Fotograful Thomas Vijayan explică cum a realizat fotografia. „Am petrecut câteva zile în Borneo. Am ales un copac care se afla în apă, astfel încât să pot obține o bună reflectare a cerului și a frunzelor sale. Apa a format o oglindă, ceea ce a făcut ca imaginea să arate cu susul în jos.
M-am urcat în copac și am așteptat ore întregi până când a apărut Dânsul, Urangutanul.”
Cameră Nikon D850 cu un obiectiv de 8-15 mm. Setări: 1/400 sec, f/4,5, ISO 5.000.
Contul de Instagram a lui Thomas.
El a fost declarat Nature TTL Photographer of the Year 2021, Overall Winner.
Potrivită pentru timpurile acestea
Sona este o nouă aplicație mobilă care promite atenuarea anxietății prin terapie cu muzică și respirație ghidată. A fost lansată la CES Las Vegas, unde a luat un premiu pentru inovație. Fondatorul Neal Sarin spune că prin Sona și-a propus să valideze muzica drept medicament. Muzica din aplicație este creată intern de către compozitori premiați Grammy și promite să activeze undele cerebrale alfa care aduc relaxare. Sona (iOS și Android) poate fi testată gratuit o săptămână, iar abonamentul lunar este de 4 dolari.
52 de locuri deosebite de vizitat anul acesta
The New York Times a alcătuit o listă cu 52 de locuri de vizitat ca turist, locuri în care au loc schimbări reale în bine; unde sunt conservate ținuturile sălbatice pe cale de dispariție, unde sunt protejate speciile amenințate, unde sunt recunoscute greșelile istorice, unde sunt sprijinite comunitățile fragile și tradițiile. Altfel spus, zone care au ce oferi călătorului fără să fie neapărat toate destinații pentru turismul de masă, așa că întâlnim în listă și New York-ul, Monaco sau San Francisco. Nu povestesc mai multe, te las să visezi la viitoarele călătorii, aici.
Valoarea uriașă la care a ajuns o companie fondată de un puști vizionar
Estonia are o populație mai mică decât cea oficială a Bucureștiului: 1,3 milioane de locuitori. A creat însă unul dintre cele mai valoroase startup-uri din Europa, Bolt, ale cărui servicii de ridesharing le folosim și noi. Săptămâna aceasta, Bolt a anunțat o nouă rundă de finanțare, de 628 de milioane de euro, după ce în august anul trecut a mai strâns 600 de milioane de euro. Totalul investițiilor este de 1,8 miliarde de euro (cam cât o tranșă PNRR pe care o primește România cu fanfare), iar valoarea companiei a depășit 7,6 miliarde de euro.
Platforma Bolt, fondată în 2013, funcționează acum în sute de orașe din Europa și Africa și oferă cinci servicii: ride-hailing (transport persoane), trotinete electrice, car sharing, livrare de la restaurant și livrare de alimente - spune Markus Villig, fondator și CEO, 28 de ani (foto).
El a fondat Bolt (Taxify) la 19 ani. (sifted)
Cum a ajuns o veche închisoare-cazarmă să găzduiască o comunitate interesantă de artiști
O comunitate are mai multe șanse să izbutească decât un individ însingurat.
Nu e simplu să fii artist plastic la început de drum, student sau absolvent. De pildă, este dificil să găsești un spațiu convenabil care să-ți servească drept atelier.
Malmaison, clădirea de pe Calea Plevnei din București, despre care povestim, a împlinit 177 de ani. Construită pe vremea lui Bibescu Vodă, a fost de-a lungul vremii școală militară de ofițeri, tribunal militar, închisoare pentru indezirabili politici. Mai recent, a găzduit un institut de cercetare.
Un grup de artiști plastici a identificat clădirea ca nefolosită, a negociat cu proprietarul actual și a obținut în folosință o aripă aflată cam în ruină. După aproape un an de renovare masivă, aici au fost inaugurate recent Atelierele Malmaison. Sunt cam 30 de artiști, galeriști și ONG-iști care și-au găsit astfel spații potrivite de creație și expunere.
Pune semn la această adresă. Sunt zile cu uși deschise publicului către atelierele artiștilor, expoziții, evenimente care te vor invita să te bucuri de experiență.
Proiectul Atelierele Malmaison a devenit posibil și datorită UniCredit Bank, ca sponsor principal.
Avem acum și somon din plante
Startup-ul Plantish's a reușit să creeze o variantă de somon din plante, folosind proteine din legume și extracte de alge. Produsul poate fi gătit precum peștele veritabil.
Inventatorii susțin că somonul lor din plante are aceeași valoare nutrițională ca somonul original, fiind bogat în proteine, omega 3, omega 6 și vitaminele B. Dar, spre deosebire de o mare parte din somonul de crescătorie sau sălbatic, versiunea Plantish nu conține mercur, antibiotice, hormoni, microplastic și alte toxine.
