Aproximativ 4000 de diapozitive pe sticlă au fost salvate (urmau să fie aruncate la gunoi) și restaurate de un expert în tehnici vechi de fotografiere.
Cea mai veche imagine, datată după îmbrăcămintea personajelor, este din 1860. Colecția surprinde viața din America din acele vremuri. Alte fotografii, aici.
Cât de puternic este Elon Musk în cer
Pe orbita Pământului sunt activi acum 7.702 sateliți.
Dintre aceștia, compania SpaceX are 3.395 de sateliți pe orbită, de 11 ori mai mulți decât guvernul SUA. SpaceX a fost fondată acum 21 de ani de Elon Musk cu două obiective: scăderea costurilor misiunilor spațiale și colonizarea planetei Marte.
Ca top țări, SUA este lider mondial cu peste jumătate din sateliții din lume. Pe locul doi găsim China, cu aproximativ 500, dintre care 369 sunt deținuți de guvern.
Dacă te interesează subiectul. găsești aici un infografic relevant.
(Cifrele diferă sensibil în funcție de sursă și de actualizări. Un lucru e sigur însă: Starlink-ul lui Musk are un număr uriaș de sateliți activi.)
Speculație: Banksy ar putea fi un colectiv de artiști urbani și nu o singură persoană
Identitatea celebrului artistul graffiti Banksy ar putea fi stabilită de justiție într-un proces de defăimare. Speța: pe contul de Instagram al creatorului a fost publicată o invitație adresată hoților profesioniști să opereze într-un magazin Guess din Londra, deoarece acest brand i-a folosit lucrările fără permisiune.
Dacă identitatea lui Banksy este dezvăluită, forțele de poliție din întreaga lume i-ar putea aduce acuzații de vandalism și distrugere de proprietăți.
Au existat multe speculații cu privire la identitatea lui Banksy și mulți cred că acesta este Robin Gunningham din Bristol, care a fost co-inculpat în procesul de defăimare Guess.
Totuși, nu există nicio dovadă privind o legătură absolută între Gunningham și Banksy.
O altă teorie care circulă: Banksy ar fi un colectiv de artiști care colaborează pentru a produce graffiti provocatoare și subversive. Argument: anvergura unor lucrări semnate Banksy ar necesita cooperarea mai multor persoane.
Astfel, anchetatorii speculează că din acest colectiv fac parte artiști cunoscuți și consacrați: graficianul urban din Bristol John D'oh, creatorul de graffiti James AME72 Ame sau muzicianul Massive Attack Robert Del Naja, printre alții.
Poți vedea creațiile reprezentative ale lui Banksy pe contul de Instagram (12,1 milioane de urmăritori.)
(theconversation.com)
Cinci informații esențiale și utile despre inteligența artificială
Subiectul poate că ne plictisește adesea din cauza abundenței de știri, dar inteligența artificială este aici ca să rămână și, fie că acceptăm sau nu, ne va influența viețile personale și profesionale.
Înțelept e să fim informați.
O sintagmă nouă AI de care tot vom auzi. OpenAI ar urma să anunțe următoarea dezvoltare importantă în domeniu: agenții autonomi.
Agenții autonomi sunt programe AI care pot comunica și colabora cu alte softuri pentru a îndeplini sarcini pe cont propriu, fără intervenția umană.
Să presupunem că îi cereți unui agent autonom să organizeze o petrecere internă în compania dvs. Agentul autonom ar putea să execute următoarele:
- Să se conecteze cu contul de e-mail și aplicația de calendar de la birou pentru a crea o listă de invitați
- Să deseneze o invitație și să o trimită prin e-mail
- Să comande catering-ul la o firmă agreată
- Să creeze un playlist pe care să-l difuzeze în sistemul audio de la sediu la ora stabilită.
E doar un exemplu, capabilitățile unui astfel de agent autonom se anunță, teoretic, complexe și nelimitate.
________________________
42% dintre utilizatorii de Mac declară că folosesc zilnic aplicații bazate pe inteligență artificială. Și cele mai instalate aplicații:
________________________
BBC și-a definit politica în utilizarea AI. „Nicio tehnologie nu poate reproduce sau înlocui creativitatea umană. Vom acorda întotdeauna prioritate și vom premia poveștile autentice, umane, spuse de reporteri, scriitori și jurnaliști radio care sunt cei mai buni în domeniile lor. BBC va lua întotdeauna în considerare drepturile artiștilor și ale deținătorilor de drepturi atunci când va utiliza AI generativă.
