Bufniță de vizuină. Foto: Cynthia Barbanera-Wedel
Camera: Canon EOS-1D X Mark II with Canon EF 500mm f/4L IS II USM lens; 1/640 second at f/4; ISO 4000.
Este una dintre fotografiile intrate în finala The 2023 Audubon Photography Awards.
Cu ce ne jucăm azi. Producem clipuri video cu aplicația Kaiber
Primele șapte zile sunt gratuite, apoi plătești câțiva dolari. Aplicația AI Kaiber este simplu de folosit, intuitivă și cu instrucțiuni clare.
Am „creat” acest clip cu o simplă poză, un mp3 și un prompt aproximativ:
Manipulările Tesla într-un documentar Reuters
Tesla a manipulat afișajele de pe tabloul de bord al mașinilor sale electrice pentru a oferi informații false cu privire la distanța pe care proprietarii o pot parcurge înainte de a avea nevoie de reîncărcare. Anul trecut, producătorul auto s-a confruntat cu un val de plângeri privind autonomia de rulare încât a creat, în Las Vegas, o echipă specială, „de diversiune”, pentru a anula programările la service ale proprietarilor.
Astfel, angajații Tesla au fost instruiți să împiedice clienții care se plângeau de autonomia redusă să își aducă vehiculele la verificare.
Tesla nu este singurul producător ale cărui automobile electrice nu își ating în mod regulat autonomia anunțată în materialele de promovare.
Un expert în domeniu, Gregory Pannone, este coautorul unui studiu privind 21 de mărci diferite de vehicule electrice, publicat în aprilie. Cercetarea a constatat că, în medie, autonomia comunicată pentru acestea este mai mică cu 12,5% în testele pe autostradă.
Studiul nu a menționat numele mărcilor testate, dar Pannone a declarat pentru Reuters că trei modele Tesla au înregistrat cele mai slabe rezultate, nereușind să atingă autonomia comunicată cu o medie de 26%.
Documentarul Reuters, aici.
Sfaturi pentru succes online ca influencer
Marc Hustvedt, eminența cenușie și președintele imperiului MrBeast (169 de milioane de abonați pe Youtube), a publicat câteva sfaturi despre producția de conținut online de succes.
Canalul principal al lui MrBeast are 18 videoclipuri care au adunat fiecare peste 200 de milioane de vizualizări. „Un videoclip cu 100 de milioane de vizualizări este exponențial mai valoros decât 20 de videoclipuri cu 5 milioane de vizualizări", sună unul dintre sfaturile lui Hustvedt.
El a recomandat indirect pentru a înțelege succesul online cartea Blockbusters: Hit-making, Risk-taking, and the Big Business of Entertainment, scrisă de Anita Elberse, profesor la Harvard Business School.
„Obsesia voastră trebuie să fie producția celui mai bun conținut posibil și să înțelegeți cum funcționează algoritmii de afișare a acestui conținut" - a mai recomandat Marc Hustvedt.
Nici măcar AI nu poate spune dacă un text este scris de ChatGPT sau de om
În ianuarie, OpenAI a lansat un instrument pentru a identifica textele redactate de AI. Dar a renunțat rapid la proiect și l-a închis după ce a constatat că algoritmul nu a putut semnala decât 26% din scrierile „artificiale”.
Este o problemă serioasă pentru companiile sau profesorii care încearcă să detecteze falsurile.
Însă nu va exista vreodată un soft care să identifice cu acuratețe de 100% textele scrise de inteligența artificială - spun unii experți. Mai ales că oricine poate edita superficial un text la care a muncit AI, astfel încât acesta să sune mai „uman” și să pară scris de o ființă vie. (decrypt.co)
Cum să rămânem relevanți profesional în vremurile automatizării AI.
Cinci minime sugestii
Încă de acum șase ani, economiști bine informați calculau că până la 50% din activitățile de muncă la nivel mondial ar putea fi, teoretic, automatizate cu ajutorul tehnologiei din acel moment, cu consecința că sute de milioane de angajați vor fi nevoiți să-și schimbe categoriile profesionale - o formulă elegantă de a numi șomajul de mai scurtă sau mai lungă durată.
