Această fotografie a adunat 23 de milioane de vizualizări și peste 181.000 de shares pe Facebook, unde se află bine mersi în continuare și generează trafic. Puțini dintre cei care au văzut-o și-au dat seama că e falsă, ca fiind generată de AI. Abia după ce Fox News a semnalat că respectivele imagini sunt măsluite, au părut comentariile cu „generated AI”.
La sfârșitul lunii august partea de sud-est a Statelor Unite a fost măturată de uraganul de gradul patru Idalia, care a făcut pagube importante.
Cum emoționalul vinde, dar e greu să faci fotografii-document când vântul bate cu 150km/oră, unii au trucat imagini - cum e aceasta, reprezentând chipurile uraganul -, pentru trafic și bani.
Și e abia începutul unui univers digital în care fake-ul probabil că va domina.
De unde pleacă și unde se mută milionarii lumii
Infograficul la dimensiuni mari, aici.
Fondul suveran de pensii al Norvegiei depășește 1.400 miliarde de dolari
În anii 60, Norvegia a instalat primele platforme marine de extracție a petrolului. A urmat o dezbatere națională pe tema administrării acestei bogății uriașe. Astfel a apărut fondul suveran de pensii al Norvegiei pe ideea generoasă că și generațiile următoare au dreptul să se bucure de încasările din petrol și gaze și după ce zăcămintele se vor epuiza. Norvegienii s-au abținut astfel să consume nesăbuit veniturile din exploatarea hidrocarburilor.
Fondul suveran are investiții diversificate, în toată lumea, de pildă 152 de miliarde de dolari în acțiuni Apple, Microsoft, Alphabet și alte companii tech.
Vidul îți salvează bugetul
Nu are rost să mai vorbim despre creșterea prețurilor la alimente, mai potrivit este să vedem cum putem limita risipa din frigider.
Un echipament care ne ajută în acest sens este aparatul de vidat AENO VS2.
Producătorul promite că prin vidare dezvoltarea microorganismelor este suspendată, alimentele nu se mai oxidează și rămân proaspete de până la cinci ori mai mult timp. În frigider, bineînțeles, unde vei câștiga și spațiu prin această metodă.
Pot fi sigilate astfel o varietate de alimente: carne, pește, fructe, legume, verdețuri, condimente, mâncăruri gata preparate și multe altele, în câteva secunde.
Aparatul AENO permite reglarea vidării și pentru alimentele care conțin mai mult lichid. Asta e o veste bună pentru cei pasionați de gătit pentru că o marinadă pătrunde mai repede în carne sau pește dacă tot ansamblul se odihnește într-o pungă vidată.
Pentru alimentele delicate, pe lângă modurile automate, există și un mod manual - poți controla fin forța de aspirare.
Echipamentul AENO este util la casa omului, nu ocupă mult spațiu în sertar, nu costă o avere și are grijă de bugetul familiei.
O poveste despre pianistul cu un singur braț
Paul Wittgenstein s-a născut la 5 noiembrie 1887 la Viena, într-o familie bogată. În copilărie, i-a văzut ca oaspeți în casa părinților pe unii compozitori celebri printre care Johannes Brahms, Gustav Mahler, Richard Strauss.
A studiat pianul și a debutat public în 1913.
Un an mai târziu a izbucnit Marele Război. Paul Wittgenstein pleacă pe front. În timpul unei bătălii în Galicia este împușcat și capturat. Medicii au fost nevoiți să-i amputeze brațul drept pentru a-i salva viața.
A urmat luni grele de prizonierat în Siberia, iar Wittgenstein s-a gândit în tot acest timp cum depășească handicapul și să cânte din nou la pian în sălile de concert. A desenat cu cărbune conturul unei claviaturi pe o ladă de lemn și a exersat în orb pentru a-și perfecționa tehnica de interpretare cu o singură mână.
După terminarea războiului, Wittgenstein s-a întors acasă. Datorită averii familiei, a putut să comande lucrări compuse special pentru mâna stângă unor compozitori proeminenți, ca Richard Strauss, Serghei Prokofiev, Benjamin Britten și, mai ales, Maurice Ravel.
