Peșteră de gheață din Munții Stâncoși canadieni. Fotografie de Stanley Aryanto, cel care și-a dat demisia din funcția (bănuim plicticoasă) de inginer în 2014 și de atunci străbate lumea și prinde cu camera peisaje spectaculoase. (mymodernmet.com)
Mă gândesc că aceia care se nasc în acest an s-ar prea putea să nu mai aibă cum să vadă aceste peșteri înghețate, fiind dispărute când vor avea, să spunem, 40 de ani.
Cum va arăta o lume în care minciunile vor fi detectate ușor și rapid?
„Ați făcut vreodată sex cu fratele soțului dumneavoastră?".
„Nu", a răspuns clienta.
Însă dilatarea pupilei, rata de clipire și mișcările involuntare ale ochilor, așa cum au fost captate de o cameră cu infraroșu, care înregistrează 60 de coordonate pe secundă pentru fiecare ochi, spuneau o altă poveste. Cincisprezece minute mai târziu, EyeDetect, programul de identificare a minciunilor cu ajutorul inteligenței artificiale, a printat rezultatul: femeia mințise. Soțul ei s-a ridicat și a plecat grăbit din laboratorul de testare.
Testele EyeDetect sunt produsul de bază al Converus, un start-up din Utah. Soluția EyeDetect a fost lansată în 2014 cu scopul inițial pe reducere a corupției în America Latină. Acum domeniul de aplicare a fost extins cu teste de infidelitate, în HR, emigrație.
Converus și EyeDetect au devenit branduri globale, cu peste 600 de clienți răspândiți în 60 de țări. De pildă, Uber Mexico a folosit EyeDetect pentru verificarea antecedentelor șoferilor, iar companii peruane de exploatare a diamantelor verifică lucrătorii la sfârșitul turelor pentru a descuraja furtul. Totodată, peste 50 de departamente de poliție și de pompieri din SUA folosesc testele EyeDetect. (theinformation.com)
La Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, automobilul devine un device inteligent care se conectează la internet
Partea de software a unui automobil de generație nouă tinde să conțină astăzi peste 100.000.000 de linii de cod.
Mașina modernă este din ce în ce mai mult definită de soluțiile software integrate care controlează elementele hardware și mecanice – explică Cătălin Golban, directorul departamentului de inginerie a sistemelor de percepţie video de la Centrul de Inginerie Bosch Cluj.
Acest Centru este un segment hi-tech din industria auto autohtonă, fie și dacă luăm în considerare numărul mare de angajați care lucrează aici, peste 1200, specialiști în inginerie software, hardware și mecanică pentru vehicule. Centrul colaborează îndeaproape cu fabrica de componente electronice auto Bosch din Jucu.
Automobilul devine un echipament IoT.
Odată cu creșterea cantității de software instalat într-o mașină, apare și necesitatea conectării acesteia la internet in cloud. „Avem o strategie la nivel de companie în domeniul conectivității auto, pe conceptul Internet of Things (IoT) – spune Cătălin Golban. Automobilul devine un device pe roți care se conectează la net. Diverse componente din mașină pot trimite date și pot primi actualizări care îmbunătățesc continuu funcționalitatea. (citește mai departe)
Amazon l-a arătat presei pe Proteus, angajatul pe roți care trudește alături de oameni
Proteus este primul robot mobil complet autonom care muncește în depozitele Amazon. Nu e deloc simplu să programezi roboții să lucreze în același spațiu fizic cu oamenii, în siguranță. Dar inginerii Amazon spun că Proteus se poate mișca peste tot fără risc de accidente și nu are zone restricționate precum generațiile anterioare de roboți de depozit, ceea ce e un pas important în domeniu.
După 27 de ani de muncă, a primit ca recompensă un bilet la film și niște bomboane
Un singur angajat cu IQ scăzut (sau răutăcios) poate face un rău imens organizației și să-i provoace un deficit de imagine greu de rezolvat.
În cazul nostru, angajatul prostănac/răutăcios este cel care a hotărât că Kevin Ford, cel care a preparat și vândut fast food Burger King pe aeroportul din Las Vegas timp de 27 de ani, fără să lipsească singură zi de la serviciu, va primi ca recompensă la plecare, pentru loialitatea față de companie, o pungă cu goodies absolut meschină, conținând un bilet la film, bomboane și două pixuri.
Întâmplarea a fost înhățată de presă și de sfinții virtue signalling și s-a viralizat. Fiica lui Kevin s-a enervat și a pornit o campanie de donații pe gofundme.com. Până aseară, se strânseseră 163.000 de dolari.
Să trăiești, Burger King, ai dat lovitura. (businessindider.com)
Imnul celor care își dau demisia: Break My Soul
Din primăvara anului trecut, peste 4 milioane de americani și-au părăsit locurile de muncă în fiecare lună. Este un număr record. În single-ul extras din noul său album, „Renaissance", care va fi lansat în iulie, Beyoncé exploatează această tendință populară, creând un imn pentru Great Resignation:
Și tocmai mi-am dat demisia / O să-mi găsesc o nouă motivație / La naiba, mă făceau să muncesc atât de mult / Și mă făceau cu nervii / Din cauza asta nu mai pot dormi noaptea
Bine, Beyoncé nu are de unde să-și dea demisia - are o avere de 500 de milioane de dolari. Și chiar dacă rămâne fără niciun ban, soțul ei, Jay-Z, este miliardar, ajuns bogat tot așa, cântându-le amărâților despre dreptate socială și lupta de clasă:
Un gând bun pentru cei care fac FITS posibil
Până duminică, Sibiul ne așteaptă la Festivalul Internațional de Teatru (FITS).
Partener al Festivalului de aproape două decenii, UniCredit Bank revine și în acest an la Sibiu cu o amplă campanie OOH prin care brandul își declară admirația față de oraș și FITS, editează revista-program a Festivalului, pe care o oferă, gratuit, într-un tiraj de mii de exemplare.
De asemenea, UniCredit Bank susține realizarea aplicației FITS, care poate fi descărcată atât din GooglePlay, cât și din AppleStore.
Fabrica de Cultură UniCredit, un punct nodal pentru întâlnirile publicului cu unele dintre cele mai bune spectacole din programul FITS și TNRS, a beneficiat, de asemenea, de îmbunătățiri în toate cele patru spații de joc și în foaier, de la signalistica nouă până la perne.
„Am pornit acest parteneriat acum 19 ani și revenim la Sibiu mai deschiși ca niciodată, mai dornici să împărtășim magia cu toți cei pasionați de artele spectacolului.
Ne întoarcem la Sibiu și cu bucuria de a regăsi aici o comunitate mai puternică în fiecare an, una întărită de arta și creativitatea oaspeților de la fiecare ediție a Festivalului, și pe care ne mândrim că o putem susține constant” - spune Anca Ungureanu, Identity & Communication Director, UniCredit Bank.
La rândul său, Constantin Chiriac, președinte FITS, afirmă că „în cazul UniCredit Bank, considerăm colaborarea noastră nu doar un parteneriat între două instituții ci chiar o prietenie. Prietenii sunt cei pe care te poți baza necondiționat, la bine, dar și la greu.”
În ultimii ani, UniCredit Bank a făcut eforturi pentru a aduce în programul artistic al Festivalului instalații interactive. În anii trecuți, publicul a primit cu entuziasm și a interacționat cu cele două propuneri făcute de UniCredit: Copacul care dăruiește și Zidul Speranței.
În 2022, publicul din Piața Mare va putea admira A TOTEM TO FRUMIRIA (foto), o lucrare de artă specială, realizată de Apparatus 22, o instalație accesibilă tuturor din prima până în ultima zi a Festivalului, una în care fiecare dintre noi își poate găsi reflexia, dar și FRUMUSEȚEA (tema acestei ediții a festivalului) interioară.
Instalația produsă de Apparatus 22 exprimă în spațiul public fascinația colectivului pentru teritoriile de intersecție poetică în reflecția despre corp, emoții, frumusețe, hibridizare. Totemul oglindește, astfel, mai multe temporalități și perspective între vizibil, invizibil și magic.
Apparatus 22 este un colectiv transdisciplinar de artă, fondat în ianuarie 2011, în București, care explorează relațiile complexe dintre economie, politică, studii de gen, mișcări sociale și sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecție asupra societății contemporane.
Petrecere la piscină? WE by Loewe vine cu muzica
Dacă ai pretenția ca tot ceea ce te înconjoară să arate foarte bine vara asta, boxele din seria WE by Loewe te vor mulțumi: au obținut un premiu reddot pentru design, plus că vin în patru culori, la alegere, calibrate și pentru cei mai sobri, și pentru cei mai dezinhibați: storm grey, cool grey, coral red și aqua blue.
Sunt wireless (Bluetooth, NFC), evident, pentru că au fost proiectate pentru aer liber, dovadă că sunt rezistente la stropire și praf (IPX6), așadar potrivite pentru plajă și piscină, dar și pentru zeci, sute de alte ocazii viitoare de relaxare și vacanță.
Le găsim în două dimensiuni la alegere:
WE HEAR 1, cu o putere de 20 de wați, oferă un sunet super, cântărește 740 de grame și are dimensiunile de 90 x 220 x 83 mm, fiind foarte ușor de transportat așadar. Bateria ține până la 14 ore, iar încărcarea este rapidă.
WE HEAR 2, cu o putere de 30 de wați, are dimensiunile de 125 x 290 x 121 mm, cântărește 2 kg, durata bateriei este de 17 ore (cât pentru un weekend) și se încarcă de asemenea rapid.
Raportul calitate/preț este excelent. Producătorul Loewe aniversează anul viitor 100 de ani de când inginerii săi tot perfecționează sunetul scos de diverse aparate, așa că ai o garanție în plus că obții ce este mai bun.
Îți poți alege modelul preferat de aici.
Cât de bine cunoști Excel?
V-am povestit recent despre o fată care ține lecții de Excel pe TikTok și are un succes fenomenal. Pe Instagram, întâlnim o altă influenceriță blondă, preocupată de asemenea să ne învețe Excel:
Are doar 161 de postări, dar a strâns deja 1,6 milioane de urmăritori.
Alternativa: Dacă nu îți place Excel pentru că Bill Gates e reptilian, încearcă aplicația Causal și spune-ne și nouă printr-un comentariu cum ți se pare.
Zoe app
Nu l-am testat, dar mi se pare interesant acest start-up ca exponent al unei tendințe. Nu e singurul de pe piață și sigur vor mai apărea alte mii de astfel de teste scumpe care îți vor propune să te învețe ce să mănânci pentru a-ți fi bine.
În acest caz, contra a câteva sute de dolari, primești acasă o cutie cu teste: pentru microbiomul intestinal (recoltezi o mică mostră de caca), de monitorizare continuă a nivelului de glucoză plus o cutie de brioșe special pregătite pe care trebuie să le mănânci, pentru ca laboratorul să își dea seama cum te înțelegi cu grăsimile și carbohidrații. După ce te testezi, trimiți mostrele, ți se face profilul alimentar și primești acces la aplicația mobilă Zoe. Zoe îți va spune dacă diferite combinații de alimente pe care le proiectezi în minte, cu poftă, nu sunt cumva toxice pentru tine.
Cred că în 10-20 de ani, cam toți ne vom face testele astea, recomandate de medicul de familie. Ceea ce nu va fi neapărat rău, dacă testele vor fi corecte și concludente.
Salariile la Microsoft. De exemplu, cât câștigă un artist multimedia
Un multimedia artist (designer) poate negocia între 129.255 și 153.900$ pe an.
Alte salarii:
Restul, aici (articol cu plată).
Banii n-au miros
Americani aflați în tratament oncologic sunt bombardați pe Facebook cu reclame la Apatone, un amestec pe bază de vitamina C, care „ucide cancerul”. Acest „medicament” nu este aprobat în SUA și pentru a-l procura trebuie să mergi la o clinică din Mexic, aproape de graniță. Clinica mexicană targetează pacienții americani cu alte 20 de anunțuri diferite pe Facebook.
Facebook și Instagram abundă în anunțuri care conțin promoții senzaționale în domeniul sănătății, de pe urma cărora compania condusă de Mark Zuckerberg obține profituri interesante. Anunțurile înșelătoare pot rămâne necontestate timp de luni și chiar ani de zile. Problema e că aceste tratamente dubioase pe teme medicale cărora Facebook le găzduiește reclamele se dovedesc adesea toxice, iar în cel mai bun caz, au eficiență discutabilă. (technologyreview.com)
SCURTE
Foto. Pădurea pietrificată din Arizona National Park.
______________________
Natura. De ce vorbesc papagalii. Video, 5 minute, subtitrat în engleză.
_________________
Mâncare. Anthony Bourdain ar fi împlinit sâmbăta trecută 66 de ani. Scriitoarea Kaila Yu a testat (spune ea) toate cele 115 rețete din cartea lui Bourdain Appetites și a ales trei ca preferate. (Nu citi dacă ți-e foame.)
_____________
Auto. Cadillac va produce anul viitor Celestiq EV, un sedan electric de lux al cărui preț va fi aproximativ 300.000$.
______________
Vacanță. The Champagne Cocktail. La finalul textului ai și un playlist asortat.
_______________
TikTok. Hashtag-ul #summervibes a adunat 12,5 miliarde de vizualizări. Apropo, salariile la TikTok variază între 30$ pe oră și 400.000$ pe an. (În caz că te angajezi.)
_____________
Podcast. Compania soților Obama, Higher Ground Media, care produce printre altele filme pentru Netflix, și-a mutat podcasturile de pe Spotify pe Audible (Amazon).
______________
Computere. Caută și aici.
__________________
Economie. Habar nu am cât de prietenă a fost doamna Merkel cu rusul criminal, dar visez ca grăsunul Ciucă să facă măcar 10% (nu va face) din ce a făcut nemțoaica pentru ecosistemul antreprenorial din Germania. Experiența mea la Technische Universität Berlin de acum nouă ani.
—————————
Parașutism. Nu încerca așa ceva acasă. Sprijin pentru Ucraina.
_____________
Poezie. De ce rușii (ăia de vor război, se înțelege) vor rămâne niște primitivi.
______________
Muzică. Oricât ai fi de mototolit(ă), piesa asta de acum fix 15 de ani te va face bine: Bătrâna țigancă mi-a spus: Ești un lup, băiete, pleacă din orașul ăsta.
White Bird: A Wonder Story - Official Trailer. În cinematografe, din octombrie: