Mi-au fost de ajuns patru minute aseară să creez „pictura” de mai sus - îți explic imediat cum poți să o faci și tu. Ca NFT, ar putea valora ceva dolari în viitor, pentru că se încadrează în curentul la modă Generative Art. Șansele să mă îmbogățesc astfel sunt extrem de reduse, dar nu cu totul imposibile, pentru că există cel puțin un precedent: 9 colecții de grafică digitală create în cadrul mișcarii CryptoPunks, una dintre primele platforme NFT bazate pe Ethereum blockchain, au fost achiziționate la Christie’s cu 17 milioane de dolari.
(Merită să arunci, spre mirare, un ochi în comunitatea CryptoPunks și să vezi ce sume enorme sunt plătite pentru accesul în acest club, acum exclusivist.)
A sosit momentul să dăm definiția Generative art ca să înțelegem despre ce vorbim aici, totuși: este arta livrată de soft-uri automate și în care ideile, formele, culorile și stilurile sunt generate de algoritmi.
Ca exemplu avem aplicația AI starryai (Android și iPhone), pe care am folosit-o pentru a genera desenul de mai sus, creată de artistul Mo Kahn, cel care a dorit să democratizeze creația de Generative art, după cum spune el, dar care, până una-alta, încasează venituri din reclamele rulate de aplicație.
Cum funcționează: o instalezi și tastezi în casetă câteva cuvinte (eu am ales king, dragon, sky, fight), selectezi stilul și algoritmii se apucă de pictat. Tocmai ai creat o piesă Generated art. O poți trimite prietenilor ca să te lauzi sau, dacă ai ceva bănuți de cheltuit, o poți transforma în NFT.
Dacă nu ai amețit și nu ai dat unsubscribe până acum, îți explic și de ce am scris toată această poliloghie care se prea poate să nu te intereseze prea mult: cele două concepte, blockchain și inteligența artificială, vor transforma semnificativ lumea în care trăim. Omenirea nu a stabilit deocamdată câte dintre aceste transformări vor fi benefice și câte dezastruoase. Astfel că e indicat nici să ne entuziasmăm exagerat în fața acestor noi tehnologii, nici să le respingem a priori ca lucrări oculte (sic!), ci doar să ne păstrăm curiozitatea, discernământul și să ne gândim cum putem să le folosim în folosul nostru.
Spor la pictat.
Nu contează cum arăți azi. Avem prezentatoare sintetică
Din același film. Startup-ul Malivar a lansat o soluție pentru companii și creatori de conținut video care produce chipuri de oameni sintetici, perfecți, cu calitățile fizice pe care ți le dorești. Creezi un astfel de avatar care poate deveni în timp o vedetă a companiei sau un influencer online. Înregistrezi un clip cu o eminență cenușie din organizație, dar care are carisma unei cizme de cauciuc, și Malivar îi înlocuiește automat fața cu cea a avatarului perfect.
Știm deja cine va fi regele cryptomonedelor și cine va lua crema câștigurilor
Fondul de investiții Andreessen Horowitz din Silicon Valley, ai cărui fondatori au jucat un rol important în dezvoltarea internetului, urmărește un plan deosebit de îndrăzneț: să dețină mari părți din ecosistemul emergent al monedelor digitale și, în același timp, să aibă un rol în stabilirea regulilor de funcționare a acestora (invită la cine de lux, pentru lobby, oficiali puternici din administrația SUA, de pildă) .
Andreessen Horowitz - cunoscut și sub porecla A16Z - a fondat/finanțat cel puțin 50 de startup-uri crypto, ceea ce îl face cel mai mare investitor global în domeniu. De asemenea, a înființat un nou fond de investiții de 2,2 miliarde de dolari pentru a profita de pe urma creșterii rapide a cryptomonedelor și a arhitecturii tehnologice și financiare din spatele acestora. Este un investitor important și în Coinbase, una dintre cele mai mari burse de cryptomonede. (NYT$)
O istorie a designului grafic
Propun să părăsim zona aceasta încă greu digerabilă a blockchain/crypto și să ne teleportăm acum 100 de ani, în 1922, când a apărut termenul de design grafic. Inventat de desenatorul de coperte William Addison Dwiggins, sintagma a fost folosită în eseul său New Kind of Printing Calls for New Design pentru a explica modul în care a organizat și a gestionat elementele vizuale din lucrările sale. Astăzi, designul grafic înseamnă o industrie de 41,8 miliarde$.
