Andoni Bastarrika realizează sculpturi în nisip înfățișând într-o manieră realistică diverse animale. Când e cazul, folosește coloranți pentru anumite zone de nisip. Și-a descoperit talentul cu ani în urmă, pe când se juca cu fiicele sale pe plajă.
Avem aici contul de Instagram al artistului, cu menajeria de animale pe care le-a creat. (mymodernmet.com)
Mașina timpului. Cum arăta Bucureștiul pe la 1844-1846
Arhitectul Ștefan Huțanu a recreat cu ajutorul inteligenței artificiale imagini ale Bucureștiului de acum 180 de ani.
Povestea este fascinantă. Pagina de Facebook a lui Ștefan, aici.
Cuvinte transformate în video
Startup-ul Runway a lansat generația a doua a generatorului său AI care transformă indicații text (prompts) - de exemplu „un leu într-o cameră” - în clipuri video, deocamdată fără sunet și cu durata de trei secunde.
Consecințe la care ne putem gândi imediat: cu tehnologia Runway odată maturizată în viitorul apropiat, orice posesor de computer va putea realiza filme rapid și simplu, dar consumatorii ar putea avea dificultăți în descifra dacă un astfel de film este o înregistrare video reală sau un deepfake.
Pentru a testa soluția, trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Deși mai dă erori, creatorul video AI al Runaway a depășit realizările în domeniu ale Google și Meta.
Un video (01:14) demo:
Romessi
Clipuri video create pe baza instrucțiunilor text pot fi create de mai multă vreme, dar combinând mai multe soluții AI, de exemplu ChatGPT și Midjourney. Avem exemplu acesta, în care a fost creată o animație având ca personaj un hibrid Ronaldo-Messi.
Încă un invitat celebru la Brand Minds 2023
Tim Ferris, antreprenor, angel investor și autor al celor două bestselleruri Tribul Mentorilor și Instrumentele titanilor, vine la Brand Minds 2023.
Tim este și un podcaster cu o audiență uriașă.
Mai sunt 12 zile până la eveniment. Detalii.
UniCredit Bank și UniCredit Leasing susțin Brand Minds și anul acesta, în calitate de parteneri principali.
Trei informații esențiale despre Bard al lui Google
Google a lansat marți, în teste limitate, propriul chatbot pe nume Bard, răspuns la răspândirea fulminantă a ChatGPT, creat de laboratoarele OpenAI în care Microsoft a investit 10 miliarde de dolari.
O demonstrație anterioară, în care Bard a dat erori, a prăbușit cu 100 de miliarde de dolari valoarea companiei la bursă.
1. Nu vei putea încerca Bart prea curând, fiind accesibil, experimental, unui lot mic de utilizatori din SUA și Marea Britanie prin intermediul unui site web independent. Accesul va fi extins la mai mulți utilizatori și regiuni pe parcursul anului.
2. Bard își adnotează sursele, astfel încât utilizatorii să poată trage cu ochiul de unde își extrage răspunsurile. Și întrucât Bard se bazează pe site-urile indexate de Google, putem presupune că informațiile sunt actualizate.
3. Bard este menit să însoțească Google Search, nu să îl înlocuiască, mai ales că robotul de chat este la fel de capabil să bată câmpii uneori ca și ChatGPT. Google nu este dispus să își distrugă credibilitatea pentru această tehnologie nouă sau să își sacrifice afacerea crucială de publicitate care este integrată în cadrul Google Search.
Aplicație pentru bărbați
Aplicația mobilă Sequoia, lansată miercuri, este concepută pentru a-i ajuta pe bărbați să își urmărească, să își controleze și să își îmbunătățească sănătatea sexuală, rămânând în același timp complet anonimi - după cum promite dezvoltatorul.
Sequoia a fost fondată de Denis Galka, inspirat să construiască această platformă bazată pe confidențialitate în urma unei experiențe personale. El a avut dureri pelviene date de o viroză, dar i-a fost jenă să meargă la medic - după cum povestește.
Aplicația este valabilă deocamdată doar în variantă iOS.
Câteva slide-uri dintr-o prezentare profi
…și opinia ChatGPT despre influenceri, social media, democrație:
Prezentarea in extenso, aici.