Din 2017, de când a fost publicat acest raport McKinsey, discuțiile despre inteligența artificială și lansarea de tehnologii/aplicații AI s-au accelerat, mai ales din a doua jumătate a anului trecut, de când publicul larg a primit voie să se „joace” cu platforme precum ChatGPT sau Midjourney.
Deocamdată, cei mai mulți dintre noi constatăm că roboții AI au luat doar locul unor operatori umani de la departamentele de relații cu clienții. Dar, pe termen lung, nicio profesie, nici măcar justiția sau sănătatea, nu va scăpa de modificări importante de funcționare aduse de AI. (Cel puțin în avocatură, pentru a lua un singur exemplu, cele mai dinamice firme deja folosesc copios roboții AI cu rezultatul unor economii de timp uriașe în alcătuirea competentă a apărării/dosarelor.)
Ideea a fost confirmată de Forumul Economic Mondial, care prevede că tehnologia amenință să transforme 1,1 miliarde de locuri de muncă în următorul deceniu.
Întrebarea care apare imediat este cum să rămânem relevanți și competitivi pe piața muncii în aceste condiții? Să încercăm câteva sugestii:
1. E o idee foarte proastă să minimizezi public influența AI în domeniul economic, să duci scepticismul la extrem și să devii un conservator feroce pe acest subiect. Poate că inteligența artificială va avea momente mai proaste (ca orice tehnologie emergentă), dar este aici ca să rămână, din simplul motiv că potențează profitul. Să susții că este doar un hype și că va trece, te face să pari total depășit(ă).
2. Recomandabilă în schimb este o curiozitate permanentă și temperată (un entuziasm prea mare în domeniu te poate trimite, în percepția publică, direct în zona exaltaților).
Pe măsură ce profilurile posturilor se metamorfozează și apar ocupații noi, colacul de salvare al relevanței profesionale este acum angajamentul față de învățarea perpetuă și îmbunătățirea competențelor. Cultura învățării continue favorizează dezvoltarea de soft skills, cum sunt gândirea critică, inteligența emoțională și adaptabilitatea - atribute pe care mașinile nu le pot reproduce, asigurând astfel relevanța profesioniștilor într-un viitor automatizat.
3. Cum putem să ne facem update-ul personal constant, precum programele de calculator? De pildă, testând diverse platforme și servicii AI elementare, cum sunt cele capabile să construiască o structură de prezentare powerpoint pe diverse topicuri sau să genereze idei pentru o strategie de marketing. Apar zilnic zeci de aplicații AI pentru uz personal/profesional și testarea unora este nu numai interesantă, ci și distractivă. Deprindem astfel cum funcționează tehnologia AI la un nivel minimal.
Nu este o idee rea nici să deprindem lexicul tehnic AI, de pildă termeni intens folosiți ca large language model (LLM) sau rețele neurale (ANN). Vom înțelege astfel mai ușor discursul experților în domeniu care folosesc în mod obișnuit limba robotică.
4. Posturile cu un accent mai profund pe inteligența emoțională sau pe contactul personal pot fi mai puțin predispuse la automatizarea IA. Dacă vi se oferă ocazia unei astfel de poziții, profitați.
5. Adaptați-vă direcția la schimbările atât din companie cât și în industrie. Analizați atât rolurile care pierd în fața automatizării, cât și noile roluri care apar ca răspuns la automatizarea AI - pentru că aceste tehnologii creează, de asemenea, noi poziții și locuri de muncă.
Introducerea tehnologiilor AI în economie și societate reprezintă un moment de transformare profundă a omenirii, așa cum au fost apariția mașinilor cu abur, a electricității sau democratizarea computerului pentru uz personal. În prima fază, vor apărea anxietăți sociale, controverse, schimbări în viața unor categorii profesionale, dar apoi omenirea va profita.
Rubrică susținută de Rompetrol.
Soluția pentru a deveni chef fără să te pricepi neapărat la gătit. Cu Midea
Cum îți sună aripioare de pui în stil thai gata în 15 minute sau cartofi prăjiți crocanți în 13 minute?
