„Să recunoaștem. Cu toții trebuie să luăm decizii. Decizii care ne pot schimba viața. Decizii care ne fac fericiți sau nefericiți. Decizii care ne pot aduce faimă sau avere. Acum, DecisionMaster te poate ajuta să iei cele mai bune decizii din viața ta. Dacă cumpărați un program de calculator în acest an, alegeți DecisionMaster." (Textul unei reclame din 1980.)
Vezi ce vede și jucătorul
Bruno Guimaraes (Newcastle) și Youri Tielemans (Aston Villa) au o inițiativă care poate să aducă o nouă dimensiune transmisiilor de fotbal: camere video montate pe jucători, capabile să ofere spectatorilor unghiuri de vizionare inedite.
Camerele sunt fixate în vestele GPS ale jucătorilor, folosite pentru a urmări detalii precum distanța și viteza. O gaură a fost practicată în tricou pentru obiectiv.
Avem mostre de transmisie aici și aici.
Din nefericire, aceste videoclipuri vor fi deocamdată limitate, deoarece International Football Association Board interzice utilizarea bodycam-urilor în meciurile de competiție. Dar lucrurile se mai schimbă, nu? (petapixel.com)
Ce să citim în timp ce ascultăm
Cărți și articole care nu-ți lasă mintea să lenevească plus muzică de vară. E un mix potrivit pentru vacanțele și minivacanțele de august. Hai să vedem cum.
Editorii de la McKinsey Global Publishing au alcătuit acest playlist și au sugerat cărți semnificative recomandate de lideri mondiali + articole esențiale care s-ar potrivi cu respectiva muzică.
De pildă pe Coldplay - A sky full of stars putem alege să citim inspirațional:
Book: The Solutionists: How Businesses Can Fix the Future by Solitaire Townsend
Report: Creating a more sustainable, inclusive, and growing future for all
Interview: Author Talks: Don Norman designs a better world
Ai toată lista aici.
Nu e roman distopic, e realitatea. Vânătoarea de malware
Administrația Biden caută intens programe malware despre care crede că au fost instalate în secret de China în sistemele care controlează rețelele electrice, infrastructura de apă și alte obiective strategice din Statele Unite.
Îngrijorările legate de capacitatea Chinei de a ataca infrastructura critică a SUA au crescut în ultimii ani. Evaluarea anuală a amenințărilor din 2023 a directorului serviciilor naționale de informații a declarat că China are „aproape sigur" capacitatea de a perturba sistemele cheie ale SUA. În luna mai, Microsoft a declarat că deține dovezi că hackeri afiliați Chinei au instalat programe malware în Guam, unde se află o prezență militară americană semnificativă.
China ar avea între 50.000 și 100.000 de specialiști angajați în războiul cibernetic global. (nytimes.com)
Cum s-a strecurat tehnologia între conținut și consumatori
„La începutul erei internetului, când misiunea declarată a Google era Don’t be evil, iar oamenii credeau în acest bullshit, făceam parte din consiliul de administrație al New York Times Co.
Am provocat scandal la cea de-a doua ședință a consiliului, îndemnând compania să închidă accesul la Google, să se unească cu alți editori și să protejeze singurul lucru pe care îl aveam: conținutul valoros, diferențiat.
Nimeni nu m-a ascultat, am fost îndepărtat politicos (adică dat afară din consiliu), iar Google (urmat de Facebook) a continuat să mănânce industria editorială ca un șarpe care înghite un șoarece... după ce l-a sufocat încet.
Rezultatul: Numărul de jurnaliști a fost redus la jumătate, iar numărul de profesioniști în domeniul comunicării (PR) care lucrează pentru Big Tech a crescut de șase ori.” - Scott Galloway.
Bine de știut
Despre mitul distrugerii omenirii de către inteligența artificială
Oamenii au nevoie de eresuri și basme indiferent de vârstă, iar Hollywood-ul a înțeles perfect asta, dovadă succesul de casă al filmelor în care cyborgii animați de inteligența artificială sunt la un pas să ne distrugă.
