Fotografie de José Antonio Flores Garcia dintr-o serie fotografică documentară despre cultura focurilor de artificii și tradițiile mexicane în Tultepec. Oamenii din Tultepec dansează în flăcări și scântei în jurul taurilor de foc, în cadrul unor serbări cu rădăcini păgâne.
Fotografia a fost selectată de juriul LanesCulture Black & White Awards 2022.
Cum am găsit fotografii-portret cu mine de care habar nu aveam
Pentru 29,99 de dolari pe lună, un site specializat în recunoaștere facială numit PimEyes îți oferă o superputere: abilitatea de a găsi zeci/sute de fotografii online cu chipul unei persoane, unele de nedescoperit cu alte motoare de căutare.
O căutare durează doar câteva secunde. Încărci o fotografie a unui chip, bifezi o căsuță de acord cu termenii serviciului și apoi primești o colecție de fotografii ale persoanei respective, cu linkuri către locurile unde apar pe internet.
N-am rezistat și am dat căutare după o poză personală (ai dreptul la trei căutări free). Într-adevăr, au apărut ca rezultate ale căutării portrete de ale mele de care nu știam/uitasem.
Mi-am asumat însă un risc: site-urile care îți cer să urci o fotografie personală o pot folosi apoi cum vor apoi - termenii și condițiile pe care le bifezi sunt stufoase, interpretabile și dificil de parcurs.
PimEyes îți oferă posibilitatea să blochezi căutările în ceea ce te privește, dar îți cere un scan după ID sau pasaport. Hmmm.
Cu ce ne mai jucăm azi: mokker.ai
Este o aplicație bazată pe AI care generează automat numeroase fotografii (variante) ale unui produs pe baza a doar trei imagini cu acesta, necesare pentru antrenarea algoritmilor.
Cum s-a prăbușit Tesla pe bursă
Tesla a pierdut 675 de miliarde de dolari din evaluarea pe piață în ultimul an. Acțiunile sale s-au prăbușit la bursă cu 70%.
Azi, toată lumea e de acord Tesla a fost supraevaluată masiv: ajunsese să valoreze mai mult decât cei mai mari 10 producători auto din lume la un loc, deși avea doar o fracțiune din vânzările acestora.
Un documentar de 05:44 minute pe acest subiect:
Apartamente în București
Autor: arh. Octavian Gugu
Colaboratori: urb. arh. Ioana Daria Toghe, arh. Rareș Fotau
Proiect descris în Romanian design Week Digital Showcase, o colecție digitală de idei despre viitor și de proiecte recente, semnate de studiourile și designerii locali care au participat la festival de-a lungul celor 10 ediții. Merită să dai un click pe link.
Ediția 2022 a Festivalului Romanian Design Week a fost organizată de The Institute și prezentat de UniCredit Bank.
SCURTE
Artă. Cum se curăță/restaurează o pictură veche de secole.
______________
Bregret. Mintea englezului cea de pe urmă:
___________
NVIDIA BlueField DPU dovedește o eficiență remarcabilă în reducerea consumului de energie în centrele de date
Centrele de date consumă puțin peste 1% din energia electrică produsă la nivel mondial. Această cifră va crește la 3% (estimare optimistă) sau chiar la 13% (cel mai pesimist scenariu) până în 2030, potrivit unui studiu Huawei.
Eficiența energetică devine astfel din ce în ce mai importantă în centrele de date din cauza creșterii costurilor și a constrângerilor privind capacitatea de alimentare.
Una dintre cele mai bune modalități de îmbunătățire a eficienței este utilizarea unei Data Processing Unit (DPU) sau SmartNIC, care, pe lângă îndeplinirea rolurilor tehnice de volum și securitate a datelor, reduce semnificativ consumul de energie al serverelor. Valoarea economiilor de energie crește pe măsură ce sporește încărcătura serverului și poate atinge cu ușurință 5 milioane de dolari la costurile de electricitate pentru un centru de date mare, cu 10.000 de servere, pe durata de viață de trei ani a serverelor, la care se adaugă economiile suplimentare la răcire, spațiu în rack și costuri de capital.
Astfel descărcarea sarcinilor de rețea către un DPU BlueField reduce consumul de energie cu până la 34% sau cu până la 247 de wați pe server. Valoarea exactă a economiilor de energie depinde evident de costul local al energiei electrice.
Exemplu de calcul: Presupunând o economie de energie de 247 W pentru fiecare server care funcționează 24x7x365 și un cost al energiei electrice de 15 cenți pe kWh (costurile reale ale energiei electrice în Statele Unite variază între 8 și 23 cenți pe kWh și de la 12 la 38 de cenți pe kWh în Europa de Vest), rezultă o economie de costuri operaționale de 3,25 milioane de dolari pe an pentru un centru de date mare, cu 10.000 de servere [0,247 kW * (24 ore/zi * 365 de zile/an) * 0,15 dolari/kWh * 10.000 de servere]. Acest lucru nu numai că oferă economii semnificative de costuri, ci poate permite instalarea mai multor servere într-un centru de date cu restricții de energie și îmbunătățește acreditările ecologice ale centrului de date.
NVIDIA BlueField DPU se remarcă astfel detașat la capitolul economii semnificative aduse la capitolul consum energetic.
Să vedem care este eficiența reală a DPU calculând Total Cost of Ownership (TCO) în două scenarii - 1000 sau 10.000 de servere pe o perioadă de trei ani. Utilizarea NVIDIA BlueField DPU a redus consumul de energie pe server și a eliberat nuclee CPU, permițând ca mai puține servere să gestioneze același volum de lucru. Acest tabel este relevant în privința costurilor comparative centru de date cu DPU versus fără DPU:
DPU reprezintă în mod clar cheia pentru îmbunătățirea eficienței centrelor de date. Într-o lume care se confruntă cu costuri energetice în creștere și cu o cerere tot mai mare de IT ecologic, utilizarea DPU va deveni din ce în ce mai răspândită.
Pentru a afla mai multe despre NVIDIA BlueField DPU, click aici.
Pentru a testa online NVIDIA BlueField DPU cu VMware vSphere, aplicați aici.
Articol scris la invitația ASBIS, distribuitor de produse Nvidia Networking în România.
SCURTE (continuare)
AI. Universul (parțial) al inteligenței artificiale
Sursa: @ethersiim.
______________________
CES. Trei dintre exponatele care au stârnit interesul: automobilul Sony, WC-ul laborator și căștile wireless cu ecran tactil.
Bonus: eKinekt BD 3 de la ACER, o bicicletă de fitness care îți încarcă laptopul și telefonul când pedalezi. Apare pe piață în iunie, la prețul de 1000 de euro.
_________________
Psihologie. 5 exprimări pasiv-agresive pe care e indicat să le eviți.
_________________
Travel. 33 de străzi din lumea întreagă pe care să te plimbi.
_______________
Istorie. De revăzut: San Francisco la 1906.
______________
Imobiliare. Ce proprietăți de lux (castele, conace, vile) sunt scoase la vânzare în România.
_____
Cinema. Filmele cu cele mai mari încasări între 1976-2022.
Bonus: cele mai frumoase postere ale unor filme apărute anul trecut. De pildă:
_________________________
Bucătărie. Se poate să executăm celebra „tocană” nobilă Stroganoff fără carne de vită? Se poate, dacă folosim unt. Este una dintre cele 31 de rețete potrivite pentru ianuarie. Bonus: 21 de salate de iarnă.
Pizza Big Mac? Pregătește-te pentru Chaos Cooking
În ultima vreme, o serie de restaurante propun nu doar fusion obișnuit, ci unul agresiv, ciudat, provocator. Astfel de meniuri sunt incredibil de bine primite și chiar savuroase.
Exemple: arancini cu cheeseburger, pizza Big Mac, tacos cu pastramă, spaghete tandoori, cheesesteak masala, colțunași cu biscuiți sau chorizo cu popcorn.
A fost depășit astfel stadiul fuziunii obișnuite - să spunem dintre bucătăria italiană și tehnica japoneză la care se adauga la final un strop de sos de soia pentru gust.
Noile feluri neobișnuite din noile meniuri definesc Gătitul haotic (Chaos Cooking). Iar cei care îl practică vor doar ca toată lumea să se relaxeze în privința mâncării.
Deloc de neglijat, felurile reinventate prin Chaos Cooking sunt deosebit de instagramabile.
PS: Pentru români, nu prea e nimic nou în Chaos Cooking; au trecut ani buni de când au inventat pizza cu sarmale. Îți mai aduci aminte?
Cum să nu te mai duci la serviciu
Will Sutherland din Virginia de Vest a muncit singur șase luni pentru a construi o căsuță în copaci pe care a plasat-o pe Airbnb.
„În primul an, am câștigat 30.000 de dolari din închirierea acestei locuințe urcate în copaci. Căsuța are mii de vizualizări pe Airbnb, iar eu am rezervări pentru luni de zile. Prețul pe noapte fluctuează între 160 și 250 de dolari pe , în funcție de perioada din an.
Will mai are pe proprietate și un autobuz transformat în apartament Airbnb.
Cele două spații de cazare îi asigură destule venituri pentru ca el să renunțe la slujbă și a avea astfel destul timp „pentru a visa cu ochii deschiși la lucruri noi pe care vreau să le fac”. (businessinsider)
Mulțumesc pentru vizită. Ne reauzim foarte curând.
Mulțumiri.
Multumim !