În zori. Foto: Fredrick Rojo. Grupul Minimalist Photography.
Nici nu apucă să ajungă la manifestație
Dacă iei metroul din Moscova pentru a te duce la o manifestație anti-război și anti-Putin, e aproape sigur că vei fi reținut de miliție înainte de a ajunge la locul faptei. Guvernul rus folosește tehnologia de recunoașterea facială pentru a-și supraveghea cetățenii.
În 2017, municipalitatea moscovită a anunțat lansarea uneia dintre cele mai mari rețele de supraveghere video cu recunoaștere facială din lume: în oraș fuseseră montate 160.000 de camere dintre care peste 3.000 conectate la sistemul de recunoaștere facială, care „vor ajuta la aplicarea legii”.
De la declanșarea războiului cu Ucraina, peste 2.000 de de protestari au fost arestați și judecați pe baza imaginilor furnizate de acest sistem uriaș de supraveghere. (reuters.com)
Vești bune: Recesiunea s-ar amâna
Cazinourile din Las Vegas au câștigat 713 milioane de dolari în februarie, o creștere de 19% față de aceeași perioadă a anului trecut. „Recesiunea s-ar putea amâna pentru că lumea încă petrece în Vegas...", a scris pe Twitter un broker.
Veniturile cazinourilor din Vegas au scăzut în timpul prăbușirii dot-com și a crizei financiare din 2008, ceea ce le face un indicator util al cheltuielilor de consum și al unei posibile recesiuni. (insider)
Tendințe într-o lume deprimată: Pawga, adică yoga cu căței
Trei prietene din mediul universitar au inventat metoda Pawga în 2020, în orașul Chennai, din sudul Indiei. Metoda propune destresarea prin yoga în timp ce petreci timp cu animale de companie.
Mai precis, la sesiunile de yoga pentru începători se alătură căței și, uneori, pisici de la adăposturile locale de animale. Acest lucru îi ajută pe noii cursanți să se relaxeze și adesea le ajută pe animalele prezente să își găsească stăpâni pentru totdeauna.
Animalele se mișcă liber în timp ce cursanții învață noi posturi, de obicei timp de 45 de minute. Apoi, participanții se joacă cu cățeii.
Studiile au dovedit că yoga cu animale îmbunătățește flexibilitatea, atenția și stimulează sănătatea mintală. S-a demonstrat și că gestionează nivelul de cortizol (hormonul stresului), plus că este, de asemenea, excelentă pentru bunăstarea animalelor de companie.
Mișcarea Pawga s-a răspândit în mai multe orașe din India și în întreaga lume. Are peste 37.000 de urmăritori pe Instagram. (scmp.org)
Twitter a devenit an inverse start-up
După ce a cheltuit 44 de miliarde de dolari pentru a achiziționa Twitter, controversatul Elon Musk susține acum că respectiva rețea socială valorează doar 20 de miliarde de dolari. El a făcut anunțul într-un memo către angajați pe tema unui program de compensare cu acțiuni, spunând că se află într-o situație financiară dezastruoasă - chiar și după reducerile de costuri, disponibilizări etc - și că, la un moment dat, a fost la patru luni distanță de faliment. În cuvintele sale, Twitter este acum „an inverse start-up". (deadline.com)
Musk a vândut acțiuni Tesla de miliarde de dolari pentru a menține Twitter în funcțiune, pe lângă acțiunile pe care le-a vândut inițial pentru a cumpăra Twitter, la care se adaugă sumele semnificative pe care Twitter le-a pierdut din cauză că Musk și-a îndepărtat principalii agenți de publicitate.
Prețul acțiunilor Tesla s-a înjumătățit în ultimul an, în parte din cauza vânzărilor repetate de acțiuni ale lui Musk și a îngrijorării acționarilor cu privire la capacitatea acestuia de a mai conduce eficient compania în timp ce administrează și Twitter.
5G cosmic de la Lockheed Martin
Luna a devenit spațiu de competiție pentru unele state și grupuri industriale, iar Lockheed Martin vrea să participe la acțiune. Compania aerospațială lansează o divizie de infrastructură lunară, cu misiunea de a furniza comunicații selenare - Crescent Space Services LLC. Primul produs al diviziei va fi o rețea de sateliți lunari care va permite astronauților să comunice cu Pământul și chiar să furnizeze GPS. (wsj.com$)
Bine de știut
Fake news. Cum putem verifica rapid dacă o știre e reală sau falsificată
Crearea și răspândirea unor informații false, de multe ori spectaculoase, nu sunt - știm - un fenomen recent.
Fenomenul există încă din antichitate, dar de data aceasta propun să ne întoarcem doar cu 500 de ani în urmă. În teritoriile dintre Bavaria și Estonia era întâlnită credința că dacă unei femei îi mergea bine gospodăria, aceasta era obligatoriu în cârdășie cu un dragon (balaur, în mitologia noastră) care îi aducea pe furiș bani, lapte sau unt, intrând pe hornul casei.
Balaurul arăta ca un șarpe cu cap de vacă și zbura, evident. El lua sporul casei de la alții și îl dăruia acestor „vrăjitoare”. Invidia comunității fabrica fake news pe această temă și trimitea adesea biete femei nevinovate, acuzate de sex cu dragonii, la tribunalul vrăjitoarelor și mai apoi pe rug.
Știrile false (fake news) din zilele noastre au o circulație mult mai intensă decât în Evul Mediu, sunt bazate pe minciuni mai rafinate, viralizându-se prin internet și social media.
Tipurile de știri false din online și social media. Ne ajută să înțelegem mai bine fenomenul
Trolling. Satiră sau parodie care are potențialul de a păcăli publicul, dar nu are intenția de a provoca vreun rău.
Aici mă opresc pentru încă o poveste, de astă dată care ilustrează această idee de trolling, pentru că e savuroasă: în 2012, site-ul satiric The Onion a publicat un articol care susținea că președintele nord-coreean Kim Jong-un a fost votat drept cel mai sexy bărbat în viață, fiind „visul devenit realitate al oricărei femei". Unele publicații din China - inclusiv versiunea online a ziarului partidului comunist - au preluat „știrea” ca și cum ar fi fost adevărată.
Clickbait. O conexiune falsă în care titlurile, explicațiile foto sau elementele vizuale sunt folosite într-un mod care nu susține conținutul real, dar stârnește curiozitatea și crește numărul click-urilor.
Context fals. Informația în sine este autentică, dar este scoasă din context și plasată într-unul diferit.
Impostură. Surse false și inventate imită surse autentice (de pildă, publicații respectabile) și le prezintă ca atare pentru a păcăli publicul.
Manipulare. Conținutul autentic, cum ar fi imaginile, este modificat în scopul de a înșela consumatorul de media.
Fabricare. Tot conținutul este fals și inventat cu intenții dăunătoare.
De ce apar fake news. Cui folosesc
Să începem tot cu o poveste (reală) despre cât de mulți bani se pot scoate din știrile false. Alex Jones, conspiraționist american, a construit un imperiu media – posturi de radio, site-uri, producție de filme, magazine online. El a susținut de pildă că un atac armat la o școală soldat cu 20 de copii omorâți a fost o înscenare cu actori a guvernului pentru a pregăti interzicerea posesiei armelor. Justiția l-a condamnat să plătească 1 miliard de dolari despăgubiri familiilor victimelor. Suma fiind uriașă, presa a pornit să investigheze veniturile și averea lui Jones. Concluzia a fost că site-ul InfoWars, deținut de Jones, producea un venit anual de 50-60 de milioane de dolari din știri false și conspiraționiste (scuzați pleonasmul). Plus că Jones era un proprietar imobiliar prosper.
Orice comunitate coagulată în jurul unei organizații specializată în fake news aduce proprietarilor beneficii, uneori uriașe: venituri din publicitatea online (de unde obsesia publicațiilor pentru trafic), din promovarea disimulată a unor entități și interese contra plată, la care se pot adăuga donații de la susținători sau venituri din abonamente.
O altă sursă semnificativă de știri false este războiul hibrid, în care un stat atacă discret dar intens un alt stat prin dezinformare online (propagandă) menită a influența rezultatul alegerilor sau percepția națională în privința unor evenimente, de exemplu.
A treia categorie de generatori de știri false o reprezintă persoanele obsedate de atenția publică sau care sunt finanțate individual discret pentru promovarea predicatelor unei agende secrete și care sunt gata să facă orice pentru notorietatea și influență online.
Cum detectăm știrile false
Toată teoria de mai sus e necesară pentru că prima condiție în a nu îngurgita și răspândi știri false este să înțelegem fenomenul, să nu-i ignorăm nicio clipă existența și să nu cădem în capcana des întâlnită „dacă așa scrie pe Internet, așa e”.
Probabilitatea ca știrile de pe un site să fie false crește dacă respectivul site întrunește una sau mai multe dintre aceste caracteristici:
- abundă de reclame dubioase precum leacuri pentru bătături sau preziceri ale Babei Vanga
- textele sunt scrise neglijent sau par traduse dintr-o limbă străină cu varianta Google translate din 2007
- nu există semnături la articole, lipsesc informații despre publicație în subsolul home page sau datele de contact ale redacției
- cultivă perseverent senzaționalul sau dramaticul de genul tunelurile dacice, dominația lumii de către reptilieni sau foametea generală care se va înstăpâni în lume până în 2030. (Aici completați dvs. lista.)
- nu citează sursele unor declarații, date și informații (cu link) sau le citează fals – îți vei da seama rapid că expertul acela nu a spus niciodată așa ceva cu un simplu Google search
- sau citează sursa dar aceasta este un politician sau lider de opinie cu notorietatea în răspândirea știrilor conspiraționiste
- adresa web a paginii (URL) arată straniu sau conține greșeli de ortografie
- terminația domeniului URL e mai puțin obișnuită, gen „.infonet" sau „.offer"
Dacă avem suspiciunea că o știre internațională e falsă, o reacție imediată poate fi verificarea pe unul dintre site-urile de fact checking:
Snopes
PolitiFact
Fact Check
BBC Reality Check
De altfel, e interesantă o vizită pe aceste site-uri și pentru a constata cantitatea imensă de știri false și absurdul acestora.
Pentru verificarea știrilor în română și privind România, avem:
Factual.ro
Veridica.ro
Antifake.ro
Misreport.substack.com (cu un newsletter foarte bun)
Odată cu dezvoltarea generatoarelor de text, imagine și video bazate pe AI, cantitatea de fake news va crește exploziv. Dar vom mai vorbi despre aceasta într-un episod viitor.
Rubrică susținută de Rompetrol.
YouTube a depășit Netflix pe televizorul american
YouTube este acum numărul unu în materie de streaming pe televizoarele americane și a depășit Netflix, Disney+ sau HBO - conform Nielsen.
(TikTok nu contează pentru smart TV din cauză că nu prea are o interfață bună pentru a fi redată pe un ecran mare.)
YouTube a ajuns astfel un fel de echivalent al televiziunii prin cablu.
Aceasta ar putea deveni oare și o tendință pentru Europa?
Apropo de YouTube, la finalul lui 2022, existau în România peste 150 de canale cu peste 1 milion de abonați, cu 20% mai mult față de 2021. Primul „buton de diamant” din România, oferit canalelor care depășesc pragul de 10 milioane de abonați, a fost obținut în 2020 de LooLoo Kids din Iași, acesta fiind și primul canal de YouTube din Europa Centrală și de Sud-Est care atinge această bornă.
Cougar HX330, căști de gaming de ultimă generație, te ajută să comunici perfect în momentele intense de joc
Sunt destui gameri în comunitatea Civilization, așa că nu pierd ocazia să prezint câte un echipament dedicat, neapărat de nouă generație, și care să vină cu un preț bun.
Pentru astăzi am ales Cougar HX330, căști over-ear, confortabile și ușoare – doar 270 de grame. Microfonul său de 9,7 mm, cu anulare a zgomotului ambiental, captează un sunet clar la o calitate de studio. Coechipierul tău remote ar putea crede că stai chiar lângă el! Microfonul oferă, de asemenea, o flexibilitate suplimentară pentru o ajustare ușoară în timpul jocului.
La rândul tău, primești în căști un sunet curat, fără ecouri și reverberații.
Evitarea diafoniei (semnal pertubator generat de cabluri) este deseori dificilă când vorbim de la intrările standard de 3,5 mm. Însă Cougar HX330 este echipat cu cabluri de fidelitate reală cu un design bine ecranat și izolat pentru reducerea acestui semnal de diafonie. Colegii de joc pot recepționa așadar un sunet cristal de la tine.
Spuma cu memorie de înaltă densitate HX330 îți oferă apărători cu formă ovală confortabile, care nu exercită presiune pe urechi, pentru sesiunile lungi de jocuri.
Banda pentru cap a HX330 este proiectată cu dimensiuni reglabile pentru a se potrivi oricărui tip de jucător.
