Estetica Generației Z sudafricane, într-o suburbie a Cape Town, rezervată din vremea apartheidului locuitorilor de culoare.
Foto: Anita Hlazo
Copiii voștri vor lucra trei zile și jumătate pe săptămână
Jamie Dimon, CEO JP Morgan (cea mai mare bancă din SUA), spune că inteligența artificială este folosită deja de mii de angajați ai instituției și că va aduce îmbunătățiri importante în ceea ce privește calitatea vieții, chiar dacă va elimina unele locuri de muncă.
„Copiii voștri vor trăi până la 100 de ani datorită tehnologiei. Și, probabil, vor lucra trei zile și jumătate pe săptămână".
Dimon, care a caracterizat AI drept „esențială pentru succesul viitor al companiei noastre", a mai declarat că tehnologia poate fi folosită pentru a ajuta firma să dezvolte noi produse, să stimuleze implicarea clienților, să îmbunătățească productivitatea și să sporească gestionarea riscurilor. (bloomberg.com)
Mașină chinezească de făcut bani
ByteDance, compania care deține TikTok, a generat 6,8 miliarde de dolari in cash în primul trimestru 2023, în creștere față de cele 5,8 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut.
Veniturile totale ByteDance au crescut cu 34%, la 24,5 miliarde de dolari în primul trimestru, o ușoară încetinire față de creșterea de 38% a veniturilor sale în anul calendaristic 2022.
ByteDance și-a dezvăluit situațiile financiare angajaților, cărora s-a oferit să le răscumpere acțiunile, la prețul de 160 de dolari pe acțiune. Un calcul rapid indică o autoevaluare a companiei de 223,5 miliarde de dolari (cam 75-80% din întreg PIB-ul României în 2021). (theinformation.com$)
Bibliotecarul tău AI
Aplicația Ask Jules îți recomandă cărți (în engleză) pe topicuri care te interesează.
I-am dat o temă și a răspuns instantaneu:
Aplicația are variante iOS și Android. Dacă îți faci profil, descoperi o întreagă comunitate de cititori.
Al doilea creier al omului. Trei exemple uimitoare de cum vede și interpretează ChatGPT imaginile pe care i le arăți
Am aflat cu toții că mai nou ChatGPT vede (interpretează imagini), aude (înțelege ce-i spui) și vorbește (îți răspunde cu voce sintetică). Ai aici anunțul oficial OpenAI cu demo pentru aceste actualizări.
Nu avem cum ignora anxietățile și unele știri sumbre legate de utilizarea AI în scopuri dubioase (vezi deepfake), însă aplicațiile spectaculoase în economie, medicină, educație, sport etc sunt mai importante.
Dacă e să încercăm o definiție a inteligenței artificiale, acesta ar putea suna așa: AI va dota fiecare om cu un al doilea creier.
Trei exemple de cum interpretează ChatGPT imaginile cu care îl alimentăm:
1. Cu noua capacitate de interpretare a imaginilor, ChatGPT poate explica acum tot felul de fotografii și schițe. De pildă, a fost solicitat să interpreteze un desen care reprezintă interiorul unei celule umane. A livrat rapid descrieri pentru fiecare componentă a celulei (video X).
Să ne închipuim ce va însemna un astfel de chatbot pentru educație, dat fiind că acum e în doar în etapa copilăriei.
2. I s-au arătat lui ChatGPT două fotografii făcute în timpul unui meci de fotbal. Chatbotul a explicat ce părea să se întâmple în fiecare fotografie și a oferit șase sfaturi de acțiune pentru fundaș. AI ar putea deveni un ajutor util pentru antrenori.
3. ChatGPT poate fi și un profesor de fotografie capabil să îți dea sugestii de îmbunătățire a instantaneelor:
Text scris la invitația Rompetrol.
Miliarde de dolari. Amazon și Google concurează Microsoft cu chatbot-ul Claude
Rivalul OpenAI, Anthropic, care a anunțat săptămâna trecută un acord pentru a obține până la 4 miliarde de dolari de la Amazon, discută cu investitorii pentru o nouă finanțare suplimentară de 2 miliarde de dolari. Scopul: dezvoltarea și rafinarea platformei.
