Celebrul și emblematicul microbuz Volkswagen din anii 50 a fost relansat în variantă electrică și burdușit cu tehnologii digitale de ultimă generație.
ID. Buzz (în două variante - transport persoane sau marfă) va fi disponibil în România pentru prevânzare în vară. Viteză maximă: 145 km/h. Ambele modele pot fi văzute până dumincă seara în mall Băneasa, în concept store Moon City e-mobility lounge. Un clip despre.
Who wants to live forever?
Platforma metavers Somnium Space va lansa serviciul Live Forever, o funcție „care permite oamenilor să își stocheze digital imaginea, mișcările, gândurile și conversațiile sub formă de date utilizate apoi la crearea unui avatar care se mișcă, vorbește și sună exact ca originalul".
Scopul final al serviciului este de a crea o versiune a persoanei, versiune care va trăi digital pentru totdeauna, astfel încât familia și prietenii să o poată vizita oricând în parcela de teren din metavers.
Compania plănuiește să înceapă să înregistreze datele primilor clienți în acest an, la un cost pornind de la 50 de dolari/an.
Managerului Somnium Space, Artur Sychov, i-a venit cu această idee când tatăl său a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. Sychov era îngrijorat de faptul că ai lui copii, încă foarte mici, nu vor apuca să-și cunoască bunicul. (vice.com)
O definiție bună pentru inflație. Cât a crescut prețul unei case în Marea Britanie în ultimii 50 de ani
O casă standard din Marea Britanie costă acum 274.000 de lire sterline, în creștere cu 24.000 de lire sterline față de aceeași perioadă a anului trecut.
În 1970, prețul mediu al unei case era de 4.057 de lire sterline și a crescut la 5.158 de lire în 1972.
În 1972, salariul mediu anual pentru bărbații de peste 21 de ani era de 1.903 lire sterline, în timp ce femeile de peste 18 ani câștigau în medie doar 1.066 de lire sterline pe an.
Astfel, acum o jumătate de secol, o casă costa de 2,7 ori salariul mediu anual al bărbaților britanici și de 4,8 ori salariul mediu anual al femeilor.
Salariul mediu anual la începutul anului 2022 era de 24.600 de lire sterline, ceea ce înseamnă ca o casă poate fi cumpărată acum cu 11 salarii medii anual.
Așadar, o casă = 2,7 salarii anuale în 1972 versus 11 salarii anuale în 2022. Aceasta e inflația.
Sistemul AI care creează imagini la comanda ta vocală
Rostești, de exemplu, un astronaut care călărește un cal alb în spațiul cosmic și sistemul bazat pe inteligență artificială DALL.E îți compune imaginea pe loc.
Un demo:
Dacă te-a prins subiectul, încă un clip explicativ:
DALL.E, soft AI text-to-image construit pe conceptul GPT-3, nu este încă accesibil publicului. Dar a trezit mare interes în zona artiștilor digitali și comunicatorilor.
Sauditul nervos
Elon Musk s-a oferit să cumpere tot Twitter-ul cu vreo 40 de miliarde de dolari. Un alt acționat, un prinț saudit, s-a enervat rău. Pe Twitter, firește:
Metaversul nu prea știe de capul lui
Am mai spus-o: proiectele metavers, de care tot auzim, nu sunt gândite pentru actualii maturi (noi) și ca fiind de imediată actualitate, ci pentru copiii care se mișcă cu dezinvoltură în, de pildă, Minecraft și care vor dobândi relativ curând putere de cumpărare.
Mare parte dintre articolele din presa internațională pe tema metavers sunt exaltate (din rațiuni pe care putem să le bănuim), dar dezvoltarea acestui concept întâmpină ceva probleme serioase. S-ar putea să fie vorba doar de bolile copilăriei, care să fie depășite curând.
Între sceptici, se remarcă Ryan Broderick, al cărui newsletter este nominalizat de două ori la Webby Awards 2022. El explică savuros ca de obicei realitatea momentului:
Există două facțiuni care se luptă pentru a crea metaversul.
Pe de o parte sunt platformele Meta (Mark Zuckerberg), Epic Games, Roblox, Minecraft. Metaversul în viziunea acestora trebuie să fie format din spații sociale care creează hiper-dependență, bine supravegheate și sigure pentru branduri.
De cealaltă parte sunt evangheliștii Web3 obsedați de cripto, care vor să transforme internetul într-o rețea descentralizată de cazinouri conduse de tehno-baroni ascunși după pseudonime, în care fiecare interacțiune online necesită microplăți. Niciuna dintre aceste două modele de dezvoltare nu sună prea bine.
