Primele fotografii ale unor fulgi de zăpadă datează de acum 140 de ani. Însă recenta serie a lui Nathan Myhrvold este perfectă, fie și pentru că a surprins alcătuirile de apă înghețată la cea mai mare rezoluție de până acum.
Nathan Myhrvold, doctor în matematică și fizică la Princetown, a fost director tehnic la Microsoft vreme de 14 ani, apoi s-a dedicat pasiunii - experimentele fotografice. A fondat printre altele laboratorul Modernist Cuisine (de explorat, dacă te pasionează bucătăria).
Pentru a fotografia fulgii de zăpadă, a construit o cameră sofisticată, o combinație între microscop și aparat de fotografiat, dotată cu sistem de răcire și iluminare led.
Seria foto aici, povestea aici.
Bioreactorul nostru produce cei mai buni hamburgeri
În 2012 când s-au apucat să producă în laborator carne de vacă, antreprenorii de la Mosa Meat (Olanda) au calculat prețul unui burger „artificial” obținut de ei la 250.000 de euro. Anul trecut, acest preț a scăzut la 9 euro/burger și continuă să se ducă în jos, astfel că startup-ul plănuiește lansarea pe piață în acest an a primelor cantități de carne produsă în laborator.
Procesul de producție: un fragment de mușchi cât o sămânță de susan este recoltat prin biopsie de la o vacă de rasă. Celulele de mușchi sunt multiplicate apoi într-un bioreactor. Tehnologia aduce avantaje enorme pentru mediu, plus că apărătorii drepturilor animalelor o aplaudă frenetic.
Test rapid: Câte din aceste 5 reguli de siguranță le respecți când cumperi/vinzi online?
„Am închis, în ultimele 6 luni, peste 2.500 de site-uri clonă, iar pentru soluționarea cazurilor, colaborăm în mod constant cu Poliția Română”, ne spune Theodor Filoș, Business Manager OLX.
Așadar, atacatorii urcă online mii de site-uri fake ale unor instituții serioase și ne cer date personale și bancare pentru a ne goli cardurile (phishing). Se vede treaba că destui naivi le pică în plasă, devreme ce au o activitate atât de frenetică.
OLX România (12 milioane de vizitatori pe lună) și ING România au lansat azi în partaneriat, de Ziua Siguranței pe Internet, o nouă campanie de educație antiphishing.
Mai jos, câteva reguli esențiale pentru a nu pica în capcana infractorilor cibernetici. Bifează-le pe cele pe care le respecți în tranzacțiile online:
(Nu e deloc rău să le dai mai departe rudelor și cunoscuților.)
Analizează cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (Whatsapp, Facebook) și nu îți introduce datele cardului pe astfel de site-uri. Există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului.
Ai grijă ca adresa website-ului în bara de navigare să înceapă cu „https” (și nu „http”), ceea ce înseamnă că este securizată (ex.: https://www.olx.ro/ și https://ing.ro/) și că URL-ul este cel corect.
Ține minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit ca să faci plăți și nu ca să încasezi banii pe card. Așa că NU oferi datele (număr, data de expirare și CVV2) altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar dacă trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată.
Păstrează conversația doar pe chat-ul OLX și nu discuta pe alte canale de comunicare, precum WhatsApp. Chat-ul OLX cel mai sigur canal de comunicare, locul în care te putem proteja în caz de fraudă.
Nu accepta să-ți dai datele cardului pentru a primi contravaloarea unui produs vândut pe OLX. Plățile prin livrarea prin OLX se fac doar ramburs, prin firma de curierat (cash sau în contul tău bancar).
Uită-te după greșeli de ortografie. Mesajele frauduloase pot include greșeli sau exprimări incorecte. Mai mult, mesajele pot avea o formulă de adresare generică, fără a fi personalizate cu numele sau prenumele tău.
Ce poți face dacă ești victima unui atac de tip phishing și alte informații utile împotriva atacatorilor online afli cu un simplu click aici.
Romanian Fairy Tales
Cum vă spuneam, avem în acest newsletter un spațiu dedicat pentru promovarea micilor afaceri românești. Cum poți să apari și tu? Vezi detalii în arhivă, în ediția Civilization #27.
Astăzi, povestea unor oameni pe care îi bănuiesc că sunt liniștiți și fericiți:
Aici, în inima Transilvaniei, povestea Romanian Fairy Tales înseamnă familie.
Cos împreună cu mama mea, Ecaterina Toma, și cu soacra mea, Judit Csiszar. Interpretăm și dăm în păstrare esența modelelor tradiționale sub forma unui semn de carte elegant sau a unui articol vestimentar.
Împreună cu soțul meu Csiszar Barna realizăm obiecte de decor din ceramică și lemn și obiecte de iluminat care poartă pecetea amestecului transilvănean, datorită influențelor maghiare și săsești ce îmbogățesc specificul zonei.
Transformam încet, în familia noastră, dar și împreună cu alti meșteri din familia extinsă, materialele precum lemnul recuperat, inul, cânepa, bumbacul organic, papura, rafia, celuloza, mătasea naturală.
Ne propunem să creăm schimbări pozitive în comportamentul consumatorilor, transformând decizia de cumparare într-o decizie conștientă, prin realizarea de produse simple, unice, atemporale, folosind tehnici străvechi și materiale naturale.
Ne alegem materialele din surse locale, ne creăm și personalizăm propriile ambalaje. Hârtia, cartonul și plicurile folosite sunt 100% reciclate. Căutăm permanent să minimizam impactul nostru asupra mediului.
Toate produsele Romanian Fairy Tales sunt realizate manual. Investim în fiecare din ele cea mai de preț resursă: Timpul.
Nicoleta-Claudia Toma
Fondator Romanian Fairy Tales ®
20 de fotografii subacvatice uluitoare
Pregătiți-vă pentru o nouă superproducție cu extratereștri care invadează Terra
Avi Loeb, astrofizician al Universității Harvard, a publicat de-a lungul carierei cercetări de pionierat despre găurile negre sau Universul timpuriu. De mai bine de un deceniu, el este pasionat și de extratereștri.
Prezidează Board on Physics and Astronomy of the National Academies, organizația care stabilește prioritățile NASA în următorii zece ani.
A fost implicat în proiectul Breakthrough Starshot, finanțat de miliardarul Yuri Milner din Silicon Valley, care propunea trimiterea spre cele mai apropiate stele a unor nave spațiale sub formă de oglindă, propulsate cu laser și capabile să se deplaseze cu viteze impresionante.
Un moment important pentru Avi Loeb: 2017, când astronomii de la puternicul telescop din Hawaii au descoperit un obiect ciudat, aflat la 33 de milioane de kilometri de Pământ, destul de mic (230 metri lungime) sub formă de trabuc.
L-au botezat Oumuamua (cercetaș în limba hawaiană).
Unii au spus că este o cometă. Alții au atras atenția că nu are o coadă proprie unei comete și au declarat că avem de-a face cu un asteroid.
Pentru Loeb în schimb, cea mai plauzibilă explicație este aceea că Oumuamua ar fi un obiect al unei civilizații extraterestre. Și aduce argumente: forma de trabuc nu prea seamănă cu un asterioid sau cu o cometă, este de zece ori mai strălucitor (reflectorizant) decât orice rocă din sistemul nostru solar, ceea ce ne duce cu gândul la o carcasă de metal lustruit, accelerează mai rapid decât permite forța gravitațională a Soarelui.
În 2018, Avi Loeb publică în Astrophysical Journal Letters un articol care susține că „Oumuamua este primul contact al umanității cu un artefact al inteligenței extraterestre”. Evident, articolul a generat controverse aprinse în lumea științifică, dar s-a bucurat de un succes uriaș în rândul jurnaliștilor.
Loeb a publicat și cartea Extraterestru: Primul semn al vieții inteligente dincolo de Pământ, o poveste despre „misterele fundamentale ale lui Oumuamua”. A devenit rapid un bestseller.
Hollywood-ul a intrat pe fir
De la aparția cărții, Avi Loeb spune că doarme puțin pentru că este asaltat de solicitări diverse. Zece regizori și producători de la Hollywood l-au contactat pentru o posibilă colaborare (dacă se face un film, aș vrea să fiu interpretat de Brad Pitt – glumește el), iar în următoarele săptămâni are programate cam 100 de interviuri.
„Aproximativ jumătate dintre stelele din galaxia noastră asemănătoare Soarelui au o planetă de dimensiunea Pământului, aflată la aproximativ aceeași distanță la care se găsește Pământul față Soare, astfel încât există condiții pentru existența apei lichide la suprafața planetei, propice vieții.
Deci, care este propabilitatea ca noi să fim singuri în Univers? Minusculă cel mai probabil” – reamintește Loeb.
PS: Să nu uităm că în următoarele săptămâni nu mai puțin de trei sonde spațiale pământene aparținând Emiratelor Arabe Unite (astăzi, marți), Chinei (mâine, miercuri) și Statelor Unite (pe 18 februarie) se străduiesc să ajungă pe suprafața planetei Marte.
Să le urăm succes, mai ales că jumătate dintre toate misiunile spre Marte din ultimii 60 de ani au eșuat.
Un singur cuvânt i-a distrus cariera
Morgan Wallen, 27 de ani, unul dintre cei mai de succes cântăreți de muzică country, e departe de a fi ușă de biserică, fie și numai din cauza episoadelor de beție publică sau a participărilor la petreceri fără mască în plină pandemie.
De câteva zile este interzis în America.
Povestea.
Morgan Wallen s-a întors acasă noaptea, vesel, cu niște prieteni, de la un club din Nashville. Au trezit strada cu claxoanele și unul dintre vecini a înregistrat scena cu telefonul mobil, inclusiv replica lui Wallen, conținând o jignire rasistă (n-word), adresată unuia dintre amici (alb): "Hey, take care of this p---- ass motherf-----. Take care of this p---- ass n…..".
Cum pe filmulețele compromițătoare cu artiști se iau bani frumoși, înregistrarea a ajuns imediat în presă. Artistul și-a cerut scuze, dar posturile naționale de radio l-au eliminat imediat de la difuzare, televiziunile i-au retras invitațiile la talkshow-uri, iar casa de discuri a suspendat colaborarea pe termen nedefinit.
Interesant este că urmare a acestei interziceri, fanii au cumpărat masiv muzica lui Wallen. De la 5100 de piese și albume vândute în 24 de ore înainte de scandal, în prezent se vând zilnic peste 35.000.
Unul dintre hit-urile lui Morgan Wallen:
Și oarecum pe aceeași temă un link către o listă cu 100 de femei care au clădit cultura hip-hop.
Poate n-ai apucat să vezi noua casă a Serenei Williams
Livingul este o galerie de artă, iar media room are o instalație de karaoke.
Și umblă desculță prin casă, ceea ce e super ok.
Acest newsletter se aude și pe
Cont de urmărit pe Facebook: Sergiu Olteanu, meteorolog la Vf. Omu
Postează mini foto reportaje interesante, cum este acesta cu prima întâlnire dintre Rodica, pisica stației, și Foxy, o vulpe amărâtă care s-a pripășit pe lângă meteorologi la 2500 metri altitudine.