În Munții Făgăraș, zilele trecute. Foto: Doru Groza.
Fericiți sunt cei ce urcă în munți.
Cea mai bună idee pe care a avut-o vreodată Kat Norton
Câteva zile de chiul de la slujba de zi cu zi îți pot reda libertatea. (Asta doar dacă antreprenorii au libertate. Au?)
În iunie 2020, Kat Norton și-a luat o săptămână liberă de la serviciu, și-a lansat canalul @missexcel pe TikTok și a combinat trei lucruri care nu aveau nimic în comun; dansul, muzica și lecțiile de Excel.
Astăzi, are peste 1,6 milioane de urmăritori pe TikTok și Instagram, iar mixul muzică-dans-Excel a devenit o afacere care îi aduce lui Kat mai multe milioane de dolari anual.
O poți întâlni aici:
LinkedIn
TikTok
Instagram.
Filme cu tine în rolul principal, alături de…
Joe Russo, co-regizorul filmului Avengers: Endgame, spune că în doi ani tehnologia AI va fi capabilă să producă, automat, filme de lung metraj. Comentariul a fost făcut în timpul unui eveniment la care a participat și Donald Mustard, directorul de creație al Epic Games, publisherul Fortnite.
Vom spune vreau un film cu avatarul meu fotorealistic și cu avatarul fotorealistic al lui Marilyn Monroe. Vreau să fie o comedie romantică, pentru că am avut o zi grea. Iar AI va construi o poveste cu dialoguri cu vocile clonate, a ta și a lui Monroe. Și dintr-o dată, ai un film în care joci tu și care durează 90 de minute - visează Joe Russo.
De cealaltă parte, jurnalistul Ryan Broderick crede însă că ideea conform căreia în doi ani vom putea folosi o interfață bazată pe prompt-uri pentru a genera un film de două ore, coerent, este ridicolă. Dacă nu ați văzut încă un videoclip generat de inteligența artificială, iată-l pe Will Smith mâncând spaghete, spune Broderick (cu sunet):
Exagerează și el, bineînțeles. :)
Cădere spectaculoasă a Facebook în preferințele segmentului 13-17 ani. Youtube și-a tăiat cea mai generoasă felie
Studiul a fost efectuat pe adolescenții americani, dar are relevanță și pentru țările europene, dacă nu acum, în viitorul apropiat.
Bine de știut
Viața uneori dramatică a copiilor în vremurile digitale
Cyberbullyingul sau violența/hărțuirea psihologică cibernetică a devenit o problemă uriașă și pentru copiii și adolescenții din România. În 2019 a intrat în vigoare Legea 221 de prevenire a acestui fenomen, care încearcă să stabilească procedurile de control și limitare în mediul școlar.
Nu e neapărată nevoie să dăm definiții academice cyberbullyingului pentru că fișa de identificare a cazurilor, cuprinsă în această lege, enumeră, dar nu exhaustiv, situațiile de hărțuire cyber:
Întrebarea esențială este ce pot să facă părinții și familia pentru a nu-i lăsa pe copii și adolescenți singuri în fața unor posibile hărțuieli cyber.
În primul rând, cei maturi trebuie să observe și să fie preocupați de orice schimbare în comportamentul și starea psihică a copilului, de pildă dacă a devenit mai nervos sau deprimat și refuză să mai meargă la școală, ori dacă își confecționează, procură sau caută pe net diverse arme de autoapărare mai mult sau mai puțin artizanale. Orice schimbare bruscă de comportament sau de stare psihică poate fi un semn al unor „probleme” la școală sau pe rețelele sociale.
O punte de comunicare între părinți și copii pe acest subiect devine esențială pentru prevenirea cyberbullyingului, atât din postură de victime cât și din cea de atacatori.
Copiii nu înțeleg întotdeauna implicațiile atacurilor - de multe ori le pun la cale pentru a se „distra”, astfel încât părinții fac foarte bine dacă își găsesc timp și dispoziție să discute deschis fenomenul cyberbullying, cauzele și efectele. Când știu și înțeleg ce este hărțuirea, copiii pot identifica o astfel de situație și să reacționeze corect.
Odată informat și discuția deschisă, copilul se va simți confortabil și în siguranță să spună părinților dacă observă cazuri de cyberbullying sau dacă a devenit o țintă.
De obicei, părinții se interesează în principal de performanțele școlare ale copiilor și aproape deloc de activitatea sa online. Mulți copii petrec în relația cu telefonul mobil conectat la net de câteva ori mai multe ore zilnic decât comunicând cu familia.
În aceste condiții, un alt comportament recomandat părinților este să încurajeze copilul să discute despre activitatea lui online – ce jocuri a ales, ce a mai văzut interesant pe net și ce mai fac prietenii lui pe rețelele sociale șamd. Astfel, pot fi identificate discret zone vulnerabile.
Majoritatea victimelor minore ale cyberbullyingului se simt singure, se tem să nu fie pedepsite de părinți și încearcă să administreze situația cum pot.
Fenomenul hărțuirii online nu se va diminua, ci va dezvolta noi forme, posibil mai rafinate în rău. Pregătirea copilului în domeniul cyberbullyingului devine o parte importantă (și salvatoare în multe cazuri) a educației în familie.
Rubrică susținută de Rompetrol.
Microfon virtual. Dacă lucrezi de casă și vrei să nu se audă cățelul, copilul, vecinii
Krisp (Windows și Mac) este o aplicație desktop care elimină zgomotul de fond în timp ce utilizatorul efectuează apeluri, are întâlniri video, face înregistrări sau podcasturi folosind aplicații ca Zoom, Skype, Loom, Squadcast etc.
Krisp funcționează ca un microfon virtual și procesează toate datele audio vocale pe calculatorul utilizatorului (bun!).
Poți să-l testezi gratuit 60 de minute pe zi. Altfel, prețurile sunt de bun simț.
Fă-ți din bucătărie și terasă un restaurant fine dining
Cam capricioasă primăvara asta, dar inevitabilul se va produce: vremea pentru grătare vine în mod sigur. Uite, chiar luni, de 1 mai, sau weekendul următor, poți încerca utilajul creator de pofte și de voie bună pe care ți-l recomand azi, în speță Grătarul electric AENO AEG0001 de 2000W, cu temperatură reglabilă și control digital.
E produs de brandul care nu m-a dezamăgit niciodată, AENO, și, cum v-ați obișnuit până acum, a fost selectat pe baza raportului foarte bun performanță/preț.
Este un 3in1 și poți selecta trei moduri de preparare: grill, barbecue și cuptor. Păstrează suculența micilor, a fleicilor, a legumelor și a peștilor, le dăruiește o crustă apetisantă și gătește sănătos fără ulei.
Panoul cu nervuri este ideal pentru friptură, pește și legume. Cel plat este perfect pentru clătite, ouă sau chiar pizza. Panourile sunt interschimbabile și detașabile și se pot spăla ușor la robinet sau în mașina pentru vase.
Îți va plăcea și panoul LED pentru control digital. Dacă ai constatat cum că cei mai buni mici se fac fix la 182 de grade, grătarul așa va proceda și te va și anunța când sunt gata.
Îl găsești pe acest nou prieten de vară la Carrefour.
Cele mai bune experiențe culinare din lume
Publicația Food&Wine a publicat un top al celor mai bune restaurante și baruri din lume, pe baza voturilor venite de la cititori. Fiind o platformă americană, găsim nominalizate destule localuri mexicane, dar Europa nu avea cum lipsi.
De pildă, pe locul 3 găsim Antico Forno Roscioli, din Roma, iar pe 7, Bar Vendôme Ritz Paris.
La categoria Cele mai bune orașe pentru fine dining, pe locul 3 se situează San Sebastian, iar pe 4, Tel Aviv.
Poți să visezi la viitoarele călătorii și răsfățuri aici.
Trece în agendă: Romanian Design Week Young Design by DIPLOMA Show 2023
Acești tineri artiști ne vor crea haine, obiecte deosebite, clădiri, vor da o latură estetică diverselor medii în care vom trăi.
Îi vei putea întâlni la RDW Young Design by Diploma Show, expoziție care prezintă, tradițional, talente emergente și viziunea unei noi generații prin expunerea unei selecții de lucrări de diplomă ale absolvenților de licență și master ale Universităților creativ - vocaționale din București, Cluj, Timișoara și Iași.
Expozanții vor prezenta proiectele de arhitectură și arhitectură de interior, design de produs, design grafic și modă, lucrări ce fac parte din selecția ultimelor ediții DIPLOMA Show, festivalul tinerei generații de artiști, arhitecți și designeri.
Expoziția poate fi vizitată în Piața Amzei, în cadrul Romanian Design Week 2023, între 12 și 28 mai.
Globalworth RDW este un proiect prezentat de UniCredit Bank, instituție care încurajează și promovează consecvent artele, și de The Institute.
Lista artiștilor expozanți, aici.
SCURTE
Investiții. O insulă scoțiană de vânzare cu doar 150.000 de lire sterline. Nu sunt permise construcțiile, bucata de pământ fiind gazda unor colonii de păsări.
__________________
Bucătărie. Șase tehnici de cuțit pe care trebuie să le stăpânești dacă vrei să te lauzi că ești bucătar/chef.
_______________
Bucătărie. Rețetă de acum 83 de ani.
_______________
Tech. Va apărea o istorie a tastaturilor, de la mașina de scris la iPhone.
__________________
Random. De fiecare dată când intri pe acest site, vezi alt aeroport. De multe n-ai auzit vreodată. La ce-i util? La nimic, dar poți să dai o fugă virtuală prin preajmă cu ajutorul Google Earth.
_______________
Muzică. Top 10 piese cu cele mai multe încercări de cover. Pe primul loc, Yesterday, Beatles:
_______________________
Bucătărie. Rețete în românește pentru diverse slowcookere.
________________
Snackable content. YouTube Shorts a depășit din februarie 50 de miliarde de vizualizări zilnic, față de 30 de miliarde în aceeași perioadă a anului trecut.
______________
AI. Bing înregistrează o medie de 100 de milioane de utilizatori zilnic și o creștere a descărcărilor de la adăugarea funcțiilor de inteligență artificială. Microsoft se simte foarte bine pe bursă.
_____________________
Muzică&podcasturi. Numărul ascultătorilor Spotify (activi/lună) a crescut cu 22% față de anul trecut, ajungând la 515 milioane.
___________________
Cinema. Cele mai bune filme SF din ultimii 23 de ani.
______________
Arhitectură. Cum a fost transformată o veche fabrică într-un complex turistic modern, mobilat cu lucruri vechi adunate din satele din jur. Proiect premiat:
_______
Artă. Design în Italia.
FILM
Are You There God? It’s Me, Margaret. Trailer oficial.
Filmul are premiera azi, 28 aprilie. Rulează doar în cinematografe (nu știu dacă va ajunge și la noi). Este o ecranizare a romanului omonim, publicat în 1970 și interzis la vremea respectivă.
Autoarea cărții, Judy Blume, a fost unul dintre cei mai interziși scriitori din secolul 20. În cărțile sale destinate puberilor, ea pomenea la vremea respectivă de termeni la auzul cărora ipocriții puritani americani leșinau de indignare, precum menstruație sau divorț.
Treizeci de ani după apariția cărții, copiii au început să-și caute singuri pe net răspunsurile la întrebările care apar natural, iar după o jumătate de secol, iată că apare acest film. Mersul natural al omenirii.
A Haunting In Venice . Teaser Trailer. 20th Century Studios. Premiera, în toamnă.