Rețelele sociale găzduiesc o mulțime de concursuri spontane de grafică creată cu programele AI generative. Măiestria constă în a da indicații (prompts) cât mai creative, originale și precise inteligenței artificiale, pentru a obține imagini cât mai complexe.
De pildă, avem competiția aceasta pe tema „robot dog”. Mergi la comentarii (replies) și vezi ce căței fantastici au creat participanții.
Nu tasta prostii pe chat cât ești în videocall
Scrii ceva la laptop într-o cafenea și la doi metri distanță un individ care pare absent înregistrează cu un reportofon direcționat sunetul tastelor pe care le apeși. Merge apoi la biroul lui și sistemul AI reproduce email-ul pe care tu tocmai l-ai scris.
E un scenariu devenit posibil în urma anunțului că trei cercetători au antrenat un model deep learning care oferă o precizie de peste 90% în interpretarea tastării, pe baza profilurilor sonore ale tastelor individuale.
Adică, sistemul ghicește ce scrii după cum sună tastele. Dacă tehnologia va fi confirmată de realitate, cei care tastează pe chat, plictisiți, cât sunt în videoconferință, de exemplu, s-ar putea să aibă o surpriză.
Îmi amintesc de două reprezentanțe în România ale unor giganți IT care aveau birourile în aceeași clădire, pe etaje diferite. În ambele firme, erau strict interzise tastaturile wireless din rațiuni de securitate.
Din aceleași rațiuni, serviciile secrete redactează și multiplică documentele ultraconfidențiale doar folosind mașina de scris clasică, care are avantajul de a fi complet offline.
Dacă n-ai auzit până acum de VinFast, vei auzi probabil curând
Producătorul de vehicule electrice VinFast din Vietnam a devenit marți vedeta Nasdaq odată cu debutul fulminant pe Wall Street, atingând o capitalizare bursieră peste cea a unor giganți din industrie, precum Volkswagen și Ford. (Deja se duce în jos, dar nu asta contează neapărat în economia poveștii.)
Capitalizarea VinFast a depășit 85 de miliarde de dolari, mai mare decât cea a Volkswagen sau Ford, care sunt evaluate la 63,9 miliarde de euro (69,7 miliarde de dolari) și, respectiv, 48 de miliarde de dolari.
Recordul se bazează totuși și pe un număr limitat de acțiuni tranzacționate. VinFast este în continuare deținută în proporție de 99% de cel mai bogat om din Vietnam, Pham Nhat Vuong.
Investitorii sunt convinși că viitorul auto stă în electricitate și că o țară din Asia de Est cu costuri reduse va apărea ca un concurent în SUA, apreciază un analist. Piețele cred că, având în vedere geopolitica, Vietnamul, și nu China, va fi acea țară - conchide el. (cnn.com)
Urmărim evoluția acestor acțiuni aici.
Vedete Youtube americane devin investitori în fotbalul britanic
Echipa engleză de fotbal Burnley FC din Lancashire a revenit în Premier League în acest sezon, după ce a petrecut un an în campionatul de ligă secundă.
Clubul, cu o tradiție de 141 de ani, a semnat un parteneriat cu Dude Perfect - un grup de comedianți pe Youtube, din Texas -, încercând astfel să atragă o nouă generație de fani.
Grupul Dude Perfect, cu aproape 60 de milioane de abonați, a devenit astfel acționar minoritar al clubului și sponsor oficial branduit pe tricourile echipei de juniori.
(Știu la ce visezi - chiar dacă am avea creatori video semnificativi în România - nu prea avem -, în ce club autohton ar avea să investească!?)
Hai să vedem mai curând cu ce naivități fac mulți bani copiii ăștia întârziați:
Boxa portabilă Bang & Olufsen Beosound Explore. Pentru aventuri și relaxare. Preț bun, performanțe maxime
Mai avem săptămâni bune de vară (septembrie tot lună de vară va fi), așa că dacă pleci în vacanța sau într-un weekend prelungit, îți recomand un companion care poartă o semnătură celebră și are un preț bun: Boxa portabilă Bang & Olufsen Beosound Explore.
E de dimensiuni reduse, dar puternică, la 60W. Primește semnal prin Bluetooth, deci burdușește-ți smartphone-ul cu muzică și fă-ți abonament la un serviciu bun de streaming.
E pregătită pentru aventură: vine cu carcasă solidă, rezistentă la zgârâieturi și praf. Dacă o iei la piscină sau te prinde o ploaie, nicio grijă, e impermeabilă și face față (certificată IP67). Poate rezista miraculos chiar dacă e scufundată în apă adâncă de un metru timp de până la 30 de minute.
Are baza dura, cauciucată, iar corpul din aluminiu anodizat o face să fie rezistentă și la șocuri.
Cu un bas surprinzător de bun pentru o boxă portabilă de dimensiunile reduse, prin forma sa cilindrică livrează un sunet True360, puternic.
Odată încărcată, funcționează până la 27 de ore de redare la volume normal de ascultare. E bine, nu?
Boxa Bang & Olufsen Beosound Explore este capabilă, așadar, de performanțe deosebite, iar prețul este, cum spuneam, foarte bun. O găsim în varianta negru antracit la Altex.
Brandul Bang & Olufsen este distribuit de ASBIS.
Bărbații sunt de două ori mai dispuși decât femeile să meargă la birou pentru a evada de acasă
Aproape un sfert dintre respondenții la un sondaj referitor la munca remote au indicat ca motiv pentru a merge la birou „ca să scap de familie", bărbații fiind de două ori mai predispuși să dea acest răspuns.
Bărbații au fost, de asemenea, mult mai înclinați să spună că merg la birou pentru a-și însuși materiale de papetărie pentru uz personal, atunci când au fost chestionați de Runway East, un furnizor de spații de co-working.
Studiul a arătat, de asemenea, că discuțiile amicale de la birou și oportunitatea de a cunoaște noi oameni contează.
Datele sunt confirmate și de alte studii, de pildă de un raport al Biroului de Statistică a Muncii din SUA. (telegraph.co.uk)
Acum 25 de ani
Acum un sfert de secol, pe 15 august 1998, Apple lansa primul computer personal iMac.
Steve Jobs se întorsese cu un an în urmă la Apple (de unde fusese alungat de consiliul de administrație), cu obiectivul de a aduce un suflu nou în compania aflată în declin. Cu Jobs și cu vizionarul în materie de design Jony Ive la cârmă, Apple a creat o nouă întruchipare a conceptului de computer all-in-one, concept pornit în 1984 cu Macintosh.
Eveniment
„Expoziția Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime.”
Erwin Kessler, curator expoziție și directorul Muzeului de Artă Recentă București.
Din 27 septembrie 2023 și până pe 8 Ianuarie 2024, MARe/Muzeul de Artă Recentă din București și UniCredit Bank prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso și 60 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de 33 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.
S-au pus în vânzare biletele la această, mult așteptată, expoziție de artă.
Pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.
Cât vă certați voi, noi facem afaceri. China cumpără cipuri Nvidia în valoare de 5 miliarde de dolari, vitale pentru propriile sisteme AI
Opinia publică se inflamează adesea pe subiecte de politică economică, de multe ori exagerate mediatic de nevoia de click-uri a presei.
Dar departe de ochii „vulgului”, mai marii lumii negociază pe criterii absolut practice.
Să ne amintim ce pasiuni trăiau unii, când era vorba ca Huawei să livreze României echipamente 5G. Între timp, Huawei a ieșit mai mult sau mai puțin din joc, iar tehnologia 5G va fi livrată tot de chinezi, dar de la Lenovo (sic!). Nici o indignare nu a mai apărut pe tema asta. Nu că ar fi trebui neapărat să se scandalizeze vigilenții, observăm doar diferența de reacție.
Azi vorbim despre cipuri.
Background 1. Administrația Biden a emis în octombrie anul trecut un set de reguli radicale menite să protejeze înalta tehnologie americană și să limiteze dezvoltarea industriei de semiconductori din China. SUA varsă miliarde de dolari ca subvenții în domeniu.
Background 2. Președintele Biden a semnat recent un ordin executiv care ar interzice anumite investiții americane în tehnologii sensibile în China.
Știrea de săptămâna trecută:
Baidu, ByteDance - proprietara TikTok, Tencent și Alibaba au făcut comenzi în valoare de 1 miliard de dolari pentru a achiziționa aproximativ 100.000 de procesoare A800 de la producătorul american de cipuri Nvidia, care vor fi livrate în acest an.
De asemenea, grupurile chineze au mai achiziționat de la Nvidia unități de procesare grafică în valoare de 4 miliarde de dolari, care vor fi livrate în 2024, potrivit ft.com.
Trebuie precizat că cipurile Nvidia A800 sunt o variantă mai slabă, cu rate de transfer de date ceva mai mici, în comparație cu Nvidia A100, interzise la export către China.
Fără aceste cipuri Nvidia, niciun gigant IT din China nu-și poate dezvolta propriile variante de programe AI gen ChatGPT, chatbotul de mare succes lansat de OpenAI, companie finanțată de Microsoft.
Iar ca să fim răi, putem presupune că Nvidia, cu cei 5 miliarde de dolari de la chinezi va continua dezvoltarea unor noi generații de cipuri și mai performante.
Topul fast food drive thru
2,8 milioane de vizualizări și 122.000 de like-uri în primele 48 de ore.
Un pic de paranoia nu strică: crezi că experimentul e autentic și independent sau finanțat de cei/cel care ies/iese cel mai bine în top?
SCURTE
AI. Simți o oarecare sincopă de inspirație în profesiune? Încearcă unul dintre aceste prompturi. Sau mai multe.
______________________________________________
AI. Dacă produci video, aplicația desktop Gling elimină momentele de tăcere/pauzele din discurs. Nu e chiar nouă, dar poate că nu toți au aflat de ea. Economisește timp.
_________________
eBook. Ghid practic pentru creatori și marketeri: Cum să folosești AI. Gratuit.
________________
TV. Schimbare de paradigmă. Streamingul reprezintă acum 38,7% din timpul de vizionare al americanilor și este pentru prima dată când audiența televiziunilor tradiționale scade sub 50%.
________________
Sport. Azi se lansează noul model Air Jordan 38 „Fundamental”. Preț: 200 dolari.
Alte modele de încălțări noi, aici.
__________________
Imobiliare. Penthouse cu vedere perfectă către Central Park. Video, 15 minute.
__________
Monumente. Ce mai află străinătatea despre România. Monumentul lui Decebal de la Dunăre, comandat de Iosif Constantin Drăgan. 1,3 milioane de vizualizări, 8.900 de likes în două zile.
FILM
A Million Miles Away - Official Trailer