Este foarte greu ca pictura elvețiană The Panorama of the Battle of Murten (autor Louis Braun/imaginea de sus este doar un detaliu) să fie expusă: e mai lungă decât un teren de fotbal (desfășurată, măsoară 100 de metri), iar pe înălțime atinge 10 metri. Publicul a văzut-o de doar trei ori de la crearea sa în 1893, la diverse expoziții de amploare, în restul timpului stând rulată într-un depozit. Experții în muzeologie experimentală de la École polytechnique fédérale de Lausanne s-au angajat să scaneze această pictură și să o facă astfel accesibilă digital publicului tot timpul.
Dacă vor reuși, vor obține cea mai mare imagine digitală creată vreodată de om, detaliile fiind prinse în 1600 de miliarde de pixeli. (artnet.com)
Pick-up pe iPhone pentru nostalgicii vinil
Cum se întâmplă când oamenilor le place un lucru copilăresc, aplicația mobilă MD Vinyl a urcat vertiginos în topurile App Store. A devenit numărul 1 în SUA la descărcări, depășind TikTok și BeReal. Acest widget, doar pentru iOS deocamdată, se conectează la aplicația Spotify sau Apple Music și afișează pe ecran melodia pe care o asculți sub forma unui vinil rotitor. Destul de retro, nu?
Computerele și televizoarele vor deveni mai atente cu noi
Laptopurile premium Dell aflate deja pe piață „simt” când cineva se uită peste umărul tău la ce lucrezi sau când te ridici de pe scaun și își diminează luminozitatea ecranului pentru a păstra confidențialitatea datelor afișate.
Google vrea mai mult și lucrează la o tehnologie radar care le-ar ajuta pe gadgeturile noastre să ne „simtă mai bine”. De pildă, dacă te duci să îți iei un suc de la bucătărie, televizorul să pună pauză filmului și să-l reia când te întorci. Un alt exemplu: senzori radar au fost încorporați de Google în a doua generație a ecranului inteligent Nest Hub pentru a detecta mișcările și tiparele de respirație ale persoanei care doarme lângă acest dispozitiv. Dispozitiv care devine astfel capabil să monitorizeze somnul persoanei fără a fi nevoie ca aceasta să poarte un ceas inteligent. (wired.com)
Câte flotări poți să faci?
Timp de zece ani, 1.104 pompieri au fost rugați să execute zilnic cât mai multe flotări și monitorizați medical de către o echipă de cercetători de la Harvard TH Chan School of Public health. Evident, unii voluntari s-au ținut de treabă, alții mai puțin.
Concluziile după un deceniu de monitorizare:
Bărbații de vârstă mijlocie care au fost capabili să facă mai multe flotări au avut cu 96% mai puține șanse de a dezvolta boli fatale precum insuficiența cardiacă, în comparație cu cei care abia au reușit un maximum de 10 flotări.
Până la finalul studiului, 37 de bărbați din cei 1.104 au prezentat o afecțiune cardiacă, iar 36 dintre aceștia au fost cei care nu au putut executa, cu nici un chip, mai mult de 40 de flotări.
Rezultatele au arătat că flotările sunt o metodă cu costuri zero pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare.
Studiul s-a concentrat asupra „bărbaților de vârstă mijlocie cu ocupații active", motiv pentru care acest test nu ar trebui aplicat femeilor sau bărbaților foarte tineri sau mai în vârstă și aparținând unor profesii care presupun mai puțină mișcare. (geo.tv)
Știu unde te-ai cazat de UNTOLD
Să găsești o cazare convenabilă în Cluj în timpul UNTOLD nu e deloc simplu.
Mobexpert este pentru prima data partener UNTOLD și cu această ocazie a pus la dispoziția participanților la festival trei căsuțe (tiny houses) complet utilate, câte una pentru fiecare dintre cei trei câștigători ai concursului desfășurat pe Facebook & Instagram. În plus, fiecare câștigător își poate aduce cu el și doi prieteni.
Cred că ai observat că acest concept de tiny houses s-a conturat ca o tendință foarte răspândită peste tot în lume și începe să câștige din ce în ce mai mult teren și în România.
Mobexpert s-a dovedit de-a lungul timpului un brand inovator și ține perseverent pasul cu cele mai noi tendințe, astfel că linia proprie de tiny houses de calitate a apărut în mod natural. Câteva informații despre tiny houses by Mobexpert:
Căsuțele sunt fabricate în România, la Piatra Neamț, iar mobilierul este realizat în fabricile Mobexpert din România.
Căsuțele sunt disponibile în două variante: fixă și mobilă. Căsuța mobilă măsoară 2,55 m lățime și 6,66 m lungime și poate fi cumpărata împreuna cu un trailer înmatriculabil pentru transport. Cea fixă are dimensiunile de 3,2 m x 7 m.
Căsuțele sunt echipate standard pentru a putea fi folosite cât mai rapid după cumpărare. Echiparea standard include finisajele (parchet, pereți vopsiți, etc.), aerul condiționat, baie complet utilata cu boiler, încălzire în pardoseala și corpurile de iluminat pentru exterior si interior.
Găsești toate informațiile despre variantele de tiny houses by Mobexpert aici.
Iar acest clip ți le arată în amănunt:
Prin acest proiect inovator, Mobexpert continua misiunea sa de a îmbunătăți viața oamenilor, rămânând conectat la nevoile lor și sprijinindu-i în transformarea casei în acasă.
Nu e niciodată prea târziu să îți schimbi meseria care nu ți se potrivește
Joanne Lee Molinaro este o (fostă) avocată americană de origine coreeană care a devenit o senzație culinară pe rețelele de socializare. Molinaro a adoptat o dietă bazată pe plante în ianuarie 2016 și a lansat The Korean Vegan ca proiect personal social media în același an. Contul ei TikTok are astăzi trei milioane de abonați, iar cartea ei de bucate de debut, lansată în octombrie anul trecut, povestește despre rețete și mâncăruri care au modelat istoria familiei sale. (Civilization #139)
Plin de energie: Prestigio Graphene PD Watch Edition
Sper să te numeri, în următoarele săptămâni, printre norocoșii care călătoresc în vacanță și îți sugerez să treci pe lista de obiecte obligatorii de luat la plimbare unul dintre cele mai evoluați acumulatori externi de pe piață: Prestigio Graphene PD Watch Edition.
Tehnologia unică a grafenului previne supraîncălzirea acestei baterii externe chiar și în timpul încărcării rapide și îi mărește durata de viață de trei ori față de bateriile externe convenționale.
Încarcă până la cinci telefoane sau ceasuri: poate fi conectat simultan la două dispozitive în mod wireless și la trei dispozitive prin cablu USB. Se înțelege perfect cu gadgeturile Apple și cu cele wireless Qi.
Prestigio Graphene PD Watch Edition are o capacitate de 10000 mAh și se încarcă complet în 50 de minute.
Iar ca design, îl vezi, e impecabil.
Acest dispozitiv, care prinde bine tot timpul anului pentru încărcare telefon și ceas când ești pe drum, se află în stoc la evoMAG
Jazz în munte
Trei zile în peisajul Munților Apuseni îți vor revigora mintea și simțurile sub ritmul jazzului contemporan.
Smida Jazz Festival te așteaptă. Unii au și discount:
UniCredit Bank este sponsor al festivalului.
Cel mai lung playlist
În acestă poză vezi titlul, alcătuit din emoticoane și alte caractere simbolice, ale unui playlist Spotify cu durata de 155 de ore, cuprinzând aproape 1900 de piese, definite drept o colecție de „inspirații auditive și efemeride”.
DJ-ul Kieran Hebden a început să alcătuiască acest playlist în 2016 și adaugă de câteva ori pe lună alte și alte piese, fără să șteargă vreuna din trecut.
Numărul de automobile la 1000 de locuitori în Europa
(sursa)
Seră în care muncesc roboții
Iron Ox, un start-up din Silicon Valley, a construit în Texas o seră de dimensiuni apreciabile, bazată pe soluții AI și în care muncesc roboții. În seră se poate cultiva cam orice plantă, de la pătrunjel la dovleci.
Fiecare plantă este fotografiată automat, periodic, iar sistemul IT stabilește pe baza imaginilor și a datelor transmise de senzori ce are nevoie pentru a se dezvolta perfect. Avantajele: consum de apă și energie mult mai mic, vegetale mai sigure pentru consum și de calitate mai bună, productivitate mai mare. Clipul următor a fost înregistrat în timpul testelor din California, dar sera din Texas este la scară mult mai mare, fiind proiectată să livreze produse în magazinele și restaurantele din Houston, San Antonio și Austin.
E foarte posibil ca în viitorul nu prea îndepărtat să ne instalăm în spatele casei astfel de sere cu roboți (de dimensiuni mai mici, evident) care să ne livreze fără efort legume proaspete. (ironox.com)
SCURTE
Media. Cu cât presa e mai diversă și mai puțin încorsetată, cu atât mai bine. Salutăm apariția newsletterului Strict Secret by Liviu Alexa, veteran al jurnalismului ardelean. Apare în trei ediții pe săptămână, iar un abonament lunar are un prețconvenabil: 47 de lei. Click aici.
_______________________
Iluzii. Pentru că am văzut că vă plac mult.
_________________________
Artă. Oare cât mai durează?
__________________
Muzică. Dacă ai avut perioadă emo în adolescență, colecția asta de muzică este pentru tine.
_________________
Foto. Căței.
_________________
Viral. Pisică deșteaptă.
_________________
Gym. Tot pentru ei, câinii.
___________________
Relaxare. Cum să prepari cocktailuri de vară: The French Pearl, The Halekulani, The Fig Leaf Old Fashioned, The Watermelon Negroni, La Rose,
The Paloma, The Jungle Bird.
______________
Creativitate. O poveste bine spusă.
________________
Grafic. 33 de probleme ale presei,
Blonde | Trailer | Netflix. În septembrie.
Shazam! Fury of the Gods. Trailer. În cinematografe, de Crăciun.
Oamenii care inventeaza chestii de genul "dacă te duci să îți iei un suc de la bucătărie, televizorul să pună pauză filmului și să-l reia când te întorci" sunt singuri? Nu se uita si ei la TV cu cineva? Daca unu pleaca sa puna gin sau orice si altul sta la film, de cine "asculta" TV-ul? :D