Pictura abstractă reprodusă în această fotografie, intitulată Pie Fight Interior 12, aparține pictorului Adrian Ghenie, 45 de ani, originar din Baia Mare, și a fost vândută săptămâna trecută la o licitație organizată de Christie’s Hong Kong cu 10,3 milioane de dolari, cu mult peste evaluarea inițială. Tot în această lună, o altă lucrare a lui Ghenie s-a vândut la Christie’s New York cu 9,29 milioane de dolari. (artnews.com)
Vrei să investești în cripto? E treaba ta, dar nu te lua după influenceri
Tu ai cumpăra părți cripto dintr-un personaj de desene animate, sub formă de arc mecanic cu ochi mari și care scoate limba? Exact asta au făcut unii care au investit în Dink Doink (arcul de care pomeneam, vezi în imagine), un proiect-combinație între entertainment și cripto. Pe scurt, investitorii ar fi urmat să primească automat bani de fiecare dată când acest personaj, Dink Doink, apărea într-un show, serial etc.
În iunie anul trecut, influencerul Logan Paul a promovat Dink Doink pe Twitter (are 6 milioane de followers), pe Telegram, dar și în podcastul său, „Impaulsive".
Cred că bănuiești ce s-a întâmplat mai departe. Prețul Dink Doink s-a prăbușit la o fracțiune de cent.
Logan Paul a omis să menționeze, în promovările sale, câteva informații relevante. De pildă că el și creatorul proiectului erau prieteni și construiseră împreună ideea criptomonedei. De asemenea, că el primise gratuit o cantitate mare de monede cripto Dink Doink la lansare. Acum știe toată lumea în buzunarele cui s-au dus banii investitorilor.
Logan Paul nu este singurul influencer în acest film. Alte două exemple sunt Kim Kardashian and Floyd Mayweather, care au câștigat milioane de dolari din promovarea unor criptomonede.
Sumele plătite promotorilor cripto pot fi astronomice. Un proiect NFT numit Hive Investments a recrutat influenceri, oferind plăți de până la 400.000 de dolari - mai scrie nytimes.com.
Cringe. Și despre o nouă formă de literatură
Auzim din ce în ce mai des cuvântul cringe. Ne explică înțelesul acestuia scriitorul K. Allado-McDowell, autorul romanului Amor Cringe.
„Cringe este un termen argotic care a apărut pe internet. Se referă la un comportament online care îl face pe un observator să se simtă indirect jenat. Suntem deranjați pentru că empatizăm cu rușinea pe care o simt ceilalți sau pe care credem că ar trebui să o simtă.”
K. Allado-McDowell a inițiat în 2016 programul Artists + Machine Intelligence la Google și scrie literatură împreună cu GPT-3, un model AI avansat de predicție lingvistică capabil să genereze texte (i se mai spune autocomplete pe steroizi), texte care par scrise scrise de om - de exemplu articole, știri sau anunțuri de angajare. (The Guardian a publicat un astfel de articol alcătuit de GPT-3 și nu a sesizat nimeni că e redactat de un robot.)
K. Allado-McDowell a scris un prim roman sub formă de dialog cu un soft GPT-3, iar în al doilea, acest Amor Cringe, a mixat pasaje/cuvinte scrise de el cu cele generate de GPT-3. Acțiunea e congruentă cu vremurile, cu social media, influenceri, TikTok etc.
Bineînțeles, Wired i-a intervievat pe amândoi coautorii romanului, pe om și pe robot (răspunsurile GPT-3 în interviu sunt marcate cu italice).
Știu, poate părea o aiureală, dar e doar un experiment literar conectat la modernitate. Acum 100 de ani, românul Tristan Tzara „scria” poezii dadaiste extrăgând dintr-o pălărie cuvinte decupate din ziare și așezându-le în ordine.
Cum sună Universul
NASA a publicat un clip cu sunetele generate de gaura neagră din galaxia Perseus aflată la 240 de milioane de ani lumină. Vei spune că în cosmos nu sunt posibile sunete, pentru că e vid, dar avem aici explicația. De văzut cu sunet, evident:
Te invit la Techsylvania, cel mai important eveniment tech din România
Techsylvania este cel mai complex eveniment internațional de tehnologie desfășurat în România, devenit tradițional deja, prima ediție având loc în 2014. Anul trecut a înregistrat participanți din 72 de țări.
Sub sloganul „Explore today. Innovate tomorrow” și definit drept „The place where business & tech meet to take it to another level”, Techsylvania 2022 va avea loc la Cluj în zilele de 28 și 29 iunie.
Ediția actuală este hibrid, în sensul că se va desfășura fizic, cu prezența invitaților pe scenă și cu public în sală, dar și virtual cu transmisie online.
De ce să participi. Ce oferă esențial Techsylvania? Cine va vorbi?
Conferințe. Organizatorii promit să aducă pe scenă peste 60 de lideri de top din domeniul tehnologiei, afacerilor și investițiilor, care prezintă viziunea actualizată asupra viitorului.
CEO, fondatori, directori executivi și experți tehnici de calibru ai celor mai de succes companii de tehnologie din lume vor fi prezenți la ediția cu numărul 9.
Alina Vandenberghe este co-fondatorul companiei Chili Piper, cel mai nou unicorn din Statele Unite ale Americii fondat de un român.
Sacha Dragic este fondator şi executive chairman al Superbet Group, activ pe piaţa de pariuri sportive şi gaming de mai bine de un deceniu. Deşi businessul a fost fondat şi dezvoltat iniţial local, în urmă cu 4-5 ani a început expansiunea internaţional.
Alte nume prezente pe scena evenimentului sunt: Mark Porter, CTO la MongoDB, Suthen Thomas, CTO la Grab, Lloyed Lobo, co-fondator la Boast.AI, Ajey Gore, partener operațional la Sequoia Capital India, Trang Nguyen, co-fondator la TI Platform, Zach Coelius, partener la Coelius Capital - ei sunt doar câțiva dintre profesioniștii care își vor dezvălui din secretele carierei lor în cadrul Techsylvania 2022.
Lista în actualizare cu speakerii confirmați, aici.
Q & A. Pregătește-te pentru conversații deschise și incitante cu invitați de top. Posesorii de bilete Premium au posibilitatea de a pune întrebări directe de genul Cum au reușit? Cum au învățat? De ce au eșuat? Care este rețeta lor de succes? Care este superputerea lor?
Conținut exclusiv. Conținutul produs de Techsylvania acoperă peste 20 de subiecte, sub 5 teme generale despre industrii și tehnologii care se dezvoltă rapid, prezentate de experți. Biletul la Techsylvania îți oferă acces la toată această cunoaștere.
Startup Alley. Vei putea explora un spațiu dedicat startup-urilor invitate să își prezinte tehnologiile unor potențiali parteneri de afaceri și mass-media.
Oportunități de afaceri. La acest capitol avem Executive Roundtables – discuții în cerc restrâns pe anumite subiecte; Expo Aria – zonă în care cele mai ambițioase companii își prezintă produsele și serviciile; Networking Aria – Techsylvania facilitează întâlniri între manageri, investitori, antreprenori, experți, cu scopul de a iniția parteneriate și colaborări.
Evenimente via satelit. Poți alege să participi la evenimente virtuale precum webinarii, conferințe, workshop-uri, în funcție de aria ta de interes.
Nu mai e foarte mult până la deschiderea Techsylvania 2022, așa că te invit la casa de bilete, iar vestea bună e că dacă folosești codul VictorKapraCivilization_Cmpgn și te numeri printre primii 20 înscriși cu acest cod, biletul poate fi gratuit, dacă alegi din variantele Builder - In-Person GUEST sau Builder - Virtual GUEST.
Rezolvarea blocajelor de trafic e o chestiune de matematică
Compania israeliană ITC (Intelligent Traffic Control) afirmă că rezolvarea ambuteiajelor e o chestiune de matematică. Software-ul său bazat pe inteligență artificială colectează date în timp real de la camerele de supraveghere rutieră și apoi trimite instrucțiuni pentru a manipula semafoarele în funcție de fluxurile de vehicule.
„ITC a reușit să demonstreze matematic că multe ambuteiaje pot fi prevenite dacă se intervine suficient de devreme", spune un executiv al companiei, care a demonstrat o fluidizare semnficativă a traficului în cele două intersecții care utilizează sistemul ITC.
Compania reamintește că aglomerația rutieră este un flagel mondial, calculând că un șofer mediu din țările dezvoltate petrece trei zile pe an blocat în trafic, agravând, de asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră. (france24.com)
R.M.N., cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, intră în cinematografe de vineri
UniCredit Bank prezinta R.M.N – cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu – în calitate de partener oficial pentru lansarea filmului în România.
De vineri, 3 iunie, suntem invitați să vedem in cinematografe R.M.N., film selectat în competiția festivalului de film de la Cannes, locul în care au premiera în fiecare an cele mai așteptate, originale și valoroase filme din întreaga lume.
Filmul Lui Cristian Mungiu spune o poveste despre despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
Sinopsis: în preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. Trailerul:
Smartwatch-uri la prețuri bune pentru copii
Copiii sunt înnebuniți după smartwatch-uri. E de ajuns să vadă că un coleg din clasă poartă unul la mână și vor imediat și ei.
O idee bună este să-i cumpărați copilului un ceas inteligent potrivit pentru vârsta lui, și nu unul scump; în caz că se plictisește de gadget sau îl rătăcește, nu veți regreta banii.
Canyon a adus pe piața autohtonă game de smartwach proiectate special pentru cei mici și la prețuri bune.
Telefon sub formă de smartwatch pentru copii CanyonTony Kids Watch
Îl putem considera un mini-telefon GSM sub formă un smartwatch. Introduceți o cartela SIM 2G GSM în ceas, iar copilul vă va putea suna și prelua apelurile dvs cu acest mic gadget. Face fotografii și înregistrează mesaje vocale. Primește și carduri MicroSD de pe care pot fi redate cărți audio sau muzică prin difuzor. Canyon Tony Kids Watch vine cu șapte jocuri educaționale, calculator, ceas cu alarmă, calendar, cronometru. Puteți alege unul de aici.
Pentru copii mai măricei, spre adolescență, recomand modelul Smartwatch Canyon Lollypop
Cu formă elegantă, acest smartwatch se conecteaza la un smartphone Android prin Bluetooth 5.0 și funcționează cu aplicația proprie Canyon Life. Robust, atrage atenția pentru că este rezistent la particule mici și la umezeala în interiorul carcasei (standardul IP68), astfel că e e potrivit când copilul face sport, inclusiv înot. Ceasul adună informații esențiale despre activitatea fizică și calitatea somnului. Are integrate un accelerometru și un senzor de ritm cardiac. Alegi culoarea și consulți specificațiile tehnice complete aici.
Tendințe: oferte turistice pentru câini
Mi-a rămas în minte băbuța care venise la liturghie, într-o biserică din Ostia, însoțită de cățel. Acesta stătea liniștit pe bancă și urmărea atent ritualul.
Oamenii au rămas în casă doi ani împreună cu peturile lor și acum vor să meargă împreună și în vacanță. Managerii de hoteluri mai isteți au prins ideea și oferă servicii și pentru câini. Două exemple:
The Lygon Arms, un hotel istoric de lux din Anglia, oferă pachete spa pentru cățel și stăpân(ă) la doar 170 de lire. În pachet intră tratamente faciale și pentru unghii valabile pentru ambele vietăți.
