Waikiki (Hawaii) este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, sinonimă cu surfingul și vacanțe premium, la care visează milioane de oameni. Dar de câțiva ani, Honolulu și statul Hawaii se confruntă cu o realitate tristă: plaja dispare. Ceea ce vezi în fotografie este țărmul mâncat de apele în creștere, chiar sub piscina infinită de la Sheraton Waikiki. Aici e totuși încă „bine”; pe o altă plajă, Outrigger Reef, apa oceanului lovește direct în peretele restaurantului Monkeypod Kitchen.
Desigur, încălzirea globală nu există.
(Politico)
Cât de obosită e lumea după doi ani
Discuția dacă poți să frigi un hamburger în aparatul de făcut vafe a adunat 58.000 de like-uri și a fost distribuită de peste 5.500 de ori. Mai mult de 1000 de oameni au participat la discuție și au făcut diverse experimente.
Să nu ne propuneți vreun subiect complicat de discuție, vrem doar să ne distrăm copilărește și dacă se poate să fie cu mâncare - pare să fie ce-și doresc cei mai mulți consumatori de social media.
Pătrundem pe teritoriul Black Mirror
Unii dintre cei care locuiesc în New York sau Chicago pot constata că un străin le-a cumpărat peste noapte apartamentul. Nu cel real, ci varianta digitală, din metavers. Aceste două zone metropolitane au devenit unele dintre cele mai fierbinți piețe imobiliare din Upland, un joc bazat pe blockchain care permite oamenilor să cumpere, să dezvolte, să închirieze și să vândă parcele de teren și clădiri virtuale, pe baza proprietăților din lumea reală. Este cam ca Monopoly, dar în loc de o tablă de joc, jucătorii folosesc Google Maps, iar fiecare adresă din lumea reală este prezentă în joc.
Jocul Upland a fost lansat la începutul anului 2020 și a ajuns la peste 100.000 de utilizatori activi/zi în decembrie. Unii jucători au acumulat proprietăți (virtuale) în valoare de mii de dolari. Compania permite jucătorilor să își vândă proprietățile pe bani reali.
Intră și vezi dacă nu cumva apartamentul tău aparține deja unor speculatori imobiliari.
Pe lângă Upland, poți încerca Spotland și Geo Web.
(Dacă te interesează subiectul, click aici.)
Motoare academice de căutare, alternativă la Google
Sunt utile mai ales pentru cei cu interese în zona științei, cercetării, cărților și informațiilor de calitate:
springer.com - acces la peste 10 milioane de documente științifice.
science.gov - motor american care indexează peste 2200 de site-uri de știință, cu mai mult de 200 de milioane de articole.
base-search.net - un motor de căutare al Universității Bielefeld, pentru studii academice. A indexat 281 de milioane de texte, dintre care 70% sunt cu acces liber.
Cum se construiește elita muzicală a României
Mai sunt doar câteva zile până la încheierea înscrierilor, pe 10 februarie, pentru preselecția la bursele Interferențe, program al Festivalului SoNoRo, la care sunt invitați tinerii muzicieni români (14-30 de ani).
Programul SoNoRo Interferențe a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Instrumentele pentru care se acordă burse sunt vioara, viola, violoncelul și pianul. Pentru al doilea an consecutiv se acordă burse și pentru canto.
Workshop-urile vor avea loc la Casa Artiștilor (Bușteni, România), în Palazzo Ricci (Montepulciano, Italia) și la Traunstein (Germania). La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului, alături de profesorii lor, în concerte cu public, special organizate pentru a celebra încheierea cursului.
Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile şi studiază acum la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la concursuri importante și s-au clasat pe locuri fruntașe. Două exemple: Andrei Ioniță, care a câştigat premiul I la secţiunea violoncel a Concursului P.I.Ceaikovski din Moscova (2015), și Valentin Șerban, câștigător al marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (2021).
„Îi mulțumesc pentru încredere sponsorului principal UniCredit Bank, aflat de cinci ani alături de noi. Am construit o relație bazată pe valori comune” - spune Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.
_______
UniCredit Bank susține cu pasiune și perseverență cultura și artele, iar sprijinul tradițional pe care îl acordă Programului SoNoRo Interferențe este o dovadă în acest sens.
Cum să-ți dai seama dacă ai înțeles pe deplin un concept. Metoda Feynman
Fizicianul Richard Feynman a lucrat la Proiectul Manhattan (prima bombă atomică) încă de când avea 20 de ani. În 1965, a câștigat Premiul Nobel pentru cercetări în domeniul electrodinamicii cuantice. El a promovat o metodă de a verifica dacă știi să înveți. Când o faci corect și înțelegi pe deplin noțiunile, cunoștințele rămân bine fixate în memorie. Dacă doar „tocești” mecanic pentru un examen, vei uita curând mare parte din informație. Metoda Feynman, așadar:
Alege un subiect pe care crezi că l-ai învățat și explică-l unui copil. Nu contează domeniul, poate să fie fizică sau istorie universală.
Când încerci să descompui informația în idei accesibile oricui, folosind un vocabular mai simplu, îți vei da seama dacă informațiile pe care le-ai asimilat despre subiect sunt suficiente sau nu. Astfel, este mai ușor să identifici eventualele lacune în cunoștințele tale. Dacă te-ai blocat la acest pas, întoarce-te și reia studiul. Doar atunci când poți explica subiectul complet, în termeni simpli, poți spune că l-ai înțeles cu adevărat. (businessinsider.com)
Concurs în Canada: Cum ar putea să arate viitoarele stații de încărcare pentru automobilele electrice
A câștigat un arhitect scoțian. Deoarece încărcarea rapidă a unui vehicul electric poate dura până la o jumătate de oră, spațiul este conceput ca un mini-mall de lux, cu magazine, cafenele, o zonă de gym/masaj și o mică grădină. Operatorul de benzinării Parkland, sponsorul principal al concursului, a fost interesat de propunerea arhitectului și intenționează să construiască stații după acest proiect. (FastCompany)
De ce mi-am dat demisia?
„A insistat să nu-i trimit copii [CC, la e-mailuri]; apoi mi-a reproșat că nu-i trimit copii. A negat că ar fi știut lucruri pe care le făceam, dar despre care îi vorbisem. Nu a ținut cont de recomandările pe care le-am făcut. Mi-a spus că feedback-ul pe care i l-am oferit unui cadru superior a fost „nepotrivit și neprofesionist", deoarece „nu trebuia să vorbesc cu el".
Cred cu tărie că oamenii părăsesc oamenii, nu pozițiile în organizație. Această femeie mi-a ținut prima evaluare [a performanțelor] în timp ce își curăța baia, iar singurul alt feedback în cele 18 luni în care am lucrat pentru ea a fost că nu ar trebui să nu fiu de acord cu ceea ce spune, deoarece era superiorul meu. Mi-am dat demisia în octombrie 2021; pur și simplu uram să mai lucrez cu ea.”
A apărut Worklife, o publicație care explorează transformările în domeniul muncii, de unde am cules această mărturie, dovadă că problemele din organizații sunt cam aceleași indiferent de meridian. Să nu îmi spuneți că astfel de personaje, precum șefa pomenită, nu sunt, mulțime, și în companiile din România.
Aproape 1000 de unicorni
În 2021, în startup-urile din întreaga lume au fost investite 621 de miliarde de dolari, o creștere de 111% față de anul precedent. Există acum mai mulți unicorni decât oricând: 959, față de 569 în 2020. (profgalloway.com)
Sponsorizat
Performanță AMD. Pentru gaming și nu numai
Cum numărul jucătorilor talentați și capabili de streaming de calitate crește în România, AMD ne propune două componente hardware esențiale, de top, care, împreună, sunt gata să îți anime un desktop performant pentru gaming și idei creative – în definitiv, de ce nu ai imagina pe computer cele mai reușite creații artistice digitale? Sau poate te pregătești să devii cercetător în științe?
Pentru oricare dintre aceste pasiuni, ai nevoie de putere și viteză, pe care ți le oferă tandemul procesor AMD Ryzen seria 5000 + placa video AMD Radeon RX seria 6600, pereche pregătită pentru ca tu să-ți maximizezi setările.
Procesoarele AMD Ryzen seria 5000 ne propun performanțe care vor redefini gamingul: până la 16 nuclee, 32 de fire execuție, ceasuri cu amplificare de până la 4,9 GHz și cache de până la 72 MB.
Ar ai fi de spus că AMD Smart Access Memory susține performanțe deosebite pentru gaming la 1080p când combini respectivele procesoare AMD Ryzen seria 5000 cu plăcile video AMD Radeon RX seria 6600.
Teoria ca teoria, importantă e însă practica, așa că te invit să dai click aici , să afli mai multe detalii despre fiecare produs din serie și să vezi ce ți se potrivește.
Cam Poptămaș, dar adevărat
Creierul este predefinit să privească viața foarte de aproape și să dramatizeze momentul. Soluția pentru a nu avea permanent impresia că trăiești doar tragedii personale sau că fericirea va fi eternă: fă zoom out la existența ta. (@waitbutwhy)
SCURTE
Dillon Helbig, în vârstă de opt ani, din Boise - Idaho, a scris de mână și a ilustrat o carte de 81 de pagini. Subiectul romanului: Dillon își împodobea bradul de Crăciun când acesta a explodat, transportându-l în mod magic înapoi în anul 1621. Băiatul a plasat manuscrisul pe un raft al bibliotecii locale fără ca cineva să observe. Spre surprinderea sa și a părinților, 56 de persoane s-au înscris pe lista de așteptare a bibliotecii pentru a citi romanul de aventuri scris de puști. (BBC)
_________________
Cum să faci un GIF. E foarte simplu.
_____________________
Jocuri: Punk versus Apes. Joc de puzzle pe ethereum blockchain, cu o colecție de 9.998 de NFT-uri. Fiecare mișcare este înregistrată și stocată on-chain pentru totdeauna, până la sfârșitul timpului.
Joon. Joc pentru copii. Avem un personaj virtual care crește și se dezvoltă atunci când copilul îndeplinește sarcinile pe care i le-au dat părinții. Copiii își pot personaliza personajele și se pot compara cu prietenii.
___________________
10 marketeri selectați de LinkedIn, de urmărit, ca fiind vedete în ascensiune.
_____________
100 de idei pentru a atrage primii 100 de clienți. Nu am start-up, dar poate ție îți folosește.
________________
Motor de căutare pentru cărți vechi, scanate.
________
Cele mai bune zece creații video independente și branded postate în 2021 pe Vimeo.
_________
She Walks In Beauty, de Lord Byron.
__________________
Cum să îți transferi playlisturile de la o platformă de muzică pe alta. De pildă, de la Spotify pe Deezer. N-am testat, dar Washington Post ne dă niște idei: TuneMyMusic sau Soundiiz. Nu îndemn pe nimeni să facă nimic, eu deocamdată sunt pe Tidal (oribilă aplicație la capitolul UX); se aude perfect cu niște căști bunicele, Jabra Elite 3.
_____________________
Instagram Stories cu URL stickers reduce engagementul. Experiment:
_______________________
The New York Times spune că, odată cu achiziționarea (preț: peste jumătate de miliard de dolari) a portalului de sport The Athletic, a depășit 10 milioane de abonamente plătite, cu mult înaintea obiectivului său inițial de a atinge această bornă până în 2025. De ce este important: The New York Times (instituție înființată în 1851) a devenit cea mai mare companie de publishing din lume cu abonament. (Știrea săptămânii din media, în oglindă, de la noi: Tucă a plecat de la Aleph TV).
______________
Ceva cu totul special: Death is not the end - o colecție de reclame difuzate de posturile de radio pirat londoneze între 1984-1993.
Animal Collective revin zilele acestea cu Time Skiffs, primul lor album nou în ultimii cinci ani. (Varianta Spotify, aici.)