Aceasta este fotografia cu care un artist-om a învins într-un concurs un bot AI creator de imagine.
Concursul, la care s-au înscris sute de fotografi umani și creatori de imagini cu suport AI, a fost organizat de o companie de electronice din Australia ai cărei angajați au fost păcăliți anterior de o poză creată de un soft generativ și pe care au luat-o drept reală.
Juriul a lucrat în orb, în sensul că nu a știut dacă o imagine este creată cu o cameră foto reală sau este sintetică. (petapixel.com)
ChatGPT mi-a creat un podcast în câteva secunde
Am tastat cuvintele din imaginea de mai sus și în câteva secunde ChatGPT mi-a livrat un podcast de 1:36. Dacă dai instrucțiuni mai detaliate, durata podcastului crește. Îl poți asculta aici: https://on.soundcloud.com/hjJHd
Pentru moment, cuvântul „inteligent” este un instrument de marketing, așa cum înainte se obișnuia să ne promovăm produsele ca „digitale”
Enzo Scilingo, cercetător în domeniul bioingineriei la Universitatea din Pisa, dă un exemplu concret de situație în care s-ar putea găsi cineva care stă de vorbă cu un chatbot evoluat. Sentimentul de „teamă" poate fi indus calculatorului. Algoritmi complecși îl pot face să „creadă” că, în anumite situații, va trebui să „simtă" teama, respectiv să dea un răspuns adecvat, convingător. Dar cum poate să simtă cu adevărat că îi este teamă, cînd de fapt aceasta este un sentiment specific unui organism, de a răspunde la un mediu ostil. Pur și simplu, trebuie să ai corp ca să simți că ești în pericol, că anumite condiții externe trebuie evitate tocmai pentru că îți pot dăuna ție, ca un tot, ca un organism în care creierul este doar o parte (dar o parte foarte importantă, responsabilă pentru buna funcționare a întregului).
Un algoritm complex poate descrie perfect un sentiment (face „ce este învățat să facă”), dar nu înseamnă că și simte. Dacă un chatbot pretinde că îi este teamă, iar eu îl cred, asta este numai problema mea, conchide cercetătorul italian.
De altfel, omul are o tendință naturală spre animism. Obișnuim să „însuflețim” sau măcar să atribuim caracteristici umane (inclusiv nume) obiectelor, ca și altor specii, mai ales cînd au o valoare emoțională importantă pentru noi. (continuarea aici)
Distopie. Când ai închiriat ultima dată prin Airbnb?
Camerele WiFi instalate în proprietățile închiriate prin Airbnb oferă liniște gazdelor dar stârnesc furia oaspeților care se plâng că sunt supravegheați când își beau cafeaua afară, că sunt certați pentru că au invitat oaspeți sau chiar că sunt hărțuiți de gazde care folosesc funcțiile de comunicare ale respectivelor camere.
Unii chiriași povestesc pe rețelele de socializare despre gazdele care le spun să iasă din piscină la o anumită oră în timpul vacanței lor de familie. Pe Facebook, un utilizator a scris: „Nu am nimic de ascuns, dar mă simt foarte inconfortabil știind că fiecare conversație ar putea fi ascultată".
Gazdele apără această practică ca fiind o măsură de precauție necesară pentru a preveni ca locuințele lor să fie distruse de petrecăreții beți sau pur și simplu pentru că îi ajută la administrarea serviciilor de la distanță.
Politica oficială a Airbnb permite gazdelor să folosească camere video care sunt „clar vizibile" și „nu încalcă intimitatea altei persoane". Există interdicții privind camerele ascunse sau instalate din orice spațiu privat, precum dormitoarele și băile. (businessinsider.com)
Milioane de drunk shoppers înviorează comerțul
Aproximativ 45 de milioane de americani au cheltuit anul trecut 14 miliarde de dolari la cumpărături (mâncare, țigări, haine, alcool etc) făcute când erau mai mult sau mai puțin beți. Această cifră este, totuși, în scădere față de anii trecuți, ceea ce înseamnă că fie consumul de alcool este în declin, fie că oamenii învață să-și domolească entuziasmul de achiziție atunci când au băut.
Campioni la shoppingul bahic sunt milenialii bărbați.
19% dintre cumpărătorii și-au cumpărat animale de casă atunci când erau veseli. Vorba cuiva, „bietele ființe”…
Laptopuri de gaming Razer Blade. De vis. Prezentări video
Găsim la eMAG un arsenal de laptopuri sub brandul Razer pentru gaming și creativi, care se potrivesc nevoilor unui utilizator pretențios, atât la muncă, cât și în timpul liber.
Evident, dotările sunt de top și putem alege din seria Razer diagonala de ecran care ni se potrivește, de 14, 15 sau 17 inci.
Configurația în varianta 15 inci este puternică, cu procesor Intel Core i7-12800H de Generația a 12-a, placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 GDDR6, stocare SSD de 1TB, display OLED QHD.
Un clip de prezentare a modelului Razer Blade de 15 inci (preț, configurație completă):
Varianta cu display de 17 inci este animată de un procesor Intel Core de i9-12900H până la 5,0 GHz și de o placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6. Filmul, vă rog:
Modelul cu display de 14 inci vine cu procesor AMD Ryzen 9 6900HX Zen 3, placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti GDDR6, display QHD. Preț și configurație. Îl vedem de ce este în stare, aici:
Foarte subțiri, foarte rapide, laptopurile Razer Blade - brand distribuit la ASBIS - sunt destinate campionilor eficienți și creativi, dar care știu să se și relaxeze.
Seinfeld AI fără de sfârșit a revenit pe Twitch
Nothing, Forever, un livestream generat de inteligența artificială inspirat de Seinfeld, a revenit pe Twitch. Lansat în decembrie, show-ul a devenit celebru pe internet pentru intrigile sale stil Seinfeld, animațiile ciudate în stilul jocurilor video din anii '90 și dialogurile surprinzătoare.
Practic este o emisiune-experiment, o formă de artă dramatică digitală, care nu se oprește niciodată, autogenerându-se la infinit.
A adunat aproape 200.000 de urmăritori și numărul acestora crește.
Deja
51% dintre profesori folosesc ChatGPT pentru activități precum planificarea lecțiilor, brainstorming și „însușirea cunoștințelor de bază".
33% dintre elevii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani utilizează această soluție AI pentru pentru „a-și accelera procesul de învățare" (a se citi: obține răspunsuri mai repede).
În general, 88% dintre profesori și 79% dintre elevii care au folosit ChatGPT spun că are un impact pozitiv. (axios.com)
Ai o afacere în domeniile cultural sau creativ? UniCredit Bank te poate finanța
Facilitatea de garantare a împrumuturilor „Sectorul Cultural si Creativ” (CCS GF) este o inițiativă lansată de Comisia Europeana și are ca scop îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile publice mici din sectoarele culturale și creative.
UniCredit Bank, prin parteneriatul semnat cu Fondul European de Investiții (FEI) , pune la dispoziția beneficiarilor eligibili, care activează în sectoarele culturale și creative, facilități cu garanție CCS GF cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului Europa Creativă.
Legat de aceste facilități, vineri, a avut loc evenimentul „Visuali Italiane - măsuri de sprijin în co-producția și distribuția cinematografică”, organizat de Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Cinematografiei Italiene.
Din partea UniCredit România, au participat Antonio Maresi, Vice Area Manager, Corporate Roma UniCredit SPA, și Valentin Boldeiu, Head of EU Funds, UniCredit Bank S.A România.
Antonio Maresi a prezentat participanților structura tehnică a produselor de finanțare dedicate acestei industrii și cum funcționează ciclul de finanțare, iar Valentin Boldeiu a vorbit despre soluțiile de finanțare pentru activitățile din sectoarele Cultural și Creativ, în România.
Informații complete despre ofertele de finanțare și codurile CAEN ale activităților eligibile sunt sunt disponibile aici.
Ia-ți o înghețată dacă ești nervos
Cu mult înainte ca Elon Musk să devină proprietarul Twitter, Ron Baron, investitor Tesla, l-a sfătuit să nu mai posteze atunci când este supărat sau furios.
„Nu ar trebui să răspunzi la nicio critică apărută în presă sau de pe Twitter", i-a recomandat Baron lui Musk într-un e-mail din 15 iulie 2018.
„Cu cât reacționezi mai mult, cu atât este mai probabil ca ei să câștige", a adăugat investitorul miliardar. „Dacă ceva te supără cu adevărat, mergi și te plimbă prin fabrică. Ia-ți o înghețată. Doar nu folosi Twitter".
Baron a fost un susținător declarat al Tesla. El a investit o mare parte din averea sa, 400 de milioane de dolari, în producătorul de mașini electrice și a câștigat 5 miliarde de dolari. De asemenea, a mai investit aproximativ 100 de milioane de dolari în Twitter în timpul preluării de către Musk.
Email-ul în întregime:
La mulți ani, Flip!
Flip se dovedește un start-up care crește văzând cu ochii. Și îi spunem la mulți ani pentru că merge, iată, pe patru ani. Câteva dintre realizările sale:
● În cei 3 ani de activitate, Flip, start-up-ul românesc care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor, pe care le reintroduce pe piață perfect funcționale, a contribuit la o atitudine mai prietenoasă și mai responsabilă față de mediul înconjurător.
● Până acum, Flip a contribuit la salvarea a 3188 de tone de CO2, echivalentul capacității de absorbție a patru păduri de dimensiunea Parcului Herăstrău. În plus, fiecare telefon recondiționat de Flip are o amprentă de carbon cu 63% mai mică, în medie, comparativ cu un telefon nou.
● Până acum, peste 210.000 de persoane, dar și peste 7500 de companii din România au apelat la serviciile Flip, pentru a vinde sau pentru a cumpăra un telefon. În 2022, compania s-a extins pe piețele din regiune, mai întâi în Bulgaria, apoi în Ungaria. Față de anul anterior, cifra de afaceri a companiei s-a triplat, ajungând la 36 de milioane de euro în 2022.
Dacă vrei să cumperi un telefon recondiționat sau să vinzi unul pe care nu-l mai folosești, vezi aici prețurile și procedurile rapide și comode.
Ai grijă cui îi dai datele tale! S-ar putea să ajungă la Zuck sau la Beijing
Startup-ul de telemedicină Cerebral a mărturisit autorităților SUA că a trimis informații private despre sănătatea utilizatorilor săi, inclusiv evaluări ale condiției mintale, către agenții de publicitate și giganți din domeniul social media precum Facebook, Google și TikTok.
Aproximativ 3,1 milioane de astfel de dosare ale unor pacienți au ajuns la publicitari. Utilizatorii au folosit aplicația online Cerebral, mai ales în timpul pandemiei.
Cerebral a declarat că a colectat și a partajat nume, numere de telefon, adrese de e-mail, date de naștere, adrese IP și alte date demografice, precum și informații colectate din autoevaluarea online a sănătății mintale.
Culmea e că utilizarea aplicației este taxată cu cel puțin 49 de dolari pe lună.
Plătești ca să îți vând dosarul - cam așa s-ar putea descrie business-ul Cerebral. (techcrunch.com)
Topul domeniilor uzurpate în atacurile tip phishing
Lista completă, aici.
SCURTE
Aplicații. Graphy Lite este un mod simplu de a crea grafice sugestive și interactive. Doar trei pași simpli: adăugi datele, personalizezi graficul, partajezi sau încorporezi în prezentare.
______________
Filosofie. Conceptele lui Heraclit (aproximativ anul 500 î.Hr.) ilustrate cu experimente grafice (07:22):
__________________________
Istorie. Distrugerea orașului Pompei. Animație, 8:40.
_______________
Carte. LIBfest, târg de carte și experiențe culturale organizat de Libris, are loc online, începând de azi și până pe 19 martie 2023. Volume cu autografele celor mai cunoscuți autori vor fi disponibile în cadrul acestei ediții, alături de reduceri până la 86% la peste 350.000 de volume în română și engleză. Aici ai și programul dezbaterilor
______________________
Dorești să aplici pentru o viză de America și te gândești oare care sunt pașii, documentele necesare, cât durează totul și cum te programezi pentru interviu la o ambasadă SUA din România sau orice altă țară?
Informează-te acum. Fă-o legal: https://vizeamerica.com
________________
NASA. Apus pe Marte:
_________________
Finanțe. Despre falimentul celor două bănci americane, punctul de vedere al unui român din Arizona.
___________________
Eficiență. Înainte de a te apuca de lucru mâine dimineață, rezervă-ți un minut și fă (după caz) unul dintre aceste lucruri (Twitter Thread).
_____________
Cocktail. Rețeta The Penicillin.
Antreprenoriat. Newcon găzduiește prezentări profesionale și momente de manual din conferințe. Sunt prezenți peste 100 lideri de opinie renumiți în domeniile antreprenoriatului, VC sau Web3.
______________
Percepții. Când ascultăm un vorbitor la o calitate audio foarte bună, acesta ni se pare cu 19,3% mai simpatic și mai inteligent decât atunci când sunetul suferă. (sursa)
_____________
Twitter. Ai idee de ce acest cont a ajuns la 1,3 milioane de followers?
_________________
Random Restaurant
Un dezvoltator software l-a trimis pe Twitter pe acest robot, Random Restaurant, acum doi ani și ceva. De atunci, botul a adunat 75.000 de followers. Cum lucrează: robotul alege o țară la întâmplare, apoi un oraș la întâmplare, apoi extrage aceleași date pe care le-ai vedea pe Google Maps, inclusiv fotografii de restaurante urcate de utilizatori. Și așa s-a născut un cont tematic relevant pe Twitter. Robotul nu cere vacanță, salariu, nu obosește și nu e deloc subiectiv.
Despre TikTok și TV
Într-un eseu despre TikTok, cineva remarca asemănările dintre experiența utilizării aplicației și vizionarea programelor de televiziune: „TikTok este o veșnică schimbare de canal: nu există un punct de interes stabil la care să te oprești. La fel ca la televiziunea prin cablu, telespectatorul nu selectează conținutul de pe TikTok, ci alege doar dacă vrea sau nu să se uite la el în acel moment". Cu alte cuvinte, pasivitatea este ideea. Cu cât utilizatorul modelează mai eficient algoritmul TikTok, cu atât mai mult poate sta liniștit și se poate bucura de ceea ce acesta îi oferă. (dirt.fyi)
Comportamentele tipice ale unui șef toxic
Pe primul loc în topul motivelor de demisie este cultura toxică de la locul de muncă. Câteva comportamente tipice ale șefului toxic, de care trebuie să fugi unde vezi cu ochii, pentru că nu te așteaptă nimic bun în viitor: un astfel de șef minte des (adesea pentru a-și ascunde gafele); nu admite vreodată că ar fi putut să greșească; îți promite recompense (cum ar fi o avansare) care nu se întâmplă; este extrem de dur când greșești dar nu rostește vreodată un cuvânt de apreciere când performezi; are favoriți; refuză să îți asculte punctul de vedere. Un articol amplu care cuprinde și sfaturi despre cum să procedezi cu astfel de personaje, aici. Și un studiu MIT, aici.