Această focă a reușit să se elibereze dintr-o plasă de pescuit. Altele sunt mai puțin norocoase.
Foto: Subhankar Chatterjee și Shivika Sharma.
O uriașă colecție de hărți istorice este disponibilă gratuit online
După ce a făcut avere în domeniul imobiliar, americanul David Rumsey (n.1944) s-a dedicat pasiunii sale - colecționarea hărților istorice.
În timp, Rumsey a alcătuit cea mai mare astfel de colecție privată din lume, cu peste 150.000 de hărți și articole cartografice realizate începând din secolul al XVI-lea până în zilele noastre.
Colecția a fost donată Universității Stanford, iar 126.000 de hărți și materiale cartografice ne sunt accesibile gratuit, online.
E fascinant să explorezi (virtual) prin vrafurile de hărți vechi online. Exemplu: rezultatele returnate pe căutările cu „Ploiești”.
Interesantă și cu ilustrații rare este și pagina de Facebook a colecției.
Cum se promovează, cu costuri aproape zero, o orchestră simfonică
Această idee de promovare ar putea fi aplicată și altor instituții sau branduri, cred.
Niederrheinischen Sinfoniker, orchestra orașului german Krefeld (landul Renania de Nord-Westfalia, 227.000 de locuitori) are săptămâna aceasta trei reprezentații cu Simfonia a treia de Gustav Mahler (1860-1911). Lucrarea a fost votată drept una dintre cele mai importante zece simfonii din toate timpurile într-un sondaj realizat de BBC Music Magazine.
E un moment aparte, pentru că premiera acestei simfonii a avut loc chiar la Krefeld, în 1902, dirijată de compozitor însuși.
Sunt cunoscute doar două fotografii cu Mahler dirijând, și acelea luate din sală.
Cum ar fi arătat compozitorul fotografiat din mijlocul orchestrei? Inteligența artificială a rezolvat rapid această problemă, iar fotografiile recompuse cu ajutorul AI s-au viralizat printre pasionații de muzică clasică. Este o metodă creativă de promovare țintită a concertelor, cu costuri foarte reduse și cu impact interesant.
Mahler pare să atragă și alte astfel de experimente. În 2019, Simfonia a 10-a, neterminată, a fost reprezentată cu o completare realizată de un soft AI.
Test. Care imagini sunt generate AI și care nu, îți dai seama?
Vizită virtuală la Biblioteca Digitală Națională
Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții online create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente. (Poate își fac timp administratorii să instaleze și un SSL.)
Documentele digitale din domeniul public aflate în Biblioteca Digitală Naţională pot fi utilizate în mod gratuit pentru cercetare, studiu individual şi în scop noncomercial, cu obligaţia respectării regulilor de citare a sursei.
Una dintre piese:
Alba Iulia, 1922. Premierul Ion I. C. Brătianu duce coroana Regelui Ferdinand și pe cea a Reginei Maria la catedrala ortodoxă.
Și contul X al bibliotecii.
E o ocazie unică să vezi unele filme de referință
Până duminică, 29 octombrie, suntem invitați la cea de-a 14-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ocazie de a vedea filmele importante din selecția de la Cannes, cu proiecții și invitați speciali, în București, dar și la Timișoara, Cluj, Arad.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de Cristian Mungiu.
Programul in extenso, aici.
Festivalul este prezentat de Orange și susținut de UniCredit Bank.
Kingston, partenerul tău de încredere pentru backup de fișiere
Cam toată lumea are un backup online gen OneDrive sau Google Drive.
Ideea e că aceste servicii de file hosting sunt utile fără îndoială (de pildă pentru transferul automat de siguranță al unor fișiere în lucru), dar ideal este să folosim și un mediu de stocare extern, sigur, pe care poți să-l iei cu tine oriunde, cu o capacitate de stocare generoasă și cu o viteză de accesare foarte bună.
Eu, de pildă, folosesc acum un SSD extern Kingston XS1000, USB 3.2 de 1TB (există și varianta de 2TB), cu viteze remarcabile de 1.050MB/s la citire, 1.000MB/s la scriere.
Pentru profesioniștii creatori, cei care lucrează cu fișiere mari, graficieni, producători video, arhitecți – de pildă) recomand din aceeași familie SSD-ul Kingston XS2000 cu capacități de stocare de 500GB, 1TB, 2TB, 4TB și viteze de până la 2.000MB/s la citire și de 2.000MB/s la scriere. Vine cu protecție care îi asigură standardul de siguranță IP55.
Ce avantaje ne oferă aceste SSD externe de ultimă generație:
- Sunt de dimensiuni reduse, pocket size – 69,54 x 32,58 x 13,5 mm și cântăresc 29 de grame. Poți purta lejer cu tine o întreagă bancă de date.