De anul trecut, astfel de scenarii au ieșit din zona SF și sunt prezentate public ca probabile în viitorul imediat. Cât adevăr conțin?
Unul dintre mituri: Va exista o luptă între speciile AI versus oameni. Omenirea va fi distrusă
Speciile mai inteligente provoacă în mod natural dispariția speciilor mai puțin inteligente. Acesta este unul din argumentele celor care cred că inteligența artificială (AI), evoluată la stadiul de superinteligență, va distruge omenirea.
Evenimentele de extincție sunt, în general, cauzate de modificări ale mediului, iar atunci când acestea sunt rezultatul impactului unei specii asupra altei specii, extincția este indusă într-unul din aceste trei moduri: competiția pentru resurse, vânătoarea și supraconsumul sau modificarea climei sau a nișei lor ecologice astfel încât condițiile de mediu rezultate să ducă la dispariția lor.
Nici unul dintre aceste trei cazuri nu se aplică inteligenței artificiale în forma actuală.
AI nu concurează pentru resurse cu ființele umane. Mai degrabă, noi le furnizăm acestor sisteme resursele, de la energie și materii prime la cipuri și infrastructură de rețea. Fără aportul oamenilor, sistemele de inteligență artificială nu sunt capabile să se întrețină singure.
Dacă mineritul, transportul maritim și comerțul cu metale prețioase, construcția și întreținerea centralelor electrice, fabricile de cipuri, construcția centrelor de date și instalarea cablurilor de internet ar fi toate complet automatizate - inclusiv toate lanțurile logistice și de aprovizionare implicate - atunci poate că o inteligență artificială superinteligentă ar putea decide că oamenii sunt de prisos și ar putea hotărî să ne ucidă.
Deocamdată, AI depinde de noi, iar o superinteligență ar recunoaște probabil acest fapt și ar căuta să păstreze umanitatea, deoarece suntem la fel de fundamentali pentru existența AI precum plantele producătoare de oxigen sunt pentru existența noastră. Drumul către o economie complet automatizată - dacă acesta este obiectivul - va fi lung, fiecare pas important căpătând și un punct de control natural pentru intervenția umană.
Există, evident, un risc cu adevărat semnificativ, acela ca oamenii să utilizeze masiv, iresponsabil, militar, tehnologii AI evoluate în viitoare războaie pentru resurse, ceea ce ar putea distruge total planeta și umanitatea.
În cei aproape 80 de ani de la apariția bombei atomice, națiunile posesoare de astfel de arme s-au amenințat adesea, dar nu au pornit totuși un război necruțător – ceea ce aduce o notă de optimism.
Un alt mit: AI poate înțelege lucrurile și gândi ca oamenii
Inteligența artificială nu este atât de inteligentă pe cât am putea crede. Nu înțelege încă sensul din spatele cuvintelor în același mod în care o fac oamenii.
Modelele de inteligență artificială dezvoltate recent sunt capabile de multe performanțe impresionante, inclusiv recunoașterea imaginilor și producerea unui limbaj asemănător cu cel uman. Dar doar pentru că inteligența artificială poate realiza comportamente asemănătoare cu cele umane nu înseamnă că poate gândi sau înțelege lumea ca oamenii.
Modul în care sistemele de inteligență artificială „gândesc" și învață este, așadar, fundamental diferit de cel al oamenilor; mai este un drum foarte lung de parcurs până la momentul total incert când inteligența artificială va putea gândi cu adevărat ca noi.
Tehnologia actuală de inteligență artificială este limitată, ceea ce înseamnă că excelează în sarcini specifice, bine definite. Dezvoltarea unei AI care poate gândi la fel sau mai bine decât oamenii apare ca o posibilitate în viitorul îndepărtat, dar nu o ca certitudine.
În ce fel, mai subtil, poate distruge AI umanitatea
Capacitatea AI de a prelucra un volum imens de date și de a extrage modele și concluzii stârnește aproape sigur pofta unor guverne de a folosi inteligența artificială pentru a controla drastic propriile popoare. Să ne aducem aminte de existentele camere video urbane cu sisteme de recunoaștere facială care identifică instantaneu indezirabilii imediat cum ies din casă pentru a-i urmări pas cu pas.
Iar sisteme AI de propagandă care să creeze și să difuzeze automat fluxuri de știri false și convenabile unei puteri pot fi reglate acum chiar și de un student la informatică.
Așadar, una dintre cele mai semnificative lupte pe care o va duce lumea civilizată va fi cea pentru respectarea drepturilor omului în exploatarea sistemelor AI.
Iar aceasta nu mai este un mit, ci deja o urgență.
(Surse de documentare: theconversation.com, zdnet.com, superhuman.ai, noemamag.com, nytimes.com, euractiv.com)
______________________
Rubrică susținută de Rompetrol.
Cum să îți construiești un sistem de sunet în toată casa pornind de la boxa Loewe Klang MR3
Anul acesta, producătorul german de electronice Loewe aniversează 100 de ani de când a fost fondat de doi frați pasionați de aparate capabile să livreze un sunet cât mai bun.
Un secol de experiență mi se pare un interval bun pentru rafinarea unor astfel de echipamente premium, dovadă Boxa multiroom Loewe Klang MR3, Wi-Fi, Bluetooth, gri.
Pornind de la această boxă, poți investi pas cu pas într-un sistem de sunet în toată casa: datorită platformei DTS Play-Fi, până la 32 de difuzoare pot fi controlate wireless de la o singură sursă de muzică și pot fi configurate până la patru zone audio spațiale.
Streamingul direct se poate realiza și prin Apple Airplay 2 sau Google Chromecast, cu acces la serviciile principale de muzică precum Spotify, Amazon Music, Tidal, Deezer și radiourile de pe internet.
Fie că este vorba de muzică, radio, podcasturi sau cărți audio - datorită capacității Smart Home, boxa LOEWE Klang MR3 (150W) poate fi controlată comod prin comandă vocală pe baza Apple Home sau Google Home.
Plus că poate să țină minte playlist-uri, ușor accesibile prin atingerea panoului de comandă din sticlă.
Găsim această boxă la un preț bun la Altex.
Smida Jazz Festival ne așteaptă în Apuseni
Pe 18, 19 și 20 august se vor aduna mulți oameni de treabă să asculte muzică de calitate la Smida Jazz Festival.
Pe lângă lineup-ul muzical subînțeles, ideea bună a festivalului este existența unui lineup cultural, încurajat de UniCredit Bank, și care reunește creativi interesanți.
Ceasurile preferate de elita tech din Silicon Valley
Ceasul de lux a depășit nivelul de simbol al statutului social și a devenit un instrument de branding personal.
Elon Musk și Jeff Bezos poartă Omega, în timp ce Larry Ellison de la Oracle a fost fotografiat cu un Richard Mille. Povestea, în Business Insider.
SCURTE
Grafică. Dacă îți plac imaginile generate AI, ai aici o galerie pe Twitter.
__________________________
Cocktail. Rețeta The Martinez.
__________________________
Experiment. Cum păstrezi roșiile mai mult timp. În niciun caz în frigider. Le așezi pe un platou cu codița în sus peste care lipești o bucată de bandă adezivă (scotch). Sunt constatări în urma unor experimente, nu râdeți :).
_________________________
Album foto. Hell on Wheels. Metroul newyorkez între 1977-1984.
________________________
Turneu. Cei peste 72.000 de spectatori la show-urile lui Taylor Swift în Seattle au generat o activitate seismică echivalentă cu un cutremur cu magnitudinea 2,3, potrivit seismologilor. Cum? Dansând.
