Pregătește-te
Vreo 2.000 de consumatori au dat notă maximă pe Amazon, pentru gust, ouălor fabricate din plante (soia, fasole mung etc) de către Just, un start-up din San Francisco.
Aceste ouă vegetale sunt marketate ca fără colesterol, fără gluten, fără E-uri și mai ales obținute fără suferința unor găini înghesuite cu miile în ferme ultraproductive. Exact ce vor să audă veganii, cei precupați de salvarea planetei, cei care luptă pentru drepturile animalelor și cei cu alergie la ouă (respect, nu sunt ironic).
Ouăle Just sunt livrate sub formă de lichid concentrat (pentru omletă sau clătite) și sub formă de felii pentru a fi preparate simplu, în prăjitorul de pâine. Deocamdată, Amazon nu livrează respectivele ouă și în România.
Producătorul Just a avut numeroase apariții în presă săptămâna aceasta pentru că autoritățile din Singapore au aprobat vânzarea cărnii de pui pe care acest start-up o produce în bioreactoare. Primele chifteluțe de pui crescut în eprubetă apar curând în restaurantele singaporeze.
E o diferență substanțială între imitația cărnii din plante și carnea obținută prin metoda Just. În acest ultim caz, sunt recoltate celule de la păsări de rasă, celule care sunt multiplicate accelerat apoi în soluții nutritive. E o carne „naturală” așadar.
Investițiile în biotehnologiile de obținere a cărnii din celule naturale sunt uriașe în ultima vreme, din două rațiuni de urgență: populația în creștere cere cantități din ce în ce mai mari de hrană, plus preocupările privind emisiile de carbon, amplificate de pildă de creșterea vacilor pentru carne.
Dacă te interesează subiectul, ai aici un documentar vesel pe care l-am scris acum trei ani, la Oslo.
Cât de fericit(ă) ești
Chiar înainte de culcare, pune-ți întrebarea „Pe o scară de la 1 la 10 cât de fericit(ă) sunt?”. Dacă ai răspuns „10” e nemaipomenit. Dacă nu, adaugă 1 la cifra la care te-ai gândit. De exemplu, dacă ai spus 6 adună 1 și obții 7.
Apoi pune-ți a doua întrebare: „Dacă răspunsul meu ar fi fost 7, ce ar fi fost diferit față de 6 în viața mea?”
Creierul simte că a primit o sarcină, va fi obsedat de ea și îți va livra răspunsuri interesante (îți vor veni idei, adică :), mai ales dacă repeți procedura mai multe seri la rând. Ca să crești de la de la 6 la 7 ar putea fi vorba de schimbări mici (de pildă, să te smulgi din casă să faci mișcare 20 de minute în fiecare zi sau să procedezi la ceva renovări în apartament), dar care îți pot îmbunătăți semnificativ starea psihică.
Știu, poate că sfatul ăsta pare cules dintr-o revistă de tricotaje, însă cum pandemia ne-a cam dereglat psihicul în masă, psihologii insistă pe astfel de microterapii.
De pildă, spălatul pe dinți meticulos timp de peste 3 minute plus ață dentară e posibil să îți dea un reset interesant - spun aceiași experți în meandrele sufletului.
Nu lua textul acesta în seamă dacă problemele sunt mai grave. (Sorry.)
Oficiul Concurenței din Italia a amendat Apple cu 10 milioane de euro pentru marketingul presupus înșelător privind rezistența la apă a unor modele de iPhone.
Apple Italia trebuie să publice pe site decizia. Umilitor.
Nu te încrede prea mult în creierul tău
Câteodată mai dă și rateuri, când interpretează greșit stimulii primiți. Vede ce nu există.
Pe contul de Twitter al japonezului găsești multe alte iluzii optice spectaculoase.
Civilization, acest newsletter pe care tocmai îl citești, se aude și pe
Cum sună o chitară de 1,5-2 milioane de dolari
I-a aparținut lui Eric Clapton, care a folosit-o timp de cinci ani în concerte și înregistrări în anii 80.
Este piesă de bază pe un site de licitații specializat în istoria pop/rock, care a și estimat-o la această sumă fabuloasă.
(Dacă nu ai răbdare să te uiți la tot clipul, sari la momentul 03:50.)
Beckham câștigă mai bine la pensie decât atunci când muncea
Top piese și podcasturi în 2020 pe Spotify.
Dacă nu îți place animația Spotify, găsești topul cu linkuri aici.
Cele mai vizualizate GIF-uri în 2020
by Giphy
De exemplu, oaia aceasta yoghină, pe care o poți folosi dacă vrei să transmiți un mesaj către părinți de genul „sunt zen”, a adunat 373 de milioane de vizualizări:
20 de influenceri tech europeni de urmărit pe Instagram
Brandul personal potențează enorm brandul de business.
Sophia Tran (68.000 de urmăritori, foto) o demonstrează. Este parteneră într-un important accelerator de start-up-uri german, digitalhub.de, și mentor pentru antreprenori. Cunoaște câțiva antreprenori români pe care i-a consiliat.
Ceilalți 19 instagrameri tech, aici.
Învață ceva din asta
Cam 70.000 de români (mai mulți ca populația unui municipiu ca Alba Iulia) mor anual în România pentru că nu primesc corect și la timp primul ajutor de la semenii care se holbează la ei, curioși, cum agonizează.
Uită-te cu atenție:
Printre alți influenceri care pun umărul pro bono la proiectul #leapsapentruviata: Marius Manole, Andi Vasluianu, comedianții Teo și Costel, artistul Deliric, Blogul lui Otravă.
Uauuu!
Cred că este în top 3 proiecte de educație civică în 2020.
Premiile Grammy 2021
Dacă ai multă treabă, nu intra să vezi lungile liste cu nominalizările la Grammy Awards 2021, pentru că s-ar putea să petreci câteva ore bune. Eu am pățit-o (select titlu, click dreapta, search google).
O selecție rapidă (nu, Bittman și Holograf nu apar, nu mai căuta):
Song of the Year (una dintre propuneri): DON'T START NOW
Caroline Ailin, Ian Kirkpatrick, Dua Lipa & Emily Warren, songwriters (Dua Lipa)
Best Jazz Vocal Album: HOLY ROOM: LIVE AT ALTE OPER
Somi With Frankfurt Radio Big Band
Best Song Written for Visual Media: NO TIME TO DIE [FROM NO TIME TO DIE]
Billie Eilish O'Connell & Finneas Baird O'Connell, songwriters (Billie Eilish)
Best Children's Music Album: I'M AN OPTIMIST
Dog On Fleas
Best Bluegrass Album: MAN ON FIRE
Danny Barnes
Să aveți niște zile minunate. Ne reauzim foarte curând.
(mulțumesc pentru că te abonezi :)