- Sunt compatibile plug-and-play pe diverse platforme: Windows, Mac, Linux, Chrome și console de jocuri - în varianta Kingston XS2000.
- Vitezele de scriere/citire sunt deosebit de rapide
- Prețuri accesibile.
Și un video de promovare:
ASBIS este distribuitor oficial Kingston în România.
Nimic nu e sigur
Autoritățile chineze investighează cel mai mare furnizor al Apple, Foxconn - compania care fabrică iPhone, în legătură cu probleme legate de taxe și de utilizarea terenurilor, potrivit ziarului de stat chinez Global Times citat de The Information.
Investigațiile ar putea fi un semn că firma taiwaneză și fondatorul acesteia, Terry Gou, au căzut în dizgrația Beijingului.
Investigațiile s-au desfășurat în filialele Foxconn din patru provincii chineze.
Deși ziarul a citat experți chinezi care au declarat că inspecțiile fiscale sunt de rutină, vestea despre aceste anchete a făcut ca acțiunile Foxconn să scadă cu până la 3,4% în tranzacțiile de ieri dimineață în Taiwan.
Articolul merită citit.
Cele mai bune baruri din întreaga lume în 2023
În top 5 mondial al barurilor apar două din Barcelona și unul din Londra, așa că poți să ți le notezi pentru o vizită în caz că următoarea perioadă te va purta prin aceste două metropole.
Lista completă a laureaților, aici. Primul loc e ocupat de Sips, ai cărui bartenderi au creat cocktailul cu aspect medical din poză.
The World's 50 Best Bars este publicat începând din 2009 și votat de 680 de experți în băuturi din întreaga lume.
Muzică, națiune, fotbal, revolte
Muzica produsă de „țărani și plebei, sclavi și boemi, renegați și proscriși" reflectă și influențează viața socială, culturală și politică dintotdeauna, inclusiv în zilele noastre - este una din ideile autorului acestei cărți.
Hormonul oxitocina este eliberat în fluxul sanguin ca răspuns la anumiți stimuli semnificativi, inclusiv la muzică. Atunci când cântăm, acest hormon ne face să simțim legături emoționale cu cei din grupul nostru. Acesta este motivul pentru care toate țările au imnuri naționale, iar fanii fotbalului își încurajează echipa cântând.
Oxitocina îi mobilizează, de asemenea, pe oameni să lupte împotriva altor grupuri. Acest hormon apare în situații de stres și îi poate convinge pe unii să participe la revolte. Organizațiile militare au și ele muzica lor - marșurile.
Din cartea Music: A Subversive History de Ted Gioia.
SCURTE
Marketing. Cum se fac fotografiile de produs.
______________________
Cinema. 10 filme horror europene de referință. De pildă, You Are Not My Mother, Irlanda, 2021.
____________________________
Comerț. Un advertorial Vice ne afișează unele dintre cele mai oribile măști de Halloween.
_________________
Turism. În Las Vegas s-a deschis în vară primul hotel care permite oaspeților să fumeze iarbă în camere. Proprietarii au instalat un sistem de filtrare a aerului performant pentru ca fumul să nu se ducă chiar peste tot.
_______________
Istoria internetului. Dacă vă închipiți că nebunia cu pisicile pe net e recentă, vă înșelați. Acum 16 ani, un canal Youtube le prezenta pe Stina și Mossy, două mâțe vorbitoare. Un clip al lor a strâns 103 milioane de vizualizări. Proprietarul contului nu a mai postat din 2011, dar dacă ar fi ținut pagina caldă, ar fi putut încasa până acum peste 200.000$ - au calculat unii.
______________
Rețete. Pizza de Halloween, cu păianjeni.
Coregrafie fantastică la meciul Salernitana - Inter Milano
Roger Waters a devenit în ultimii ani o figură controversată din cauza declarațiilor sale, dar locul în istoria rock nu i-l poate lua nimeni.
Fanii echipei de fotbal Salernitana au realizat o coregrafie aparte, pe muzica The Wall, cu ocazia meciului Seria A cu Inter Milano pe stadionul din Salerno, la 30 de kilometri de Pompei.
A fost un tribut pentru aniversarea a jumătate de secol de la apariția albumului Pink Floyd The Dark Side of the Moon (1973). Trupa britanică a realizat de asemenea în zonă, în 1972, filmul Live At Pompeii.
Coregrafia, muncită, a durat peste șase minute. Au fost afișate imagini gigantice de pe copertele albumelor The Wall, The Division Bell și The Dark Side Of The Moon.
…și albumul The Dark Side of the Moon, versiunea remaster 2023.
FILM
Wonka. Trailer #2. Premiera (și) în România pe 15 decembrie.
Spor în toate, ne reauzim foarte curând.