Prima spaimă filosofică am trăit-o pe la patru-cinci ani, când am prins o discuție cum să Soarele se va stinge, va muri în câteva miliarde de ani. Probabil mi se trezise în minte un ecou venit din memoria colectivă, genetică, a strămoșilor foarte, foarte îndepărtați, care îl aveau pe Soare ca zeu suprem și căruia îi aduceau ofrande ca să nu uite să răsară.
Ce vezi în fotografie, este un anticiclon (furtună care se rotește invers acelor de ceasornic) în atmosfera lui Jupiter, planetă aflată la o distanță cuprinsă între 628.743.036 km și 928.081.020 km de noi (în funcție de unde se află pe orbită).
Fotografia a fost trimisă de sonda spațială Juno, care cercetează Jupiter din 2016. Anticiclonul jupiterian este suficient de întins încât să înghită Pământul cu totul și are o înălțime de 428 de kilometri.
Bonus: o animație, pe muzica lui Vangelis, cu survolul Juno.
Dacă ai angajați sau ești șef, citește acest articol
„Bătrânilor” manageri (37 de ani+) le este deseori frică de angajații de până în 23 de ani. Să-ți dai ochii peste cap la douăzeci de ani când asculți ce-ți spun cei mai în vârstă este un comportament natural, dar mulți angajatori afirmă acum că generația Z (cei născuți după 1997) a devenit și mai rebelă. Sau dezinvoltă?
Un manager a intervievat un candidat din generația Z pentru un post cu normă întreagă și a rămas stupefiat când acesta a întrebat dacă poate să plece acasă după ce și-a terminat treaba pe ziua respectivă, fără să mai ia în seamă programul de la 9 la 5.
Alți angajați gen Z nu ezită să trimită managerilor mesaje de genul „nu vin astăzi la serviciu pentru că mă simt deprimat(ă)”.
Un executiv de 31 de ani s-a amuzat când un subaltern din generația Z i-a trimis un mesaj prin care îi dădea o sarcină de rezolvat. Cei tineri nu ezită să le delege șefilor sarcini – povestește managerul.
Sigur aceste comportamente sunt culese din Statele Unite, dar cum gen Z de la noi își ia modelele de peste ocean, va adopta probabil același comportament. Sau a făcut-o deja? Articolul in extenso ($).
Se schimba viteza computerului tău după cum îi spune și numele: Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
Te-ai convins că prezint aici unele dintre cele mai noi și performante componente hardware, iar ediția de azi nu face excepție. Gameri, consumatori compulsivi de multimedia și creativi din toate lumea, întâmpinați cum se cuvine, cu entuziasm adică, noul Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD. Are doar câteva zile de când a fost lansat pe piață.
Vei accelera la viteze mari, de ultimă generație, de până la 7300/7000 MB/s și până la 1.000.000 IOPs. Te vei bucura de spațiu generos de stocare de la 500MB la 4TB pentru jocuri și media. Iar în timp ce-i vei testa performanțele la utilizarea intensă, datorită radiatorului de căldură din aluminiu grafen cu profil discret, disiparea termică avansată va menține unitatea rece.
Fiind slim M.2 2280 form factor, noul Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD este potrivit pentru un update al laptopurilor sau platformelor de jocuri.
ASBIS, distribuitor Kingston, a promis că se străduiește să-l aducă în magazinele partenere cât mai curând posibil.
Vreau să mă fac și eu cryptoartist
Îl mai ții minte pe Beeple, cryptoartistul care a vândut (se spune) cu 69 de milioane de dolari colajul foto NFT Everydays: The First 5.000 Days. Acum, Beeple (pe numele real Mike Winkelmann) vinde prima sa operă fizică, intitulată UMAN ONE - o sculptură de doi metri a unui astronaut înconjurat de ecrane LED cu peisaje SF.
La fel ca în cazul Everydays NFT, casa de artă Christie’s se va ocupa de licitație. Preț de pornire: 15 milioane de dolari. Va exista, desigur, un NFT corespunzător sculpturii. Până la urmă Beeple e chiar simpatic: a declarat public că nebunia NFT e un bubble.
Dacă vrei să licitezi pentru această operă de artă a viitorului, click aici.
Apropo, ieri a început, #NFT.NYC2021, eveniment cu 500 de vorbitori. De urmărit.
Și tot din zona crypto, o reclamă
Platforma de tranzacționare Crypto.com (capitalizare: 4,5 miliarde$) va cheltui 100 de milioane$ într-o serie de reclame. În prima dintre ele, Matt Damon spune că a investi în cryptomonede este nici mai mult, nici mai puțin decât „un act istoric de vitejie”. În fine, nu comentez.
Vor mai juca în reclame Crypto.com astronautul Scott Kelly și campioana în arte marțiale Ronda Rousey.
Lumea fantastică a lui Zuck, în care Facebook nu e o companie oribilă
Rebranduirea Facebook în Meta este încercarea lui Zuckerberg de a distrage atenția de la daunele pe care compania le-a făcut societății. Tehnologia necesară pentru a avansa chiar și câțiva pași în crearea metaversului complet fictiv pe care Mark l-a redat în videoclipul său agonizant de 11 minute este atât de îndepărtată încât este iresponsabil pentru o companie cotată la bursă să se comporte ca și cum așa ceva ar fi posibil în curând. Și chiar și atunci când va fi, cât va costa? Cât de ușor va fi disponibilă tehnologia?
Facebook este acum disperată să găsească un alt model de afaceri, deoarece se teme de încetinirea creșterii, de îmbătrânirea utilizatorilor și de reglementările viitoare în funcționare - și așa a apărut Meta.
E de datoria media să nu înghită această prostie. (sursa)
PS: Iar israelienii se distrează: pronunția „meta” este identică cu cea pentru cuvântul „moartă” în ebraică. Astfel că a apărut hashtag-ul #FacebookDead.
Rezistența față de surveillance capitalism (2)
Îți povesteam în ediția trecută despre startup-uri care experimentează haine capabile să confuzioneze sistemele de camere video AI, adică să te facă „invizibil” în fața lor. Este o formă de protest față de ceea ce unii numesc surveillance capitalism. Din aceeași pornire, unii artiști au creat conceptul de dazzle make-up, inspirat din vechea tehnică de camuflaj la navele militare. E vorba de machiaje/coafuri elaborate care să nu mai permită algoritmilor AI recunoașterea facială. Astfel, camerele video te văd, dar nu te pot arhiva și identifica.
Sponsorizat
ShopSmart cu UniCredit Bank
Nici nu ne vom da seama cât de repede vor trece următoarele săptămâni și ne vom trezi cu globulețe și beteală prin vitrine, semn că s-a dat drumul la cumpărăturile de Crăciun. Ok, poate e prea devreme să vorbim de Crăciun (deși mai sunt destule zile), dar cumpărături tot facem. Pont: dacă folosești carduri UniCredit, verifică să ai aplicația Mobil Banking actualizată. Accesează apoi programul de cashback ShopSmart, direct din aplicație, activează-l și poți beneficia de superoferte la cumpărături prin acumulare de cashback (bani înapoi în cont) sau puncte de loialitate, la fiecare achiziție cu un card UniCredit. Întrebări? Nicio problemă, click aici.
Și pentru că lumea e din ce în ce mai nevoasă (explicabil), reiau această notiță din ediția #46:
Ne relaxăm?
O tehnică de respirație calmantă pe care o folosesc trupele de elită Navy Seals, readusă în actualitatea civilă din cauza creșterii numărului de cazuri de anxietate.
Cum se face box breathing:
Setează pe telefon cronometrul la cinci minute.
Așază-te stând cu coloana vertebrală dreaptă pe podea sau pe un scaun.
Închide ochii și inspiră numărând până la patru.
Ține-ți respirația numărând până la patru.
Expiră numărând până la patru.
Ține-ți respirația numărând până la patru.
Repetă până când sună alarma.
Scurte:
Psycho Schizo Espresso este un nou podcast lansat duminică de Dr Kevin Dutton (Oxford University) și Bruce Dickinson (da, chiar solistul de la Iron Maiden). Este o explorare a teritoriului psihologiei, executată de oameni foarte deștepți, cu umor și dicție foarte british.
_________________________________
Mă fascinează această dioramă de la Muzeul Antipa. Acum 100 de ani, pe la Vama Veche, 2 Mai, Cap Kaliacra, încă trăiau foci. Dispărute azi.
____________________________________
„Căștile Oculus pe care le-am folosit dau o senzație foarte autentică a teleportării, juri că zbori în timp, acum o sută de ani, în lumea Rășinariului și a Sebeșului. Vă zic așa ca mică anecdotă că într-una dintre povești apare un purcel drăgălaș... Când l-am pus acolo credeam că doar copiii or să se bucure de el, dar am văzut că și adulții reacționează foarte empatic și-l mângâie pe gușă.” - arhitectul Constantin Goagea despre proiectul multimedia de la Muzeul ASTRA Sibiu.
___________________________________
Cea mai bună aplicație de scanat (presa de specialitate dixit) pentru iPhone și iPad.
___________________________
Dacă te interesează poezia de limbă engleză, click pe Poetry Foundation.
___________________________
Puterea imensă a Apple. Snap, Twitter, Facebook și YouTube au pierdut 10 miliarde$ din venituri în cea de-a doua jumătate a acestui an în urma schimbărilor setărilor de confidențialitate de pe iPhone. iPhone obligă aplicațiile să ceară permisiunea utilizatorului de a fi urmărit cu scopul de a i se servi reclame potrivite. Mulți useri au spus pas, astfel că advertiserii au rămas în ceață. Un articol bun despre cum își lovește Apple adversarii și își dezvoltă propriul sistem de reclame, în FT ($).
________________________
Shutterstock Academy - cursuri pentru fotografi, designeri și producători video. Gratuit.
___________________
Ruși.
Un angajat al Muzeului Ermitaj din Sankt Peterburg i-a spart nasul și l-a umplut de sânge pe un vizitator. Incidentul a fost transmis live pe Instagram de către prietena victimei, o influensăriță cu 1,5 milioane de urmăritori. Tinerii ruși organizează diverse happeninguri de protest în zona muzeelor și a monumentelor, intrând în conflict cu legile referitoare la lezarea sentimentelor religioase și patriotice.
_______________________________
Sameday a inaugurat în București, pe strada Rotundă, nr.4, locker easybox cu numărul 2.000, fiind primul alimentat în totalitate cu energie solară și dotat cu senzor de calitate a aerului. Datorită bateriei performante, care înmagazinează energia captată de panourile fotovoltaice, easybox-ul funcționează indiferent de cât de înnorat e cerul. Detalii.
____________________
Ce zici de o supă fierbinte și aromată cu tortellini, spanac și fasole albă? E gata în 20 de minute. Uite aici o colecție de rețete de supă pentru zilele acestea friguroase și cenușii.
____________________
Apropo de mângâierea sufletului obosit cu ceva preparate, sugestii: când comanzi (București și Ilfov) pe Freshful, cercetează produsele de la micii producători și secțiunea promoții.
________
Cățeii Boston Dynamics îi maimuțăresc pe cei de la Rolling Stones.
Poveste pentru copii la care se vor uita și oamenii mari. Vedem de Crăciun: