Noile turnuri apărute în Manhattan. Foto: thetowerinfo.com
De ce trebuie să-i ascultăm pe minitehnicușii din companie când vin cu o idee. Cazul celei mai valoroase aplicații Bloomberg
Cea mai valoroasă aplicație a Bloomberg nu a fost propusă de vreun manager. Nu făcea parte dintr-un plan strategic. Nu a fost gândită ca o killer app față de produsele competiției.
„Cea mai valoroasă aplicație a Bloomberg a fost propusă și construită de ingineri care lucrau la un proiect fără legătură cu aceasta.
Iată care este povestea:
Bloomberg Message (actuala Instant Bloomberg) permite acum celor 330.000 de clienți din comunitatea închisă a platformei să comunice rapid și eficient.
La începutul anilor 1990, inginerii din New York lucrau cu colegii din Londra la o aplicație de schimb valutar. Grupul a înființat un bulletin board unde clienții puteau tasta o întrebare sperând că cineva de peste ocean o va vedea și va răspunde.
În afară de faptul că nu se știa când ar putea fi văzută, întrebarea specifică era integrată într-un flux general de discuții despre subiecte fără legătură între ele.
„Era un mod îngrozitor de a comunica", povestește un inginer.
Inginerii au scris atunci un cod pentru a crea o bază de date care să stocheze întrebările și să trimită o notificare de fiecare dată când cineva o accesa pe vreuna. Astfel au apărut bazele unei comunicări unu la unu.
Inginerii au vrut să lanseze aplicația către clienți. I-au prezentat-o lui Mike Bloomberg, care a fost sceptic: Are cineva nevoie de așa ceva? Ar folosi-o oamenii?
Inginerii s-au oferit să renunțe la bonusurile trecute în contract dacă ar fi fost plătiți cu un penny pentru fiecare mesaj care va circula în noua aplicație. Mike a spus că, dacă sunt așa de convinși, să meargă mai departe.
Nu este o exagerare să spunem că aplicația pe care au lansat-o a schimbat soarta companiei și, ca urmare, peisajul finanțelor globale.
Aplicația avea o caracteristică revoluționară: oricine avea un terminal Bloomberg putea să caute și să contacteze pe oricine altcineva. Puteai să ocolești centrala telefonică sau administratorii pentru a ajunge direct la factorii de decizie.
Așa ceva nu mai existase vreodată. A fost prima rețea socială pentru finanțe.
În plus, mesajele nu dispăreau în vid. Puteai vedea dacă a fost deschise.
Mai târziu, inginerii au adăugat un punct verde/roșu pentru a indica dacă persoana era online și activă. De asemenea, sistemul permitea expeditorilor să retragă mesaje.
Este greu de înțeles astăzi cât de revoluționare au fost aceste caracteristici, atunci, la începutul anilor 1990.
Clienții Bloomberg au avut funcțiile obișnuite ale rețelelor sociale de astăzi cu aproape trei decenii în urmă.
Inginerii au identificat nevoia și au scris codul” - conchide Ted Merz, fost Global Head of News Product at Bloomberg.
Despre aplicația Instant Bloomberg, aici.
În curând, se va sparge conducta cu compozitori
Google a lansat săptămâna trecută MusicLM, un program de inteligență artificială generativă care creează muzică pe baza unor indicații text (prompts). De pildă, scrii slow tempo, bass-and-drums-led reggae song. Sustained electric guitar și obții rapid o piesă muzicală unicat.
Utilizatorii pot specifica instrumentele pe care le doresc într-o piesă, precum și genul, vibe-ul sau starea de spirit.
De asemenea, ei pot cere MusicLM să scrie o partitură pentru o anumită scenă sau situație, cum ar fi piese dintr-un concert punk sau muzică clasică lejeră pentru cină.
MusicLM nu va crea însă nimic pe baza unor indicații care includ anumiți artiști sau cântăreți.
La fel ca orice alt conținut online, muzica originală este amenințată de AI generativă. Pe măsură ce devine din ce în ce mai ușor pentru inteligența artificială să creeze armonii bazate în întregime pe munca altor persoane, justiția va trebui să decidă dacă încalcă, și în ce măsură, drepturile de autor. Beethoven nu mai e sub copyright, dar orchestra care îl înterpretează poate că da.
Sunt deocamdată tot pe lista de așteptare pentru testul MusicLM. Te poți înscrie și tu aici.
Iar aici, avem mostre de creații MusicLM.
Topul produselor AI pe care le putem folosi în munca de zi cu zi
Aici.
Un punct de vedere mai puțin entuziast despre viitorul nostru în epoca AI
„Susținătorii inteligenței artificiale adoră să vorbească despre toate presupusele beneficii pe care le vom obține prin adoptarea pe scară largă a chatbots și a altor instrumente generative de inteligență artificială. Se pare că acestea vor deveni medicii și profesorii noștri, ca să nu mai vorbim de asistenții personali virtuali. Dar toate aceste beneficii sunt teoretice.
Planul Google pentru viitorul căutării ne arată că vor exista compromisuri foarte clare dacă vom adopta viziunea susținută de giganții din Silicon Valley.
După ce și-a clădit afacerea pe open web, Google va servi (probabil, n.m) paragrafe plagiate chiar de pe site-urile care depindeau de Google pentru trafic. În acest proces, mulți utilizatori nu vor mai avea nevoie să continue dincolo de Google pentru a ajunge la celelalte site-uri web, dar Google va putea vinde mai multe anunțuri publicitare pentru conținutul generat pe baza muncii altora.
Eforturile Google arată modul în care se exercită cu adevărat puterea în spatele cortinei de publicitate a inteligenței artificiale. Trebuie să fim conștienți de modul în care companiile se folosesc de acest moment pentru a-și centraliza și mai mult puterea și pentru a-și spori controlul asupra experienței noastre pe web.
Amenințarea aici nu constă în fanteziile SF despre computere inteligente care ar putea exista într-un viitor îndepărtat; este vorba de ceea ce fac companiile tech astăzi și de influențele serioase asupra vieții oamenilor - în multe cazuri vizibile deja.
Editorii vor continua să fie lipsiți de veniturile necesare pentru funcționarea redacțiilor, iar artiștii își vor vedea amenințate mijloacele de subzistență.” (disconnect)
_____________________________
Sigur, este o viziune radicală asupra viitorului AI, dar merită discutată.
Weekend Sessions, cel mai cuminte festival din România, îi invită pe bucureșteni în cele mai frumoase muzee și grădini din București. Începe sâmbăta aceasta
Ajuns în al treilea an, Weekend Sessions revine în 2023 într-un nou format, în care pune accentul pe socializare culturală și descoperirea celor mai frumoase muzee și grădini din București.
Timp de șase luni, din mai până în octombrie, Weekend Sessions transformă principalele muzee și grădinile acestora în spații de întâlnire pentru bucureșteni. Vizitatorii se vor bucura de sesiuni acustice de jazz, muzică clasică, pop indie, proiecții de film, momente de poezie contemporană, tururi ghidate de terapeuți, arhitecți, designeri, istorici şi alți invitați speciali, precum şi de sesiuni de mindfulness și yoga, discuții & dezbateri, ateliere creative pentru copii.
Prima ediție Weekend Sessions va avea loc pe 20 și 21 mai la Muzeul Național de Artă al României. Situat în fostul Palat Regal din Piața Revoluției din București, Muzeul Național de Artă al României deține cea mai mare colecție de artă românească, europeană și orientală din țară. Vizitatorii vor descoperi muzeul pe parcursul sesiunilor Weekend Sessions, bucurând-se de audiții muzicale și tururi ghidate ale expozițiilor temporare, oferite de un invitat special, precum și de sesiuni de poezie contemporană, ateliere de conectare și deconectare, proiecții de film sau activități pentru copii în sala-atelier special dedicată creației lui Constantin Brâncuși.
Locurile sunt limitate. Biletele se pot achiziționa pe weekendsessions.ro prin partenerii Eventbook. Costul unui bilet este de 70 de lei (pentru adulți) sau 20 lei (pentru elevi); include acces în muzeu, 2 sesiuni muzicale, 1 sesiune de poezie, 2 sesiuni de wellness și ateliere pentru copii. Copiii sub 6 ani au intrarea gratuită. Mai multe detalii despre program se se pot găsi pe website-ul evenimentului și Facebook.
Acest program este susținut de UniCredit Bank, înstituție care încurajează consecvent proiectele artistice semnificative.
Marketing. Returnezi hainele când copilul a crescut
Target este al cincilea cel mai mare retailer american. Are 325.000 de angajați și spune că 75% din populația SUA locuiește la nu mai mult de 16 km de un magazin sub acest brand.
Target primește înapoi, pe baza bonului, în termen de maximum un an de la achiziție, hainele pentru copii rămase mici, în schimbul cărora oferă cash sau vouchere pentru noi cumpărături.
Business insider a încercat să afle mai multe, dar oficialii Target sunt discreți pe acest subiect.
Oricum, la ce volum de vânzări are, e puțin probabil ca această decizie de marketing dă se dovedească păgubitoare. Un singur brand, Cat & Jack, vinde de 2 miliarde de dolari anual prin Target.
Un smart TV de vis: noul Bang & Olufsen Beovision Harmony cu ecran OLED uriaș de 97”
Noua ediție a televizorului Bang & Olufsen Beovision Harmony de 97” vine cu cel mai mare ecran LG OLED de pe piață și promite astfel să ducă experiența cinematografică la un nou nivel.
Boxele au căpătat noi fațete din lemn și aluminiu, create special pentru a se potrivi cu noile dimensiuni ale ecranul. Acestea creează un spectacol atunci când se despart pentru a scoate la iveală ecranul, aducând o notă de magie experienței home cinema, fidelă principiilor de design scandinave, măiestriei și calității audio de neegalat.
Noua ediție Beovision Harmony este disponibilă în finisajele Black Anthracite, Natural Aluminium și Gold Tone combinate cu lemn. De asemenea, există și o soluție de design complet personalizabilă, prin serviciul Bang & Olufsen Atelier.
Noua dimensiune completează portofoliul actual, care include ecrane de 65”, 77”, 83”, și 88”, toate creând experiențe audio și video memorabile, indiferent de dimensiunea camerei. Televizorul Beovision Harmony poate fi, de asemenea, conectat fără probleme într-o configurație de sunet imersiv. Boxele de Interior Beolab 90, Beolab 50 sau Beolab 28 de la Bang & Olufsen sunt cea mai bună alegere pentru o experiență sonoră și mai captivantă, completând sistemul de sunet Harmony aplicat televizorului.
Prețuri și disponibilitate: Beovision Harmony 97” este disponibil începând cu 15 mai și va fi comercializat la prețuri informative începând de la 59.000 euro.
Detalii despre gama Beovision Harmony găsim la prietenii de la AVstore.
Vodafone certificată drept cea mai bună rețea mobilă din România
Rețeaua mobilă Vodafone GigaNetwork a fost certificată pentru al doilea an consecutiv „Best in test” de către auditorul german independent umlaut.
Vodafone a obținut cel mai mare punctaj total în evaluarea umlaut - de 877 de puncte, la diferență de 27 de puncte de următorul operator clasat. De asemenea, a înregistrat cel mai mare punctaj pentru serviciile mobile de voce, date și cel mai mare punctaj pentru fiabilitatea rețelei.
Cine este umlaut
Acest auditor face parte parte din grupul Accenture (62 de miliarde de dolari venituri anuale).
umlaut stabilește standardele în industria comunicațiilor mobile prin măsurătorile efectuate pentru peste 200 de rețele mobile din peste 120 de țări.
Cum s-au făcut măsurătorile
Măsurătorile umlaut au fost realizate cu echipamente profesionale și au acoperit o distanță rutieră de 8.677 km și localități însumând 25% din populația României.
Campania de măsurători s-a desfășurat pe un traseu care a inclus localitățile: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Ploiești, Arad, Pitești, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Bistrița, Tulcea, Salonta, Marghita, Șimleu Silvaniei, Zalău, Turda, Reghin, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni, Pașcani, Vaslui, Bârlad, Tecuci, Babadag, Fetești, Slobozia, Câmpina, Câmpulung, Balș, Filiași, precum și pe drumurile rutiere de legătură.
„În ultimul an, am îmbunătățit calitatea rețelei noastre în peste 300 de localități din mediul urban și rural și am crescut cu 10% acoperirea cu servicii 4G la nivel național, în prezent acestea fiind disponibile pentru 97% din populație” – a declarat Nicolae Vîlceanu, Network Director, Vodafone România.
Puteți consulta certificarea acordată Vodafone GigaNetwork de către umlaut aici.
________________________
Text publicat la invitația Vodafone.
Italia se pregătește
Aproape 54% dintre italienii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani nu au competențe digitale de bază, față de o medie de 46% în Uniunea Europeană. (În România, acest procent era în 2022 de 72%, conform Eurostat.)
Italia a alocat 30 de milioane de euro pentru a îmbunătăți competențele digitale ale șomerilor, precum și ale lucrătorilor ale căror locuri de muncă ar putea fi cel mai mult amenințate de avansul automatizării și al inteligenței artificiale. (xm.com)
Premiu istoric pentru un denunțător
U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) a premiat un denunțător cu 279 de milioane de dolari pentru că i-a deconspirat pe unii afaceriști (bad actors), care au fost obligați astfel să restituie peste 4 miliarde de dolari obținute în mod necuvenit, ilegal.
„Valoarea premiului de astăzi - cel mai mare din istoria programului nostru - nu numai că îi stimulează pe denunțători să ofere informații exacte despre potențiale încălcări ale legislației privind valorile mobiliare, dar reflectă și succesul extraordinar al programului nostru de denunțare", a declarat Gurbir S. Grewal, director al Diviziei de aplicare a legii SEC. „Acest succes este în beneficiul direct al investitorilor, deoarece informațiile oferite de denunțători au contribuit la acțiuni de aplicare a legii care au dus la emiterea unor ordine prin care bad actors au fost obligați să restituie peste 4 miliarde de dolari obținute în mod necuvenit." (sursa)
Un pic de istorie, ca să înțelegem cât de mult am progresat. Cum arăta și cât costa o imprimantă acum 36 de ani
Astăzi, o multifuncțională pe care o folosim acasă costă nimica toată (producătorii își scot banii ulterior, cu consumabilele). În 1985 însă, prima imprimantă Apple, LaserWriter, costa la lansare 6.995 $ (echivalentul a 16.832 $ în 2020) și cântărea 35 kg. A fost prima imprimantă care înțelegea programul PostScript de la Adobe, declanșând revoluția desktop publishing de la mijlocul anilor 1980.
În 1988, Apple a lansat o imprimantă mai "accesibilă", LaserWriter II, cu un preț de listă de 4.599 $ și o greutate de 45 de kilograme.
SCURTE
Arhitectură. Serele de la sediul central Amazon din Seattle. Loc de întâlniri de business, socializare și relaxare. Domurile de sticlă găzduiesc 25.000 de plante și pești tropicali.
_____________________________
Administrație. Autoritățile locale din Bruxelles intenționează să reducă numărul trotinetelor electrice de închiriat de la 21.000 la 8.000. Această măsură vine după ce cetățenii din Paris au votat pentru interzicerea acestor vehicule.
____________________________________
Rarități. Whisky vechi de 75 de ani. Găsim și licori mai tinere, de 50 de ani, de pildă.
_________________________________________
Economie. Comentariu despre Florida și DeSantis semnat de un român. Lectură de patru minute.
_______________________
Călătorii. Fotoreportaj din Hanoi.
_______________________
Verde. Cele mai mari parcuri urbane din lume.
__________________________
Iluzie optică. Cuburile nu se mișcă. Și nici acești omuleți.
______________________
Invitație. Eveniment Growthcon la Cluj.
______________________________
Desert. 9 rețete de înghețată pe care le poți încerca.
________________________
Muzică. Ella Baila Sola - 365 de milioane de ascultări în două luni.
____________________________
Natura. După câteva luni în care a plouat ceva mai mult, California s-a umplut cu plante colorate.
IQ. Canalul Youtube al campionatelor de bătăi cu perne.
Prima tranzacție cu bitcoin, în 2010
Într-o postare pe forumul BitcoinTalk din 2010, un utilizator pe nume Sabunir a pus la vânzare un wallpaper de desktop în format JPEG.
Prețul? 500 BTC.
La acea vreme, 500 BTC valora 1 dolar. Astăzi, aceiași 500 de bitcoini înseamnă 13,4 milioane de de dolari.
Această postare a fost făcută cu cinci luni înainte de faimoasa tranzacție Bitcoin Pizza, în care un tip a cumpărat două pizza pentru 10.000 BTC, ceea ce ar însemna 271 milioane de dolari la prețurile de astăzi. (milkroad.com)
Dacă în ediția trecută a fost invitat cântărețul japonez imase, cel cu 1 milion de like-uri la o singură melodie pe Youtube, astăzi vine grupul sud-coreean
(G)I-dle. Fetele au adunat peste 29.000.000 de vizualizări în 24 de ore cu această piesă:
Zile frumoase și liniștite să aveți.