Am obținut aceste imagini reprezentând „mici” tastând trei cuvinte pe platforma AI Food Generator (poți să te joci și tu). Fiind AI, înțelege fără probleme și alte cuvinte românești, de pildă „sarmale” sau „papanași”.
Putem folosi gratuit, cum vrem, imaginile obținute. Pentru un fast food sau o terasă care își modifică meniul, platforma poate fi utilă - nu va mai chema un fotograf pentru a avea imagini cu felurile de mâncare.
Pentru preparatele internaționale, imaginile sunt mai elaborate - ceea ce era de așteptat, de exemplu această „poză” cu un hamburger:
Creatorul robotului-avocat, amenințat cu pușcăria
În istoria tehnologică a omenirii, momentul ianuarie 2023 va rămâne notat cu un scandal: tentativa unui start-up de a aduce un avocat robot bazat pe AI într-o instanță din SUA, urmată de amenințările unor barouri cum că inițiatorii drăcoveniei vor ajunge pe mâna procurorilor dacă îndrăznesc să facă asta.
Robotul nu va mai apăra așadar niciun client în în fața judecătorului, dar obiectivul antreprenorului care l-a creat a fost atins: ideea lui e dezbătută în toată lumea. Pare un om priceput la astfel stunt-uri, de vreme ce a adunat finanțări interesante. Povestea, aici.
Hipstereală. Aplicația Raisin
Cu variante pentru iOS și Android, aplicația mobilă franțuzească Raisin promite să ne indice podgoriile discrete din Europa și din lume unde găsim vin natural. Atenție, nu vin organic, pentru că pe acesta îl avem acum și la magazinul din colț, ci natural.
Ce este vinul natural? Unul preparat ca pe vremuri, pe când chimia moleculară nu se inventase și mustul fermenta doar cu drojdii culese din aer și nu cu unele de sinteză plus adaos de alte substanțe, ca acum. În afară de un strop de bisulfit, vinul natural nu are adăugat nimic chimic.
Să nu îmi spuneți că astfel de vinuri nu vor avea din ce în ce mai mulți clienți.
Tu poți să alergi pe nisip cu 3 metri pe secundă?
Cercetători de la Korea Advanced Institute for Science and Technology au antrenat un robot-câine să alerge cu nonșalanță pe terenuri accidentate.
Pe nisip, robodog-ul se deplasează cu trei metri pe secundă (performanță, nu?).
22 de secunde din programul de antrenament:
Detalii și demo, aici.
Suntem niște visători
În 1930, Frederick Edwin Smith, Lord Chancellor al Marii Britanii și prieten cu Winston Churchill, a publicat cartea The World în 2030 d.Hr., în care își imagina că fiecare persoană contemporană cu noi, cei de astăzi, va deține un mic avion, ideal pentru călătoriile de weekend, de pildă pe distanța Londra - Groenlanda, pentru schi.
Ceva mai devreme, pe la 1900, altcineva imagina un poștaș aerian al anilor 2000:
În zilele noastre, abundă știrile că acuș-acuș vom avea taxiuri pe cer. Astfel de zboruri comerciale cu mașini zburătoare în marile orașe se tot amână, dar asta nu-i împiedică pe mulți să finanțeze viitoare și incerte companii de taxi aerian, după principiul „ dar dacă totuși le iese și noi nu suntem în joc?”.
Vinde-ți telefonul pe Flip.ro. E simplu, comod și rapid
Mai mult de jumătate dintre români păstrează undeva, prin vreun sertar, un telefon mobil mai vechi pentru orice eventualitate: poate se strică actualul, poate îl pierd, poate îl dau cadou cuiva etc. Sau pur și simplu au uitat de el.
Telefonul „de rezervă” își diminuează din valoare cu fiecare zi care trece și devine la un moment dat e-waste.
O soluție clar mai bună este să intri pe platforma Flip.ro și să îți valorifici telefonul vechi. Experții Flip.ro îți vor face o ofertă, iar dacă ești de acord cu ea, curierul vine și îți preia gratuit telefonul, a doua zi.
După cum probabil știi, Flip.ro este compania românească care recondiționează telefoane și le reintroduce pe piață. Telefoanele care ajung la Flip.ro sunt verificate în service-ul propriu în peste 30 de puncte de control, atât hardware cât și software, ceea ce asigură o ofertă corectă.
E simplu și comod. E firesc să ți se pară greu să vinzi telefonul vechi: trebuie să plasezi anunț, să te întâlnești cu persoane necunoscute pentru negociere și nici nu prea ai timp.
La Flip.ro e simplu: totul se face online. Un curier vine și preia telefonul gratuit. Primești toate informațiile prin e-mail și SMS. Dacă te răzgândești, poți retrage gratuit telefonul din vânzare.
Vânzarea este rapidă: timpul mediu în care telefonul tău recondiționat și verificat își găsește cumpărător pe Flip.ro este de 8 zile. Poți să ceri și vânzarea rapidă instantă, caz în care ești plătit în 1-3 zile după ce telefonul ajunge la Flip și este verificat.
Și acum, anunț important
Flip.ro oferă până la 200 de lei în plus celor care își vând telefonul pe platformă până pe 14 februarie. Obții astfel cel mai bun preț pentru mobilul tău vechi și încurajezi economia circulară.
Click și vinde-ți telefonul pe Flip.ro.
Google are 30.000 de manageri. Concediații s-au adunat pe TikTok
Știrea e peste tot și îi cam îngrijorează pe mulți din industria online: Google a dat afară 6% din angajați, adică 12.000 de persoane. Mulți au cerut lămuriri despre criteriile de concediere, mai ales că unii dintre cei sacrificați (spre liniștirea acționarilor și a bursei) lucrau de mult timp în companie și abia fuseseră promovați.
„Avem peste 30.000 de manageri la Google și consultarea tuturor acestora ar fi însemnat săptămâni sau chiar luni suplimentare pentru a ajunge la o decizie” - a explicat managerul de personal de ce hotărârile au fost luate rapid de CEO Sundar Pichai, de fondatorii companiei și de directorii din bord.
De asemenea, bonusurile executivilor rămași vor fi diminuate/eliminate. Mare parte din deciziile de concediere sunt bazate pe algoritmi Big Data și programe software. 98% dintre liderii din HR din SUA spun că vor folosi algoritmi, cel puțin parțial în 2023, pentru a lua decizii în activitatea lor, inclusiv pentru a stabili cine își adună lucrușoarele în cutia de carton și pleacă (vezi aici).
Veniturile Google au crescut anul trecut cu 41%. În 2021, compania a încasat 209 miliarde de dolari doar din serviciile de publicitate. (Spre comparație, PIB-ul României în același an a fost de 284 miliarde de dolari.)
Direct pe TikTok. La Google, Meta și alte companii de tehnologie, disponibilizările sunt transmise în direct pe TikTok. De la 1 ianuarie, 57.601 angajați din domeniul tehnologiei au fost eliminați de pe statele de plată a 185 de companii - a calculat theinformation.com.
Un număr tot mai mare dintre aceștia apelează la TikTok pentru a-și împărtăși reacțiile la cald, în timp real. Clipurile semnalează o schimbare de generație în modul în care oamenii răspund la concedieri; în trecut rușinea de a fi dat afară era consumată în privat, dar acum discuția e publică și atrage sute de mii de oameni.
Minitancuri teleghidate
Mă uitam pe lista startup-urilor europene promițătoare din sectorul militar și am dat peste o companie din Estonia (țară cu 1,3 milioane de locuitori) care produce vehicule militare robotizate. A lansat 15 modele pe care le exportă în 16 țări, inclusiv în Ucraina prin NATO. Minitancurile pot fi trimise la atac/recunoaștere, teleghidat. Astfel, sunt salvate vieți omenești. Un demo:
O ofertă bună de la UniCredit Bank pentru IMM
Cum acest newsletter este citit de mulți antreprenori, mi se pare o idee potrivită să semnalez că UniCredit Bank ne propune unele dintre cele mai bune dobânzi de pe piață la depozitele la termen, deschise în lei, euro și dolari, de întreprinderi mici și mijlocii.
Depozitul la termen oferă variante de economisire pe termen de o lună, 3 luni, 6 luni sau 1 an, în funcție de planificarea sustenabilă a afacerii tale. Pentru depozitele în lei, ai la dispoziție și varianta de economisire pe termen de o săptămână.
Poți consulta nivelurile de dobândă și sumele necesare deschiderii unui depozit la termen aici.
Tu știi cel mai bine ce planuri ai pentru viitor, așa că UniCredit Bank îți dă posibilitatea să alegi dintre următoarele soluții pentru administrarea înțeleaptă a resurselor prin depozite la termen:
Depozite scadență unică: la scadență, dobânda și principalul se virează în contul curent. Acest tip de depozit este recomandat pentru situațiile în care știi exact momentul în care îți dorești să ai aceste fonduri;
Depozite cu prelungire automată, fără capitalizare: la scadență, dobânda se virează în contul curent, iar depozitul se prelungește numai cu suma depunerii inițiale. Acest produs îți permite să folosești dobânda unui depozit bancar ca sursa de venit;
Depozite cu prelungire automata și capitalizare: la scadență, dobânda se adaugă la depunerea inițială, iar depozitul se reînnoiește cu soldul astfel obținut. Avantajul este că valoarea dobânzii crește la fiecare prelungire, datorită majorării sumei depuse cu dobânda obținută anterior.
Avem așadar ca ofertă una dintre cele mai bune dobânzi de pe piață, care vine în plus cu soluții flexibile. Dai click aici și aplici. (p)
Internet is beautiful
Dacă ești familiarizat cu sub-redditul r/InternetIsBeautiful, atunci o să-ți placă și acest proiect.
Am construit site-ul web reimaginând cum ar arăta r/internetisbeautiful dacă ar fi un newsletter.
Este menit să fie o resursă complet gratuită și generată de comunitate a celor mai interesante, utile și minunate site-uri web - scrie creatorul Internet is Beautiful.
Willow, pisica prezidențială
În 2020, în timpul campaniei electorale din SUA, doamna din imagine era o fată autentică de la țară.
În timpul unui miting electoral a avut buna inspirație să sară pe scena pe care se afla candidatul Joe Biden. A devenit instantaneu celebră și de anul trecut s-a mutat la Casa Albă sub numele de Willow.
Și ca orice mâță răsfățată, doarme în capul stăpânului noaptea. Adică, în capul președintelui.
SCURTE
Natura. Premianții competiției foto Ocean Art 2022.
__________________
Natura. Cum identifici o pasăre cu telefonul mobil. 7.500 de specii din lumea întreagă, inclusiv Europa.
_______________
Botanică. The book of Leaves. Video 02:41 cu forme de frunze.
__________________
Istorie. Goana după aur din California de la mijlocul secolului 19. Galerie foto.
____________________
Natura. Scandal între pinguini și lei de mare. Video 06:04.
______________
NASA. 60 de secunde pe Marte.
____________
Ofertă Adobe Creative Clouds All Apps for teams prin partenerii ASBIS
Cum la acest newsletter sunt abonați o mulțime de creativi, mi se pare util să semnalez o ofertă bună, creată special pentru ei, care facilitează productivitatea și colaborarea: suita Adobe Creative Clouds All Apps for teams.
Adobe Creative Cloud for teams oferă cele mai bune aplicații și servicii de creație din lume într-un singur sistem integrat, sigur și securizat.
Astfel, echipele de creație și de marketing pot proiecta conținut de calitate pentru aproape orice tip de suport, stimulând productivitatea.
Câteva dintre beneficii:
· Creați pentru aproape orice mediu (print, web, video, mobil și imersiv), având la dispoziție peste 20 de aplicații din Creative Cloud.
· Editați mai rapid fotografiile datorită algoritmilor de inteligență artificială din Adobe Photoshop.
· Creați vectori 3D și grafică 3D.
· Întreaga echipă colaborează comod și eficient în etapele de revizuire și aprobare prin Camera to Cloud din Adobe Premiere Pro.
· Descoperiți modalități simple de a lucra mai bine împreună.
· E de ajuns un link partajat către Adobe Photoshop, Illustrator și Fresco cloud și oricine poate vizualiza și comenta online, fără a mai fi nevoie de un abonament plătit la Creative Cloud. Comentariile se întorc automat în Photoshop, Illustrator sau aplicația Fresco.
· Obțineți 1TB de stocare pentru fiecare utilizator, cu opțiunea de a pune în comun spațiul de stocare pentru întreaga echipă.
· Productivitatea și confortul cresc datorită integrării cu Microsoft Teams, Microsoft Power BI, Confluence, Slack și alte aplicații cheie.
· Apar avantaje legate de costurile și managementul licențelor.
Vezi toate beneficiile Adobe Creative Clouds All Apps for teams aici.
Partenerii ASBIS Romania au o reducere de 20% la Adobe Creative Clouds All Apps for teams până pe 2 februarie.
SCURTE (continuare)
_____________________
Astronomie. Cometa ZTF fotografiată de un român.
_________________
Statistici. Poate ți-a scăpat: câți bani au produs anul trecut vedetele din cimitire.
__________________
Skills. Meseriași.
______________
Operă. Aria Casta Diva din Norma de Bellini interpretată de șapte soprane celebre, spre comparație.
_________________
Social Media. Tendințe în influencer marketing. Studiu pe SUA, dar unele concluzii sunt valabile și la noi.
MrBeast ar putea deveni primul youtuber miliardar
Și-a făcut propriul Squid Game. A branduit un munte în Antarctica. Iar acum a ajutat 1.000 de oameni să vadă din nou, plătindu-le operațiile de cataractă. (Precizare esențială: în România, operația de cataractă e accesibilă, gratuită în spitalele de stat, nu însă și în SUA sau în alte țări).
MrBeast este mai mult un algoritm decât un om - apreciază Ryan Broderick.
Unde se va duce din punct de vedere creativ de aici încolo? În ce moment va decide că a făcut tot ce se poate face pe YouTube? Și ce va face după aceea?
Mulțumesc pentru vizită.