Sibiul. Cum a fost
Ne place Sibiul, mai ales de când cu Festivalul de Teatru și cu târgul de Crăciun. Am dat peste acest grup pe Facebook care reconstituie istoria orașului din fotografii și documente de epocă.
Foto: Sibiul văzut de departe în 1935.
Biblioteca de oameni
Un concept care mi-a plăcut mult: Human Library.
Ideea i-a venit acum 20 de ani lui Ronni Abergel, la un festival local de muzică din Danemarca și de atunci ONG-ul Human Library s-a extins în 80 de țări.
Organizează inclusiv traininguri pentru corporații gen Google și Rolls-Royce. Mecanismul: voluntari care au ce povesti despre viața și experiențele lor pot fi „împrumutați” pentru discuții pe anumite subiecte, de obicei sensibile, de către vizitatorii librăriei. Nu poți alege o carte - om pe baza înfățișării, ci doar dintr-o listă de teme. Marele câștig e acela că îi poți înțelege mai bine pe ceilalți și evadezi din cazarma mentală.
Dacă te interesează subiectul, ai aici un podcast.
Ai curajul să instalezi aplicația asta funerară?
Găsești variante iOS și Android, nu te omoară cu reclamele, dar îți aduce aminte că sfârșitul îți este inevitabil. Discursul funebru are și un scop: să nu te mai amărăști pentru toate neplăcerile trecătoare, ci să te concentrezi pe ceea ce contează. Aplicația îți trimite cinci mesaje - citate pe zi, unele sinistre, despre moartea inexorabilă, altele fiind motivaționale, aparținând unor artiști și gânditori ca Emily Dickinson, Pablo Neruda, Henry David Thoreau, Charles Bukowski, Lao Tzu sau Margaret Atwood.
Hacker de tractoare
Un articol din Vice de acum trei ani, despre lăcomia corporațiilor și haiducii IT, peste care am dat întâmplător și mi s-a părut interesant.
Fermierii americani au învățat să spargă soft-ul original al tractoarelor John Deer cu ajutorul unor progrămele crack-uite în estul Europei, mai ales în Polonia și Ucraina, cumpărate de pe piața neagră online.
Tractoarele și combinele John Deer nu pot fi reparate și modificate legal decât de tehnicienii acestui producător, tehnicieni care au tarife uriașe pe oră. Plus că redneck-ul american spune hotărât: ”Dacă am dat banii pe un lucru, atunci vreau să fac ce vor mușchii mei cu el.”
Cele mai mari patru tâmpenii pe care le fac managerii
… în relațiile cu subalternii care lucrează de acasă.
1. Cer mult prea des rapoarte. În acest caz angajații vor deveni preocupați să iasă bine la raport în loc să se concentreze pe sarcinile importante.
2. Monitorizează laptopurile subalternilor. O organizație care nu are deloc încredere în comunitatea sa de angajați este percepută drept dubioasă.
3. Are impresia că dacă lucrezi de acasă e ca și cum ai fi în concediu, deci tragi chiulul. Și o sugerează mai în glumă, mai în serios.
4. Cere video check-in zilnic. Unul dintre avantajele lucrului de acasă e că nu mai pierzi timp cu alegerea hainelor, aranjare, ca atunci când mergi la birou. Dacă ești silit să intri în video call frecvent, acest câștig se duce. Vezi și punctul 1. (inc.magazine)
China are cel mai mare număr de miliardari ($) din lume
Averea însumată a miliardarilor chinezi este de 4 trilioane de dolari (cam cât PIB-ul Germaniei) în creștere de la 2,6 trilioane de dolari în 2019. (quartz)
Probabil cea mai frumoasă librărie din lume
Inaugurată zilele trecute în metropola Chengdu (China), este un spațiu suprarealist, placat cu oglinzi negre care dau senzația de infinit. (arhitecturaldigest.com)
Dacă nu ai apucat să-l faci.
Un test online care îți măsoară riscul de a ajunge în spital din cauză de Covid. Sau mai rău.
Ne întâlnim mai încolo, prin 2022
Aproape 65% dintre profesioniștii din Comunicare intervievați nu s-ar simți confortabil dacă ar trebui să participe în persoană la evenimente, în lipsa unui vaccin - indică un sondaj internațional.
De altfel, organizatorii de mari evenimente spun că vom reveni la normal abia prin 2022.
Până atunci, zoom să traiască.
Apă pe Lună
Experții NASA au descoperit apă pe suprafața Lunii, cu ajutorul SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), un telescop sofisticat instalat într-un avion. Deși în cantitate mică (în Sahara găsim de 100 de ori mai multă), apa de pe Lună va impulsiona cercetările legate de misiunile spațiale de lungă durată.
Muzică?
Nu prea am ce să vă ofer la ediția asta.
#1 în top viral Spotify avem maneaua asta cu dujmani (sau imn al loserilor, poate):
Iar #1 în topul general e Ariana Grande, cu o romanță banală, dar care a prins, că e cu Casa Albă.