Experții în meduze din lumea întreagă (cum sună asta) discută aprins dacă viețuitoarea filmată de un scuba diver în largul coastelor Papua Noua Guinee este o specie nou descoperită sau una deja catalogată, Chirodectes maculatus.
Creatura este spectaculoasă, după cum vezi în acest clip.
Două cărți care ne ajută să înțelegem mai bine conceptul de Inteligență Artificială
Novacene: The Coming Age of Hyperintelligence - de James Lovelock.
James Lovelock - a murit anul trecut la vârsta de 103 ani, a fost un om de știință britanic care a lansat ipoteza Gaia, conform căreia Pământul acționează ca un organism viu care se autoreglează. În acest volum, Lovelock prezice modul în care ciborgii ar putea ajuta oamenii în viitor, în special prin menținerea temperaturii planetei, astfel încât atât omul, cât și mașina să poată supraviețui. Roboții cu inteligență artificială vor fi mult mai inteligenți și vor gândi mult mai rapid decât oamenii. Și ar putea să ne păstreze ca animale de companie, sugerează autorul. (sic!)
The Age of AI - de Henry Kissinger, Eric Schmidt and Daniel Huttenlocher.
Inteligența artificială marchează „o nouă epocă", deoarece pune capăt etosului iluminist care a plasat oamenii în centrul a tot ceea ce este posibil de cunoscut (înlocuindu-l pe Dumnezeu). Noua epocă ar urma să pună în locul oamenilor mașini cu o inteligență superioară. Cartea explică foarte bine cum funcționează sistemele de inteligență artificială, iar analiza privind securitatea internațională este excepțională. Henry Kissinger, cel mai important gânditor american în materie de politică externă, este în mod clar îngrijorat de armele de inteligență artificială. (Cărți recomandate de economist.com)
A fost odată MTV
Acum 41 de ani, la New York, își începea emisia MTV, un post de televiziune cu un concept surprinzător: difuza doar clipuri video. Impactul asupra industriei muzicale a fost semnificativ.
Primele două ore de emisie ale MTV, la lansarea din 1 august 1981. Erai pe lume la acea dată?
Marfă pentru transplanturi și filme SF
O companie israeliană de biotehnologie intenționează să creeze copii ale oamenilor sub formă de embrioni cu scopul de a recolta de la aceștia din urmă, la nevoie, țesuturi tinere, compatibile, pentru tratamentele de transplant.
Recent, Jacob Hanna, biolog la Institutul de Științe Weizmann, a anunțat că, pornind de la celule stem de șoarece, laboratorul său a putut forma embrioni cu aspect foarte realist pe care i-a menținut în dezvoltare într-un uter artificial timp de câteva zile, până când aceștia au dezvoltat inimi care băteau, sânge care circula și pliuri craniene.
Este pentru prima dată când un embrion atât de avansat a fost creat fără spermatozoizi sau ovule.
Implicațiile științifice sunt uriașe, evident. (technologyreview.com)
O privire optimistă în privința metaversului
Metaversul, spațiul de realitate virtuală în care utilizatorii pot interacționa, este conceptul în care brandurile tech investesc mult PR entuziast. Succesul proiectelor de marketing în metavers testate până acum rămâne deocamdată discutabil, principalul câștig fiind satisfacția unor branduri cum că au încercat ceva „nou”.
Dacă însă acest sondaj McKinsey va fi verificat de realitate în următorii câțiva ani și tinerele generații vor petrece câteva ore pe zi în metavers, atunci industria de comunicare se va schimba mult. Dacă…
Joc de-a războiul
În timp ce China a desfășurat săptămâna trecută exerciții militare de amploare în largul Taiwanului, un grup de experți americani în domeniul apărării de la Washington s-a concentrat asupra propriei simulări a unui eventual - dar deocamdată complet ipotetic - război SUA-China din cauza insulei.
Jocul neoficial de tip "ce-ar fi dacă" se desfășoară la etajul cinci al unei clădiri de birouri nu departe de Casa Albă și presupune un răspuns militar american la o invazie chineză în 2026. Chiar dacă participanții aduc o perspectivă americană, ei descoperă că o victorie a SUA-Taiwan, dacă va exista una, ar putea avea un cost uriaș.
„Rezultatele arată că, în majoritatea scenariilor, Taiwanul poate respinge o invazie", explică Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), unde se desfășoară jocurile/simulările de război. „Cu toate acestea, costul va fi foarte mare pentru infrastructura și economia taiwaneză și pentru forțele americane din Pacific".
În cadrul sesiunilor care se vor desfășura până în septembrie, generali și ofițeri de marină americani în retragere și foști oficiali ai Pentagonului se concentrează, ca niște jucători de șah, pe mesele de joc, alături de analiști de la centrul de reflecție CSIS. Aceștia mută forțele reprezentate sub forma unor cutii albastre și roșii și a unor mici pătrate din lemn pe hărți ale Pacificului de Vest și ale Taiwanului. (bloomberg.com)
E timpul să te electrifici sonic
Cred că nu te-ai gândit până acum, dar o dantură intactă, completă, valorează cel puțin 35.000 de euro. Completarea la un stomatolog bun a unui dinte lipsă, la calitate decentă, poate costa cam 1000 de euro, iar înlocuitorul nu va atinge niciodată calitatea unuia natural.
Evident, îngrijirea constantă a dinților proprii este o dovadă de civilizație. Periuțele de dinți clasice sunt ok, însă noua tehnologie le cam trimite la pensie, pentru că omoloagele lor moderne s-au rafinat mult și au ajuns la prețuri accesibile.
Astăzi, vă prezint periuța electrică periuța de dinți electricăa AENO DB4. Este sonică, elimină mult mai eficient placa bacteriană de-a lungul liniei gingivale, fără a irita gingiile. Are trei moduri de funcționare, pe care le poți selecta: periaj zilnic minuțios, lustruirea și albirea dinților și masaj pentru utilizatorii începători cu gingii sensibile.
Periuța îți pune la dispoziție trei viteze: mare, standard și joasă. Începi încet și crești viteza de periere cum îți e mai bine, folosind butonul tactil de pe mâner. Când ajungi la maximum, adică la viteza impresionantă de până la 46.000 de vibrații pe minut, știi că obții cea mai bună igienă a danturii.
Periuța va pulsa la fiecare 30 de secunde - memento pentru a trece la o altă zonă a gurii în curățarea temeinică
Periuța de dinți electrica AENO DB4 vine cu o baterie bună: o singură încărcare, wireless, de 4 ore, este suficientă pentru 40 de zile de utilizare.
Periuța are peri de calitate superioară DuPont Tynex, cu o rezistență excelentă la uzură și o recuperare mai mare la îndoire în comparație cu alte materiale. Perii indicatori albaștri se estompează în timp pentru a-ți reaminti că este timpul să schimbi capul-perie.
Datorită carcasei etanșe cu grad de protecție IPX7, poți clăti în siguranță periuța de dinți sub robinet sau te poți spăla pe dinți în timp ce te relaxezi sub duș.
Periuța de dinți electrica AENO DB4 a fost gândită pentru întreaga familie: este prevăzută cu patru capete interschimbabile, fiecare marcat cu o pictogramă diferită, astfel încât fiecare membru al familiei să știe care este al său.
Găsești câteva modele de periuțe de dinți AENO, brand pe care îl recomand, la prietenii de la evoMAG.
Într-o singură zi, într-un singur punct de trecere a frontierei
Într-o singură zi, luată ca exemplu de activitate, pe 3 august, la Vama Siret de la granița româno-ucraineană, organizația Volunteer for Life, care oferă ajutor specific pentru refugiații cu dizabilități și pentru mamele refugiate cu copii, a avut grijă de peste 280 de ucraineni care au fugit de război, dintre care:
- 27 persoane care au solicitat sprijin medical
- 36 persoane cu dizabilități
- 82 persoane mămici cu copiii care au primit îngrijiri specifice în modulele bine dotate cu pampersi și șervețele, săpun, creme și alte produse pentru nevoile lor.
Alte persoane au solicitat apă și sendvișuri, plus suport psihologic și juridic pentru șederea în România.
(Aceste module de sprijin pentru refugiații cu nevoi aparte sunt posibile și datorită implicării UniCredit Bank.)
Topul țărilor mari consumatoare de bere. România nu lipsește
SCURTE
Portrete. Tați de fete și de băieți.
____________________
Politică. URSS vs UE.
___________________
Muzică. Playlist cu muzică nouă. Merge cu gin tonic, seara.
_________________
Călătorii. Locuri bântuite în Portugalia. Poate te pasionează.
___________________
Artă. Hercule încercând să-i dea pisicii sale o pastilă. (sursa)
___________
Călătorii. Aeroportul, explicat. (video: 17:37)
Welcome to Dinosaur City, Texas
Miliardarul Mark Cuban (locul 177 în topul celor mai bogați oameni din lume) a cumpărat cu 2 milioane de dolari orașul-fantomă Mustang din Texas, pe care intenționează să-l transforme într-un uriaș Jurassic Park, Dinosaur City pe numele său, populat cu dinozauri animatronici – animale robotizate, care se mișcă natural.
Mark Cuban este și acționar la Dino Don, compania producătoare a bestiilor preistorice realiste, deci afacerile se leagă.
Fabrica de dinozauri Dino Don s-a dovedit o afacere de succes deoarece este bazată pe pasiune. Proprietarul a participat la săpături în siturile cu fosile de dinozauri în toată lumea și a fost consultant pentru filmele Jurassic Park.
Cum scoți capul între cântăreți
Apar în fiecare an sute de mii de compozitori și interpreți pe platformele online de muzică sau promovați de casele de discuri. E nevoie să vii cu un proiect neobișnuit, adaptat comunității tale de consumatori, cu o poveste nostalgică, pentru a ieși din rând.
E ceea ce a făcut grupul de salsa Renacimiento, care va lansa vineri un album la casa de discuri Ansonia Records.
Grupul Renacimiento (Renașterea) nu există însă: la înregistrări, un singur muzician a cântat la cinci instrumente, iar la mixaj a pus și vocea/vocile.
Iar casa de discuri, specializată în muzică latino pentru emigranții din SUA, s-a închis acum 32 de ani.
Renacimiento și Ansonia Records au sonorități și o istorie care stârnesc puternice nostalgii latino. Iar când salsei îi adaugi note distopice, de pildă povestea din single-ul de mai jos, cu un personaj care se trezește transformat în robot și tânjește după timpurile „când cluburile de noapte chiar aveau o atmosferă, nu ca acum, pline de camere de supraveghere și de de drone", s-ar putea să dea lovitura.
Să-i urăm succes, e o „trupă” simpatică. (elpais.com)
THE BANSHEES OF INISHERIN | Official Trailer | Coming soon.
Mulțumesc pentru vizită. Ne reauzim vineri.