Meta (fosta Facebook) va percepe comisioane de până la 47,5% pentru creatorii care doresc să vândă produse virtuale în marketplace-ul lui Zuckerberg, Horizon. Cei de la Web3 au spus pe bună dreptate că respectiva taxă este complet ridicolă. „Aceasta este starea actuală a web-ului și, fără Web3 și modelele sale de afaceri disruptive, nu există alternativă mai potrivită, viziune pentru viitor și rezultate mai bune pentru utilizatori, comunități și creatori", a scris @ianDAOs pe Twitter.
Produsele Web3 sunt nașpa și scumpe, dar cred că această comunitate a făcut o treabă destul de bună în a arăta o mulțime de probleme majore ale Web 2.0 (actualul online) și a încercat cel puțin să creeze modele alternative. Iar dacă Meta insistă să ia aproape 50% din banii comunității sale de dezvoltatori, platformele din prima tabără ar putea sfârși prin a deveni irelevante, indiferent de ceea ce se întâmplă în a doua tabără, adică lumea cripto - conchide Ryan Broderick.
Consumul social media în Statele Unite. Youtube se uită de sus la restul
Pe larg, aici
Newslettere substack cu playlist-uri
Cred că găsește fiecare ceva care să-i placă.
Un cadou potrivit pentru acest timp: Aerator Automat Prestigio
Unele vinuri arată tot ce știu și de ce sunt în stare spre desfătarea noastră doar după ce sunt aerate. Aerarea înseamnă subtile reacții chimice pornite când dopul este scos și lichidul se bucură de aer.
Buchetul vinului înflorește astfel. Doar că operația trebuie făcută cu meșteșug.
Tehnologia intervine și aici și ne propune un aerator automat semnat Prestigio. Funcționează simplu și eficient cu ajutorul a patru baterii AAA, suficiente pentru vreo 30 de sticle.
Este deja ambalat potrivit pentru un cadou (pe care poți să ți-l faci și singur), așa că intră aici și vezi prețul.
O invitație
Dacă nu ai auzit până acum de Așezămintele Ion I.C. Brătianu este firesc. Spectaculoasa clădire de patrimoniu în stil neoromânesc, construită în anul 1930, a stat încuiată și părăsită vreo două decenii. Va deveni din nou accesibilă publicului între 14 și 22 mai, când 10 designeri vor expune aici, cu ocazia Romanian Design Week 2022.
Vom fi invitați să descoperim un concept inedit: în fiecare zi, spațiul va fi reconfigurat și va găzdui o altă expoziție personală semnată de un designer român, din zona designului de produs, a designului grafic sau a designului vestimentar.
Pe lângă acestea, vizitatorii se vor putea familiariza cu istoria casei și a familiei Brătianu, precum și cu istoria zonei din jurul Bulevardului Dacia, prin intervenții speciale pe parcursul traseului expozițional.
Accesul în Design House: Așezămintele Ion I.C. Brătianu se va face prin Bulevardul Dacia nr. 10.
Pentru programul complet Romanian Design Week 2022 și actualizări ale acestuia, accesează pagina de Facebook a evenimentului, aici. Biletele pentru acces la festival pot fi achiziționate online de pe Eventbook, aici, sau offline, din rețeaua Eventbook de aici.
Romanian Design Week 2022 este un proiect: The Institute
Prezentat de: UniCredit Bank
SCURTE
A venit primăvara și în Piatra Craiului…
… și pisică sălbatică în Bucegi.
____________
Cum construiau romanii șosele. Când ai fost la Roma, ai călcat probabil pe astfel de drumuri - vechi de peste 2000 de ani, cu pietrele tocite -, dar încă funcționale.
________________
Un vis: să ajungi măcar în două-trei în locuri emblematice în care se face muzică adevărată, live.
__________
Cum apar teoriile conspirației:
În dimineața zilei de joi, 7 aprilie, locuitorii din Lazy Mountain, Alaska, au observat o formațiune bizară de nori. Spre deosebire de o dârele obișnuite, dreapte, lăsată de avioane pe cer, de data asta a apărut un nor ramificat în diverse direcții.
_____________
462k likes, 14k shares.
______________
Zen. Definiție.
Stranger Things 4 | Trailer Oficial| Netflix. Din 27 mai pe televizorul tău. Trebuie să racordezi astfel de povești cinematografice la locul în care au fost produse. De pildă, sunt sute de mii de americani religioși care așteaptă nave divine extraterestre spre a fi răpiți și duși, fizic, în ceruri. Nu glumesc, aceasta este interpretarea Bibliei în viziunea lor.
The Northman. Cu vikingi. La cinema, din 22 aprilie.