Bocche di leone (Guri de Leu). În epoca Renașterii, astfel de basoreliefuri cu o fantă în care cetățenii puteau strecura, într-o cutie poștală disimulată, denunțuri anonime erau montate pe ziduri peste tot în Veneția. Au funcționat până la 1797, anul în care Napoleon a anexat statul venețian. Sistemul juridic local se baza pe astfel de denunțuri, valabile doar dacă se refereau la funcționarii publici, nu la persoane particulare.
Ideea a fost genială: cetățenii se răcoreau și nu mai plănuiau revolte, iar Dogele Veneției era foarte bine informat în privința slujbașilor corupți sau indolenți.
Amazing!
Mercedes a prezentat MBUX Hyperscreen, un display de bord absolut senzațional, care va echipa sedanul electric Mercedes-Benz EQS, plănuit a fi lansat în 2022.
Sistemul de infotainment MBUX Hyperscreen, OLED, este lung de 141 centimetri și se întinde astfel pe toată lungimea bordului, de la un cap la altul. Vine cu software dotat cu inteligență artificială: de exemplu, detectează cine s-a suit la volan, îi învață preferințele și comportamentul și face reglajele în consecință - de pildă, stabilește ce tip de masaj sau încălzire preferă.
Ca hardware e absolut impresionant: vine cu o memorie RAM de 24GB (laptopul tău nu are probabil mai mult de 8-12GB).
Automobilul viitorului imediat înseamnă mai mult software și hardware și mai puțin mecanică:
Una dintre cele mai stranii afaceri online
Acesta (imagine jos) este unul dintre cele mai vechi meme-uri cu pisici. Istoria spune că, acum niște ani, foarte muncitorul programator Eric Nakagawa se simțea într-o zi epuizat și l-a rugat pe un amic, Kari Unebasami, să-i trimită ceva care să-l înveselească.
Kari i-a trimis meme-ul acesta, în care o pisică „vorbește” stricat omenește:
S-au distrat așa de tare (deh, rădăcini asiatice atrase de cultura anime), că au hotărât să facă un site cu meme-uri cu pisici. Care site a devenit foarte popular și pe care l-au vândut unui antreprenor, în 2007, cu 2 milioane de dolari.
Alte afaceri ciudate care i-au transformat pe unii antreprenori în milionari.
Newletterul Civilization se aude pe
9 ani din viață
Dacă și în viitor ne vom folosi telefonul mobil la fel de intens ca acum, ne vom petrece în medie cam 9 ani din viață cu ochii în ecran, indică un studiu.
Viitorul în gaming. Dai burta jos
Uneori, ce vezi în filmele SF devine realitate. De pildă, sistemul de realitate virtuală Omni Virtuix One, inspirat din filmul lui Steven Spielberg Ready Player One (2018), urmează să fie lansat ca gadget pentru acasă.
Omni Virtuix One este o bandă de alergat de construcție specială, cuplată la un sistem video VR. Pentru a juca, trebuie să consumi calorii serioase. Antrenament fizic și gaming în același timp, carevasăzică. Clipul explică foarte bine cum funcționează ansamblul. Dacă investești în dezvoltator până pe 15 ianuarie, primești discount și prioritate la achiziția variantei home a sistemului.
Cel mai nevizitat muzeu din lume
Un depozit climatizat din Fort Belvoir (Statul Virginia, SUA) adăpostește o uriașă colecție de propagandă nazistă, parte a Centrului de Istorie Militară.
Majoritatea exponatelor, adunate de trupele americane la finalul războiului, nu au mai fost văzute de public după 1945.
Una dintre cele mai sugestive lucrări este „Purtătorul de steag”, tablou pictat de Hubert Lanzinger la un an după ce Hitler a venit la putere (foto sus).
Ca orice dictator, Hitler disprețuia arta autentică și a dat ordin ca lucrările plastice să servească propagandei și glorificării personale.
Am văzut asta și recent, la noi: cea mai amuzantă și absurdă pictură din vremea comunismului (autor Dan Hatmanu) este cea în care Ștefan cel Mare iese într-o rână dintr-un tablou pentru a ciocni un pahar cu Ceaușescu la aniversarea acestuia:
Nu mai râdeți de bichonii cu funde-n păr!
Dacă ai un câine, fie și unul de buzunar, ai observat uneori sclipiri de sălbăticiune în ochii lui. E normal, la scara evoluției nu a trecut foarte mult timp de când lupii, strămoșii inteligentelor patrupede, au încheiat un parteneriat cu omul.
De peste 100 de ani, cercetătorii încearcă să afle cum au fost domesticiți lupii, de au ajuns câini și cei mai credincioși prieteni ai noștri.
Cea mai nouă teorie, aparținând naturaliștilor finlandezi: acum 20.000 de ani, lumea a fost cuprinsă de cea mai rece perioadă a ultimei ere glaciare. Oamenii de atunci își obțineau hrana mai ales din vânătoare. Sistemul digestiv al omului nu poate digera însă o cantitate prea mare de proteine, iar animalele vânate atunci aveau mai ales mușchi și mai puțină grăsime. Astfel că oamenii primitivi au ajuns mai mult sau mai puțin accidental să împartă surplusul de carne cu lupii.
De-a lungul timpului, descendenții lupilor au înțeles avantajele traiului în preajma comunităților umane și au devenit docili.
Așa că un pic de respect, vă rog: nu mai râdeți când vedeți un chihuahua minuscul sau un bichon cu fundă în frunte, fiți respectuoși, strămoșii lor au fost lupi serioși și sângeroși.
Când ai timp sau nu ai chef de muncă. Cele mai bune video-eseuri pe Youtube din 2020
Dacă te saturi de Netflix sau HBO, poți încerca niște video-eseuri pe Youtube, specie rafinat-hipsterească. Avem și un top al anului trecut.
Poți începe cu acesta, un curs rapid despre industria vedetelor, fie ele actori, cântăreți, sportivi, youtuberi sau influenceri pe Insta. Nu e nimic nou, încă din preistorie oamenii erau fascinați de cei mai buni vânători - vedetele de atunci - pentru că aceștia reușeau să fie „bogați” în carnea animalelor ucise, cu care își hrăneau partenerele și copiii, asigurându-le astfel supraviețuirea.