Hotelul El Encanto din Santa Barbara oferă meniuri gourmet, fără gluten, pentru câini la 15$. Pentru patrupezii stresați, bucătarii hotelului prepară ceaiuri relaxante de mușețel, la 5$ bolul. (wsj.com)
No Comment
Copiii din patru școli primare din Țara Galilor vor lua parte săptămâna aceasta la workshop-uri organizate de oameni de știință și profesori pentru a-i informa despre beneficiile consumului de „proteine alternative", cum ar fi insectele. Este așteptată aprobarea Food Standards Agency.
Un studiu publicat în Journal of Cleaner Production conchide că fermele de insecte emit cu 75% mai puțin carbon decât fermele de păsări. Insectele comestibile sunt bogate în proteine, antioxidanți, vitamine și alte substanțe nutritive.
Cercetătorii speră că școlarii cu vârste cuprinse între patru și 11 ani vor fi dispuși să încerce unele dintre cele mai exotice alimente. (metro.co.uk)
Dacă te interesează subiectul, poți citi aici experiența mea cu înghețata din insecte.
Elon Musk salută recesiunea: Plouă cu bani pe proști de prea mult timp
Musk a primit împrumuturi și scutiri de taxe de la stat menite să țină Tesla pe linia de plutire, dar acum spune că unele companii ar trebui să dea faliment spre binele economiei.
„Plouă cu bani pe proști de prea mult timp. Unele falimente trebuie să aibă loc” - a spus el răspunzând unei întrebări sosite pe Twitter.
„De asemenea", a continuat el, „statul acasă din cauza covidului i-a păcălit pe oameni să creadă că de fapt nu trebuie să muncești din greu. Se apropie o trezire neplăcută!"
Este un discurs dur din partea unui om despre care se spune că are o avere de 218 miliarde de dolari, mai mult decât oricine altcineva din lume. Și trece cu vederea în mod convenabil ajutoarele considerabile pe care Musk însuși le-a primit în procesul de creștere a averii sale nete, după ce a cumpărat cu doar 6,5 milioane de dolari participația majoritară în Tesla în 2004. Cum a reușit Musk să facă față furtunilor economice și trezirilor neplăcute care au urmat? În 2008, compania a lansat o imitație a lui Lotus Elise numită Roadster. La un preț de pornire de aproximativ 80.000 de dolari, automobilul nu era tocmai un model care miște piața; cu doar 2.450 de bucăți vândute la nivel mondial făcea ca viziunea lui Musk de a produce în masă mașini electrice să pară o himeră. Dar, un an mai târziu, Tesla a primit un împrumut de 465 de milioane de dolari ca parte a unui pachet federal de stimulare - bani care au asigurat dezvoltarea și fabricarea revoluționarului Model S. (guardian.com)
SCURTE
Chien Shoumei. Asta înseamnă în japoneză certificat de întârziere și poți să-l obții, pentru a-l prezenta șefului, dacă trenul cu care călătorești spre serviciu în Tokio are o întârziere mai mare de cinci minute.
__________________
Alcool. Cum să prepari un Dry Daiquiri. Dacă nu îți plac cocktail-urile cu zahăr, nu te împiedică nimeni să torni whisky peste gheață și să termini povestea. Plus playlist-ul adecvat.
___________________
Tablă. Dacă e vreun fan Post Malone pe aici, îi poate vedea în toată splendoarea dinții de tablă (sau zwarovski, nu-mi dau seama) și unghiile negre în Spicy Wings.
_____________
VIP. Time. Most Influential People 2022.
____________
Istorie. Cel mai plimbat, furat, copiat monument din București.
____________
Pisici. Neapărat cu sunet.
___________
Media. Bloomberg lansează un podcast despre cripto. Un trailer, aici.
______________
Bani. Inflația în Spania și Germania:
________________
Relaxare. Un joc de geografie.
______________
IQ. 6,6 milioane de vizualizări.
___________
Rețete. Nicio ediție fără.
____________
Cum să-ți oprești mintea.