Monitor IPS LED Samsung 27" Ultra HD. Nou, premiat, cu preț excelent, pentru exigenți
Se prea poate să te uiți la acest monitor mai mult decât la orice membru al minunatei tale familii. Sună bizar? Păi, hai să ne gândim câte ore stai cu ochii în ecran dacă ești antreprenor, creator de conținut sau designer grafic? Multe, nu? Pentru aceste categorii de profesioniști pretențioși – care vor ce-i mai bun și mai nou de pe piață – a fost gândit monitorul Samsung ViewFinity IPS LED 27” LS27B800PXU, Ultra HD.
(E ușor de bănuit la ce-ți zboară gândul. Da, e potrivit și pentru jocuri.)
Câteva specificații tehnice:
Proiectat în noul standard Samsung pentru rezoluție ridicată ViewFinity, monitorul vine cu de patru ori mai mulți pixeli decât Full HD și cu diagonala rezonabilă de 68,5 cm, pentru a vizualiza mai multe instrumente, aplicații și programe. În plus, panoul IPS oferă o calitate clară a culorii și un unghi larg de vizualizare, de 178°.
Dispune de o gamă color extinsă, care acceptă până la 98% din DCI-P3 (Digital Cinema Initiatives), creând culori mai bogate și mai vibrante.
De altfel, este validat Pantone, garantând reproducerea autentică a peste 2.000 de culori Pantone și 110 nuanțe Pantone SkinTone. Proiectele tale vor arăta la fel de bine pe monitor ca în lumea reală.
Suportul HDR generează zone întunecate mai bogate și mai profunde, în timp ce părțile luminoase sunt și mai strălucitoare și mai intense, oferind o rezoluție clară și detaliată.
Te va bucura și pentru că ecranul este mat. Tehnologia Matte Display permite profesioniștilor să revizuiască și să editeze cu niveluri consistente de luminozitate și de culori, chiar și fără un parasolar pentru monitor.
Îl poți regla pe mai multe axe, după cum ți-e mai comod și, da, dacă îl vrei vertical, se poate.
Conectezi laptopul comod prin port USB Type-C și vei descoperi opțiunile Picture by Picture și Picture in Picture datorită cărora afișezi două conținuturi diferite din două surse, ceea ce îți va crește productivitatea și îți va asigura intervenții competente în videocall-uri.
Prietenos cu ochii, inclusiv noaptea, Monitor IPS LED Samsung 27" LS27B800PXU Ultra HD își adaptează automat luminozitatea și temperatura culorilor. Este certificat TUV pentru Intelligent Eye Care și vine cu protecție împotriva luminii albastre prin modul Eye Saver și prin funcția Flicker Free.
Prețul e foarte bun pentru calitatea pe care ne-o livrează acest monitor. Este în stoc la evoMAG.
Acest model este distribuit de ASBIS, în portofoliul căruia se află și monitoarele semnate Samsung.
Lumea distopică spre care ne îndreptăm
Imagini cu fostul președinte Donald Trump în cătușe (arestat) și flancat de polițiști s-au răspândit pe rețelele de socializare luni și marți. Erau total false, dar unii le-au receptat ca breaking news reale.
Aceste „fotografii” generate de inteligența artificială ne indică o lume viitoare în care ne va fi deseori greu să stabilim dacă o informație fierbinte - scrisă, foto sau video - este reală sau nu, pe măsură ce instrumentele pentru a crea conținut fake devin tot mai accesibile.
Eliot Higgins, fondatorul grupului de jurnalism de investigație Bellingcat, cu sediul în Olanda, a postat pe Twitter versiuni ale „arestării” pe care le-a făcut cu ajutorul Midjourney, un popular generator de imagini AI. Unele dintre imagini sunt fotorealiste, în timp ce altele apar mai primitive și cu defecte ușor de observat.
Unii consideră aceste falsuri o parodie și o formă de artă - mulți s-au jucat creând imagini cu „arestarea” fostului președinte. Însă faptul că destui utilizatori de internet le-au receptat ca reale este îngrijorător și confirmă încă o dată puterea de seducție a fake news.
Invitație la film
„Sunt Mihai Stescu, tatăl lui David Stescu, un adolescent autist în vârstă de aproape 17 ani. Fără voia noastră, autismul a intrat în viața noastră acum 15 ani. Am învățat multe în acești ani. Am învățat că nu putem învinge în totalitate, ci putem, cu foarte multă muncă și răbdare să îl pregătim pe David pentru a se integra mai bine într-o lume diferită. Am făcut mulți pași înainte și David este pe drumul cel bun. De la un copil nonverbal, vorbește acum două limbi (româna și engleza), studiază la o școală internațională și visează să ajungă jurnalist de călătorie.
Am creat la ideea soției mele Teodora proiectul Faces of Autism, în care David, pasionat de fotografie, realizează portrete ale unor copii, tineri și adulți cu autism, pe care le postează pe FacesofAutism.Ro și pe social media. În cadrul proiectului a apărut ca o urmare evidentă un film documentar serial care își propune să aducă în atenția publicului aceste persoane, pentru a le facilita accesul în societate la școli, centre de terapie și joburi și pentru a-i ajuta să spere la o viață independentă. Este modul nostru de vindecare, mica noastră contribuție la conștientizarea atât de necesară astăzi.
Vă invităm pe data de 6 aprilie la ora 19 să vizionăm împreună, la Cinema City AFI Palace Cotroceni, episodul pilot, intitulat David. Drumul către ceilalți. Accesul este liber. Vă rugăm însă să vă înregistrați aici: https://forms.gle/yNuRa1NtLgVdvJbE9. și sî dați mai departe acest anunț.”
Muzică pentru urechile Bitcoin
Silicon Valley Bank, First Republic Bank, Credit Suisse. Sectorul bancar a avut câteva săptămâni oribile. Aceasta a fost însă o muzică plăcută pentru urechile Bitcoin, a cărui valoare a crescut cu 21% în această lună și cu 70% în acest an.
(Aceasta e o constatare a wsj.com și în niciun caz un îndemn la investiții în criptomonede.)
Cum s-au împuținat numărul prietenilor apropiați și adevărați.
Statistica e din SUA, dar cred că situația este asemănătoare și în Europa. Oare social media să fie de vină?
SCURTE
Cinema. Cele mai proaste filme din 2000 încoace, cu The Emoji Movie pe primul loc:
__________________
Muzică. Am dat peste piesa aceasta românească și mi se pare că sună tare bine:
_________________________
HR. Reguli grafice pentru un CV elegant și șabloane potrivite.
__________________
Copaci. Harta Magnoliilor, realizată de Diana Robu, a depășit un milion de accesări.
_____________________
Experimente. Cu regret vă informăm că americanii s-au apucat din nou de gătit.
_______________________
Auto. Porsche România a înmatriculat peste 41.000 de mașini în ultimii 2 ani, cu o creștere de 7% în 2022 față de 2021. Vârful de creștere în 2022 a fost atins de marca Audi, cu plus 37% față de anul anterior. Cumulat, în 2021 și 2022, au fost înmatriculate 16.172 autoturisme Volkswagen, 2.352 Volkswagen autovehicule comerciale, 16.636 unități Skoda, 4.049 unități Audi, Seat 1.393 unități și Cupra cu 475 mașini, brand ce a înregistrat o creștere cu aproape 120% în 2022 față de anul precedent.
_______________
Artă. The Design Museum din Londra expune o reproducere a unui tablou din seria Crini de apă a lui Claude Monet. Lucrarea este realizată din 650.000 de piese de Lego și este lungă de 15 metri.
_____________________
Bucătărie. Un alt artist realizează lucrări cu ce găsește prin frigider. Alcătuirile lui din alimente i-au adus 41.000 de urmăritori pe Instagram. Una dintre opere:
FILM & GAME
Star Wars Jedi: Survivor. Trailer oficial. Disponibil pentru PlayStation5, Xbox Series X|S și Windows PC în 28 aprilie.
Povestea ascensiunii fulminante și a dispariției catastrofale a primului smartphone din lume, Blackberry, creat acum un sfert de secol. În mai, la cinema.