Patru sute de drone au alcătuit acest cod QR de 90 de metri (aproximativ cât Statuia libertății), pe cerul capitalei Texasului, Austin.
E o ispravă pusă la cale de Paramount pentru promovarea viitorului serial SF Halo, bazat pe popularul joc Xbox, în care lupți împotriva unei invazii extraterestre.
Cei care au scanat codul alcătuit de drone cu o aplicație QR Reader au primit un link către un trailer al serialului. (Funcționează și dacă scanezi poza de sus.) (hollywoodreporter.com)
Google: interesul pentru NFT și metavers, în scădere. Însă…
Interesul pentru metavers ca termen a atins apogeul când Facebook și-a schimbat numele în Meta și a început să evanghelizeze viitorul digital. Dar, de atunci, termenul a cunoscut un declin al relevanței, deoarece Facebook nu a prezentat o viziune coerentă pentru acest concept și nici vreunul dintre concurenții săi. Jocurile video, dintre care multe sunt deja apropiate de metavers, nu par deloc dornice să se numească astfel, chiar dacă Fortnite și Roblox sunt de mare succes.
NFT-urile (Non Fungible Token) au atins un vârf undeva pe la sfârșitul lunii ianuarie și de atunci nu au făcut decât să scadă ca interes. E posibil ca știrile despre invadarea Ucrainei de către Rusia să fie una dintre cauze, însă interesului pentru acest termen începuse deja să se dilueze cu o lună înainte ca acest conflict să se întâmple. Declinul nu dă semne de încetinire - apreciază forbes.com.
Nu se pune însă problema ca aceste concepte/tehnologii să dispară și lumea să se îndrepte spre alte orizonturi. Startup-urile specializate în NFT au făcut în ultimii ani miliarde de dolari din această activitate, iar metaversul este prins în proiectele marketerilor, ca promovare cool și ca loc de antrenament digital pentru generațiile puberilor și adolescenților, obișnuiți cu lumile virtuale, și care vor avea putere de cumpărare, ca adulți, destul de curând.
Două exemple de promovare recente:
Heineken a lansat ieri noua și singura sa bere virtuală, Heineken Silver. Evenimentul a avut loc în fabrica de bere virtuală aflată în platforma digitală imersivă Decentraland. Invitații au participa la eveniment sub formă de avatare, iar artistul stradal de origine spaniolă J. Demsky, a contribuit la conceperea unor părți din casa virtuală Heineken Silver. Click dacă vrei să te plimbi în universul virtual Heineken. Un clip de la lansarea în metavers:
În România, SanoPass a dezvoltat platforma sanopass.io, un portal digital care oferă acces la servicii de sănătate și wellness, și a lansat o colecție de Non Fungible Tokens, SanoCubs, pe blockchain-ul platformei Elrond. Fiecare dintre cele 10.000 de NFT-uri (preț 2 EGLD) va fi unic și vine la pachet, pe lângă componenta de artă digitală, cu un abonament complet de sănătate, conținut exclusiv și recompense pentru cei care aleg un stil de viață bazat pe prevenție.
Dan Bucșa, UniCredit Bank: E bine să ne gândim că viața noastră trebuie să meargă înainte
Dan Bucșa, economistul șef pentru Europa Centrală și de Est al UniCredit Bank, omul care știe tot ce se întâmplă în economie de la Milano la Vladivostok, a fost invitatul lui Răzvan Exarhu, la Morning Glory – Rock FM. Și a spus câteva lucruri interesante, dintre care am notat câteva.
Despre prețurile combustibililor. Prețurile combustibililor au crescut peste tot în lume ca o consecință a creșterii prețului internațional al țițeiului. Dar să nu uităm că mare parte din prețul benzinei sau motorinei este reprezentată de taxe, taxe care înseamnă două treimi sau trei sferturi din prețul la pompă.
Rusia, care este sau era cel mai mare exportator mondial de petrol, nu prea mai reușește să își vândă petrolul pentru că cine vrea să cumpere un tanc cu țiței trebuie să aibă asigurări de tot felul, iar asigurări de război nu prea încheie nimeni.
Probabil că vor mai exista șocuri în timp, adică prețurile să mai crească din când în când. Analiștii specializați în energie spun că dacă prețul petrolului depășește 70-80 de dolari/baril (acum este în jur de 115 dolari/baril), drept consecință economia mondială începe să încetinească, pentru că producția de energie și transportul devin prea scumpe.
Sancțiunile aplicate Rusiei. Sunt fără precedent. În cazul excluderii Rusiei din SWIFT, care nu funcționează ca o platformă de tranzacționare, ci de mesagerie financiară, nu vorbim de o „opțiune nucleară” - rușii erau pregătiți pentru această excludere. Însă nu erau pregătiți pentru blocarea rezervelor valutare internaționale. Banca Națională a Rusiei poate accesa acum ceva mai puțin de un sfert din rezervele sale, adică 130 de miliarde de dolari dintr-un total de 643 de miliarde de dolari. Plus că americanii au blocat complet anumite bănci rusești, începând cu a doua cea mai mare. Nicio bancă rusească nu mai are dreptul să tranzacționeze dolari – cu două excepții, pentru hrană și medicamente.
Cardurile rusești nu mai funcționează în străinătate, iar intern nu funcționează toate. Deja rușii se gândesc să treacă la UnionPay - platforma de plată electronică a chinezilor, doar că aceasta nu e acceptată peste tot internațional, deci nu rezolvă problema. Din ce auzim, în momentul acesta, în Rusia este greu de procurat numerar, magazinele se golesc și se închid fabrici pentru că nu mai au cu ce să lucreze, în lipsa unor piese și subansamble care ar fi trebuit să vină din străinătate.
Peste câteva luni vom ști mai exact impactul acestor sancțiuni. Avem precedentul sancțiunilor aplicate Iranului: a fost o cădere economică puternică la început, după care economia s-a adaptat oarecum, dar nu și-a mai revenit la nivelul anterior. Probabil că asta se va întâmpla și în Rusia.
Bănuiesc că rușii se vor adapta pentru ca au o reziliență incredibilă. A mai fost un rând de sancțiuni după anexarea Crimeii, când a scăzut consumul cu 16%. Totuși, n-a ieșit nimeni în stradă și le-a luat trei-patru ani să-și revină complet. De data asta, s-ar putea ca revenirea să dureze mai mult.
Totuși, din punct de vedere psihologic, reducerea consumului este al doilea mare șoc după decesul cuiva apropiat. Este un șoc să nu mai poți să trăiești la nivelul de dinainte și o să vedem asta în Rusia în următoarele luni.
Nu avem motive de panică. BNR a reușit să stabilizeze leul, ceea ce nu au reușit celelalte bănci centrale din regiune. Până acum, leul este cea mai stabilă monedă din regiune. În plus, să ne aducem aminte că depozitele bancare sunt garantate până la nivelul de 100.000 euro, iar dacă ai avut venituri deosebite, de exemplu ai vândut o casă, garanția urcă până la 200.000 de euro timp de un an. Nu văd motive de panică. Cred că ar fi bine să facem un pas înapoi din agitație, să respirăm adânc, să ne gândim că viața noastră trebuie să meargă înainte. Dacă simțim că presiunea a devenit prea mare, ar fi bine să luăm o pauză de la consumul de știri.
Dacă nu te simți bine cu tine, fă ordine în casă sau la birou
"Spațiile dezordonate tind să împiedice gândirea clară", spune Catherine Roster, profesor la Anderson School of Management - Universitatea din New Mexico. Ea a cercetat modul în care locuințele dezordonate afectează starea psihică a oamenilor. "Dezordinea are un efect de distorsiune care se poate răsfrânge nu numai asupra emoțiilor, ci și asupra productivității." (idee din Cinci moduri de a liniști o minte suprastimulată de anxietate, stres și știri.)
Invitație la un eveniment internațional de top unde poți să îți faci update la noile tehnologii
Am primit de la ASBIS, partener NVIDIA, o invitație la o interesantă conferință tech online, care va avea loc peste câteva zile, între 21-24 martie. Este un eveniment organizat de NVIDIA, gândit pentru dezvoltatorii erei inteligenței artificiale, dar nu numai: dacă dorești să îți faci un update personal la noile tehnologii și să înțelegi cum se transformă industrii diverse pe baza Calculului de înaltă performanță (HPC), această conferință, cu componente de workshop și training, este exact ce-ți trebuie.
Poți alege să participi inclusiv la sesiuni cu subiecte pe care abia am început să le descifrăm, dar cu potențial: Metaversul și omniversul; Cum construim lumi virtuale interconectate; Automobile autonome; Utilizarea AI pentru simulări climatice, Robotică, Inovații în sănătate. Unul dintre momentele importante va fi un keynote susținut de celebrul Jensen Huang, cofondator și CEO NVIDIA. Va fi fără îndoială interesant să aflăm direct de la una dintre cele mai strălucite minți contemporane ce inovațiile și tehnologii vor transforma profund economia și societatea în următorii ani.
Participarea este liberă, pe baza înregistrării.
Vor fi patru zile intense așadar, cu vorbitori de marcă și teme fascinante. Consultă agenda completă aici.
Balance, meditation that adapts to you
Am remarcat perioada de test gratuită de un an pe care această aplicație de meditație și relaxare o oferă. E prietenoasă, cu funcții de personalizare bine conturate și premiată anul trecut de Google. Varianta iOS și varianta Android.
22 de reguli pentru storytelling reușit
Citeam o poveste despre filmul Turning Red și așa am aflat de cele 22 de reguli de storytelling stabilite de Pixar, studiourile de animație computerizată conduse prin anii 80 de Steve Jobs. Am ales șase dintre ele, dar toate cele 22 sunt, cred, utile creativilor:
Când te-ai blocat (nu știi cum să mergi cu povestea mai departe), fă o listă cu ce nu îți dorești să se întâmple în continuare.
Niciun efort nu este în zadar. Dacă ceva nu funcționează, renunță și mergi mai departe. Experiența căpătată îți va fi utilă mai târziu.
Care este esența poveștii tale? Poți să o spui foarte pe scurt? Dacă poți asta, este gata/pregătit să o construiești.
Simplifică povestea. Concentreaz-o. Combină personajele. Sari peste ocolișuri. Vei simți că pierzi lucruri valoroase, dar te eliberează.
Trebuie să ții cont de ceea ce trezește interesul publicului, nu de ceea ce e distractiv pentru tine, creativul. Sunt două aspecte care pot fi foarte diferite.
Exercițiu: ia componentele unui film care nu ți-a plăcut. Cum le-ai rearanja pentru a ieși un film care să-ți placă?
Pune deoparte și citește când nu ești grăbit(ă).
„Chaoyang Trap este un newsletter despre viața de zi cu zi în internetul chinezesc. Este o explorare a Chinei contemporane. Ne interesează subculturile marginale, micile obsesii și conexiunile neașteptate.”
Mă aventurez să recomand acest newsletter (descoperit via), deși nu l-am explorat încă în amănunt, ci doar am deschis rapid câteva pagini. Dar scriitura de genul acesta, care aduce a literatură de calitate, te cucerește: „Să vorbim despre Shaxian, lanțul de restaurante care se află peste tot în orașele chinezești... nimeni nu știe cu adevărat cine îl deține sau câte dintre ele sunt imitații. Nu-mi amintesc exact detaliile primei mele vizite (neputincioase și în stare de ebrietate) la Shaxian în Fuzhou. Parcă îmi aduc aminte că supa de tăiței cu carne de vită pe care o comandasem era extraordinar de ieftină și, deși m-am chinuit să găsesc carne de vită în ea, nu m-am plâns.”
#citiminweekend
Vrei să ai succes în muzică? Te lansezi pe TikTok
Aproximativ 430 de melodii au depășit 1 miliard de vizualizări/ascultări pe TikTok în 2021, de trei ori mai multe decât în 2020.
Aceste cifre sunt importante pentru succesul pieselor și al artiștilor, pe care TikTok îi trimite în topuri de genul Billboard Hot 100.
În decembrie 2020, TikTok spunea că peste 70 de artiști care s-au lansat pe această platformă au semnat contracte cu mari case de discuri și au câștigat milioane de ascultători, lunar, pe Spotify. Câteva exemple: Bella Poarch (Warner Records), Lil Huddy (Immersive/Geffen) și Nessa Barrett (Warner Records), cântăreața și compozitoarea canadiană JESSIA (Republic Records), Reyanna Maria (Republic Records) și Jax (Atlantic).
(musicbusinessworldwide.com)
SCURTE
De când n-ai mai fost într-o expoziție virtuală? Asociația Semper Musica are în derulare proiectul „Viața cu HIV”. Sunt 15 lucrări expuse, intră și vezi.
________________________
Pregătiri deja pentru Paște. Rețete.
________________
Lacul lebedelor cu chihuahua + dog show.
___________
Unul dintre cele mai renumite stadioane din lume, cel al FC Barcelona va fi rebranduit ca „Spotify Camp Nou” pentru 310 milioane de dolari.
________________
Pentru fete: clip art-uri cu flori vintage pentru poze în social media, de genul „a venit primăvara”. Download & how to.
_____________
Lume dezinvoltă în New York. Cont de street style cu 690.000 de urmăritori.
___________
Locurile cu cele mai frumoase apusuri și răsărituri. E menționat și parcul Herăstrău.
_____________
Conturi social media de urmărit.