O istorie savuroasă pornind de la revoluția industrială și până în zilele noastre, aici.
Pentru oamenii din Comunicare: The Top 100 Content Marketers To Follow Right Now
Studiu bazat pe Twitter, pentru că pe Twitter zburdă lumea cea deșteaptă de dincolo de Viena și de peste ocean. Dăm click pe primii zece și citim ce idei propun.
Se mișcă ca gândul și ca vântul: Desktopul Dell XPS 8940 MT.
A spus cineva Black Friday?
Vei fi mândru de el de fiecare dată când îl vei deschide.
Desktopul XPS 8940 MT vine în primul rând cu semnătura prestigioasă a producătorului Dell, cel care are un flux de producție bine pus la punct, în care fiecare componentă, până la ultimul șurub, este verificată să fie impecabilă. Plus că Dell are și niște ingineri excelenți în proiectare hardware; te vei convinge de asta când vei vedea cât de riguros este organizată arhitectura interioară, astfel încât aerul pentru răcire să circule eficient și silențios chiar la sarcini mari, iar tu să ai loc suficient pentru upgrade-urile viitoare.
Totodată, designerii Dell au făcut acest desktop la fel de frumos la exterior pe cât este de puternic în interior, astfel încât să se poată integra armonios în orice spațiu, acasă sau la birou.
Performanța remarcabilă a desktopului Dell XPS 8940 MT se bazează pe configurații de top: procesor Intel Core i7/i9 11th Gen, 16 sau 32 GB DDR, minim 1TB SSD sau HDD și plăci grafice nVidia GeForce GTX sau RTX.
Astfel desktopul îți va fi colaborator perfect în proiecte complexe precum editarea video, creația grafică sau editarea foto.
Evident, nu o să lucrezi tot timpul, iar Dell XPS este gândit și pentru redare filme, pentru jocuri sau sesiuni lungi de streaming.
În fine, se poate scrie o carte despre proiectarea și performanțele XPS, pe care poți să-l comanzi la AVstore.
Apropo, am remarcat interesanta și originala campanie de Black Friday gândită de acest magazin online: unele produse au deja anunțat prețul de Black Friday, la altele trebuie să-l ghicești, dar important e că ai timp să te gândești, să citești review-urile, să mergi chiar în noul showroom să vezi fizic gadgetul. Poți să dai comanda imediat cum te decizi și ai scăpat de vria din noaptea/dimineața discounturilor.
Click aici, să vezi ce îți propune campania Descoperă Black Friday la AVstore.
Unpacking, un joc de vindecare post-traumatică
Dacă îmi povestea cineva conceptul jocului indie australian Unpacking, spuneam că e prostie și că nu are nicio șansă. Însă acest joc zen de tip puzzle a luat câteva premii deja și va avea probabil succes internațional. Scenariul e simplu: te muți în casă nouă, despachetezi lucrurile din cutii și le așezi în ordine la locul lor. S-ar putea ca Unpacking să fie ce trebuie pentru psihicul/subconștientul unor persoane traumatizate de ultimii doi de nesiguranță. Să le ofere liniștea de a pune, mintal, lucrurile în ordine.
Jocul, pentru PC și Xbox costă 20 de dolari. Ai un demo aici.
O poveste scurtă despre fonduri investite cu rost
Putem spune că una dintre secțiile Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București (Spital Polizu), instituție unde vin femei din toată țara spre a aduce pe lume copii în siguranță, funcționează într-o clădire istorică. Clădirea a fost construită în anii ’40 ai secolului trecut, iar ultima renovare, parțială, de care își aduc aminte veteranii personalului medical s-a întâmplat acum 20 de ani. Așa că faptul de a avea sediul într-o clădire cu patina vremii era mai degrabă un dezavantaj. Până în această toamnă, când a avut loc transformarea și a fost renovată.
Această secție, complexă, este structurată pe două niveluri, are 950 de metri pătrați, saloane, rezerve, săli de nașteri, de operație, de terapie intensivă.
Renovată și modernizată temeinic, arată acum a clinică europeană de secol 21. A fost inaugurată de curând.
Unicredit Bank este unul dintre sponsorii semnificativi ai acestui proiect.
Cu ce se ocupă Supranatural VR, compania cumpărată de Facebook
Supranatural oferă antrenamente în realitatea virtuală. A fost declarată de Time drept cea mai bună aplicație de fitness în 2020. În afară de investiția necesară în casca Oculus, abonamentul costă 20 de dolari pe lună și oferă diverse antrenamente cu instructor virtual.
Se promovează pe ideea că antrenamentul în sala clasică de fitness e cu totul primitiv și depășit.
În România, Supranatural nu este deocamdată disponibil.
Pe Youtube găsești câteva demo, precum acesta:
Nu mai e (din păcate) timp să consumăm știrile în tihnă. Le prindem din zbor și le vrem clare, concise, ușor reproductibile. Textele lungi trebuie să fie excelent scrise, să te farmece, să fie deștepte, pentru a nu sări, plictisiți, peste trei paragrafe odată.
The Washington Post a lansat în septembrie un produs care se dovedește de succes: cele mai importante 7 știri, distilate și concentrate - maximum 300 de cuvinte în total, livrate la ora 7 dimineața (ora coastei de est). The 7 este distribuit pe email ca newsletter sau accesibil online, direct. Dacă ești la volan sau ai alte activități matinale, poți alege să-ți fie citite știrile.
Produsul este gratuit, spre deosebire de conținutul cotidianului, dar The Washington Post știe ce să facă cu datele culese, nu-i învățăm noi.
Scurte
Un avocado consumă 320 de litri de apă pentru a ajunge la maturitate. Nu este singura daună pe care o aduce mediului, astfel că, pentru a reduce amprenta de carbon, o seamă de restaurante l-au interzis în bucătărie și reinventează guacamole din alte ingrediente, de pildă semințele de dovleac și mazăre.
_____________________________
Harta cablurilor submarine de telecomunicații. La ce ne folosește? La nimic. Dar e interesantă și putem visa la cum călătorește internetul pe sub apă.
_______________
Pe 8 noiembrie, se lansează în Marea Britanie DOGTV, o televiziune pentru căței.
_________________
Conceptul prezentat în ultimii zece ani de diverse companii tech, acela ca serviciile de urgență să fie alarmate automat când are loc un accident auto, ar putea să fie lansat, în sfârșit, de Apple, anul viitor. Când iPhone-ul sau Apple Watch-ul detectează o oprire violentă, posibil semn al unei ciocniri auto, sună automat la 911/112. (WSJ)
________________________________
„Cele mai importante idei au nevoie de mult timp pentru a se dezvolta. Nu se maturizează decât după doi-trei ani și în unele cazuri după 10 sau 20 de ani. Povestea inventării internetului de către Tim Berners-Lee e sugestivă în acest sens. A lucrat zece ani până când a pus la punct world wide web.”
Am dat peste un newsletter, Adjacent Posible, de citit nu neapărat ca să te relaxezi (conține informație condensată), ci ca să evadezi din rutina și derizoriul zilelor. Tema newsletterului: unelte pentru a-ți organiza și dezvolta ideile creative.
__________________________
Morbius. Trailer. Vine în cinematografe în ianuarie.
_______________
5 piese inspirate de clasicul Psycho al lui Hitchcock.
_______________
O nouă ediție Misreport din care aflăm de o minciună a lui Alexandru Rafila și cum Rusia a căzut în propria groapă a teoriilor conspirației.
________________________
Google antrenează algoritmi AI pentru un fotbal 2x2 perfect.
Și dacă tot a început timid să miroasă timid a Crăciun, vă propun să ascultăm niște elfi din Islanda:
Multumesc :)