Este de așteptat ca Google, care a cumpărat o participație de 10% din Anthropic în 2022, să investească această sumă suplimentară de 2 miliarde de dolari.
Antropic ne propune chatbot-ul Claude, concurentul ChatGPT.
Ca să înțelegem mai bine competiția aceasta între giganții online, să ne aducem aminte că Microsoft a investit 10 miliarde de dolari în OpenAI, încă de pe vremea când AI nu devenise subiectul zilei.
Anthropic le-a declarat unor investitori că generează venituri de 100 de milioane de dolari pe an. (theinformation.com)
Ce se întâmplă după ce Facebook a eliminat furnizorii profesioniști de știri americani și occidentali
Trei dintre publisherii care au pierdut cel mai mult din traficul generat de Facebook sunt The Sun, Business Insider și The Guardian, care au scăzut cu aproximativ 80% față de nivelul în care se aflau în august anul trecut. (…)
Cel mai mare publisher de pe Facebook în acest moment este un tabloid digital nigerian numit Legit. Acesta a crescut toată vara și a depășit în august Daily Mail.
Legit este deținut de Genesis Media Emerging Markets, o companie ucraineană care a achiziționat o serie de publisheri digitali africani. (…)
Potrivit Newswhip, șapte dintre primele zece articole de „știri" cu cele mai multe interacțiuni pe Facebook în luna septembrie au provenit toate de la un singur domeniu: catholicfundamentalism.com. Articolul de top de la acest publisher digital nișat este intitulat „Do Catholics find Life by being pleasing to God? The Psalms tell us! #17” și are în jur de 400.000 de interacțiuni și aproximativ 2.500 de distribuiri. (de aici)
Orange vinde telefoane recondiționate în noul smart shop
Orange și-a redeschis magazinul din Piața Victoriei, pe conceptul economiei circulare.
Prima surpriză pe care o vei avea: 15% dintre telefoanele expuse spre vânzare sunt recondiționate și le poți cumpăra nu numai la un preț mai mic, evident, ci și cu 24 de luni garanție:
Până la finalul lunii, cumpărătorii de telefoane recondiționate au promoții interesante.
Ce găsești în acest magazin flagship, unul dintre cele mai evoluate pe care le are operatorul în lume, aici.
Fără rival
2 miliarde de vizualizări online pe canalul său principal de Youtube. Atât a adunat în septembrie MrBeast, conform Social Blade.
Acest record a devenit public cu câteva zile înainte ca youtuberul (pe numele real Jimmy Donaldson) să anunțe un parteneriat între compania sa de snack-uri, Feastables, și echipa de baschet profesionist Charlotte Hornets. Colaborarea va fi prima dintre un brand condus de un creator digital și NBA. Logo-ul Feastables va apărea pe echipamentul Hornets.
Rețeta succesului lui MrBeast: un amestec bine dozat de clickbait pueril, idei ieșite din comun și filantropie autentică - toate perfect adaptate la atotputernicul algoritm YouTube.
Cel mai recent episod al său, aici.
Sezonul 2 al seriei „Flavours of Romania" este susținut de UniCredit Bank
Sezonul 2 al seriei de documentare Flavours of Romania, realizat de către producătorul britanic Charlie Ottley, a fost lansat oficial la finalul săptămânii trecute, la Şirnea, satul în care Charlie locuiește alături de soţia sa româncă.
„Am vizitat toate regiunile istorice ale României. Fiecare are ceva special, al său. Dar dacă este să vorbesc despre locul meu, acesta este aici, unde locuiesc", a declarat Charlie Ottley.
Flavours of Romania 2 este disponibil pe Netflix și susținut de UniCredit Bank.
SCURTE
Record. O doamnă de 104 ani a sărit cu parașuta.
____________________
Gadgeturi. Căști premium daneze nou apărute, cu Dolby Atmos Head Tracking și ANC, la preț bun. Jabra Elite 10.
