Soarele și Luna.
Fotografia intitulată The Golden Ring i-a adus lui Shuchang Dong titlul de Astronomy Photographer of the Year. A fost realizată în timpul eclipsei de soare din 21 iunie 2020, în Tibet.
Civilization sărbătorește azi 100 de ediții. Vă mulțumesc pentru încurajările și sprijinul venite de la voi, fără de care nu cred că aș fi ajuns până aici.
Camuflaj împotriva Surveillance Capitalism
Camerele video sunt acum peste tot. Cele dotate cu algoritmi AI sunt capabile de recunoaștere facială sau stabilesc vârsta, sexul și starea psihică a indivizilor captați. Pot identifica instantaneu în mulțime, în imaginile înregistrate, o persoană după căutări elementare, de genul „bărbat cu tricou albastru”. Sunt în stare să livreze valoare și siguranță pentru comunitate, dar abuzurile pot deveni inevitabile.
La noi, e deocamdată bine. Legislația UE nu e foarte permisivă cu perspectiva recunoașterii faciale utilizate de autorități. Însă sunt destule zone pe glob unde oamenii se simt hărțuiți de sistemele de supraveghere.
Și astfel au apărut startup-uri care creează haine, genți sau skateboard-uri capabile să te facă invizibil față de camerele video, prin culori și desene care le „zăpăcesc” inteligența și ca urmare nu te mai detectează ca ființă umană.
Cum scapi:
Cele trei pagini de dimineață
„Cam patru dimineți din cele șapte ale unei săptămâni, reușesc să scriu liber, de mână, într-un caiet A5 (ca dimensiune, A5 înseamnă jumătate de A4, nota mea), chiar dacă sunt adesea întrerupt de cei din casă.
Această tehnica a fost promovată de profesoara de creativitate Julia Cameron în cartea ei The Miracle of Morning Pages. Așadar scrii de mână, până când umpli trei pagini A5 cu cuvinte pe care nimeni altcineva nu le va vedea vreodată. Cerința de lungime este fixă, dar în afară de asta, merge să scrii orice îți trece prin cap. Regula este să menții pixul în mișcare. Iar dacă nu-ți vine în cap nicio temă despre care să scrii, scrie despre blocajul ăsta. Simplu.
Vei constata eficiența extraordinară a Morning Pages în generarea de idei – pentru activitatea ta, pentru rezolvarea problemelor personale etc. Ideile curg mai liber, pentru că nu cauți perfecțiunea. Apar mult mai multe și, uneori, câteva dintre ele sunt chiar bune.
Externalizarea gândurilor tale poate declanșa perspective interesante, fiind o formă de meditație: o modalitate de a-ți percepe gândurile și emoțiile ca fiind legate de situații trecătoare și nesubstanțiale.”
Oliver Burkeman, autorul Four Thousand Weeks. Time Management for Mortals.
Tradiții la nunțile din Oaș.
Un savuros eseu foto în The Guardian.
Deocamdată pare o aiureală, dar s-ar putea să fie viitorul
Flowers for Society este un nou brand de sneakerși, neobișnuit, care își pregătește lansarea atât în lumea fizică, cât și în metavers, prin NFT. Brandul a prezentat primul său model de sneakerși (foto) și a explicat cum va funcționa conceptul. Toate noile produse Flowers For Society vor fi disponibile prin precomenzi. Fiecare client va primi odată cu produsul comandat și un NFT unic. „Prin achiziționarea primei perechi de sneakerși, veți avea acces la comunitatea noastră metavers. NFT-ul corespunzător fiecărei perechi de încălțăminte este un certificat de autenticitate și membru, care va asigura accesul la viitoarele lansări, ediții limitate și colaborări.” Plus că adevărații colecționari de astfel de încălțări vor avea o pereche în dulap și alta, virtuală, în metavers.
Interesantă obsesia cu metaversul. Dar apare întrebarea filosofică: chiar avem nevoie de metavers sau e doar o găselniță a giganților tech pentru a mai crește la bursă și a-și spori miliardele ca profit?
