Oameni de ispravă a avut România.
Acum trei ani s-a redeschis Muzeul Doctor George Severeanu, pe strada Henri Coandă, 26, din București. Doctorul Severeanu (1879-1939) a fost unul dintre primii radiologi români.
(Tatăl său, de asemenea medic, a construit în 1896, la Spitalul Colțea, primul aparat capabil să facă radiografii, la doar un an de la descoperirea razelor X.)
Pe lângă științele medicale, doctorul Severeanu a mai avut o pasiune: a colecționat antichități, mai ales monede, în număr de câteva mii, dintre care multe rarități. Colecția a fost donată Bucureștiului și alcătuiește astăzi muzeul.
În fotografie, un prețios krater grecesc din anii 350-300 înainte de Cristos, din colecția Severeanu. Vasul servea diluției vinului cu apă. Grecii antici nu beau vinul simplu, pentru a nu se îmbăta precum barbarii neciopliți.
E mai indicat să discuți pe întuneric
Israelienii sunt în topul tehnologiilor de spionaj. Un recent exemplu uluitor care te va pune pe gânduri.
Cercetătorul Ben Nassi, doctorand al Universității Ben-Gurion, a demonstrat public cum poți intercepta convorbirile dintr-o cameră în care e aprins un bec, nu contează de care, cu filament, fluorescent sau LED. Sunetele din încăpere, inclusiv vocea umană, fac ca becurile să vibreze, ceea ce determină mici variații ale luminii. Captate de la distanță cu un telescop, aceste variații de lumină redau cu destulă acuratețe sunetele din încăpere. Ban Nassi a demonstrat aplicația, botezată Lamphone, captând două melodii și un discurs al lui Trump dintr-un birou în care era aprins un bec de 12W, de la 25 de metri.
Documentarul:
Util pentru creativi
Pentru a obține rapid coduri de culoare din click-uri pe pixeli. Pop-up-uri enervante, dar aplicația e sigură.
Alergi și devii agent secret
Sunt o mulțime de aplicații mobile pentru alergat, dar noua Running Stories s-ar putea să aibă succes fenomenal pe piață. Pentru că ucide plictiseala.
Inovația: îmbină storytelling și gamification cu funcțiile de bază ale unei aplicații de jogging.
Funcționează simplu: cu GPS-ul pornit, alergi în timp ce ai de îndeplinit niște sarcini, primite în căști, în funcție de scenariul ales. Poți fi spion, să joci într-un film horror, într-unul SF sau într-o comedie.
Deocamdată, Running Stories e în variantă beta doar pentru iOS. Urmează cea pentru Android. Iar singurele rute optimizate sunt cele din Singapore.
Aplicația este creația unei agenții digitale care lucrează pentru Nike.
Să visăm frumos
Bang & Olufsen împlinește 95 de ani (compania a fost înființată în 1925) și cu ocazia asta a lansat Golden Collection, o reinterpretare cu tușe suplimentare de lux a celor mai reușite creații ale sale.
De pildă, boxa din imagine, Beosound Balance (2.500 euro), are baza din marmură de Carrara. Detalii despre cele nouă piese din Golden Collection.
Poate cadouri de Crăciun? :)
Îți plac produsele Bose? Un pic de istorie
Rămânem în zona produselor de lux.
Povestea producătorului de echipamente audio de lux Bose este interesantă.
În 1956, Amar G. Bose, absolvent și profesor la Massachusetts Institute of Technology, și-a cumpărat un sistem audio. Nu a fost deloc mulțumit, astfel că a început să-și construiască singur unul, acasă. A înregistrat mai multe patente, iar în 1964 a lansat compania Bose, astăzi preferată de audiofili și cu vânzări de mai multe miliarde de dolari anual.
Amar Bose a rămas profesor la Massachusetts Institute of Technology timp de 45 de ani. Înainte de a muri, a dăruit acestei universități pachetul majoritar de acțiuni Bose. Massachusetts Institute of Technology nu are voie să înstrăineze din acțiuni, nu are drept de decizie în afacerea Bose, dar poate folosi dividendele generoase pentru propria finanțare.
Așa că ori de câte ori cumpărați produse Bose, o parte însemnată din profit merge în cercetarea americană.
Cel mai urmărit medic pe Twitter pe tema covid-19
Dacă nu te interesează subiectul, te înțeleg, treci repede mai departe.
Dacă te interesează, acesta este link-ul către contul de Twitter al doctorului Bob Watcher (152.000 de followers), șeful departamentului de medicină al University of California.
Marketing de manual: sarea de Himalaya
Nu există dovezi că sarea roz de Himalaya ar avea mai multe beneficii pentru sănătate decât alte sorturi, de exemplu sarea marină.
Cu toate acestea, are un fenomenal succes mondial, fiind vândută în cantități însemnate și la prețuri bune.
Una dintre explicațiile succesului: influencerii de wellness care se străduiesc de ani buni să o promoveze aproape ca pe un placebo, inclusiv prin minciuni gogonate de genul „sarea roz reglează glicemia”.
Un exemplu: hashtagul #pinksalt marchează 115.000 de poze pe Instagram. Cum poți să faci o sută de mii de poze cu sare? Uite că se poate. (The Atlantic)
Așa arată nouă sticlă de Pepsi de 2 litri, redesenată după 30 de ani.
Playlistul lui Obama
Oare ce muzică ascultă Trump? Dar Iohannis? Așa-i că e greu să îți imaginezi?
Barack Obama și-a lansat ieri primul volum din seria memoriilor sale, A Promised Land.
(E un pariu interesant, dacă Barack își va depăși ca succes de piață soția, a cărei carte s-a vândut în 14 milioane de exemplare.)
În campania de promovare a cărții, fostul președinte a postat pe Twitter playlistul său favorit, cu piese de la soul, la country și rap.
Să ascultăm prima dintre piese, cu Queen Aretha Franklin (1942 - 2018):
Am nevoie doar de un loc unde să-mi pot pune capul.
„Hei, domnule, îmi puteți spune unde un om ar putea găsi un pat?”
El doar a rânjit și mi-a strâns mâna: „Nu” - a fost tot ce a spus.
(Cei care aveți pick-up, nu ratați discul.)