Istoricii mint cu voluptate de multe ori.
Una dintre legendele care i-au făcut pe unii să lăcrimeze în ultimele două secole: genialul Mozart a dus o viață plină de privațiuni și a trăit în sărăcie.
E adevărat că a fost înmormântat într-o zonă pentru săraci a unui cimitir din Viena, dar Mozart n-a dus o existență pauperă. A fost doar hedonist și nechibzuit cu banii. Ce câștiga, cheltuia imediat. Documentele arată că în anii maturității avea un câștig mediu de aproximativ 4.000 de dolari pe lună la cursul de azi, ceea ce-l situa pe muzician în elita de 5% din populație a celor cu venituri mari și foarte mari din Viena secolului XVIII.
A trăit doar 35 de ani, a compus peste 600 de lucrări și continuă să producă bani. Mulți.
Manuscrisul din imagine (o compoziție de la 16 ani) a fost vândut la licitație cu 372.000 de euro. Venitul lui pe vreo șase ani de muncă pe brânci.
Viitorul s-ar putea să fie deja stabilit
Anul 1955.
Acum 65 de ani. Ca să ne facem o idee, televizorul era încă un obiect de lux. În multe țări televiziunea nici nu exista încă, de pildă în România.
Camioanele livrau la comandă blocuri de gheață, care se așezau în frigider, pentru că așa funcționau încă multe dintre aceste aparate casnice în acea vreme - erau niște simple cutii cu rafturi, bine izolate termic, care răceau cu gheață cumpărată.
Unii ascultau încă muzică livrată de plăci de patefon din ebonită la turația de 78.
În acel an, un mare furnizor american de produse electrice pentru locuințe, Westinghouse, se promova cu un documentar pe tema cum va arăta casa electrică a viitorului.
Filmul are 11 minute, dar merită să ai răbdare, pentru că e fascinant: descrie cam toate soluțiile și echipamentele de tip casă inteligentă, multe premium, pe care le avem azi la dispoziție și care ni se par uimitoare.
Ar putea fi o dovadă că giganții tehnologici cam știu ce vor propune pieței în următoarele zeci de ani și că au nu numai un program de lansări stabilit, ci și sertarele pline cu concepte SF, dar perfect realizabile, din care să aleagă.
Filmul:
Berea poate coborî din cer
Când primesc alerta pe telefonul mobil cum că sosesc cumpărăturile comandate, unii dintre locuitorii orășelului irlandez Onanmore (8.000 de suflete) își anunță vecinii să iasă să vadă minunea - cum sacoșa coboară încet din cer, la capătul unei sfori.
Startup-ul de livrare cu ajutorul dronelor Manna Aero continuă experimentele în mici localități.
La Onanmore, dronele Manna Aero zboară de pe acoperișul hipermarketului Tesco către casele clienților și livrează comenzile în doar câteva minute.
Oamenii sunt curioși să vadă cum funcționează noul serviciu aerian. O familie a comandat doar o bucată de broccoli de 79 de cenți, care a sosit foarte repede, însă livrarea a costat 5 euro.
Viitorul? Investițiile private în startup-urile pe bază de drone sunt consistente, dar rămâne de rezolvat problema profitabilității unor astfel de servicii. De altfel, și Manna Aero speră ca serviciile sale de livrare de alimente și medicamente pentru persoane în vârstă să fie subvenționate de către guvern.
Un reportaj despre testele Manna Aero într-o altă localitate irlandeză:
Vorbe pe care să nu le rostești vreodată
George Thompson, profesor universitar de literatură engleză, deține centura neagră în karate și taekwondo. Ține cursuri de Tactical Communications și îi învață pe polițiști sau pe alți doritori arta calmării situațiilor tensionate și le antrenează abilitățile de negociere.
Este autorul a numeroase cărți care tratează comunicarea pe baza principiilor din artele marțiale, cum este Verbal Judo.
Thompson ne sfătuiește ce propoziții să evităm să rostim pentru că pot tensiona și mai mult o situație conflictuală.
Câteva dintre aceste propoziții tabu:
- Vino aici
- Pentru că astea sunt regulile
- Calmează-te
- Nu o să(-ți) spun asta de două ori
- Care e problema ta?
Argumentele psihologice, aici, într-un articol cu peste 7.000 de aprecieri.
Poate ți-a scăpat: HEKTOMERONUL - Decameronul în 100 de povești, rostite de 100 de țări
E un proiect excepțional al Teatrului Național din Craiova (poate nu știai, dar acest teatru are o istorie de 170 de ani).
Putem vedea online 100 de povești din Decameron, scrise între între 1349 și 1353 de Giovanni Boccaccio, fiecare regizată de către un alt artist, dintr-o altă țară. E un adevărat festival de teatru.
Îți las link-ul și de aici te descurci tu.
Îți vine să crezi că furnizorul tău de telefonie mobilă te împrumută cu bani?
Cele mai bune 50 de filme cult
Filme vechi care adună comunități de fani. Care se întâmplă să ne obsedeze. Filme de referință, cum rostesc criticii prețioși. Filme asemenea vinului - la lansare nu ne-au spus mare lucru, dar pe măsură ce s-au învechit și-au dezvăluit valoarea. Topul.
Spor la search online! :)
Civilization se aude pe
Ce să pui pe televizor în weekend-ul acesta
Celebrul acvariu din Monterey Bay (California) este închis pentru public. Astfel că a postat un video de 12 ore cu unul dintre bazine, cel cu corali vii, video care ne poate induce calmul, atât cât se poate.
Fă-ți o cafea bună sau pune-ți un pahar de vin și ascultă asta, din vremea când nu exista pandemie.