Spre sfârșitul acest an, populația Terrei va ajunge la 8 miliarde de oameni.
În doar 48 de ani, populația mondială s-a dublat, sărind de la patru la opt miliarde.
Cândva, în deceniul care va începe în 2030, populația lumii va ajunge la 9 miliarde. (sursa)
CIA investește în reînvierea mamuților
Probabil că îți mai aduci aminte de știrile despre compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul în Dallas, care și-a propus să reînvie mamutul lânos cu care să repopuleze tundra.
Fondatorii George Church și Ben Lamm (foto) au adunat deja o listă impresionantă de finanțatori și investitori importanți, printre care Peter Thiel, Tony Robbins, Paris Hilton, Winklevoss Capital.
Mai nou, printre investitori apare și Central Intelligence Agency (CIA), prin intermediul companiei In-Q-Tel.
In-Q-Tel este înregistrată ca firmă de capital de risc non-profit finanțată de CIA. Finanțează startup-uri tehnologice cu potențial de a proteja securitatea națională. Pe lângă faptul că se ocupă de mult timp de IT și de armament, unitatea CIA a manifestat în ultima vreme un interes sporit pentru biotehnologie și în special pentru secvențierea ADN-ului.
Potrivit postării de pe blogul In-Q-Tel, adoptarea acestei tehnologii va permite agențiilor guvernamentale americane să citească, să scrie și să editeze materialul genetic și, ceea ce este important, să influențeze fenomenele biologice globale care au un impact asupra „competiției între națiuni", permițând în același timp Statelor Unite „să contribuie la stabilirea standardelor etice" pentru utilizarea acesteia. (theintercept.com)
Cuvinte tocite care au devenit neconvingătoare în Comunicare
Graficul ne arată frecvența de folosire a celor cinci cuvinte, doar în cărți - nu vorbim de media, în ultimii 200 de ani. (Google Books Ngram)
Excelent, Bitdefender!
Probabil că ai văzut deja știrea pe mai multe site-uri. O reiau pentru că e pentru prima dată când un brand 100% românesc va avea expunere de sute de milioane de oameni.
„De duminică, începând cu Marele Premiu de la Singapore 2022, Bitdefender va apărea pe căștile piloților Ferrari, precum și pe monopostul F1-75 condus de Charles Leclerc și Carlos Sainz și, din 2023, pe costumele de curse și uniformele echipei.
Bitdefender a încheiat un parteneriat cu Ferrari S.p.A și devine partenerul global de securitate cibernetică al Scuderiei Ferrari în Campionatul Mondial de Formula 1.”
Schimbă jocul
Când PC-ul tău are cel mai avansat procesor desktop pentru gameri din lume, te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat: să fii victorios pe câmpul de luptă digital. Fie că joci cele mai recente titluri sau te întorci la un clasic, noile procesoare AMD Ryzen seria 7000 însemnă putere și viteză în gaming.
În afară de gaming, pe plan profesional, fie că faci randări, exporți fișiere video uriașe sau vizualizezi un proiect în lumea virtuală, procesoarele AMD Ryzen din seria 7000 te vor transporta la alt nivel al performanței. Vei vedea.
Așadar, dacă vrei să îți asamblezi sau să actualizezi un desktop puternic, gama de procesoare desktop AMD Ryzen seria 7000, echipate cu noua arhitectură Zen 4, marchează începutul următoarei ere de înaltă performanță pentru gameri, utilizatori pretențioși și creatori de conținut.
Dispunând de până la 16 nuclee, 32 de fire de execuție și construite pe un nod TSMC de 5nm optimizat, procesoarele din seria Ryzen 7000 oferă concomitent performanțe remarcabile dar și o eficiență energetică foarte bună.
Seria AMD Ryzen 7000 asigură o creștere a IPC (instrucțiuni simultane pe care procesorul le execută) de două cifre față de Zen 3.
Noile procesoare desktop sunt deja în vitrină la PCGarage.
LooLoo Kids, din Iași, este cel mai mare canal Youtube din Europa Centrală și de Est
LooLoo Kids a depășit 50 de milioane de abonați și a devenit astfel cel mai mare canal de YouTube din Europa Centrală și de Est și cel mai mare canal de YouTube din Europa cu conținut pentru copii.
LooLoo Kids este un canal românesc, deținut de MoraTV, din Iași. Mora TV a fost înființată în 2012 de doi ieșeni, Cristina și Alexandru Badan, și a început cu canalul de YouTube TraLaLa, cu scopul de a crea conținut original pentru copii.
Informații practice pentru clienții Orange. Aplicația mobilă unică My Orange. Vezi ce se schimbă de la 1 octombrie explicat pas cu pas
Dacă ești abonat Orange Romania Communications (internet fix + TV) e bine să știi că de mâine, sâmbătă, 1 octombrie 2022, aplicația mobilă My Orange Fix, cu care îți administrezi contul, nu va mai funcționa. Vei folosi în loc aplicația My Orange, vezi mai jos cum
.Astfel, indiferent dacă folosești doar serviciile Orange (mobile), doar serviciile Orange Romania Communication sau pe ambele, vei folosi o singură aplicație mobilă: My Orange.
Ai aici link-urile de pe care poți să o descarci pentru Android și pentru iOS.
Fă-o acum.
Dacă folosești deja aplicația mobilă My Orange pentru a-ți administra serviciile Orange, este suficient să o actualizezi după data de 30 septembrie.
Ce trebuie să faci dacă folosești aplicația My Orange Fix. Până pe 30 septembrie, verifică dacă ai înregistrate în contul My Orange Fix o adresă de e-mail și o parolă. Accesarea cu numărul de telefon și codul PIN nu va mai fi posibilă de la 1 octombrie. Cum înregistrezi email-ul și parola:
- Deschide aplicația My Orange Fix
- Mergi la secțiunea „Mai multe”
- Dă click pe notificarea „Cont incomplet”; dacă aceasta nu îți apare, înseamnă că ai deja salvate o adresă de e-mail și o parolă cu care te poți conecta. Le poți vizualiza în secțiunea „Mai multe”, Profilul tău.
- Introdu o adresă de e-mail și o parolă, apoi salvează modificările. Cu această adresă de e-mail și parolă te poți conecta în aplicația mobilă My Orange. E simplu, da?
Contul My Orange Fix varianta browser, de pe desktop sau mobil, va putea fi folosit în continuare, la fel ca până acum. Acesta rămâne independent de aplicația mobilă.
Ce avantaje ai dacă folosești aplicația My Orange
Vezi oricând cât ai consum și ce resurse mai ai plus opțiunile active; modifici abonamentele Orange.
Plătești online factura și vezi desfășurătorul de rate Orange.
Vezi convorbirile detaliate și desfășurătorul facturilor emise.
Reîncarci orice număr PrePay sau programezi o reîncărcare.
Ești anunțat prin notificări când se emite factura sau când ai o oferta nouă.
Verifici câte puncte Thank You ai acumulat și valoarea lor online.
Afli perioada de grație și de activitate a cartelei tale PrePay.
Pentru orice alte informații, intră aici unde este explicată pe larg și în amănunt trecerea la aplicația unică My Orange.
Cum să simți noul suflu din arta românească
DIPLOMA Show 2022, cel mai amplu festival dedicat noii generații de artiști emergenți, designeri și arhitecți se deschide la finalul săptămânii viitoare, pe 7 octombrie, și ne așteaptă să-l vizităm până pe 16 octombrie. Festivalul, care a câștigat experiență și notorietate prin perseverența celor opt ediții anterioare, propune evenimente de networking creativ și o expoziție ce cuprinde 125 de proiecte artistice - lucrări de diplomă ale absolvenților din acest an, găzduite la Combinatul Fondului Plastic.
Pe durata festivalului vor avea loc petreceri, open doors și workshop-uri, transformând Combinatul Fondului Plastic și alte spații dedicate într-un hotspot al socializării și petrecerii timpului liber.
Dar despre festival vom mai vorbi. Până atunci, am ales să împrumut aici una dintre lucrările de licență care vor fi expuse la DIPLOMA Show 2022, ceea a Oanei-Maria Henciu, absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, lucrare intitulată PerceptiON:
Festivalul DIPLOMA Show 2022 este prezentat de UniCredit Bank, instituție care susține consecvent evenimente culturale semnificative.
Poate ți-e de folos: aplicație de făcut reclame online
Magnetiq este o platformă de marketing digital elementar destinată celor cu competențe de grafică pe computer aproape de zero. Creezi formate de reclame digitale cam pentru toate canalele social media.
Facebook testează statusurile doar pentru abonați
(sursa)
Oamenii care sunt fascinați de vedete, influenceri, guralivi online sunt dispuși să plătească pentru „a afla primii” ce mai face/spus idolul. Iar din banii încasați pe abonament, Facebook va opri, normal, un comision, care prinde tocmai bine, adunat picătură cu picătură, la veniturile anuale. (E doar o ipoteză.)
Astro crește
Amazon a anunțat că robotul său de uz casnic, Astro, va primi o serie de actualizări majore menite să îl integreze și mai mult în case și în viața proprietarilor
Astro poate să supravegheze animalele de companie și să trimită utilizatorilor un feed video cu activitățile acestora. Dar robotul va putea, de asemenea, să se plimbe prin casă pentru a monitoriza camerele, ușile și ferestrele. Amazon a anunțat, de asemenea, o nouă colaborare între Astro și sistemul de camere de securitate pentru locuințe Ring (sistem nu lipsit de controverse), conceput pentru a proteja zonele din afara casei de posibile intrări prin efracție.
O prezentare foarte bună a robotului, aici.
NFT bubble
Unii s-au cam supărat când am spus că vremea în care băieți isteți vindeau cu mii de dolari un biet desen cu o maimuță sau un centimetru pătrat de Banksy, argumentând că sunt opere artistice unice și certificate blockchain, a apus. Nu, că nu pricepi tu mersul tehnologiei etc - mi s-a spus și mi s-au recitat definiții wiki entuziaste despre blockchain.
Cred că NFT-urile ca digital art collectible se dovedesc a fi un bubble.
Mă îndoiesc că perechea de NFT sneakers pe care Nike a vândut-o cu 134.000$ (dacă a vândut-o cu adevărat și nu e o legendă fabricată de PR) mai valorează tot atât.
Mai cred că NFT-urile pot deveni utile și căpăta valoare în viitor în proiecte speciale gen legitimarea apartenenței la o comunitate, exclusivistă sau nu, de pildă un club, un restaurant cu circuit închis sau galeria de suporteri a unei echipe de fotbal, când valoarea practică (ce primesc pentru banii cheltuiți) sau afectivă e clară. Ar mai putea reveni în zona de interes dacă proiectele metavers vor reuși.
Altfel, prăbușirea tranzacțiilor cu NFT-uri nu înseamnă deloc negarea tehnologiei blockchain, cum au înțeles unii.
Dacă ești de altă părere, te rog, la comentarii.
Jaf de 2,3 miliarde de dolari în criptomonede
În acest an, 2,3 miliarde de dolari în criptomonede au fost furate din proiectele DeFi (Decentralized finance - startup-uri care utilizează o tehnologie emergentă pentru a elimina băncile și instituțiile centralizate din tranzacțiile financiare).
Multe dintre furturi au devenit posibile din cauza erorilor din programele informatice pe care se bazează DeFi. Succesul hackerilor se explică prin faptul că au reușit să orchestreze atacuri asupra infrastructurii în sine a DeFi, mai degrabă decât să se infiltreze pur și simplu în contul cuiva. Este diferența dintre jefuirea unei persoane și golirea unui întreg seif bancar.
Cea mai bună muzică de îmbarcare în avioane. Da, o poți asculta
SCURTE
Muzică. As It Was a lui Harry Styles este pe primul loc în Billboard Hot 100 pentru a 15-a săptămână consecutivă, cea mai lungă perioadă pentru o piesă din Marea Britanie. (Youtube și Spotify - unde a depășit 1,3 miliarde de ascultări.)
___________________
Muzică. 250 dintre cele mai bune piese din deceniul 9 al secolului trecut
Dacă ți-ai petrecut pubertatea/adolescența/studenția între 1990-2000, vei trăi ceva nostalgii când vei cotrobăi în lista aceasta.
De pildă, îți mai aduci aminte Massive Attack?
(Dacă nu se deschide din link, google it: pitchfork 90.)
____________
Food. Când intri pe Freshful, du-te direct la Save me. Salvezi niște bani pe card plus că mâncare bună, uneori de lux (am prins steak-uri americane, de pildă), nu mai ajunge la groapa de gunoi.
_______________
Astronomie: Galaxia IC5332 fotografiată de telescopul James Webb.
_______________________
Fitness. Training online.
_________________
Bani. Dintre sutele de milioane de creatori de conținut online care speră să devină bogați din contracte de promovare, doar 4,3% reușesc să obțină venituri care depășesc 100.000$.
_______________