Va fi posibil să pregătești aceste feluri, și multe altele, mai sănătos, fără să le îneci în ulei, cu air fryer-ul Midea model MF-TN35D.
Datorită convecției optimizate a fluxului de aer, echipamentul creează rapid aer cald pentru a găti mai rapid alimentele și mult mai uniform, cu strat crocant la exterior și miez fraged la interior.
Air fryer-ul Midea vine cu timer și control al temperaturii precise, astfel că vei putea respecta riguros indicațiile din rețete.
Temperatura de lucru urcă până la 200 de grade Celsius, capacitatea este 3,5 litri – suficientă pentru întreaga familie, iar puterea ajunge la 1500W.
Îl vei găsi în curând în stocul ASBIS.
EVENIMENT
S-au pus în vânzare biletele la cea mai așteptată expoziție de artă din România.
Pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.
„Expoziția Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime.”
Erwin Kessler, curator expoziție și directorul Muzeului de Artă Recentă București.
Din 27 Septembrie 2023 și până pe 8 Ianuarie 2024, MARe/Muzeul de Artă Recentă din București și UniCredit Bank prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso și 60 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de 33 de artiști români contemporani influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.
SCURTE
Alcool. Avem o listă cu 17 sorturi de whisky provenite de la vechi distilerii scoțiene care își au numele înrădăcinat în limba gaelică scoțiană. Cum le pronunțăm corect denumirile și ce înțelesuri au.
_______________
Alcool. Top 10 țări consumatoare de bere. România, pe locul 4.
_________________________
Constanța. Motan salvat din incendiu și readus la viață.
___________________________
Bănci. Muzeul Băncii Naționale a României ne invită la expoziția Arhitectură și viață financiar-bancară bucureșteană la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX. Este o călătorie imaginară în centrul Bucureștiului, surprinzând viața bancară a capitalei prin intermediul clădirilor care au alcătuit cartierul financiar al capitalei pentru jumătate de secol.
_____________________
Istorie. Dacă ți-a plăcut Oppenheimer, uite încă 7 filme „nucleare”.
_________________________
Propagandă pisicească. 43% dintre români consideră pisica parte din familie, conform celui mai recent studiu Whiskas. Cei mai mulți dintre aceștia (71%) sunt de părere că viața lor s-a îmbunătățit considerabil de când au pisică, în timp ce mai mult de jumătate (61%) spun că nu își mai pot imagina viața fără ea.
_________________________________________
Fast food. Cum alcătuiește McDonald’s meniurile în funcție de cultura și gusturile fiecărei țări (6 minute):
_____________________
Marketing. Potrivit unor agenții și analiști, Elon Musk a șters miliarde de dolari din valoarea de brand a Twitter prin rebrandingul ca X. (bloomberg.com$)
________________________
Carte. Cum receptează uneori copiii filmele făcute pentru ei de către adulți: „Primul film pe care l-am văzut a fost un film de groază. A fost Bambi". Când căprioara aia mică este prinsă într-un incendiu de pădure, am fost îngrozit dar și entuziasmat” - povestește Stephen King, scriitor care a vândut 350 de milioane de exemplare din cărțile sale horror.
____________________________
Rețete pe pietre funerare
Rosie Grant a adunat o comunitate de 195.000 de urmăritori pe TikTok datorită pasiunii ei, cam macabră, ce-i drept.
Ea caută prin cimitire pietre de mormânt gravate nu cu banalele epitafuri, ci cu o rețetele preferate ale celor trecuți în eternitate.
Există așa ceva? Uite aici o mostră.
Cum ar suna asta, când ai oaspeți: v-am pregătit o rețetă specială găsită în cimitir?
FILM
O poveste care va ajunge în cinematografe de Crăciun, Migration:
“One of the most cowardly things ordinary people do is to shut their eyes to facts.” - C.S. Lewis
Foarte bună ediția 👍🏻👏🏻 Iar faza cu Tesla - Cireașa după tort ... totuși ... o insignifiantă reflexie ... cum de toată lumea își dă seama târziu sau foarte târziu de fața reală a unor Corporații sau demagogia împinsă la artă extremă de către liderii lor? 🤔🧐