Vestea bună e că poți folosi aceste căști, cu adaptoarele pe care le găsești în pachet, la toate device-urile tale: telefoane, console, laptopuri, computere desktop și multe alte dispozitive cu jack de 3,5 mm.
De asemenea, selectezi ușor și comod, de pe fir, dezactivarea microfonului și nivelurile de volum.
Cougar HX330 sunt disponibile la prietenii de la evoMag.
Invitație: Mezanin Blue în beneficiul copiilor cu autism
„La inițiativa Ancăi (Anca Ungureanu) şi cu susținerea Beans&Dots, alături de oamenii Mezanin Market, pe 2 aprilie vom marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului cu Mezanin Blue - târgul caritabil creat de Asociaţia Învingem Autismul unde vei găsi zeci de obiecte realizare de artiști români, special pentru copiii și adolescenții centrului de zi al Asociației.
Prin achiziționarea oricărui obiect prezent în cadrul Mezanin Blue, susții terapia copiilor și adolescenților cu tulburare de spectru autist și alte tulburări în dezvoltare din centrul A.I.A.
Mezanin Blue are loc la Palatul Universul, pe sâmbătă 1 aprilie și duminică 2 aprilie, între orele 10 și 19.
Printre oamenii de bine care au ales să se alature se numără: Ștefan Câlția - Locuri; Mihaela Glavan; F I O R - hand painted shirts; Cuvinte aurite; Andreea Molocea; Felicia Simion; @WaxnMagic; Laura Olaru Fashion; Căsuța cu Cerdac; Mândra Chic; Magic Charms; @Diana Vasilescu; @Șezi; @Ioana Petre; Maria Paltin; Chu-Chu handbags.” (Silvia Floareș)
Ridicați-vă privirea din smartphone
Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele telefonului mobil", spune că micul dispozitiv pe care l-a inventat acum 50 de ani (foto) și pe care îl avem cu toții în buzunare are un potențial aproape nelimitat și că într-o zi ar putea chiar să ajute la învingerea bolilor.
Dar, în acest moment, suntem cam obsedați și stăm prea mult cu ochii în telefon.
„Sunt uimit când văd pe cineva care traversează o stradă aglomerată cu ochii în telefonul mobil. Pare că și-a pierdut mințile", spune Martin Cooper, în vârstă de 94 de ani, din biroul său din Del Mar, California.
SCURTE
Istorie. Fotografii inedite cu comunitatea portoricană din New York în anii 80.
_____________________
Aplicații. Dacă deschizi fereastra la șase dimineața și nu locuiești pe un bulevard aglomerat, vei auzi o mulțime de păsări „comunicând”, în sensul că își marchează teritoriul în care și-au amenajat cuibul. Cum le recunoști după înfățișare și cântec. Încearcă și jucăria aceasta.
_______________
Imagine. Câștigătorii Smithsonian Magazine’s 20th Annual Photo Contest.
______________
Natura. Plaja din Mamaia în martie anul acesta.
______________
Muzică. Un vinil înregistrat de Elvis Presley în 1953 pe banii săi (4$) a fost cumpărat de Jack White cu 300.000 de dolari. Elvis cânta groaznic pe vremea aceea.
(continuă mai jos)
Încă un invitat celebru la Brand Minds 2023
Tim Ferris, antreprenor, angel investor și autor al celor două bestselleruri Tribul Mentorilor și Instrumentele titanilor, vine la Brand Minds 2023.
Tim este și un podcaster cu o audiență uriașă.
Mai sunt 5 zile până la eveniment. Detalii.
UniCredit Bank și UniCredit Leasing susțin Brand Minds și anul acesta, în calitate de parteneri principali.
SCURTE (continuare)
Marketing. Nou logo pentru Pepsi (dreapta).
____________
Licitație. Un diamant rar ar putea să se vândă cu cel puțin 35 de milioane de dolari.
_________________
Literatură. Cititorii editurii Penguin aleg cele mai bune cărți din toate timpurile.
________________
Restaurante. Unde ai putea să mergi pentru experiențe memorabile dacă pleci în SUA.
________________
Video. Se apropie Paștele. 4,2 milioane de vizualizări.
Elemental. În iunie, la cinema, în 3D:
Asteroid City. Doar la cinema, în iunie:
referitor la fake news poti instala cateva chrome extension de exemplu care iti vor face viata "mai" usoara. eu folosesc Stopaganda si mediabiasfactcheck