Heavenly Flamingos. Fotografie de Junji Takasago (Nikon Z 7, 80-400mm f/4-5.6 at 400mm, 1/3200sec, f/10, ISO 800).
Imagine premiată la Wildlife Photographer of the Year 2022.
Sherlock Holmes, muzica lui Louis Amstrong și primul thriller semnat Alfred Hitchcock sunt de acum la liber
La 1 ianuarie 2023, creații artistice din 1927, aflate până acum sub copyright, au intrat în domeniul public al SUA, adică pot fi copiate și folosite în mod liber.
Printre acestea se numără ultimele povestiri despre Sherlock Holmes de Arthur Conan Doyle, filmul german SF Metropolis, primul thriller al lui Alfred Hitchcock și compoziții de Louis Armstrong.
Expertul în animație Daniel Todoran spune că anul viitor ar putea intra în domeniul public și Mickey Mouse, la 95 de ani de la apariția primei variante a personajului.
Ai aici lista cu opere din care americanii se pot înfrupta liber de câteva zile. Oare putem și noi? E bine să consultăm un avocat specializat pentru a avea un răspuns competent. Lucrurile sunt mai complicate; de pildă, poți folosi un personaj eliberat de copyright într-un nou film cu scenariu original, dar, de multe ori, nu să și vinzi tricouri sau jucării cu respectivul personaj.
Paint with music
Transformi desenele în muzică. E relaxant. Aplicația funcționează cel mai bine pe desktop/laptop/tabletă. Bună și pentru copii, cu condiția să le dai căști.
Cumpără NFT și te îmbogățești
Tranzacțiile de tip wash trading au reprezentat peste jumătate (58%) din volumul total al tranzacțiilor NFT pe Ethereum în 2022.
Wash trading este o formă de manipulare a pieței în care cumpărătorul și vânzătorul dintr-o tranzacție sunt aceeași persoană sau persoane diferite care colaborează ilicit. Wash trading ar însemna, după unii analiști, 45% din volumul NFT din toate timpurile, adică vreo 30 de miliarde de dolari. (dune.com)
Cum își imaginau oamenii de acum 100 de ani că va arăta lumea în 2023
Acum 100 de ani, oamenii credeau că în anul 2023 oamenii vor trăi în medie 300 de ani, moda va impune ca femeile să se radă în cap iar bărbații să poarte bucle sau că avioanele vor fi propulsate de unde radio și nu de benzină.
Pe lângă astfel de predicții amuzante, apăreau și previziuni care s-au verificat într-o anumită măsură, de pildă că ziarele vor cam dispărea, că oamenii vor folosi telefoane-radio pentru a comunica cu semenii lor de oriunde din lume sau că vor apărea servicii de livrare mâncare gen Glovo.
Colecția de predicții din 1923 în format PDF și threat-ul Twitter pe aceeași temă.
Consumul de zahăr în copilărie ar putea influența veniturile la maturitate
După război, în Marea Britanie, zahărul și dulciurile au fost raționalizate din 1945 până în 1953.
La liberalizarea din 1953, consumul a crescut vertiginos.
După zeci de ani, cercetători ai University of California au comparat reușita în viață a două eșantioane diferite de populație: cei care au avut în copilărie un consum raționalizat și limitat de zahăr versus cei care s-au născut mai târziu și au mâncat o cantitate mare de dulciuri.
Concluzia: pe lângă efectele asupra sănătății, prea mult zahăr la începutul vieții a avut un efect asupra performanțelor școlare ale copiilor și apoi asupra veniturilor la vârsta adultă. Adulții a căror copilărie s-a întâmplat după ce raționalizarea s-a încheiat au avut cu 18,5% mai puține șanse de a merge la facultate și cu 16,6% mai puține șanse de a avea un loc de muncă ce necesita un nivel ridicat de calificare în comparație cu cei născuți în perioada raționalizării zahărului. De asemenea, adulții născuți după ridicarea raționalizării au avut mai puține șanse să acumuleze avere în comparație cu colegii lor mai în vârstă. (qz.com$)
Cum discutam cu cineva avizat, orice studiu, inclusiv acesta, este într-o anumită măsură discutabil, dar cred că toată lumea este de acord că un consum exagerat de zahăr e dăunător. E de ajuns să ne uităm câți puberi sunt deja obezi.
Un teatru vechi de 2000 de ani
Mi se pare fascinant că locuitorii din Verona merg la spectacole într-un teatru (amfiteatru) construit de strămoșii lor, romanii, acum aproape 2000 de ani, în secolul I d. Cr.
Acest spațiu, Arena di Verona, găzduiește tradițional pe timpul verii cel mai important Festival de Operă din lume. (Pentru ediția 2023, s-au pus deja în vânzare biletele).
Festivalul de Operă din Verona a devenit posibil și datorită implicării Grupului UniCredit ca partener principal, încă din 1994.
„Ca o dovadă a sprijinului nostru tradițional pentru Festivalul de Operă Arena di Verona, Amfiteatrul Roman a fost recent restaurat datorită unui grant comun al UniCredit și Fondazione Cariverona, o acțiune concretă pentru a ajuta unul dintre cele mai mari simboluri italiene cunoscute în întreaga lume să strălucească și mai intens.
Prin contribuția noastră la restaurare, am contribuit ca această scenă să devină nu doar un loc de spectacol, ci un muzeu în aer liber, unic și de neegalat” - explică oficiali ai Grupului UniCredit.
Un clip cu atmosfera de la festival:
La PC Garage găsești cel mai performant procesor pentru desktop
A sosit pe piața autohtonă cel mai performant procesor construit vreodată de Intel, conceput pentru a gestiona sarcini de lucru intense cum sunt - dăm două exemple - jocurile 4K și proiectarea 3D.
Cu un număr sporit de nuclee, noile modele de procesoare Intel Core de generația a 13-a pentru desktop - despre care vorbim astăzi - se bazează pe o arhitectură hibridă performantă pentru a optimiza gamingul, crearea de conținut și productivitatea.
Vei avea la dispoziție până la 16 benzi PCIe 5.03, o premieră în industrie, și o memorie DDR5 de până la 5600 MT/s. Sporești performanța procesorului cu o suită puternică de instrumente de reglare și overclocking.
Îți va plăcea confortul de a afișa conținutul simultan pe patru display-uri 4K60 sau la 8K60 HDR cu suprimarea dinamică a zgomotului. Fie că lucrezi, că intri în streaming, că te joci sau creezi conținut, procesoarele Intel Core de generația a 13-a pentru desktop îți oferă așadar o performanță de neegalat în acest moment.
Vei descoperi un voice output profesional cu Intel Gaussian & Neural Accelerator 3.0 (Intel GNA). Aceste experiențe senzoriale deosebite sunt activate de cea mai bună conectivitate cu fir și wireless din clasa sa oferită de Intel Kille Wi-Fi 6/6E, care gestionează și direcționează inteligent traficul de internet pentru a te ajuta să rămâi conectat la cele mai rapide canale.
Găsim noul procesor la PC Garage în patru variante:
În concluzie, PC-urile echipate cu procesoarele Intel Core de a 13-a generație oferă un design revoluționar pentru performanțe dincolo de lumea reală. Pornind de la multitasking extrem, streaming imersiv și creare de conținut mai rapidă, aceste procesoare se remarcă prin câteva beneficii esențiale: poți jongla rapid și comod cu programe și aplicații complexe fără compromisuri în privința vitezei, te vei bucura de streaming captivant și vei crea/lucra cu o productivitate ridicată.
Produsele Intel sunt distribuite în România de ASBIS.
Motorul de căutare Bing ar putea folosi ChatGPT
Probabil că ești deja sătul(ă) de mulțimea de discuții despre robotul conversațional AI ChatGPT capabil să livreze tot felul de texte și răspunsuri, inclusiv să facă pe psihoterapeutul (asta e o nouă modă).
Mai rabzi încă o știre? Microsoft ar urma să implementeze ChatGPT în motorul său de căutare, Bing, pentru a concura mai bine cu Google. Speranța este că Bing va returna răspunsuri mai umane la căutări. Microsoft ar putea lansa noua funcție de inteligență artificială a Bing în martie. (theinformation.com)
Apple lansează o suită de cărți audio narate cu voce artificială
Cauți „AI narration" în aplicația Books a Apple și dai peste un catalog cu cărți audio care sunt descrise ca fiind „narate de o voce digitală bazată pe un narator uman". Altfel spus, o voce creată AI.
Apple a lansat discret acest catalog de cărți audio. Inițiativa ar putea marca începutul sfârșitului pentru povestitorii umani.
Popularitatea cărților audio a explodat în ultimii ani. Specialiștii din industrie consideră că piața globală ar putea atinge peste 35 de miliarde de dolari până în 2030. (theguardian.com)
SCURTE
Alcool. Dacă ai continuat să consumi și după 3 ianuarie, aplicația Dry January Challege îți poate fi de ajutor.
_____________
Corespondență. Aplicația superReplay îți oferă la alegere variante de răspunsuri gata formulate de algoritmii AI la email-uri.
______________________
Instagram. Cei mai bătrâni copaci din lume
____________________
Spectacole. Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu a urcat online (VOD) încă două spectacole din 2022: „Trei surori” și „domnul iedeman”. Accesul la zece spectacole online costă 49 de lei.
______________________
1 milion de utilizatori activi Starlink
_____________
Get fit. Un top al influencerilor fitness și health de urmărit online.
_____________
AI. Hibe ale ChatGPT.
Clasamentul celor mai liniștite/pașnice țări
Indicele global al păcii este calculat cu ajutorul a 23 de indicatori calitativi și cantitativi din surse respectabile, stabilind cât de pașnice sunt țările lumii în trei domenii: nivelul de siguranță și securitate societală, amploarea conflictelor interne și internaționale în curs de desfășurare și gradul de militarizare. România e pe locul 31 din 163 de țări prinse în top.
Cei mai importanți 200 de cântăreți din istorie
Este un top alcătuit de publicația Rolling Stone. Pe primul loc este Aretha Franklin.
Expoziții excepționale de văzut în acest an
De la zece săli cu Vermeer la Rijksmuseum la Istoria Hip Hop prezentată în Baltimore Museum of Art. De la expoziția Michelangelo and the Consequences deschisă la muzeul vienez Albertina și până la Karl Lagerfeld omagiat la The Metropolitan Museum New York.
Lista cu astfel de expoziții, aici.
2 miliarde de vizualizări doar pe Youtube
Videoclipul piesei „Ddu-Du Ddu-Du" (2018) al trupei coreene Blackpink a depășit miercuri dimineață 2 miliarde de vizualizări, marcând astfel o premieră pentru un grup de fete K-pop.
La cinema, în iulie: