu de creație și augmentare în relație cu artele performative și ale spectacolului.
Azi, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 și 23:00, scena audio-video va fi susținută de artiștii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic și Moduler.
Ca exemplu de lucrări din festival, Soundprints îmbină înregistrări de sunete ale clădirilor de patrimoniu, captate cu un aparat de înregistrare, amplasat pe diferiți pereți, iar această arhivă sonoră va fi transpusă într-o instalație audio vizuală, un live act experimental de 30 de ore.
Pe scena RADAR sunt bineveniți și copiii. Festivalul aduce cultura digitală și tehnologia cu scop creativ mai aproape de cei mici prin secțiunea RADAR Kids, care oferă experiențe inedite.
Bilete, aici.
UniCredit Bank, instituție care promovează noile curente experimentale în artă, susține acest festival.
SCURTE
Economie. Sunt peste 200.000 de restaurante fast food în Statele Unite.
Această industrie cheltuiește 5 miliarde de dolari pe reclame.
_____________________
Rețele sociale. 7,4 milioane de români folosesc TikTok în fiecare lună.
__________________
Quiz. Dacă reușești să stabilești din ce trupă fac parte acești vocaliști, ești bătrân/bătrână.
__________________
Natura. Un urs salvat pentru că nu primește mâncare de la turiști.
_____________________
Natura. Lupi încercând să vâneze un mistreț într-o pădure din Germania. Fotografie câștigătoare a concursului European Wildlife Photographer of the Year, semnată de Tobias Richter.
Organizația Rewilding Europe se ocupă și de pisici mai mari.
_______________________
Turism. 50 de destinații de călătorie. Idei: Ho Și Min - Vietnam, Liubliana - Slovenia, Gdansk - Polonia, Stresa - Italia.
________________
Pet. Dacă abia ai adoptat un cățel sau o pisică și nu știi ce nume să-i pui, această aplicație AI te ajută. Urci poza patrupedului și primești sugestii.
Cel mai recent album The Rolling Stones este pe primul loc la vânzări în Marea Britanie
Trupa The Rolling Stones s-a înființat în secolul trecut, în 1962!
Mick Jagger a împlinit 80 de ani, Keith Richards face tot 80 în decembrie, iar Ronald David Wood merge pe 77 de ani.
Cel mai recent album al lor, Hackney Diamonds (Spotify), se află săptămâna aceasta pe primul loc ca vânzări totale (CDs, downloads, vinyl, audio/video streams) în Marea Britanie, conform officialcharts.com.
FILM
Five Nights At Freddy's. Premiera (și) în România, azi, 27 octombrie.