Desăvârșire: Bang & Olufsen Beoplay A9
„Am ales pentru boxa Beoplay A9 o formă clasică, perenă, care încântă ochiul din orice unghi ai privi-o. De ce o formă rotundă? Pentru că sunetul se propagă circular. Totodată, A9 este fabricată din lemn și aluminiu de o calitate ireproșabilă”
– explică Øivind Alexander Slaatto, designer Bang & Olufsen.
Designerul danez a gândit Beoplay A9 ca pe o piesă exclusivistă de mobilier. Materialul textil care acoperă difuzorul poate fi ales dintr-o serie de nuanțe rafinate, astfel încât integrarea în living să fie desăvârșită. E o combinație de lână special aleasă de producătorul high-end Kvadrat. Materialul vine cu o transparență acustică deosebită și este foarte rezistent în timp.
Boxa activă Beoplay A9 de a patra generație captează fișierele sonore wireless (Bluetooth/WLAN) și livrează sunetul emblematic Bang & Olufsen mulțumită sistemului digital de amplificare de 480 de wați. Adaptarea automată reglează sunetul pentru un rezultat care te va încânta: vei gusta muzica așa cum au gândit-o artiștii.
Performanța Bang & Olufsen Beoplay A9 este datorată un mix de difuzoare atent calibrate, cu următoarele caracteristici: 1 x 8” woofer, 2 x 3” midrange, 2 x 1½” fullrange, 2 x ¾” tweeters; putere RMS:1 x 400 watt class D for bass, 2 x 200 watt class D for midrange, 2 x 200 watt class D for fullrange, 2 x 150 watt class D for treble.
Se potrivește în orice colț. Opțional, poate fi instalată pe perete. Este o boxa multi-room compatibilă Chromecast și Apple AirPlay 2 și se conecteaza cu orice boxe compatibile cu aceste formate.
Face parte din categoria electronicelor exclusiviste care nu-și pierd valoarea în timp și dau casei o tușă de rafinament.
Alte detalii tehnice aici, unde s-ar putea să găsești și o ofertă interesantă.
ASBIS este distribuitor Bang & Olufsen în România.
Îmi printați o casă, vă rog?
100 de case urmează să fie printate 3D la începutul anului viitor, în Austin Texas. Proiectul este un parteneriat între compania imobiliară Lennar și compania 3D Icon. Dacă ideea va avea succes, printarea 3D ar putea fi o soluție viabilă la deficitul de forță de muncă din industria construcțiilor de locuințe și la problema aprovizionării cu materiale.
Cum se construiește o astfel de casă: imprimantele Icon cu o înălțime de șapte metri adaugă strat după start de beton moale. Într-o săptămână, pot printa pereții exteriori și interiori ai unei case cu un etaj și o suprafață de 185 de metri pătrați. (WSJ)
sponsorizat
Nu lăsa pe mâine casa pe care o poți lua astăzi
Ți-ar plăcea să te prindă Crăciunul în casă nouă? A ta? Îți trebuie un pic de hotărâre. Intră aici pe site-ul UniCredit Bank, până pe 29 noiembrie, și vezi ce-i cu dobânzile acelea reduse. Astăzi, nu lăsa pe mâine.
Și un clip simpatic care să-ți dea curaj:
Scurte
Ține minte aceste două cuvinte, să pari informat în fața copiilor când va începe nebunia și la noi: Pikmin Bloom. E un joc Nintendo augmented reality, asemănător cu Pokemon Go, pentru smartphone - crești niște extratereștri, plantezi flori etc - n-am încercat. Apropo de Pokemon Go: la noi n-a prins, dar în alte părți, da, dovadă că a strâns venituri de 5 miliarde de dolari în cinci ani.
__________________________
Cum poți paraliza foarte ușor o țară. Președintele Iranului a confirmat miercuri că un atac informatic a paralizat rețeaua națională de benzinării. Cardurile de discount distribuite de guvern nu au mai putut fi folosite la achiziția carburanților și s-au format cozi lungi. Nici nu trebuie să ne gândim prea mult de unde provin hackerii.
____________________________
Microsoft suflă în ceafa Apple. Valoarea actuală de piață a giganților tech: Apple 2.468 miliarde dolari; Microsoft 2.328 miliarde dolari; Alphabet 1.864 miliarde dolari; Amazon 1.709 miliarde dolari; Facebook 890 miliarde dolari (Hotnews)
__________________________________
Memele rezolvă stresul
Un studiu al American Psychological Association a stabilit că memele atenuează stresul. Vizionarea a doar trei meme poate ajuta oamenii să facă față stresului acumulat, de pildă în timpul pandemiei.
________________________
Cele mai bune 20 de filme horror din acest secol.
_____________________________________
22 de jocuri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și celebrele Watch Dogs: Legion și FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft și Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obținut recunoaștere internațională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games). Industria autohtonă a raportat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari, în creștere cu 19,1% față de 2019. (sursa)
___________________________
Cei care au card de credit Orange Money pot alege să facă cumpărături cu plata în 2-24 de rate fără dobândă, oriunde în lume. Produsele Orange Money, inclusiv cardul de credit, sunt accesibile utilizatorilor din orice rețea de telefonie mobilă din România. Detalii.
_________________________
Afacerea e mai complexă. Până la 50.000 dintre cele 100.000 de Tesla comandate de Hertz vor fi închiriate către șoferi UBER din câteva metropole.
______________________
Tinerii sub 18 ani (sau părinții lor) pot cere eliminarea fotografiilor proprii din rezultatele căutărilor în Google.
__________________
Cum a ajuns România să aibă cel mai mare PIB din Balcani.
______________________
Un podcast straniu
Fields Recordings. Nicio secundă de voce umană, doar sunete din natură. Am dat de el în lista cu cele mai bune podcasturi din Marea Britanie 2021, premiate (British Podcast Awards). O listă utilă pentru că ai de unde alege, dacă asculți specia asta media. (din #71)
__________________________
Lightyear. Teaser. În cinematografe, vara viitoare.
_________________________
Fortnite devine un nou ecran de distribuție pentru Hollywood. Studiourile Universal urmau să lanseze ieri primul episod din miniseria We Will Be Monsters pe platforma Fortnite. Este primul studio important de la Hollywood care vine cu un astfel de proiect nou, original, în interiorul platformei de jocuri. Skin-uri bazate pe personajele serialului vor fi disponibile pentru cumpărare după fiecare episod.
Fortnite devine un metavers. A găzduit, de exemplu, concerte Travis Scott și Ariana Grande și proiecții de filme ale lui Chris Nolan. (sursa)
___________________
Nimic azi despre Meta și Zuck, or să vă plictisească alții cumplit.
Fundația Vodafone și DreamLab caută parteneri de cercetare în domeniul schimbărilor climatice
Aplicația DreamLab (2 milioane de descărcări în 17 țări, din App Store și Play Store) folosește puterea de calcul comună a telefoanelor inteligente pentru a analiza date complexe cât timp dispozitivele nu sunt utilizate sau se află la încărcat. DreamLab a fost folosită în ultimii ani pentru accelerarea studiilor pentru identificarea unor tratamente împotriva virusului COVID-19 în colaborare cu Imperial College London, dar și pentru cercetări legate de cancer cu Garvan Institute of Medical Research.
Fundația Vodafone caută acum organizații profilate pe cercetarea în domeniul schimbărilor climatice pentru a folosi puterea de procesare furnizată de DreamLab pentru analiza de date.
Artă modernă pe care o înțeleg fără probleme
Se numesc aerobi. Sunt roboți inteligenți, plini cu heliu, inspirați din forme de viață acvatice. Împreună, ei creează un „ecosistem” în cadrul Tate Gallery din Londra, interacționând cu mediul lor și cu vizitatorii și având comportamente individuale și de grup.