_______________
AI. Visa a rezervat 100 de milioane de dolari pe care să-i investească în companii de inteligență artificială generativă care dezvoltă aplicații pentru viitorul comerțului și al plăților.
__________________
Epidemie. Toate statele americane au acum niveluri de obezitate de peste 20% din populație. Un număr de 22 de state înregistrează 35% din populație ca fiind obeză, față de zero state în urmă cu zece ani. Louisiana, Oklahoma și Virginia de Vest au peste 40% din populația lor afectată de obezitate. (Fitt Insider)
_____________________
Vedete. Când un copil cuminte și bine crescut nimerește într-un anturaj nepotrivit.
_____
Festivaluri. Fotografii de la Burning Man 2023 (până să vină ploile torențiale peste ei).
_________________
Virale. #tubegirl este o nouă tendință pe TikTok. Presupune să te filmezi într-un mijloc de transport public dansând ca și cum n-ar fi nimeni în jur.
_______________________
Muzică. Cum își crește Lana Del Rey încasările cu ajutorul unor fete visătoare.
________________
Turism. Cele mai bântuite locuri din lume. În listă găsim La Isla de la Muñecas, în zona Ciudad de Mexico. „Insula păpușilor moarte" a aparținut unui om singuratic care a găsit la un moment dat o fată înecată în apele din jur. El a început să atârne păpuși de copaci în anii 1940 pentru a liniști spiritul victimei.
____________________
Natura. Finaliștii 2023 Comedy Wildlife Photo Awards.
_____________________
Expoziții. Pentru monarhiști, o expoziție cu ținute de încoronare în Marea Britanie.
_____________________________
Cel mai vechi whisky din lume
Bertie Troughton, administratorul Castelului Blair din Perthshire, a descoperit anul trecut o ascunzătoare de 40 de sticle de whisky în pivnița clădirii. Whisky-ul a fost probabil distilat în 1833 și îmbuteliat opt ani mai târziu, apoi reambalat în 1932. Două duzini dintre aceste sticle urmează să fie vândute la licitație în noiembrie.
Test. Cum funcționează o toaletă
Oamenii sunt convinși că înțeleg fenomenele complexe mult mai bine decât le înțeleg în realitate. Ei trăiesc o iluzie.
Un test de psihologie. Adună câțiva subiecți într-o sală și întrebă-i: Știți cum funcționează o toaletă?. Majoritatea vor spune Evident, nu sunt idiot. Și apoi le spui: Bine, puteți să descrieți, vă rog, în amănunt, și cu scheme, cum funcționează o toaletă? Și apoi le cereți să explice ceva practic, cum ar fi Cum se face că, atunci când tragi apa, vasul se golește și apoi se umple din nou până la un anumit nivel?
În afară de instalatori și de cei care au demontat la viața lor o toaletă, ceilalți nu vor putea răspunde.
Testul poate avea și alte subiecte, precum elicopterul sau un spray deodorant.
Siguranța aceasta altoită pe ignoranță este o caracteristică umană și nu neapărat un defect. În definitiv, lumea a trăit până la Newton (și după aceea) fără să-și explice de ce cad obiectele pe pământ.
Dar testul e distractiv și educativ - în sensul că ne convinge cum că e bine să mai avem și îndoieli în ceea ce ne privește, cel puțin din când în când..
ARTĂ
Email is Dead
Se vorbește despre moartea email-ului de mai bine de un deceniu. Email-ul urma să fie asasinat de SMS, de social media sau de aplicațiile messenger. Nu s-a întâmplat.
Aceasta este ideea expoziției interactive Email is Dead deschisă la Design Museum din Londra, prezentată de Mailchimp. Nu ar fi vorba de un doliu pentru e-mail, ci mai degrabă de o celebrare a longevității sale. Expoziția (deschisă până pe 22 octombrie) urmărește istoria acestui instrument de comunicare și încurajează vizitatorii să atingă, să asculte, să privească și chiar să miroasă email-ul de-a lungul deceniilor.
FILM
Priscilla | A24. La cinema, în noiembrie.