Tinerețea lui Jeff Bezos
Mama lui Jeff Bezos, Jackie, era o adolescentă când l-a născut pe 12 ianuarie 1964. Ea s-a căsătorit cu imigrantul cubanez Miguel Bezos, care l-a adoptat pe Jeff. Jeff nu a aflat că Miguel nu era tatăl său adevărat decât la vârsta de 10 ani, dar povestește că a fost mai tulburat de faptul că trebuia să își pună ochelari decât de această veste.
Bezos a dat de timpuriu semne de personalitate puternică. Când era mic, și-a demontat pătuțul cu o șurubelniță pentru că voia să doarmă într-un pat adevărat.
De la patru la 16 ani, Bezos și-a petrecut verile la ferma bunicilor săi din Texas, participând la activități ca repararea morilor de vânt și castrarea taurilor.
În adolescență, după ce a petrecut o vară mizerabilă lucrând la McDonald's, Bezos, împreună cu prietena sa, a înființat Dream Institute, o tabără de vară de 10 zile pentru copii. Au tarifat 600 de dolari de copil și au reușit să înscrie șase participanți. Seria Stăpânul inelelor a intrat pe lista de lecturi obligatorii a taberei.
(restul, aici. Nu știu cât de romanțată piaristic e această biografie, dar e interesantă ca poveste.)
Jeff Bezos a împlinit miercuri 58 de ani. Compania Amazon pe care a creat-o valorează azi 1.700 de miliarde de dolari.
(Foto: semnătura lui)
Cum să-ți stabilești adevăratele priorități: Rețeta Buffett
Warren Buffett (91 de ani) este cunoscut ca fiind cel mai talentat investitor din lume. Are o avere de 100 de miliarde de dolari. A donat, ca filantrop, alte vreo 45 de miliarde de dolari. Buffett a oferit celor tineri o rețetă de stabilire eficientă a priorităților în viață:
- Fă o listă cu primele 25 de lucruri pe care dorești să le realizezi
- Analizează lista și subliniază cinci cele mai importante priorități
- Cele cinci pe care le-ai subliniat alcătuiesc Lista A. Celelalte 20 sunt Lista B
- Poți să numești Lista B ca „Lucruri pe care trebuie să le evit cu orice preț”, deoarece acestea sunt cele care te vor împiedica să te concentrezi pe obținerea celor 5 realizări pe care ți le dorești cu adevărat.
(Retrospectiva Civilization 2021)
Despre unfriend
Un excelent material în Quartz:
Dacă ștergi destule persoane din lista ta social media din motive de păreri opuse, vei ajunge într-unul dintre cele mai periculoase locuri de pe net: camera de ecou. Toți cei cu care vei conversa vor avea aceleași păreri cu tine.
Dacă nu te expui online la opinii diverse - chiar dacă nu ești de acord cu ele - riști să devii mai radical și să îți consolidezi prejudecățile. Altfel spus, vei acorda atenție doar informațiilor care se aliniază cu convingerile tale din acel moment și vei înțepeni în gândire.
Uneori, unfriend se poate întoarce împotriva ta și te poate face să te gândești și mai mult la persoana pe care ai șters-o din listă. Potrivit lui David Baker, un psiholog clinician, „evitarea sau suprimarea (unei temeri, unor gânduri sau sentimente) este adesea ineficientă și poate duce de fapt la perpetuarea a ceea ce încercăm să evităm".
Un playlist pe această temă:
Ești invitat(ă) la discuții vioaie despre meseria de IT-ist
Profesiunea de programator este una care îți oferă o libertate de invidiat: poți lucra remote pentru companii din orice colț al lumii sau, dacă ești angajat full time, să te muți rapid la o altă companie când nu-ți mai convine locul de muncă. E bătaie în industrie pe oameni competenți.
Această postare este utilă următoarelor categorii de cititori:
- tineri care se se gândesc la o carieră în IT
- părinți care vor ca ai lor copii să aibă competențe profesionale de mare viitor
- persoane de orice vârstă care plănuiesc o reconversie profesională de succes
Aceștia sunt invitați săptămâna viitoare, de luni până vineri, în fiecare zi de la ora 18.00, la Perfect Week - întâlniri online cu specialiști și absolvenți Wantsome, în care se va discuta aplicat și la obiect despre oportunitățile din industria IT.
Wantsome este o academie prietenoasă de IT ce susține cursuri IT pentru copii, adulți și companii. Cursurile se desfășoară online, academia având sediul la Iași.
În întâlniri online de săptămâna viitoare, vom afla detalii despre oferta educațională Wantsome și poveștile sale de succes, despre cum se construiește și se testează o aplicație software, despre limbajele de programare etc.
Intră pe site-ul Wantsome și înscrie-te la Perfect Week!
În cadrul acestui eveniment, Wantsome va oferi și premii de peste 4000 de euro (cursuri de Introducere în programare și o tabletă Apple).
Cum să îți învingi lenea/lipsa de chef cu regula „2 minute”
De exemplu, în loc să îți propui eroic să citești (mult) în fiecare seară, încearcă să îți formezi acest obicei bun, lectura, citind în fiecare seară o pagină (îți ia două minute). Sau dacă ți-e lene să ordonezi rufele scoase din uscător, propune-ți să împachetezi o pereche de șosete din tot maldărul.
Ideea este de a-ți fi cât mai ușor să introduci deprinderile bune în propria viață. Oricine poate medita timp de un minut, citi o pagină sau pune în sertar un singur obiect de îmbrăcăminte. Aceasta este o strategie eficientă, deoarece, odată ce ai început să faci ceea ce trebuie, este mult mai ușor să continui să faci acest lucru. Un nou obicei nu ar trebui să fie resimțit ca o provocare teribilă - scrie James Clear, cel care a vândut peste 3 milioane de exemplare din cartea sa.
Cum să arăți bine pe net
Camera web Canyon CNS-CWC5 Full HD, 2 MP, te va ajuta să arăți bine când intri într-un apel video, faci un live pe internet sau înregistrezi un videoclip. Rezoluția Full HD 1080p la 30fps și un wide-angle de 65 de grade înseamnă o imagine clară și generoasă în detalii, la care contribuie și funcțiile de autofocalizare și corecție automată a setărilor în lumină slabă.
Microfonul încorporat vine cu funcție de anulare a zgomotului ambiental, ceea ce contează pentru calitatea prezenței tale video.
Este plug & play, nu îți trebuie calificare de electronist pentru a o convinge să își facă treaba. Indiferent dacă lucrezi pe un MacBook, pe un PC cu Windows sau pe un dispozitiv Android, conectezi pur și simplu prin USB camera web Canyon CNS-CWC5 și ești gata să începi.
Camera poate fi fixată pe un trepied sau conectată la smart TV. Și da, poți alege mai multe încadrări, pentru că e ușor să o rotești la 360 de grade.
Prețul este foarte bun.
SCURTE
Unde văd unii investitori că se duce Bitcoin la finalul anului:
____________________________
Vrei să vezi cum arată un site de 500 de milioane de dolari? Click aici.
The New York Times a cumpărat acest site de sport, The Athletic, fondat cu doar șase ani în urmă, plătind jumătate de miliard, cash. The New York Times mai are în buzunare încă pe atât pentru alte achiziții/dezvoltări. (Axios)
_______________________
Compania spaniolă Owo a câștigat un premiu pentru inovație la CES cu vesta sa wireless, care îi face pe cei care o poartă să simtă că prind o minge sau că sunt loviți. Reproduce și senzația pe care o ai când ești îmbrățișat. Trebuie să simți fizic metaversul - a explicat un oficial al Owo. Nu comentez.
_______________
Record. Tesla a vândut în China 70.847 de mașini în luna decembrie anul trecut, de trei ori mai multe decât în decembrie 2020. Automobilele sunt fabricate la Shanghai. În 2021, numărul de automobile Tesla vândute în China a fost de cel puțin 473.078. (Reuters)
_________________
„Am scris despre cum talibanii, după ce au pus mâna pe un sistem biometric pe care Statele Unite îl foloseau pentru a identifica cetățenii afgani cu care lucrau, mergeau din ușă în ușă pentru a elimina persoanele care au colaborat cu regimul anterior. Această știre a precedat reportajele unor jurnaliști consacrați pe acest subiect. Am putut să scriu înainte pentru că am făcut legătura datorită unui flux de tweet-uri frenetice despre cetățenii afgani în pericol.” Dacă te pasionează poveștile despre spionaj, îți recomand acest newsletter (în engleză).
____________________
Amazon Music găzduiește 200.000 de podcasturi, ascultate de 55 de milioane de clienți. Prezentarea oficială.
________________
Să învățăm un cuvânt nou: agnorant. Este individul extrem de ignorant, dar în același timp extrem de arogant. Genul care crede că el știe mai multe despre știință decât oamenii de știință. (sursa)
____________________
Dacă ești fascinat(ă) de viața din Evul Mediu, nu ai nevoie neapărat de o mașină a timpului pentru a plonja în acea perioadă. Mergi în Burgundia (Franța) și te uiți cum se construiește Castelul Guedelon. Este un proiect unic în care voluntari și istorici construiesc un castel autentic din secolul al XIII-lea, folosind doar tehnici și materiale care erau disponibile în perioada medievală. Construcția a început în 1997, iar castelul va fi gata la anul. Cam 300.000 de turiști (de 1000 de ori mai mulți decât turiștii străini pe litoralul mioritic) vizitează anual șantierul. Fotografii, aici.
______________________
Snoop Dogg plănuiește să lanseze o marcă de hot dog numită, foarte original, "Snoop Doggs”. El vinde deja gin, canabis, cărți de bucate și multe altele sub brandul personal.
______________
Nu da click dacă ești una dintre persoanele nefericite, la dietă, după sărbători. (Și multe nici nu sunt greu de făcut.)
Apucă-te de desenat. Aplicație bună și pentru a-i da copilului de lucru.
Din 27 mai, la cinema: The Bob's Burgers Movie.
Official Trailer | The Bob’s Burgers Movie is an animated, big-screen, musical comedy-mystery-adventure based on the long-running Emmy-winning series.