În următoarele câteva luni, vom iniția proiecte care vor evalua modul în care Gen AI ar putea sprijini, completa sau chiar transforma activitatea BBC într-o serie de domenii, inclusiv cercetarea și producția jurnalistică, descoperirea și arhivarea conținutului și experiențele personalizate.”
____________________
Util. Aplicație AI care îți recomandă filme. Nu cere înregistrare. Răspunzi la un chestionar și aplicația îți livrează o listă de filme recomandate conform profilului personal, de văzut pe principalele servicii de streaming.
_____________________
În acest an, au fost lansate peste 4000 de aplicații AI gata spre a fi testate și folosite. Avem aici o colecție de unelte care s-au dovedit de succes din care poți să alegi în funcție de aria ta de interes:
______________
Nu există anonimitate pe internet. Un grup de cercetători care a testat modele de inteligență artificială de la OpenAI, Google, Meta și Anthropic a descoperit numeroase cazuri în care modelele de inteligență artificială (LLM) care au fost alimentate cu date aparent inofensive au reușit să deducă cu exactitate rasa, locația, profesia și alte informații personale ale unor utilizatori.
„Constatările noastre evidențiază faptul că LLM-urile actuale pot deduce date personale la o scară de neatins până acum", au scris autorii studiului.
Într-un exemplu, unul dintre autorii lucrării a observat că softurile AI au fost capabile să detecteze faptul că persoana care a scris un text era de culoare, observând că locuia în apropierea unui restaurant din New York și comparând acest lucru cu statisticile privind populația din zona respectivă.
Dacă descoperirile sunt adevărate, acestea ar putea avea implicații serioase pentru securitatea online, deoarece escrocii și hackerii ar putea alimenta modelele de inteligență artificială cu texte și postări din rețelele de socializare disponibile în mod public pentru a găsi detalii personale despre țintele lor.
___________________
Text scris la invitația Rompetrol.
Pregătește cardul. Intel a lansat procesoarele desktop Intel Core din a 14-a generație pentru pasionații de jocuri
În mijlocul zilei, e încă frumos afară. Și va mai fi o vreme. De cum apune soarele însă, brrr.
Un lucru e sigur: vine iarna și ne vom strânge în casă, pe lângă computere, să evadăm în universul jocurilor.
Pentru pasionații de gaming, Intel vine cu o veste bună: a lansat (și se găsesc deja în magazine, vezi la final) procesoarele desktop Intel Core din a 14-a generație.
Această familie de ultimă generație include șase noi procesoare desktop deblocate, care oferă până la 24 de nuclee și 32 de fire de execuție și o frecvență de până la 6 GHz.
Combinate cu cea mai bună experiență de overclocking din lume și compatibile cu plăcile de bază existente din seria 600/700, procesoarele desktop Intel Core din a 14-a generație oferă puterea de calcul și performanța de care au nevoie pasionații de jocuri, de la experți la începători.
Totodată, utilitarul Extreme Tuning Utility (XTU) de la Intel include acum noua funcție AI Assist, pentru overclocking ghidat de AI cu un singur clic pentru anumite modele. Avem și suport pentru viteze DDR5 XMP mult peste 8.000 de megatransferuri/secundă (MT/S).
Această a 14-a generație este capabilă de multitasking fără probleme; de pildă poți să faci live video de calitate, să asculți muzică sau să randezi clipuri video în timp ce ești în cele mai solicitante jocuri.
În vârful gamei de procesoare desktop Intel Core din a 14-a generație stă i9-14900K – cel mai rapid procesor desktop din lume, cu viteze de 6 GHz, gata să arate de ce este în stare imediat ce este scos din cutie.
Iar i7-14700K, cu 25% mai multe nuclee, aduce creșteri semnificative de performanță în sarcinile de lucru solicitante pentru jucătorii de top. Vine cu 20 de nuclee și 28 de fire și o nouă performanță datorită a patru E-cores în plus față de generația anterioară.
Cea mai recentă familie de procesoare desktop de la Intel este echipată, de asemenea, cu suport integrat pentru Wi-Fi 6/6E și Bluetooth 5.3, precum și cu suport pentru noile tehnologii wireless Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4. În plus, include suport pentru Thunderbolt 4, precum și pentru viitoarea conectivitate cu fir Thunderbolt 5 – care suportă o lățime de bandă bidirecțională de până la 80 Gbps.
Ar mai fi de remarcat funcțiile Intel Thread Director care asigură jocuri fără întreruperi (nu trebuie să îți faci griji că sarcinile din backgroud te încetinesc) și Intel Smart Cache, care accelerează procesorul pentru o performanță mai bună și timpi de încărcare mai rapizi.
Acest infografic sumarizează foarte bine noutățile Gen 14.
Găsim noile procesoare Intel de generația a 14-a în mai multe magazine, de exemplu la prietenii de la PCGarage și eMAG.
Autoritățile chineze dau verde la capitolul siguranță taxiurilor zburătoare autonome
Compania Ehang, cu sediul în Guangzhou – China, a anunțat că a obținut un certificat „type” de navigabilitate de la Administrația Aviației Civile din China pentru drona sa complet autonomă, cu decolare și aterizare verticale, care poate transporta doi pasageri.
Oficialii susțin că e prima companie din lume care primește o astfel de certificare privind „conformitatea unui proiect cu toate cerințele de siguranță publică”.
Ehang este listată în SUA și are o capitalizare de piață de 1 miliard de dolari.
Certificatul va simplifica, de asemenea, capacitatea companiei de a obține certificări similare pentru operațiuni comerciale în SUA, Europa și Asia de Sud-Est.
Nu există informații despre data primelor zboruri, dar e sigur că nu se vor întâmpla în acest an. Detalii.
Cum să cumperi ținutele MURMUR în timp real, direct de pe catwalk
MURMUR, renumitul brand românesc de modă purtat de vedete internaționale precum Madonna, Lady Gaga, Beyonce sau Pamela Anderson, prezintă pe 24 octombrie, la București, colecția Fall/Winter '23 într-un fashion show inedit care va fi și o experiență tech aparte.
Evenimentul va fi transmis online live iar ținutele care defilează pe podium vor putea fi cumpărate în timp real, prin live shopping, din orice colț al lumii.
De asemenea, spectatorii online vor avea posibilitatea să interacționeze în mod direct cu echipa MURMUR.
„În era digitală, continuăm să ne redefinim și să ne extindem orizonturile și aducem moda și tehnologia mai aproape de iubitorii de stil” – explică Andreea Badală, Owner și Head Designer MURMUR.
Fashion show-ul va fi transmis pe site-ul murmur.ro.
Mai avem o săptămână până la RADAR 2023
RADAR ediția #4 - Live New Media Art va prezenta între 27 și 29 octombrie noi instalații de artă digitală, proiecte de AR, VR & XR, inteligență artificială și video-mapping, care se vor intersecta cu intervenții artistice de dans contemporan, muzică și poezie. Bilete, aici.
Festival powered by UniCredit Bank.
SCURTE
Marketing. Ca teasing pentru viitorul Cybertrack, Testa a lansat Cyberbeer. Două beri + două halbe = 150$.
_________________
Relaxare. The best indie music this week.
________________________
Infrastructură. Harta 3D live a sistemului de trenuri urbane din Tokyo.
________________
Natura. Pisicile sălbatice din Făgăraș.
_________________
Rețete. 25 de feluri de desert, la alegere.
_____________________
Rețele sociale. X (Twitter) va începe să taxeze noii utilizatori din noua Zeelandă și Filipine cu 1 dolar pe an pentru a avea acces la caracteristici cheie, de pildă retweet. Obiectiv: stârpirea boților.
_________________
Jocuri. Electronic Arts anunță actualizări și elemente din lumea reală în EA SPORTS F1 23. Jucătorii pot testa acum lista de piloți și mașini din Formula 2 2023, precum și mult așteptata actualizare sportivă.
______________________
FILM
Napoleon. Trailer #2. Premiera în România pe 24 noiembrie.
The Zone of Interest. Trailer. Coming soon.
Comandantul de la Auschwitz și soția sa se străduiesc să construiască o viață de vis pentru familia lor într-o casă cu grădină lângă lagăr.