________________________
Fitness. Bryan Johnson, un controversat antreprenor în domeniul biotehnologiei, susține că reușește să-și dea înapoi vârsta biologică - ar avea, la 45 de ani, capacitatea pulmonară a unui tânăr de 18 ani - și printr-o serie de antrenamente zilnice care combină elemente de cardio, exerciții de forță și stretching. A publicat programul aici, unde găsești și un link către un clip demo.
______________________
Rețete. Salată georgiană cu sos de nuci.
_________________
Eco. consolid8 Festival, eveniment dedicat tehnologiilor verzi și dezvoltării urbane durabile, anunță că cea de-a doua ediție, Green Vision - Impactful Solutions, va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.
________________
Media. NASA își lansează propriul canal de streaming video. NASA+ va putea fi accesat prin aplicațiile iOS și Android, pe Roku, Apple TV, Fire TV și pe noul site al agenției, aflat în beta. NASA+ va fi liber de reclame, gratuit și va transmite lansări live, documentare și noi seriale originale. (techcrunch.com)
____________________
AI. Dacă ai fotografii (portrete) vechi sau neclare la care ții, poți încerca să le retușezi cu aplicația Remini. Perioada de test e gratuită și nu-ți cere înregistrare.
_________________
Social. TikTok a lansat o campanie de educație media prin care îi ajută pe utilizatorii din România să identifice informațiile false legate de războiul Rusia-Ucraina. Campania este realizată în colaborare cu platforma de verificare a informațiilor LeadStories.
_______________
Pofte. 52 de rețete de paste, câte una pentru fiecare săptămână din an.
___________________
Viitorul. Reclamă Nike generată 100% de programe AI.
___________________
Tutorial. Cum să faci colaje reușite pe Instagram.
_________________________
Oportunități. Google va începe să ofere cursuri gratuite de formare în domeniul inteligenței artificiale în Marea Britanie. În sesiunile virtuale cursanții învăța cum AI poate economisi timp la locul de muncă și îi poate ajuta să găsească idei noi.
_____________________________
Ad. Microsoft a angajat un arici pentru a-și promova browserul.
________________________
Astronomie. Saturn devine vizibil cu ochiul liber.
___________
Muzică. Blur a urcat pe primul loc la vânzări în Marea Britanie cu noul lor album The Ballad of Darren, primul după 2015. O piesă:
Robotul acesta nu există
Sute de mii de oameni, dacă nu milioane, au fost convinși că a apărut un robot capabil să joace impecabil tenis de masă. Clipul este distribuit intens pe rețele sociale și au apărut chiar și voci cu mesaje despre apocalipsa AI care ne așteaptă.
Adevărul: clipul cu robotul care joacă pingpong este fals. A fost manipulat prin înlocuirea digitală a unui jucător real din clipul original cu o caricatură de robot:
Topul orașelor europene în care riscul să fii buzunărit este mare
În ordine: Barcelona, Roma, Paris, Praga, Atena, Madrid, Milano, Lisabona, Amsterdam, Budapesta.
Nu înseamnă că fiecare zonă din aceste orașe este raiul hoților de buzunare. Cel mai mare pericol se află în punctele de interes turistic celebre care atrag mulțimi.
În al doilea rând, nu înseamnă că în alte orașe mari ești în afara pericolului. Hoți de buzunare există și în Munchen, și în Varșovia. Furturile mărunte fac parte integrantă din viața aglomerărilor urbane.
Sfaturi de apărare pe care le știm cu toții dar le ignorăm adesea, aici.
FILM
Tăcerea personajelor este câteodată la fel de importantă ca dialogurile, fiind folosită de regizori talentați pentru a sublinia încărcătura dramatică sau emoțională a unei scene de film.
Avem aici o colecție de 10 momente antologice de tăcere din istoria cinematografiei.
De pildă, aceste 7 minute și 25 de secunde din filmul No country for old men (2007) al fraților Coen.
_________________________________
57 Seconds. Trailer. Cu Morgan Freeman.
Absolut corect.
Mulțumesc, Sergiu.