Ravel l-a înțeles, poate, cel mai bine, pentru că el însuși a trăit ororile războiului, fiind înrolat în armata franceză, cu care lupta pe viață și pe moarte cea inamică, a lui Wittgenstein.
Ravel a compus astfel Concertul pentru pian și orchestră pentru mâna stângă, cea mai faimoasă compoziție inspirată de pianistul cu un singur braț.
Respectivul concertul a fost interpretat sâmbătă seara de Yuja Wang (foto Alex Damian), poate cea mai bine cotată pianistă la nivel mondial în prezent, și de celebra Orchestră Regală Concertgebouw din Amsterdam la Festivalul Enescu 2023, într-o Sală a Palatului arhiplină, cu spectatori care au stat așezați chiar și pe jos.
Nu o să închei această scurtă povestire din istoria muzicii cu vreo concluzie moralizatoare despre puterea voinței, depășirea obstacolelor etc.
Voi spune doar că Festivalul Enescu este o minune care se întâmplă în România, cu răsunet în toată lumea. Tocmai s-a încheiat duminică, urmează ediția 2025.
_________________
Text scris la invitația Rompetrol, companie care sprijină Festivalul Internațional George Enescu cu consecvență, de 14 ani.
Ce romane noi în engleză merită să citim ca să nu ne pierdem vremea
A fost anunțată lista scurtă a nominalizaților Booker Prize 2023: doi autori irlandezi, unul britanic, unul canadian și doi americani.
Acordat pentru prima dată în 1969, Premiul Booker este deschis scriitorilor de orice naționalitate care scriu în limba engleză și sunt publicați în Marea Britanie sau Irlanda. Câștigătorul premiului va primi 50.000 de lire sterline și va fi anunțat la Londra, pe 26 noiembrie. Romanele nominalizate:
Study for Obedience by Sarah Bernstein;
If I Survive You by Jonathan Escoffery
This Other Eden by Paul Harding
Prophet Song by Paul Lynch
Western Lane by Chetna Maroo
The Bee Sting by Paul Murray
O carte despre „technofeudalism”
Yanis Varoufakis, ministrul de finanțe de stânga din vremea cumplitei crize grecești din 2015, a scris în modernista sa vilă din insula Aegina cartea Technofeudalism: Ce a ucis capitalismul (Technofeudalism: What Killed Capitalism).
Concluzia cărții: capitalismul a fost înlocuit cu ceva și mai rău. Nu de glorioasa revoluție socialistă pe care a prevăzut-o eroul său Marx. Nici de vreo nouă mutație social-economică, cum ar fi cea detaliată de Shoshana Zuboff în bestsellerul său, The Age of Surveillance Capitalism - scrie The Guardian. Suntem acum în servitutea, susține Varoufakis, noilor noștri stăpâni globali, lordul Zuckerberg din Facelandia și Sir Musk din cartierul în paragină X.
Technofeudalismul este scrisă sub forma unei scrisori adresate tatălui lui Varoufakis, Georgios, recent decedat. Comunist greco-egiptean, acesta a emigrat în Grecia în anii 1940, în plin război civil, și a fost condamnat la cinci ani de „reeducare politică" pentru că a refuzat să denunțe comunismul. Asta nu l-a împiedicat ca mai târziu să ajungă președinte al celei mai mari companii siderurgice din Grecia, care funcționa evident în perfectă organizare capitalistă. Ceea ce Varoufakis aprecia cel mai mult la tatăl, spune el în carte, a fost capacitatea de a vedea „natura duală" a lucrurilor.
Capacitate care a fost moștenită din plin de fiu - putem spune.
Acum poți avea o conversație vocală cu ChatGPT
OpenAI a făcut un update important la ChatGPT, varianta premium: acum poți purta o conversație vocală cu chatbotul ca și cum ai efectua un apel, iar acesta este, de asemenea, capabil să răspundă prin voce.
Capacitatea de a vorbi a ChatGPT se bazează pe Whisper, modelul de conversie a vorbirii în text al OpenAI. Textul este apoi transmis chatbotului. Iar un nou soft text-to-speech convertește răspunsurile lui ChatGPT în cuvinte vorbite.
Această actualizare, doar una dintre mai multe, arată cât de repede OpenAI își transformă modelele experimentale în produse utilizabile. OpenAI și-a petrecut o mare parte din timp de la succesul său surprinzător cu ChatGPT din noiembrie anul trecut reglându-și fin tehnologia și vânzând-o atât consumatorilor privați, cât și partenerilor comerciali - inclusiv Spotify. (MIT Technology Review)
Cinci dintre cele 46 de lucrări ale lui Picasso pe care le poți vedea la Muzeul de Artă Recentă
Mâine, 27 septembrie, se deschide la Muzeul de Artă Recentă din București expoziția Efectul Picasso.
Bucureștiul este unul dintre cele opt orașe din lumea întreagă - și singurul din Europa Centrală și de Est - care găzduiește o astfel de expoziție, cu 46 de lucrări ale lui Picasso împrumutate de la Musee national Picasso - Paris. Evenimentul marchează 50 de ani de la dispariția fizică a artistului.
Picasso i-a inspirat pe o seamă de mari artiști români, ale căror lucrări, în număr de 65, sunt expuse în oglindă cu cele ale pictorului spaniol - încă un motiv pentru a vizita Efectul Picasso.
Biletele pot fi cumpărate online de pe site-ul MARe.
Expoziția Efectul Picasso este un eveniment prezentat de MARe/Muzeul de Artă Recentă și UniCredit Bank.
Cumpărături în familie
Potrivit unui studiu efectuat în rândul clienților eMAG, în majoritatea familiilor (65%), bărbații au cel mai mare aport la bugetul familiei, dar cele mai multe decizii de cumpărare sunt luate de femei.
Femeile aleg produsele de curățenie, obiectele de mobilier, articolele vestimentare și accesoriile, dar și produsele de igienă sau produsele cosmetice.
Bărbații se implică mai mult în alegerea cumpărăturilor din categoria electro-IT, auto, băutură și mâncare, accesorii și echipamente sportive.
Nike reciclează pantofi
Magazinul online al Nike oferă o selecție de pantofi de sport uzați. Este o extindere a inițiativei „Nike Refurbished" lansată în aprilie 2021 prin care producătorul vinde pantofi de sport recondiționați ca parte a misiunii „Move to Zero".
Nike Refurbished cuprinde retururi, schimburi și încălțăminte cu mici imperfecțiuni. . Încălțămintea primește o clasificare a stării care variază de la Like New, Gently Worn și Slightly Imperfect. Prețul pantofilor oferiți prin programul Nike Refurbished este redus cu până la 50%. (hypebeast.com)
SCURTE.
Video AI. Celebrating 100 years of Star Wars.
______________________
Propagandă pisicească. Cats of Malta US Movie Trailer 2023 | Nexus Production Group:
_____________________
Mass media. Despre infantilizarea presei pentru trafic. Mor plantele de bătrânețe?; De ce vedem stele verzi când ne lovim la cap și alte asemenea.
________________________
Video. Un youtuber și-a montat în curte are o presă hidraulică cu care strivește diverse: oase, lemne, sticle, portocale, creioane. A adunat 8,16 milioane de abonați. O mostră:
___________________________________
Grafică. Aplicația aceasta AI nu are nicio finalitată practică, poate doar să-ți relaxeze mintea prin joacă. Creează imagini spiralate.
________________
Vin. GrapeGPT, aplicație somelier. Doar pentru iPhone.
_______________________
Practic. Ai mâncat usturoi? Finalizează masa cu un pahar de iaurt. Iaurtul ar reduce 99% din substanțele volatile responsabile pentru mirosul usturoiului.
_________________
Spania are cele mai multe restaurante în topul mondial al celor mai bune
Șase restaurante spaniole au fost incluse în această vară în The World’s 50 Best.
Italia are cinci și Franța patru, la fel ca și Peru, a cărui capitala Lima găzduiește restaurantul aflat pe locul 1 în lume. Topul este stabilit de un panel de 1080 de experți culinari.
Greatest Hits 2.0 al Busted este albumul #1 ca vânzări în Marea Britanie, la 20 de ani de la debut. Nimic deosebit, dar place poporului tânăr: