Festivalul anual Burning Man se desfășoară din nou, zilele acestea, după doi ani de pauză pandemică, în deșertul Black Rock, la 160 de kilometri de Reno, Nevada. Peste 80.000 de oameni vin la această manifestare, renumită pentru spiritul liber și condițiile extreme de campare. Prețul unui bilet este de 575 de dolari.
Participanții trebuie să aducă tot ceea ce au nevoie pentru a supraviețui deșertului timp de nouă zile, de pildă caniculei din timpul zilei și temperaturilor apropiate de zero grade, noaptea.
Numele festivalului trimite la evenimentul principal, când un „om” din lemn înalt de 40 de metri este incendiat.
Foto: un artist lângă lucrarea sa instalată la Burning Man 2022, în decorul prăfos al deșertului Nevada.
Oricum ai da-o, nu e bine
Startup-ul Sanas a dezvoltat o tehnologie care elimină accentul străin al unei persoane la telefon în timp real. Tehnologia poate face ca vocea lucrătorilor din call centerele internaționale, multe funcționând în țări în curs de dezvoltare, să sune mai neutru pentru clienții occidentali și să elimine prejudecățile rasiale bazate pe voce care pot fi asociate cu diverse accente exotice.
Însă au apărut imediat noii zei ai corectitudinii care spun că această tehnologie îi face pe oameni să pară mai „albi” și că promovează „daltonismul rasial”. (inputmag.com)
Playlist Shazam la 20 de ani
Lansat în vara anului 2002, Shazam a împlinit luna aceasta 20 de ani (ce tineri erați atunci) și a depășit oficial 70 de miliarde de recunoașteri de melodii.
Are peste 225 de milioane de utilizatori.
Apple Music a creat un playlist cu cea mai shazamată melodie din fiecare ultimii 20 de ani. (Dacă nu te conectezi cu un cont Apple Music, playlistul se mișcă cu hopuri demo - îți spun ca să nu te enervezi.)
Extensie Earth.fm pentru relaxare și concentrare
V-am mai povestit: cu Earth.fm călătorești prin natură și asculți păsările exotice din jungla costaricană, cucul într-o pădure virgină din Transilvania sau corul sturzilor de mare din Insulele Azore. Poți alcătui chiar și playlist-uri.
Mai nou, Earth.fm este valabil și ca extensie de Chrome, care te așteaptă să o instalezi.
Alte newlettere românești care se remarcă din mulțime
„…legea diminuării utilității marginale lansată de un economist german, Hermann Heinrich Gossen, în 1854, care spune că mărimea intensității unei plăceri descrește progresiv până la saturare, dacă respectiva plăcere este satisfăcută în mod continuu și neîntrerupt.
Dacă aplicăm principiul economic al diminuării utilității marginale la restaurant vom observa că a „gusta" din mai multe feluri de mâncare este infinit mai avantajos decât a mânca un singur fel. Cu cât consumi mai mult din aceeași unitate, cu atât ai mai puțină satisfacție, deci mai puțină utilitate, așa cum se traduce în limbaj economic.” Din newsletterul lui Sergiu Toader, unul din oamenii de bază ai PRO TV în epoca de aur a postului, acum proprietar de restaurant în Noua Zeelandă.
_____________________________
„În Giurgiu, Dida Pelu, singură cu un copil de crescut, l-a cunoscut pe Mitică Căpitanu - marinar, evident - un tip extrem de violent, care îi bătea pe amândoi, și pe Dida și pe cel mic. La un moment dat Mitică Căpitanu a furat ceva, nu știu ce materiale din port și a dat vina pe fratele ei. La proces ea a fost martoră, a spus adevărul și și-a salvat fratele. La ieșire, pe scările tribunalului, Mitică Căpitanu i-a împușcat pe amândoi, pe ea în burtă, pe fratele în picior.
Fratele ei a rămas cu dizabilitate, ea a murit. Avea 21 de ani, aceeași vârstă la care avea să moară și fii-su, tot împușcat. Mamaie avea și ziarul cu știrea (de prin 1933, cel mai probabil).”
Avem o cronică de familie povestită dens, plină de sevă, de către Mirel Axinte, politolog, singurul dintre susținătorii necondiționat ai lui Băsescu care și-a făcut ulterior mea culpa. Episoade 1, 2, 3, 4.
