Două familii fotografiate la Sinaia, la 1896.
Din colecția online Mihai și Anca Oroveanu.
Un soldat imperial Star Wars care dă cu aspiratorul pe plajă?
Vorbim de o nouă soluție semnată NVIDIA care folosește tehnici de inteligență artificială text-to-video, de ultimă generație, pentru a genera videoclipuri realiste de bună calitate, fiind suficiente doar câteva cuvinte.
De pildă acest clip a fost creat pe baza promptului (text descriptiv) „a storm trooper vacuuming a beach”.
Tehnologia utilizează două rețele neuronale: una generează imaginea, iar cealaltă îi evaluează realismul.
Cei mai entuziaști spun că în viitor filmele nu vor mai fi produse cu cameramani, decoruri și actori, ci vor fi generate automat direct din script.
Bine de știut
Posibila ta viața nu peste mulți ani
Dimineața, pelicula fină, cu senzori integrați, gen tatuaj, pe care o ai lipită pe antebraț, îți va transmite pe telefon cum ai dormit. (Asta se întâmplă de pe acum, la nivel minimal, atunci când porți un smartwatch, dar în viitorul apropiat analiza somnului va fi mai precisă și mai detaliată.)
De pildă, senzorii vor stabili că numărul minutelor în care ai sforăit sau ai avut apnee este în curbă ascendentă. A trimis deja Sistemului datele tale spre prelucrare și primești curând o alertă cum că miercuri, la 12.35, vei intra în legătură online cu doctorul specializat în somnologie.
De altfel, Sistemul a stabilit deja cu precizie care este tratamentul de care ai nevoie. Dar, pentru că ai un abonament de sănătate premium, te bucuri de luxul acesta de a sta de vorbă câteva minute cu un medic în carne și oase. Acesta oricum nu se prea abate în terapie de la ce-i indică Sistemul, din rațiuni de evitare strictă a malpraxisului.
Pelicula îți monitorizează permanent și tensiunea arterială plus nivelul de oxigen din sânge, dar pentru siguranța pe care ți-o dau două surse, în fiecare dimineață vei sta nemișcat 15 secunde în fața oglinzii din baie care înregistrează de asemenea acești parametri pe baza capilarelor feței. (Tehnologia există deja, fiind pe drumul lansării comerciale.)
Mai departe, vasul WC are propriii senzori medicali integrați (și această soluție este pusă la punct experimental în prezent) capabili să analizeze rapid ce depui. Respectivele rezultate sunt trimise, instantaneu, și pe telefonul tău, dar și în Sistemul AI al clinicii de care aparții. Orice abatere suspectă de la parametrii fiziologici normali înseamnă o alertă și un tratament personalizat.
Vor fi aceste proceduri obositoare și generatoare de anxietate personală permanentă?
Nu e exclus. Scenariile de mai sus nu sunt deloc SF și au o mare probabilitate de a se generaliza și de a deveni banale, (cu condiția să dispui de banii necesari) în viitorul nu foarte îndepărtat, din câteva rațiuni evidente:
- în toate țările dezvoltate sistemele clasice de sănătate devin greu de susținut bugetar în actualul model de funcționare
- activează și apar în continuare o puzderie de startup-uri ai căror antreprenori visează să devină miliardari prin crearea de noi tehnologii medicale revoluționare – și o parte vor reuși
- giganții tech speră și ei să-și taie o felie generoasă din veniturile aduse de medicina viitorului
- omul este prin definiție ipohondru și astfel de proceduri medicale digitale au gradul lor de fascinație care facilitează adoptarea.
Cei avantaje vei avea?
Detectarea unor disfuncții și maladii în stadiul incipient, înainte de a apărea simptomele, înseamnă o vindecare mai simplă, mai rapidă și mai confortabilă, la costuri mult mai mici decât dacă ar fi descoperite în stadiul avansat sau de boală cronică, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în prezent.
În plus, eroarea medicală și diagnosticul ambiguu vor deveni mult mai rare atunci când un Sistem AI antrenat cu sute de milioane de dosare medicale îți va prelucra informațiile din analize.
Vei avea posibilitatea să refuzi monitorizarea medicală permanentă? Mai mult ca sigur da, dar nu cred că îți vei permite să faci acest lucru decât silit de eventualele condiții de pauperitate.
Un studiu de caz relevant de medicină preventivă a viitorului
Cofondatorul și CEO Spotify, suedezul Daniel Ek, cu o avere estimată la 2,6 miliarde de euro, a lansat la începutul acestui an, la Stockholm, scanerul corporal Neko.
Este o cabină înțesată cu zeci de senzori care, în plus, face pacientului aproximativ 2000 de fotografii 2D, 3D, termo și full body, astfel că orice semn insesizabil de boală, inclusiv cancer, este detectat. Neko reprezintă visul imposibil dar devenit realitate al oricărei clinici.
Mai devreme decât te gândești
Viteza cu care noi dispozitive medicale apar pe piață e remarcabilă. Un exemplu: cu doar câțiva ani în urmă, copiii bolnavi de diabet auziseră de dispozitive implantabile simplu, discrete, care măsoară permanent glicemia și indică dozele corecte de insulină. La acea vreme, erau niște echipamente de vis, în condițiile în care un pacient cu diabet de tip 1 poate avea nevoie de un număr mare de înțepături în deget în fiecare zi pentru stabilirea nivelului de glucoză în sânge.
Astăzi, aceste echipamente pot fi comandate 24/7 pe internet, iar utilizatorul diabetic le poate implanta singur pe braț și conecta la telefon. Prețul? Suportabil dacă nu trăiești din salariul minim pe economie.
Tehnologia socială wellbeing
Multe persoane trecute de 50 de ani se plâng de monotonia vieții după ce copiii au crescut și au plecat la studii sau la casele lor. Muncești din greu cinci zile pe săptămână, seara adormi la film, iar în weekend faci curat și aprovizionezi frigiderul – se plâng ele.
Diverse aplicații ridică oamenii din acest segment de vârstă de pe canapea, le îmbunătățește sănătatea și starea psihică. O femeie în jur de 60 de ani povestea pe un forum că acum un an și jumătate a descărcat, la îndemnul fiului, manualul digital de alergare sub formă de serial podcast numit „Couch to 5k". Acum aleargă de cinci ori pe săptămână, se uită la videoclipuri despre jogging pe YouTube, își planifică traseele pe telefon, urmărește oameni pe Strava, iar prietenii și rudele îi dăruiesc de Crăciun cadouri legate de sport. Alt tonus, nu?
Aplicațiile coagulează totodată comunități de sportivi amatori – cum este Strava Art, ai cărei membri alergători sau bicicliști „desenează” animale și alte reprezentări virtuale prin GPS pe traseu.
Viitorul
Speranța de viață a crescut continuu în ultima sută de ani. E greu pentru tinerii de azi să înțeleagă că la începutul secolului trecut oamenii trăiau, în medie, doar 30-40 de ani, în vreme ce în prezent speranța de viață în lume este de aproximativ 70 de ani.
Noile tehnologii medicale vor prelungi și mai mult durata de viață în țările dezvoltate, inclusiv în România, și, lucru important, o durată de viață cu un grad sănătate onorabil chiar și la vârste foarte înaintate.
Întrebarea care apare este dacă toți oamenii își vor dori o senectute foarte îndelungată, în condițiile în care, iată, în țări ca Japonia, Coreea și, mai nou, Italia, seniorii sunt înveseliți și monitorizați de roboți mai mult sau mai puțin umanoizi, capabili inclusiv de conversație.
E un aspect care va fi dezlegat mai târziu.
Nota optimistă a acestor vremuri este că tehnologia medicală face un salt nemaivăzut, în avantajul bunăstării noastre.
Rubrică susținută de Rompetrol.
Hai să jucăm Human or Not
Discuți cu cineva timp de două minute, timp în care încerci să îți dai seama dacă este vorba de un om sau de un robot AI. Poți ajunge să vorbești cu un jucător uman anonim, selectat de sistem la întâmplare, sau cu GPT-4 / Jurassic-2 / Claude sau cu alți LLM de ultimă generație. Crezi că poți face diferența?
Scopul acestui joc, Human or Not, ar fi să ne antreneze în a detecta boții.
Shortcut-uri folositoare și utilizabile în orice browser
Dacă ai închis din greșeală un tab, folosește Ctrl+Shift+T pentru Windows sau Cmd+Shift+T pentru Mac. Această comandă rapidă recuperează fila închisă cel mai recent între toate ferestrele active. Repetă procesul și vei recupera fiecare filă închisă anterior.
Să zicem că ai închis din greșeală o fereastră plină cu file deschise. Dacă deschizi o fereastră nouă cu același browser și apeși Ctrl+Shift+T, toate filele vechi se vor repopula în ordinea inițială. Este ca un buton Undo pentru browserul de internet.
Scriu, vorbesc, negustori se numesc!
„(…) în timp ce comerțul cu arme înflorește mai ales în vremuri de război, ca acum, comerțul cu vorbe este constant profitabil, nu are sezonalitate și nici teritorialitate. Clienții sunt cu miliardele, din toată lumea, nu prea pretențioși și pare că sunt antrenați să înghită orice neghiobie, orice minciună sfruntată, atâta vreme cât le hrănește apetitul pentru combinația toxică dintre naivitate, prostie candidă și lipsă de cunoștințe. Ei sunt victimele de serviciu ale unei permanente manipulări nerușinate întreținute de celebrități care oferă gunoiului media prestanță, dar mai ales credibilitate.” (de aici)
Bonus: în ce limbă cântă Adriano Celentano această piesă, numită Prisencolinensinainciusol?
22 dintre zicerile celebre despre călătorii ale lui Anthony Bourdain
Orașul perfect
Dacă ar trebui să trăiesc într-o singură țară, sau chiar într-un singur oraș, pentru tot restul vieții mele, fără să plec de acolo niciodată, aș alege Tokyo într-o secundă.
Recenzii precum TripAdvisor
Nu le văd ca fiind de încredere, pentru că nu știi care sunt prioritățile oamenilor.
Despre tinerețe
Dacă ai 22 de ani, ești în formă fizică bună și dornic să înveți și să fii mai bun, te îndemn să călătorești - cât mai departe și cât mai mult posibil. Dormi pe podea dacă trebuie. Află cum trăiesc, mănâncă și gătesc alți oameni. Învață de la ei, oriunde te-ai duce.
Restul aici, pentru că cele mai multe gânduri își pierd savoarea dacă sunt traduse.
Acer intră pe piața e-bike cu ebii, vehicul bazat pe AI
ebii va ajunge în septembrie și pe la noi la un preț de 2000 de euro.
Bicicletă electrică cu inteligență artificială, se adaptează automat la condițiile de drum, la puterea de pedalare și la preferințele biciclistului. (detalii)
Încălzire pentru Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2023
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) reia, din luna mai, reprezentațiile cu spectacolele „Faust” și „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, unele dintre cele mai apreciate spectacole românești din ultimele decenii.
Naționalul sibian a pus deja în vânzare biletele pentru reprezentațiile din lunile mai, iunie și iulie, atât pe site-ul www.tnrs.ro, cât și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.
Ediția cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc între 23 iunie și 2 iulie.
Promotoare consecventă a miracolului artistic, UniCredit Bank susține și în acest an acest festival de prestigiu.
Logo-ul a murit. Bogăția invizibilă sau luxul discret
În vreme ce oamenii de rând sunt dresați să poarte haine imprimate cu logo-ul producătorilor, gen Adidas, Nike sau Dolce Gabana, la vedere și de dimensiuni imense, bogații lumii fac tot posibilul să ascundă mărcile hainelor de lux pe care le poartă. Ideea e că nu oricine se pricepe să identifice creatorul unei ținute, așadar e vorba de un cerc select de inițiați care se distanțează de vulg și înțeleg personalitatea purtătorului.
Pentru cei bogați și pentru cei care aspiră la acest statut, moda fără logo-uri are așadar un moment de glorie, cel puțin în rândul celor care își permit să cheltuiască în vremurile acestea cu o inflație mare și cu o economie volatilă – scrie Time.
De pildă Gwyneth Paltrow (foto), cu o avere estimată la 200 de milioane de dolari, îmbrăcată în Prada din cap până în picioare, în timpul săptămânii petrecute la tribunalul din Utah, într-un proces legat de un accident de schi.
La aparițiile publice ale actriței, e imposibil să observi vreun logo, dar inițiații în lux citesc cu ușurință brandurile garderobei sale, foarte scumpe.
SCURTE
Natura. Ierarhia creaturilor zburătoare cu dimensiuni de la 01mm la 10m. Video, 05:12.
_____________________
Verde. Un start-up din Noua Zeelandă a creat înghețata vegană din conopidă.
_____________
Muzică. Organizatorii celebrului festival Coachella au fost amendați cu 117.000 de dolari pentru că locuitorii din Indio, California, s-au plâns că programul nu a fost respectat, depășind cu 25 de minute ora de stingere, adică miezul nopții sau 01 AM în funcție de zile.
(continuă mai jos, după rubrica de gadgeturi)
Vine vara, îți trebuie un ceas deștept
Nu te uita că afară plouă și că în munți încă se schiază.
Timpul trece repede și va veni curând momentul să mergi la plajă sau piscină. Ți-am găsit pentru ieșirile la soare și apă un smartwatch bun, selectat pe principiul sănătos conform căruia nu e musai să dai o mie de euro pe un ceas deștept, se poate și o sută, cam pentru aceleași funcții.
Se numește Canyon Semifreddo SW-61, îl poți comanda online la evoMAG, dar îl găsești și în rețeaua de benzinării OMV.
Vine cu standardul de protecție la praf și apă IP68. Dacă nu te scufunzi mai mult de 3 metri, poți intra în apă cu ceasul fără probleme. Culorile sunt vii și tinerești, de la albastru la violet.
Te lasă să-l personalizezi după gustul tău – vei găsi zeci de fețe de ceas. Baterie este bună, ține între patru și șase zile între încărcări, în modul activ, iar cei care iubesc mișcarea pot alege între 25 de moduri de sport. Îți numără pașii, îți aduce aminte să bei apă și îți monitorizează ritmul cardiac și somnul.
Odată sincronizat cu smartphone-ul tău, îți va da de veste când primești apeluri și notificări. Prin Canyon Semifreddo SW-61 controlezi de asemenea playerul de muzică și poți declanșa obturatorul camerei smartphone-ului, așezat la distanță pentru o fotografie cât mai reușită.
Canyon este un brand distribuit de ASBIS.
SCURTE (continuare)
Media. Podcasturi de ascultat (în engleză).
___________________
Rețete pentru weekend. Country-fried Steak with White Pepper Gravy.
________________
Muzică. Topul Billboard în Statele Unite. Pe locul întâi, în continuare, pentru a zecea săptămână, Morgan Wallen. Piesele country cu teme bahice/dezastre în dragoste au mare succes, după cum se vede.
Insidious: The Red Door. Trailer oficial. La cinema, în iulie.
Multumiri, Viktor!
Substackul tau este primul la care m-am abonat ever. Asa am si aflat acum vreun an de existenta platformei.
Ramane in continuare favoritul meu, desi acum sunt abonat la vreo douazeci. Dar este atat de lung incat uneori pierd sirul. No joke. Ai toata invidia mea pentru volum. Si calitate. 😊