Fotografie de Neus Navasquillo Roig, grupul Minimalist Photography.
OpenAI a fost dată în judecată pentru că „fură" date pentru a antrena ChatGPT
Popularul ChatGPT creat de OpenAI este un model generativ de inteligență artificială care a fost antrenat pe o cantitate imensă de date, mai exact pe întregul internet de înainte de 2021.
Într-un proces colectiv intentat în California împotriva OpenAI și a partenerului său Microsoft, reclamanții susțin că OpenAI a folosit „date furate" pentru a „antrena și dezvolta" produsele sale, inclusiv ChatGPT 3.5, ChatGPT 4, DALL-E și VALL-E.
Astfel, OpenAI ar fi furat date de la „milioane de consumatori din întreaga lume", inclusiv de la copii de toate vârstele, pentru a permite chatbot-ului să reproducă limbajul uman.
În plus, reclamanții susțin că OpenAI „culege cantități masive de date personale de pe internet", cum ar fi conversații private, date medicale sau comportament pe rețele sociale, fără a cere permisiunea utilizatorilor.
Reclamanții cer ca OpenAI să comunice imediat ce date colectează, unde și de la cine le-a colectat și cum sunt folosite. De asemenea, aceștia solicită să fie despăgubiți pentru datele furate. (zdnet.com)
Textul reclamației de 157 de pagini, aici.
Valoarea de piață a Apple a sărit la 3000 de miliarde de dolari
Acțiunile Apple au închis vineri la doar câțiva cenți sub 194 de dolari, compania fiind evaluată astfel la o valoare de 3,05 trillion$ (3050 miliarde$). Este prima companie din istorie care sare peste bariera „3T".
Creșterea remarcabilă a acțiunilor Apple înseamnă că, numai în acest an, compania și-a adăugat 984 de miliarde de dolari la capitalizare, echivalentul câștigării valorii a 12 Airbnb, 6 Disney, 2,3 Walmart sau 122 de Ralph Laurens.
Investitorii sunt în mod clar încrezători în această companie (fondată în 1976 într-un garaj californian) și în longevitatea iPhone-ului. La 16 ani de la lansare, smartphone-ul încă atrage consumatorii către alte produse Apple, cum ar fi accesoriile high-end, streamingul de muzică, tabletele, laptopurile și, într-un viitor nu foarte îndepărtat, către ideea Apple de realitate virtuală.
Apple nu este singura companie de tehnologie care are un an bun. Acțiunile Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta și Tesla au urcat în 2023.
În acest peisaj, compania care a avut ascensiunea cea mai spectaculoasă este Nvidia. Acțiunile companiei și-au triplat valoarea în doar 6 luni și Nvidia a devenit cel mai nou membru al clubului de 1 trilion de dolari, creștere alimentată de pariurile că semiconductorii companiei se vor dovedi a fi o rotiță esențială în boom-ul AI.
Mirror Your Community la Sibiu
Te așezi în fața acestui perete-oglindă, să îți faci o poză, conform invitației.
Oglinda cuprinde în apele ei mulțimea de oameni din Piața Mare*. În imaginea captată, tu devii parte din comunitatea numeroasă a celor care au venit la FITS 2023 să se bucure de teatru.
A fost instalația-metaforă dăruită de către UniCredit Bank, sponsor de 20 de ani al festivalului de teatru de la Sibiu, încheiat duminică noaptea.
Mirror Your Community este creația biroului de arhitectură mânadelucru și a arhitectului Dorin Ștefan Adam.
(*Eu am făcut aceste fotografii dis de dimineața.)
Bang & Olufsen. See Yourself in Sound sau cum arăți ca avatar creat pe baza gusturilor tale muzicale
Produsele Bang & Olufsen sunt considerate de aproape un secol (compania a fost fondată în 1925) cel mai bun mod de a asculta muzica.
Totodată, acest brand super premium susține exprimarea de sine și identitatea, creând designuri care sfidează norma și banalitatea.
„Muzica nu este ceva ce doar ascultăm, ci ceva ce simțim. Exprimă cine suntem și cu cine ne conectăm. Plăcerea de a asculta muzica pe care pe care o iubești cu adevărat te poate transporta într-o altă lume, iar noi am vrut să vizualizăm acea lume cu aplicația See Yourself in Sound”, explică directorul de creație al companiei.
Bang & Olufsen te invită așadar să îți creezi propriul avatar, 3D, animat, pe care poți să-l trimiți prietenilor. Avatarul este construit pe baza gusturilor tale muzicale și e unic pentru fiecare utilizator.
Cum procedezi:
1. Accesezi senses.bang-olufsen.com
1. Dacă ai cont Spotify, platforma îți creează automat avatarul
2. Dacă nu folosești Spotify, completezi un scurt chestionar
O să-ți placă avatarul tău. Al meu arată așa:
Brand românesc. AmiAmalia - Sustainable Luxury Knitwear
Se vor răspândi masiv roboții în industrie și agricultură, iar inteligența artificială va desființa o serie de locuri de muncă umane.
Ce vor face oamenii, dacă roboții și AI vor munci pentru ei?
Una dintre teoriile în care cred este că o parte din oamenii eliberați se vor duce către producția de bunuri de serie scurtă, de o calitate și creativitate pe care roboții nu vor fi niciodată în stare să le atingă, pentru că le vor lipsi totuși sufletul și rafinamentul creatorului uman.
Un astfel de brand artizan premium este Ami Amalia. A fost creat acum șase ani de o antreprenoare venită din zona corporate, Amalia Săftoiu. Produce la Oradea, într-o mică fabrică, „piese de tricotaje unice cu respect pentru toate resursele implicate și cu prețuri etice”, inclusiv articole de îmbrăcăminte personalizate, la comandă, în peste 100 de culori din care puteți alege.
E o companie care a crescut constant, cu atenție minuțioasă pentru fiecare detaliu, ajunsă astăzi să vândă internațional.
Și pentru că Civilization este citit deopotrivă de femei, dau și link-ul magazinului online Ami Amalia, aici.
Web Design Museum
E un muzeu online, bineînțeles. Expune mii de site-uri create începând cu 1991, grupate inteligent pe categorii.
De pildă, așa arăta site-ul McDonald's în 1996:
Și acum, pune-ți ochelarii de soare, pentru a ne uita la site-ului Pepsi de acum 27 de ani:
Găsim în muzeu și evoluții online ale unor branduri importante, de pildă LinkedIn, între 2003 (imaginea următoare) și 2020.
Intri în muzeu pe aici.
SCURTE
Party. Luc Belaire Zeus se laudă a fi mai mare sticlă de șampanie. Conține 45 de litri, de ajuns să umple 1000 de pahare. Este fabricată din oțel, deoarece sticla nu ar fi rezistat presiunii miraculosului lichid.
______________
Imobiliare. Un apartament newyorkez, cu suprafata de 877 mp, despre care se spune că ar aparține familiei Gucci, stă de opt ani la vânzare.
_________________________
Artă industrială. Designerul Benjamin Bowden a creat această bicicletă în 1946. (wikipedia)
_____________________
100,0%. Procentul voturilor pro cu care sunt aleși președinții Chinei:
_____________
Spioni. Nu putea lipsi de pe Substack un newsletter pe teme de spionaj, scris de jurnaliști veterani. Desigur, întrebarea la care nu avem răspuns este dacă Spy Talk informează sau (și) dezinformează.
_______________________
Obiceiuri. De ce lumea civilizată începe să renunțe la primitivele artificii și merge pe alternative precum dronele, de exemplu.
___________________________
Selecții. Cele mai bune cărți apărute anul acesta, din toate domeniile, în viziunea criticului literar de la Vox.
____________________________
Muzică. Techno fără computer. Nu încerca acasă.
________________
AI. Dacă vrei să lansezi un podcast, a apărut încă o mașină bazată pe inteligența artificială gata să ți-l producă. Din păcate, nu funcționează în limba română, dar ai engleză, spaniolă, germană…
____________________
Astronomie. Vineri, 13 aprilie 2029, asteroidul Apophis, cu un diametru de 335 metri, va trece atât de aproape de Pământ încât va fi vizibil pe cer din anumite locuri. NASA spune că nu ne va lovi cel puțin un secol de acum încolo.
_________________
Război. Tinder pleacă din Rusia, unde avea 3,5 milioane conturi.
____________________
Carte. A apărut un nou roman de Corina Ozon, Cineva în orașul ăsta te iubește.
Acţiune, suspans, intrigă complicată, crime, accidente, răpiri, un deznodământ surprinzător, pe toate le veţi găsi în cartea Corinei Ozon, o combinaţie de thriller, policier şi science-fiction.
___________________
Eveniment. Andrei Dunuță și Jeffrey Gitomer ne invită, vineri, la conferința de vânzări „De la Pion la Campion”, conferință care înseamnă practic o zi de training și totodată o zi de teambuilding neconvențional.
Vezi cum ajungi și alte info utile, aici.
___________
Muzică. Cele mai bune albume recente indie și alternative în viziunea Far Out.
_______________
Eveniment. Un robot a dirijat un concert al orchestrei naționale a Coreei de Sud:
_________________
Obiceiuri. Câți americani se duc la animal cafe să se joace cu pisici, iepuri și alte dihănii:
_______________________
Animale. Înțelept.
Începe Festivalul de Jazz de la Gărâna
Primii artiști urcă pe scenă mâine, 5 iulie.
Din program, l-am ales de astă dată spre ilustrare pe Vasil Hadžimanov (n. 23.06.1973, Belgrad). Este foarte cunoscut și apreciat și dincolo de granițele europene. A cântat cu David Gilmore, Antonio Sanchez, Matt Garrison, David Binney, Nigel Kennedy. Ideile lui Vasil de a mixa ritmurile tradiționale balcanice și melodiile moderne (din jazz, funk, world music) l-au condus către o abordare personală a muzicii jazz.
Vasil și trupa sa se vor produce în biserica din Văliug.
Ediția a XXVII-a a festivalului de la Gărâna a devenit posibilă și datorită sprijinului oferit de UniCredit Bank.
O piesă nouă pentru vara asta
Hardwell (a fost anul trecut la Untold) a făcut echipă cu producătorul Azteck și vocalista Alex Hepburn pentru un nou single, „Anybody Out There".
Piesa avea nevoie de un anumit tip de voce pentru a o face să funcționeze, iar cea a lui Alex, răgușită și de o calitate unică, se potrivește perfect pentru topline-ul distorsionat - explică Hardwell.
Dune partea a doua. Trailer 2. În noiembrie, doar la cinema.
Foarte interesanta ediția, ca de obicei. Mulțumesc ca ai împărtășit cu noi
Selectia știrilor este foarte inspirată. Si utila daca vrei sa înțelegi mai mult! Ma amuza însă că tocmai am inceput sa scriu un text pe tema ignoranței individuale pornind de la experiența mea de peste zece ani în Noua Zeelandă cu multe produse Bang & Olufsen(tv, airplay, telefoane) Bang& Olufsen:)!