Cel mai popular conținut de pe Facebook: meme-urile reciclate. Adică, gunoi
Cea mai vizionată postare pe Facebook în primul trimestru, în SUA, a fost o glumă pe tema 69, cu imagini preluate dintr-un episod al tv show-ului Family Feud. Postarea, inițial un Reel de pe Instagram, a adunat peste 52 de milioane de vizualizări pe Facebook. Este doar una dintre multele repostări de meme-uri spam care figurează în topul propriu al Meta cu cel mai bun conținut de pe platformă. (technologyreview.com)
Containere transportate cu ajutorul pânzelor
Transportul maritim mondial contribuie substanțial la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin urmare, marile companii din industrie, precum Cargill, Maersk Tankers și Mitsui, modernizează unele dintre navele actuale și construiesc altele noi cărora le montează vele, pentru a reduce cantitatea de energie necesară pentru traversarea oceanele. Transportatorii maritimi speră ca până anul viitor să dubleze numărul de nave care utilizează această tehnologie veche de mii de ani, cu scopul de a reduce emisiile la jumătate până în 2050. (bloomberg.com)
Sticlă regală pentru casa ta
Cum vă povesteam, pe la 1665, regele Ludovic al XIV-lea al Franței a fost primul client al Manufacture Royale des Glaces, fabrica de sticlă artizanală înființată pentru a-i îmbrăca în oglinzi cu limpezime de cristal pereții celui mai mare salon al Palatului Versailles, oglinzi pe care putem să le admirăm și astăzi. Secolele au trecut unul după altul, manufactura s-a dezvoltat și s-a transformat în Grupul Saint Gobain.
De-a lungul timpului, Saint Gobain și-a pus semnătura pe suprafețele vitrate ale unor clădiri emblematice din întreaga lume: Palatul de Cristal creat pentru Expoziția Mondială de la Londra din 1851, Le Grand Palais în Paris, Gara Centrală din Milano, aeroporturile din Zagreb și Cracovia, Acropolis Museum în Atena, Statue of Liberty Museum New York sau piramida de la Luvru.
Iar dacă cu trei secole și jumătate în urmă sticla produsă de Manufactură era monopol regal, situația s-a democratizat între timp: acum poți să alegi și tu pentru suprafețele vitrate de la propria casă, nouă sau renovată, aceeași sticlă regală precum cea care îmbracă piramida de la Luvru sau alte clădiri semnificative, sticlă cu calități deosebite precum rezistența sau izolarea fonică și termică. Finisajele premium fac echipă perfectă cu sticla performantă din portofoliul Saint Gobain, precum Planistar Sun, concepută pentru transparență maximă, control solar și izolare termică avansată, și STADIP Silence, un vitraj cu excelent factor de izolare fonică. Detalii despre aceste produse, aici.
Și un nou clip cu Ludovic al XIV-lea și sticla regală:
Recomand: o colecție de idei despre viitor și de proiecte recente
Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative locale, a marcat anul acesta a zecea ediție, prilej de a publica pe site-ul propriu RDW Digital Showcase - o colecție de idei despre viitor și de proiecte recente, semnate de studiourile și designerii care au participat la festival de-a lungul celor 10 ediții.
E interesant să răsfoiești colecția. Mie mi-a atras atenția, de pildă, această cafenea, Mugshot at DjSuperStore:
Romanian Design Week este organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank.
Mai sunt două zile: ASBIS și UNITED24 inițiază o strângere de fonduri pentru Ucraina și oferă o serie limitată de boxe Bang & Olufsen Beosound 2
Doar azi, 30, și mâine, 31 august, mai poți participa la tombolă. Despre ce e vorba:
ASBIS și UNITED24, platforma de strângere de fonduri inițiată de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, au început strângerea de fonduri pentru ajutor medical în Ucraina.
Pentru a susține inițiativa, marca de lux Bang & Olufsen a creat o serie limitată a emblematicei sale boxe Beosound 2 - aceasta fiind realizată în culorile steagului ucrainean.
Toate donațiile strânse vor fi folosite pentru achiziționarea de aparate cu raze X C-arc. Astfel de dispozitive îi ajută pe medici să diagnosticheze rapid fracturile, cresc semnificativ procentul de operații reușite și salvează multe vieți, dat fiind faptul că rănile provocate de schije și fracturile multiple se numără printre cele mai frecvente tipuri de răni suferite de victimele războiului din Ucraina.
La finalul campaniei de strângere de fonduri, 10 donatori selectați aleatoriu vor primi ediția ucraineană a boxelor Bang & Olufsen Beosound 2.
Cum să participați la tombola pentru a câștiga o boxă
Puteți susține Ucraina și participa la tombolă accesând site-ul oficial al UNITED24.
Campania se desfășoară între 16 și 31 august, iar câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți, pe 1 septembrie. Suma minimă donată pentru a participa la tombolă este de 10 euro. Numărul donațiilor eligibile este nelimitat.
Numele câștigătorilor vor fi publicate pe site-ul oficial al platformei de strângere de fonduri UNITED24.
Cine câștigă totuși din NFT
Top 5 companii care obțin venituri din NFT:
Altfel, în iulie, au fost furate peste 4600 de NFT (wsj.com) de către infractorii cibernetici.
SCURTE
Travel. 33 de străzi din lumea întreagă pe care să te plimbi.
_________________
Artificial Art. O aplicație de inteligență artificială de tip „Text to Image" a transformat automat versurile piesei "Don't Stop Me Now” (Queen) în imagini:
_______________________________
Entomologie. Cum zboară insectele. Video cu viteză redusă de 200 de ori și cu 6000 de cadre pe secundă. 8:23 minute.
___________________
Fiziologie. Ce se întâmplă în corpul tău. Harta metabolismului.
___________________
Muzică. Dacă te-ai visat vreodată zeu rock: 7 affordable guitar effects pedals. (Video 37:39 minute)
________________________
Freelancing. Cum îți dai seama dacă un potențial client ți se potrivește sau nu. Întrebări ajutătoare.
__________________
Advertising. Nigeria (populație: 206 milioane) a interzis apariția în reclame a actorilor străini - a se citi, albi - și a orice voice over cu accent străin de cel local. (thetimes.co.uk)
________________
Infografic. The Human Subway Map.
_________________
Muzică: Piesa „All Too Well" a lui Taylor Swift a câștigat Premiul pentru videoclipul anului la MTV Video Music Awards 2022. (Video, 10 minute)
__________________
Biochimie. Procesele celulare din corpul tău.
__________________
Istorie. De revăzut: San Francisco la 1906.
Dacă vrei să-i înțelegi pe italieni
Cam leneși, fanfaroni, incapabili să aibă un guvern care să dureze mai mult de două luni, italienii sunt totuși baza culturii europene de după evul mediu întunecat, așadar din ultimii 700-800 de ani. Și știi de ce le reușesc genial și pizza, și pastele, și gelato, și automobilele fantastice, și vinurile, și fotbalul? Poate pentru că sunt în stare să urle entuziasmați minute întregi când unui artist îi reușește pe scenă un si bemol prelung?
Iată cum reacționează publicul de la Teatro Regio di Parma la E lucevan le stelle (poți sări direct la minutul 2:50):
Și asta la Parma. La Scala din Milano, publicul e și mai nebun: e în stare să demoleze sala cu urlete și tropăieli la o arie foarte reușită și ușuie nemilos cu huiduieli de pe scenă orice artist care a greșit două note sau cântă fără pasiune ariile la care ei, italienii, intră în fibrilație, de generații, de pe vremea lui Verdi.
(Nu știu dacă v-am mai spus că pe substack.com găsești newslettere pe toate nișele posibile, inclusiv pe operă, de unde am link-ul către acest video.)
Aplicația asta ar putea avea viitor
Îmi place. Trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare, fiind în beta. Demo-ul acesta aparține unui newyorkez.
Bucătărie franțuzească pentru începători. Nu ai cum să greșești
Velouté de roșii cu pistou
Ingrediente pentru 2-4 porții
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ceapă mare, tăiată mărunt
2 căței de usturoi, tăiați mărunt
1,5 kg de roșii coapte, tăiate grosier
1 ardei roșu mare, tăiat cubulețe
Un vârf de cuțit generos de boia iute
500 ml de supă de legume (din concentrat)
Sare și piper proaspăt măcinat
Pentru pistou
200 g de frunze de busuioc
2 căței de usturoi mici, curățați de coajă
160 ml ulei de măsline extravirgin
1 lingură de sare de mare grunjoasă
½ linguriță de boia iute
Coaja de la ½ lămâie (opțional)
Ce ai de făcut:
1. Adăugi uleiul de măsline într-o tigaie mare antiaderentă și încălzește la foc mediu. Adăugă ceapa și usturoiul în tigaie și sotează-le timp de 3-4 minute până se înmoaie. Adăugă și roșiile și piperul în tigaie și continuă să le gătești timp de 4 minute. Adăugă boiaua și supa de legume și fierbe timp de 15-20 minute.
2. Între timp, prepară pistou. Pune jumătate din busuioc și usturoiul într-un mojar, adăugă jumătate din uleiul de măsline și pisează până când totul devine o pastă. Adăugă restul de busuioc și ulei de măsline și asezonează generos cu sare și piper. Adăugă boiaua și coaja de lămâie și pisează din nou până la omogenizare.
3. După ce roșiile s-au înmuiat și supa s-a îngroșat puțin, se amestecă până la omogenizare cu un blender.
4. Toarnă supa în boluri și acoperă cu o cantitate generoasă de pistou. Se servește cu pâine crocantă. Lucrul grozav la această supă este că este la fel de bună caldă sau rece. (thetimes.co.uk $)